Postaus, jota en kirjoittanut tänään

Aurinko paistaa, mutta tänään olo ei ole vappuhuumaantunut. Tiedän, että moni odottaa multa tänään postausta eräästä tietystä aiheesta, mutta olen pahoillani: en pysty sitä kirjoittamaan. Just nyt en tosiaankaan jaksa alkaa keskustella aiheesta, oikein kauhistuttaa ajatus, että pitäisi nyt vaikka alkaa väitellä ja vängätä. Uhhuh.

Joskus asiat ovat niin isoja ja tärkeitä, että ei vaan pysty laittamaan itseään somepeliin, väittelyiden kohteeksi tai edes osapuoleksi. En halua nähdä yhtään ”ei se niin vakavaa ole” -linkkiä.

Facebookiani en ole pystynyt tänään juurikaan katselemaan. En jaksa niitä ”jee jee”-kommentteja, kun oma olo on jotain ihan muuta kuin ”jee”. Insta Storyyn laitoin aamulla tunnelmistani ja sain IHANIA viestejä, kiitos joka ikisestä keskustelusta! Ette usko, miten tärkeitä ne tänään ovat olleet!

Päätös oli odotettu, keskusteluilmapiiri oli jo pidempään viitannut siihen suuntaan. Joten yllätys se ei ollut, mutta silti nyt on olo vain jotenkin… väsynyt. Lapset eivät ole moksiskaan, Joelilla puolestaan on käsittämätön lahja olla välittämättä pätkääkään siitä, mitä muut ajattelevat – mutta äiti tuntee tässä aika monenlaista tunnekirjoa.

Yksikään niistä tunteista ei ole ”jee jee”.

Ei ehkä uskoisi, mutta nämä olivat joskus tulppaaneja.

Ja kun tämä varmasti kiinnostaa, monet varmaan arvaavat, ja toivottavasti joku saa vertaistukea, niin kirjoitan vain tämän tähän: meidän lapsi ei ole menossa kouluun enää tänä keväänä.

Tämä seuraava on harvinainen pyyntö tässä blogissa. Ihan kummallista, kirjoitanko todella näin. Kirjoitan. Kirjoitan siis näin: pliis, ei keskustella just nyt aiheesta tämän postauksen kommenttikentässä. En nimittäin jaksa.

Vertaistukea saa kuitenkin antaa! Vaikka piirtää sydämen, jos ymmärtää. Tai laittaa mulle privana viestiä, jos kipuilette saman asian kanssa. Joka ikinen ymmärrys on ollut tänään tärkeä.

Ehkä huomenna pystyn toivottamaan hauskaa vappua. Nyt ei kuitenkaan vielä ole sen hetken aika.

Olipa kummallinen postaus. Parempaan en tänään pystynyt.

83

You Might Also Like

 • Marja78
  30.4.2020 at 17:28

  🧡

  • krista
   4.5.2020 at 15:17

   kiitos <3

 • Riika
  30.4.2020 at 17:33

  Tiedät itse sisimmässäsi tekeväsi sen juuri teidän perheelle oikean ratkaisun. Jos joku muu ei sitä ymmärrä, se on hänen ongelmansa. Tsemppiä ja mahdollisimman iloista vappua ❤️

  • krista
   4.5.2020 at 15:18

   Kiitos! <3 Tuo päivä meni vähän alavireisenä, mutta meidän iloinen vappu alkoi sitten seuraavana päivänä <3 Ja olet ihan oikeassa, ja kyllä: nimenoman tiedän (ja puoliso tietää). Silloin se on oikea päätös <3

 • Ilargia
  30.4.2020 at 18:11

  Tsemppiä! Ymmärrän kyllä hyvin sekä päätöksen että sen, ettet jaksa aiheesta sen enempää kirjoittaa. Toivottavasti vappufiiliskin vielä löytyy kaikesta huolimatta <3

  Täällä mahdollisesti päästään vkl käymään kävelyllä, mikä silleen varovasti ilahduttaa (puoliso sanoi, että ei usko tähän ennen kuin on oikeasti tuolla kadulla kävelemässä). Noin muuten Espanjan exit-suunnitelma kuulostaa aikataulullisesti tosi…sanotaan vaikka optimistiselta, mutta katsellaan.

