Oletko kuullut tällaisista? Hyvinvointilomia perheille!

Kaupallinen yhteistyö: PHT

Tämä on nyt niin huippujuttu, että en edes oikein tiedä, miten päin lähtisin tästä kertomaan. Tekee mieli vaan huutaa, että ”äää en kestä vautsi vau kertokaa näistä kaikille ja osallistukaa itse, ÄÄK miksi tällaisista ei kerrota enempää-äää-ÄÄÄÄ, kertokaa kertokaa kertokaa ÄKKIÄ kaikille, joita vaan ikinä tunnette!!!”.

Mutta kokeilen nyt tässä hengittää syvään ja mennä ensin näin faktapohjaisen viileästi asiaan:

Oletteko tienneet, että lapsiperheet (sekä työterveyshuollon ulkopuolella olevat aikuiset) voivat hakea veikkausvaroilla tuetuille hyvinvointilomajaksoille, joiden tarkoitus on tukea perheiden jaksamista ja hyvinvointia?

Ihan älyttömän mahtava juttu, olin ihan puulla päähän lyöty (silleen positiivisesti) kun kuulin näistä. Ja halusin nyt ehdottomasti jakaa tätä tietoa, josko tämä tätä kautta tavoittaisi jonkun loman tarpeessa olevan perheen. Tai työttömän, yrittäjän tai itsensätyöllistäjän – sellaisen kuin vaikkapa minä itse.

Heh eiköhän me loman tarpeessa olla vähän kaikki…?

Nämä perheiden hyvinvointijaksot on siis suunnattu ennen kaikkia perheille, joilla ei välttämättä muuten olisi varaa pitää lomaa. Perheille, joissa on vaikkapa yhteispelissä ja perhedynamikassa haastetta. Perheille, joissa jaksamiseen toivotaan tukea. Tai vaikkapa perheille, joissa toivotaan elämäntaparemonttia ja  koko perheen uusia yhteisiä harrastuksia.

Tällaisia hyvinvointijaksoja tarjoaa järjestö nimeltään PHT: Palkansaajien hyvinvointi ja terveys ry. Joo, en ollut ennen kuullut tästä minäkään. Mutta siis tämän olen nyt oppinut: järjestö on palkansaajalomajärjestöjen perustama yleishyödyllinen järjestö, jonka jäseninä on suuri osa suomalaisia ammattiliittoja. Toiminta on pääosin STEAN:n (entinen RAY) rahoittamaa. Perheet maksavat lomista itse matkat ja omavastuuosuuden, joka on tänä vuonna:

Aikuiset: 100€/aikuinen / 5 vrk (4 yötä)
Lapset 6-16 v: 60 €/lapsi / 5 vrk (4 yötä)
Alle 6-vuotiaat lapset: 0 € / 4 vrk
Työtön/lomautettu aikuinen: 50 € /5 vrk ( 4 yötä)

Hyvinvointijakso sisältää siis perhemajoituksen täysihoidolla sekä koko lomalle ohjatun toiminnan niin aikuisille kuin lapsillekin. Kohteet ovat kylpylöitä, lomakeskuksia ja urheiluopistoja ympäri Suomen. Eli esimerkiksi kahden työttömän vanhemman ja kahden alle 6-vuotiaan lapsen hyvinvointijakso täysihoidolla ja ohjelmalla vaikka jossain ihanassa kylpylässä maksaa kokonaisuudessaan 100 euroa viidestä vuorokaudesta plus matkat.

Jos osallistuminen meinaa silti olla rahasta kiinni, tukea omavastuuosuuteen ja matkakuluihin voi hakea esimerkiksi oman ammattiliiton osastolta (jos sellaiseen kuuluu) tai sosiaalitoimistolta. Jos kuulut TEAM-liittoon (Teollisuusalojen ammattiliitto), osallistuu SAL-lomat kuluihin 50 eurolla.

Ja näille hyvinvointijaksoille voi siis hakea ihan kuka vaan. Ihan tavalliset perheet.

Valinnat tehdään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Eli jos olette vaikkapa tiukilla taloudellisesti tai perheessä on työttömyyttä, olette ilman tukiverkkoja tai olet yksinhuoltaja, kannattaa hakea! Kesän hyvinvointijaksot ovat heillä nyt jo harmi kyllä täynnä, mutta juuri nyt on käynnissä haku syys- ja joululoman hyvinvointijaksoille.

Hakekaa! Hakekaa! Menkää virkistäytymään!