  • krista
   4.5.2020 at 15:22

   Kiitos! Ja kiva kun laitoit viestiä, olette olleet välillä ajatuksissa, että mitä teille kuuluu <3 Olette ilmeisesti pysyneet terveinä?
   -
   Ihanaa, että pääsitte kävelylle! <3 Vai menittekö? Mä oon seuraillut omien Espanjassa asuvien ystävien ja some-tuttavien fiiliksiä eka kertaa ulkona seitsemään viikkon - varmaan aivan huikeaa! Kuulemma joillain on ollut ihanaa, joillain myös vähän pelottavaa eli on jotenkin säikkynyt muita ihmisiä ja tuntenut olonsa "likaiseksi". Ymmärrän tosi hyvin molemmat fiilikset! Turvavälejä olivat kuulemma ihmiset tosi hyvin pitäneet.
   -
   Andalusiasta kuului eilen hyviä uutisia, muistaakseni 24 h oli NOLLA uutta tartuntaa. EDIT. No hitto, tarkistin! Meinasin just levittää väärää tietoa - eli nolla uutta sairaalaan joutunutta. Millaisissa luvuissa siellä Madridin suunnalla mennään?

   • Ilargia
    5.5.2020 at 17:41

    Kiitos kysymästä, ollaan pysytty terveinä ja muutenki pärjätty ihan kohtuullisesti. Tärkeimpänä se, että toistaiseksi melkein kaikki läheiset eri maissa on pysyneet terveinä. <3 Yksi mun kaukaisempi sukulainen sairastui (Portugalissa), mutta on onneksi pärjännyt kotona, vaikka oireet olivat välillä aika rajutkin. Oikeastaan tavallaan lähimmäs on toistaiseksi osunut se, että naapurissa asuvan vuokraemäntämme aikuinen lapsi ja yksi lapsenlapsista sairastuivat. Nyt molemmat ovat onneksi olleet kunnossa jo jonkin aikaa, mutta lapsenlapsi joutui olemaan 5 vrk sairaalahoidossa. On varmasti ollut melkoinen kokemus, kun miettii, missä tilassa sairaalat täällä oli vielä hetki sitten!

    Eiliseltä raportoitiin 143 tapausta Madridissa, eli alas on tultu reilusti. Se messukeskukseen rakennettu kenttäsairaala on ilmeisesti jo purettu. Toivottavasti rajoitusten purkaminen ei nyt enää nosta tapauksia niin paljon, että sitä tarvittaisiin uudelleen, vaikka se kuulemma toimi olosuhteisiin nähden tosi hyvin (WHO sitä muistaakseni kävi kehumassa).

    Ja joo, on käyty kävelyllä! Oli ihanaa, vaikka tavallaan tunnistan kyllä myös tuon tietyn säikkyyden. Kävelythän on edelleen aika rajoitettuja ja paikallishallinto ei ole vielä päättänyt esim. puistojen avaamisesta. mutta hyvin saa näköjään menemään yli 2 tuntia kiertelemällä katuja 1 km säteellä kotoaan:'D. Ainakin, jos on ollut eka 50 päivää putkeen sisällä, kuten puoliso (mä sain sentään hoitaa meidän kauppareissut). Meillä onneksi osuu osa Paseo del Pradosta tuohon alueeseen, se on sentään puistomainen katu. Turvavälihomma on ollut ihan ok ja maskeja näkee paljon. Toki kun ihmisiä on yli 6 miljoonaa näinkin pienellä alueella, niin välillä on haasteita. Toisaalta autoja on ollut liikkeellä tosi vähän, joten nopeasti porukka valtaa lisätilaa ajoradalta sellaisella joustavalla lattarimeiningillä:D

    Kokonaisuudessaan tunnelma vaihtelee tosi paljon, välillä huolestuttaa hirveästi ja välillä on jo aika toiveikas olo. Paikalliset kaverithan toki jo kyseli meitä viinille, mutta siihen ei vielä uskaltauduttu. Suhtautuivat kyllä ymmärtäväisesti <3

    • krista
     6.5.2020 at 16:16

     Kiva kuulla, että voitte hyvin – ja jee, ulkoilmaa tosiaan! Viinille lähteminen kuulostaa kyllä aika hc:lta, en ehkä ihan lähtisi :D Ja joo siis ainakin mitä täällä on näkynyt kuvamateriaalia sairaaloista Madridista, niin on kyllä sellainen fiilis tullut, että tuolla EI haluaisi olla sairastamassa. Mutta eihän niitä tietysti niitä vaihtoehtojakaan ole, jos on sairaalahoidon tarpeessa. Hienoa, että he selvisivät kuitenkin? Oliko tämä lapsenlapsi ihan ”lapsi-ikäinen” vai isompi?

     Ja kuulostaapa hyvältä Madridin luvut! Täällä puolestaan 161 tartuntaa tuli eilen, tosin koko maassa, mutta… Veikkaan, että vapun vaikutus alkaa jo näkyä, valitettavasti. Tai toivottavasti oli vaan piikki, eihän sitä tiedä.

     • Ilargia
      6.5.2020 at 18:38

      Tuosta lapsenlapsen iästä en kyllä oikein osaa sanoa. Vuokraemännällä on välillä ollut hoidossa aika pieni lapsi (joo, olen tosi hyvä arvioimaan lasten ikää:’D), mutta heillä on useampia lapsia ja lapsenlapsia. Kyseessä oli ”vanhin lapsenlapsi”, eli ei ehkä tämä sama, joka on käynyt hoidossa. Paitsi, jos ne muut on tosi pieniä. Mutta tosiaan viimeisimpien tietojen mukaan molemmat voivat jo hyvin <3

      Kiinnitin kanssa huomiota tohon Suomen lukuun, toivottavasti tosiaan jää vain piikiksi! Madridissa päivän luku on 116. Toivottavasti laskeva linja pysyy.

 • Tiltaltti
  30.4.2020 at 18:18

  Sama, meidän lapset pysyy kotona. On ollut vaikea kaivaa itselle vappufiilistä, että lapsilla olisi kiva vappu. Toivottavasti onnistuttiin. Harmittaa kun osa sukulaisista oikein agitoineet lähiopetusta.

  • krista
   4.5.2020 at 15:30

   Meillä kans meni tuo päivä alavireisissä tunnelmissa mun osalta, mutta jotenkin sitten vappupäivänä pystyi lykkäämään ajatuksen jo hetkeksi sivuun. Toivottavasti teillä kävi sama! <3

 • Milla
  30.4.2020 at 18:21

  ❤️

  • krista
   4.5.2020 at 15:31

   <3 kiitos!

 • Sara
  30.4.2020 at 18:29

  💛
  Meillä kotona sama tilanne pienen siskoni kohdalla.

  • krista
   4.5.2020 at 15:32

   <3 Näistä kommenteista ja vertaisviesteistä oli ihan valtavasti lohtua, kiitos! <3

 • Veema
  30.4.2020 at 18:29

  Ihan toiseen asiaan kommentti:

  Mun mies on ihan samanlainen. Ihailen hänen kykyä olla välittämättä asioista, joihin ei itse voi vaikuttaa tai muiden mielipiteistä (ainakaan suurimmassa osassa asioista). Ihailen sitä taitoa, ihan todella. Itse olen sellainen, että kaikki isot asiat ja itselle ristiriitaiset asiat mietityttää ja niitä vatvoo (mielessään, koska mies ei jaksa).

  Tosin täytyy sanoa, että tässä kohta 10 vuoden yhdessäolon aikana on tapahtunut edistymistä. Olen ehkä vähän oppinut miehen asennetta. Mutta vain hyvin vähän.

  Tsemppiä 🤍

  • krista
   4.5.2020 at 15:35

   Joo siis tuo on kyllä todella ihailtava ja hyödyllinen ominaisuus! Mä kans olen enemmänkin vatvoja, ja (Joelin iloksi, hehe) tykkään myös vatvoa ääneen eli käsittelen asioita puhumalla. Niinpä Joel saa joskus kuulla aika moneen kertaan samat asiat :D Etenkin mökkimatkat, kun lapsilla on kuulokkeet päässä äänikirjan kanssa ja aikaa vaan istua ja olla, papatan samat asiat joka ikinen kerta :D Tosi hyvää seuraa varmasti olen :D

   Mä kans yritän tuota opetella ja joskus se onnistuukin. Mutta aina ei – mulle kun se ei ole luontainen ominaisuus tuo ”välittämättömyys” vaan sellainen, jota pitää opetella.