Ja jos tiedätte tuttavapiireistänne perheitä, joille tällainen jakso voisi olla hyödyksi, laittakaa ihmeessä sanaa ja vinkkiä eteenpäin! Veikkaan, että tällaisista mahdollisuuksista ei välttämättä tiedetä. Itse en ainakaan ollut kuullutkaan.

Hahaa, nyt sain pullautettua nuo päällimmäiset ”ÄÄÄÄÄÄK vau ootteko kuulleet tällaisesta!” -tuntemukseni ulos ja pääsen kertomaan vähän noista yläkuvien maisemista.

Pääsin siis aurinkoisena helatorstaina tutustuaan yhteen tällaiseen hyvinvointilomakohteeseen: Kisikselle eli Urheiluopisto Kisakeskukseen Raaseporissa. Ihana paikka idyllisissä suomalaisissa maisemissa, noin 100 km Helsingistä tai Turusta. Autolla sinne ajeli meiltä kotoa vajaa 1,5 tuntia näin selkeän ja helpon itse tehdyn ohjeen perusteella:

Vaihtoehtoisesti voisi tietysti käyttää navigaattoria, haha.

Kisis on siis yksi PHT:n hyvinvointijaksojen kohteista – ja täytyy sanoa, että kyllä tuolla todellakin viisi päivää viihtyisi. Vau. Perheet majoittuvat siellä tällaisissa omissa mökeissään:

Illalla aktiivisen päivän päätteeksi sitten rantasaunaan tai savusaunaan, kenties pulahdus puhtaaseen järveen omalta idylliseltä uimarannalta:

Puitteet kohdillaan, sanoisin.

Kisiksen ohjelmassa vaikutuksen teki ennen kaikkea ihmislähtöisyys. Tämä on aktiiviloma, jonka tarkoitus on tukea ja rakentaa perheen hyvinvointia – kyllä. Mutta sitä ei tehdä väkisin hampaat irvessä.

”Jos osallistujalla on sellainen olo, että hän on ennen kaikkea päiväunien tarpeessa, niin sitten vaan keskellä päivää omaan mökkiin peiton alle lepäämään. Niin saa tehdä. Mukaan voi liittyä taas unien jälkeen – silloin maailma näyttää tavallisesti paremmalta”, opettaja Mikko Harkonmaa painottaa.

”Tänne saapuessa perheet usein kertovat, miten lähdössä on ollut kaikenlaista härdelliä. On tullut kiirettä, jossain ollut ruuhkaa tai lasten kanssa ollut haastetta, myöhästyttiinkin ehkä. Ensimmäinen juttu on siinä saada ihmiset ymmärtämään, että nyt ei ole enää kiire. Tänne tullessa oikeasti se kiire pysäytetään ja keskitytään siihen yhdessä olemiseen”, Mikko kertoo.

Päiväunet. Kiireen pysäyttäminen. Kuulostaa niii-iiiin hyvältä. Ja tarpeelliselta.

PHT:n perhejaksoille voi hakea, jos perheessä on vähintään yksi alle 17-vuotias lapsi. Joillain osallistujilla on yksi lapsi, toisilla kymmenen. Ja hyvinvointijakson ohjelma sopii kaikenikäisille lapsille – ja kaikenlaisille perheille.

Osan päivästä (Kisiksellä yleensä aamupäivät) lapsille on omaa, ikäryhmätasoista ohjelmaa. Kaikkein pienimmille on tarjolla hoitoa ja leikkimistä, vähän isommille sitten ohjattua ryhmätoimintaa, leikkiä ja liikuntaa. Sillä aikaa aikuiset voivat rauhassa keskittyä ”aikuisen asioihin” eli omaan hyvinvointiin liittyvään ohjelmaan.

Monelle jo tämä voi olla iso juttu. Tai siis minulle ainakin olisi: että tietää, että lapsilla on kivaa ja joku muu hoitaa ne ”anna vauhtia!”-keinuhommat ja nenänniistämiset, ja sillä aikaa voi kerrankin hyvällä omatunnolla keskittyä ihan vaan itseensä.

Osa päivästä (Kisiksellä yleensä iltapäivät) on sitten ohjattua toimintaa yhdessä perheen kanssa. Silloin keskitytään mukavaan puuhasteluun koko perheen voimin: yhteisiä hyviä kokemuksia ja tekemistä, perheen ryhmädynamiikan rakentamista. Voisiko löytyä vaikka joku yhteinen uusi harrastus tai perhettä yhdistävä tapa, jota voisi jatkaa kotona valmennuksen jälkeenkin…?