   Ja kiitos <3

 • Eepu
  30.4.2020 at 18:56

  Minusta tämä on sellainen asia, että.jokainen perhe saa tehdä oman ratkaisunsa. Jos lapsi on riskiryhmässä, niin kyllä lääkäriltä saa varmasti todistuksen etäkoulun jatkamiseen. Ei tässä asiassa kannata yhtään kokea huonoa omaa tuntoa siitä mitä muut ajattelevat. Te itse tiedätte teidän perheen tilanteen ja teette teidän perheen ratkaisut.

  Minä palaan itsekin osittaisista etätöistä työpaikalke samassa linjassa koulujen avaamiseen kanssa, joten ainoa mitä jännitin oli se, että toivottavasti aukeaa myös muille kuin 1-3 luokkalaisille, sillä aika karua olisi ollut jättää 4 luokkalainen selviytymään itsekseen, kun pikkusisarus palaa kouluun. Miehelläkään ei ole mahdollisuutta tehdä etänä.

  Me emme ole tähänkään asti pystyneet täysin eristymään, enkä osaa pelätä Koronaa oman tai perheen kohdalle, lähinnä pelkään tartuttavani riskiryhmäläisiä, niin tämä ei ole meille niin iso muutos. En ole voinut antaa pelolle valtaa, koska muuten en olisi pystynyt esim. tekemään työtäni, mikä olisi vaikuttanut sitten suoraan heikoimnassa asemassa olevien lasten hyvinvointiin. Olemme miehen kanssa lukeneet vain tilastoja ja luottaneet asiantuntijoiden arvioon. Enempään en tällä hetkellä kykene.

  Silti en millään muotoa halua vähätellä toisten suurtakin huolto ja pelkoa, sillä jokainen elää omissa nahoissaan ja kokee asiat oman tilanteensa kautta. Toivon teidän perheelle paljon valoa ja iloa kevääseen, varmasti pärjäätte ihan mahtavasti! Ja onneksi teidän tytöillä on seuraa toisistaan.

  • krista
   4.5.2020 at 15:45

   Just näin! <3 Ja oon nyt ymmärtänyt, että edes lääkärintodistusta ei tarvita (tai että sitä ei olisi yksityisyyden syistä edes oikeutta kysyä) vaan lomailmoitus riittää. Mutta katsotaan, mitä lisäohjeita tulee.
   -
   Ja siis juuri näin myös siinä suhteessa, että jokaisen perheen tilanne on erilainen <3 Hyvää kevättä myös teille! <3 Ja kyllä, toi on aivan uskomattoman tärkeä etu ja ilo nyt, että noita on kaksi. Meillä ei vielä näin seltsemän viikon jälkeenkään ole ollut tylsää kohtaa, lasten leikit vaan jatkuu jatkuu jatkuu jatkuu jatkuu :D

 • Eniira
  30.4.2020 at 19:14

  Pakko kysyä, että miten se käytännössä toimii, jos etäopetusta ei enää järjestetä eikä lapsi kuulu riskiryhmään joten ei saa todistusta? Täytyykö hakea kahden viikon lomaa rehtorilta? Täällä myös pohdinnassa, että tokaluokkalainen jäisi kotiin.

  • Lilah
   30.4.2020 at 19:57

   Tämä on ihan rehtorista kiinni. Lomaa (2vko ei vaatine ihmeellistä perustelua) tai sairauslomaa jos on lääkärintodistus kotiin jäännin tarpeellisuudesta tai ilmoitus kouluun että lapsi siirtyy kotiopetukseen, jolloin vastuu oppimisesta on vanhemmilla. Pakko ei kouluun ole mennä, muu vaihtoehto löytyy varmasti jopa ilman terveyssyytä.

  • krista
   4.5.2020 at 15:47

   Jep juuri näin munkin käsityksen mukaan kuin mitä Lilah sanoo. Toivotaan, että poissaoloilmoitus riittää, mutta katsotaan! Ja sitten kakkosvaihtoehtona kotikouluun ottaminen on jokaisen oikeus ja ilmoitusluontoinen asia. Mutta en usko (ja toivo), että sitä tarvitsee nyt kevään aikana tehdä!

 • A
  30.4.2020 at 19:17

  Halit. Päätös on varmasti teille oikea <3

  Oman lapsen kohdalta en tiedä mitä tehdään. Asiassa on monta puolta, plussia ja miinuksia, pelkoja ja toiveita. En tiedä. Aattelen asiaa vajaan parin viikon päästä, se on mun strategia. Tänään iloitsen Foodien ruokatilauksen mukana lapselle tulleesta vappupallosta.

  • krista
   4.5.2020 at 15:52

   Kiitos! <3 Ja siis tavallaan onneksi tässä on vielä tämä kaksi viikkoa aikaa, moni on juuri mietintävaiheessa nyt. ja kahdessa viikossa voi tulla uutta tutkimustietoakin, tänäänkin tästä lasten tartuttavuudesta tuli muutamia uutisointeja. Vielä kun saataisiin tutkimustuloksia, jotka osoittaisivat (useammin) SAMAAN suuntaan, eikä aina vastakkaisia tuloksia :D
   -
   Oi te saitte Foodiesta vappupallon! Me ei onnistuttu, kun ei saatu niitä Prisma-toimituksia. Mutta vappupallosekoilut kirjoitinkin tuonne seuraavan päivän postaukseen. Viikin Prisman noutopalvelulla sitten onnistui!

 • Anna
  30.4.2020 at 19:21

  Meillä oli kimalainen ikkunalla.
  Taapero tuli kertomaan että haisee koiran kakka. Kysyin että missä niin vastaus oli ”no siellä pyllyssä” x’D On ne ihania <3

  <3 Voimia sinulle <3

  • krista
   4.5.2020 at 15:53

   Hihi, tämä ilahdutti! <3

 • Taija E
  30.4.2020 at 20:23

  💛

 • Anna x
  30.4.2020 at 20:48

  Samat pohdinnat vaikkei olla riskiryhmässä. Varmasti asiat tässä kahden viikon aikana myös selkenevät.
  Meidän rehtori on tosi reilu, on aiemmin sanonut, että koulupakkoa ei maassamme ole. Eli asiat saadaan kyllä hoitumaan tavalla tai toisella.

  • krista
   4.5.2020 at 15:56

   Aivan mahtava, että saitte rehtorilta jo tuollaisen kannanoton – tuollaiset pienetkin ymmärryksen viestit ovat niin tärkeitä <3 Isot pisteet teidän rehtorille! ...ja hei kerrotakoon, että mä sain Instassa paljon viestejä opettajilta, ja meille tuli aivan ihania ja tärkeitä keskusteluja - ja tajusi, että ainakin hyvin moni opettaja täysin ymmärtää tämän ratkaisun myös (ja jopa pitää oikeana), se oli mulle jotenkin kans tärkeää <3

 • Elisa
  30.4.2020 at 20:50

  ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  • krista
   4.5.2020 at 15:57

   Kiitos <3 <3 <3

 • Tuuli
  30.4.2020 at 20:56

  💜
  Jos mulla olisi vielä kouluikäisiä lapsia, niin ei menisi hekään kouluun.

 • Tilde
  30.4.2020 at 22:45

  Aurinkoista kesän odotusta teille! <3

 • Tinsku
  30.4.2020 at 23:25

  Poikkeuksellisen kauniisti kuukahtaneet tulppaanit sulla! Tuosta asetelmasta vois joku tehdä maalauksen :)
  Tsemppiä! Monenlaista ristiriitaista fiilistä koen itsekin…

 • Salallaa
  1.5.2020 at 01:35

  Just näin, koulut avautuu, siinä ihan hirmuinen työmäärä, mutta ei siitä nyt, vaan just näin kukin perhe tehköön itsellensä parhaimman ratkaisun. Toiselle lapselle kouluun tulo on ehdottomasti se paras ratkaisu, mutta toiselle jääminen kotiin. 🧡

 • P
  1.5.2020 at 10:36

  Mulle olis itsestään selvää, että jos perheeseen kuuluisi riskiryhmässä olevia niin lapset ei menisi kouluun. Jokainen perhe tekee ratkaisun siten miten se parhaiten heidän tilanteeseensa sopii. Ja kunnioittakaamme sitä. ❤ Meillä lapset todennäköisesti menee kouluun sillä ei olla riskiryhmässä ja meillä vanhemmilla ei ole rahkeita opetusta järjestää. Itse työskentelen terveydenhuollossa ns. etulinjassa ja mies pystyy välillä tekemään töitä etänä. Etäkoulu onnistui meillä hyvin mut kun siihen ei ole valitettavasti enää mahdollisuutta niin kouluun sitten menevät. Mieluiten oltaisiin jatkettu etäkoulua kesälomaan asti.

 • S
  1.5.2020 at 19:14

  Minusta on itsestään selvää, että tässä poikkeustilanteessa tulisi jokaisen vanhemman saada ilman arvostelua tehdä niinkuin parhaaksi näkee. Vanhemmuus on tarpeeksi hankalaa ilman, että arvostelijat hyökkäävät kimppuun, oli asia mikä tahansa. Osa tuttavistamme on päättänyt pitää lapsensa kotona ja itselläni ei tulisi mieleenkään arvostella tätä päätöstä. Uskon, että niin monet pitävät lapsensa kotona, ettei tarvitse kenenkään huolestua tuleeko jotain ”seuraamuksia”, vaikka lapsi ei menisikään kouluun.

  Tulimme Suomeen Saksasta juuri ennen kuin rajat menivät kiinni. Aluksi päätös ehti kaduttaa, mutta nyt olemme jopa tyytyväisiä sillä; Suomessa kukaan ei muutenkaan tapaa ketään (verrattuna elämään keski- ja itä-euroopassa, saati nyt etelässä), täällä korona on pysynyt varmasti osaksi siksi hyvin hallussa. Me emme näe koulujen avaamisessa enää juurikaan riskiä, pikemminkin helpotuksen, haha. Mutta edelleenkään, emme tuomitsisi ketään, joka näkee asian toisin.

  Olemme miehen kanssa yrittäjinä alalla, jolla kotityöskentely on silkkaa helvett*ä, keskittyminen lähes mahdotonta ja palavereita jatkuvasti, helposti 8 tuntia päivässä ja tauot tyyliin vessataukoja, skypekin hankaloittaa paljon. Olemme jopa lähimpien ystäväperheiden kanssa vuorotelleet jonkin verran lasten hoidossa (tämän aivan varmasti joku tuomitsee, lähinnä kuitenkin niin että joku vanhemmista viel lapset pariksi tunniksi luontoretkelle, tosin no, autolla sinnekin näin kaupungista mennään..), mutta olemme kaikki etätöissä ja kaupoilla maskit ja hanskat päällä jne. Isovanhemmista ei ole hoitoapua ollut, vaikka ovat suht nuoria, äitini kuuluu riskiryhmään, heitä emme luonnollisesti olekaan livenä nähneet pitkään aikaan.

  Elämämme on koko korona-ajan ollut etätyötä(h*lvettiä) lukuunottamatta varsin normaalia; harrastukset juoksu, oma hevonen ja kuntosali ovat pyörineet kokoajan normaalisti ja lapset nähneet bestiksiään parin ystäväperheen luona. Ruokakaupassa ja muissa kaupoissa käyntiä olemme kylläkin rajoittaneet minimiin, ei niin läheisiä ystäviä emme tapaa, paitsi minä, joka päivä hevostallilla. Siellä pidetään kuitenkin turvaväliä hyvin. Näissä meidän piireissämme (toki salista en voi mennä takuuseen) ei siltikään ole yhtään koronatapausta vielä ollut.

  Mielestäni varsinaisen koulunkäynnin kannalta on aivan yksi hailee, vaikka kaikki lapset aloittaisivat kesälomansa heti… Mutta meille koulu on hyvä lastenhoitopaikka edes hetkiksi, jotta saadaan tärkeimmät työt pakettiin, ennen kuin yhdessä aloitetaan loma. Monille muille koulu voi tulla tarpeeseen vanhempien jaksamisen takia tai niille lapsille, joiden kotiolot eivät ole niin hyvät kuin toivoisi.

  Varmasti monia nyt pistää vihaksi tämä suhtautumisemme. Totuus kuitenkin on että korona on vaarallinen _lähinnä_ riskiryhmille. Lisäksi talous täytyy pitää pyörimässä, muuten päästään pian lama-ajan itsemurhalukuihin, kun työpaikat katoavat ja ihmisiltä lähtee talot yms alta. Ei sekään kaunista, varsinkaan lasten mielenterveydelle.

 • 1 2