Hyvinvointijaksolta löytyy usein mukaan elämään myös ystäviä. Niin lapsille kuin aikuisillekin.

PHT:n perhekohteita on ympäri Suomen. Muutamia poimintoja voisivat olla vaikka Kylpylähotelli Rauhalahti Kuopiossa, Pajulahden urheiluopisto Nastolassa, Kyyhkylä Mikkelin lähellä ja Luontomatkailukeskus Piispala pohjoisessa Keski-Suomessa.

Sain myös pari hakuvinkkiä teille välitettäväksi: 

Kuuluisampiin kylpyläkohteisiin tulee tavallisesti eniten hakijoita, joten pienempiin kohteisiin voi olla helpompi päästä, kunhan valintakriteerit perheellä täyttyvät. Hakijoita toki riittää, eli jos ei tule valituksi, kannattaa hakea seuraavana vuonna uudestaan – ensikertalaisten mahdollisuudet tulla valituksi ovat aina paremmat.

Lisäksi vinkattiin, että kannattaa laittaa kerralla haku useampaan kohteeseen (maksimi 3 kpl), joista yksi voisi olla vaikka se maantieteellisesti läheisin. Kohdetta valitessa kannattaa myös miettiä jo valmiiksi matkakustannuksia ja kulkuyhteyksiä: onhan valittu kohde sellainen, jonne perheellä on mahdollisuus matkustaa.

Perhejaksojen lisäksi PHT järjestää myös hyvinvointijaksoja työterveyshuollon ulkopuolella oleville aikuisille: työttömille, yrittäjille, itsensätyöllistäjille. Näille voi hakea yksin tai pariskuntana – pariskuntana riittää, että toinen hakijoista kuuluu edellämainittuun ryhmään. Tällaiselle aikuisten hyvinvointijaksolle voi siis hakea vaikkapa yrittäjä puolisonsa kanssa.

Vau. Tuli pitkä teksti, mutta asia on tärkeä.

Nyt siis vaan ihan hurjasti toivon, että tämä viesti tavoittaa loman tarpeessa olevia perheitä – vaikkapa tosiaan sellaisia, joilla muuten ei olisi ollenkaan varaa perheen yhteiseen lomaan: tällainen mahdollisuus on olemassa, käyttäkää ihmeessä sitä! Ja sehän ei ole pelkästään kiva loma, vaan siinä samalla rakennetaan perheelle hyvinvointia jatkossakin. Hyvinvointijakso voi toimia myös ennaltaehkäisevänä juttuna ennen kuin mitään ongelmia ehtii syntyäkään.

Ja pliis välittäkää viestiä eteenpäin (tietoa saa jakaa esimerkiksi äitiryhmissä ja leikkipuistoissa!), jotta kenties tiukassa elämänvaiheessa olevat tai ilman tukiverkkoa olevat perheet kuulisivat tästä!

Ihan mahtava juttu!

PHT:llä muuten käynnistyi just nyt tänään myös Insta-kilpailu, tällainen:

Tägäämällä siis #phtperhe2017 ja @pht_1.askel kuvan perheen yhteisestä liikunnallisesta hetkestä Facebookiin tai Instagramiin osallistuu lasten potkupyörän sekä koko perheen pelipakettien arvontaan. Osallistukaa!

Ja ennen kaikkea: välittäkää tietoa tarvitseville! Kiitos! <3

PS. PHT:n Facebook-sivut täällä ja Instagram-sivut täällä.

19

You Might Also Like

 • cpop
  1.6.2017 at 15:19

  Hm. Mietin ensin että ompa hieno juttu, mutta sitten totesin omavastuuosuudesta että joo, eipä tästä(kään) ne kaikkein vähävaraisimmat ja ehkä myös tarvitsevimmat pääse iloitsemaan. Meidän perheeltä tuohon menisi jo 210e + matkakistannukset jotka on varmaan 50-100+ euroa riippuen minne ja miten mentäisi, joten jooei kauheasti helpota. Hienoa kuitenkin että tällaisia mahdollisuuksia on ja ylipäänsä mitään tarjotaan!
  Itse luin kahvitauolla Maaseudun Tulevaisuus lehdestä (muistaakseni, heh) nuorille aikuisille suunnatusta, täysin ilmaisesta seikkailuleiristä, jonne vastaanotetaan muistaakseni 18-29(tämä pitäisi tarkistaa kyllä) vuotisia nuoria aikuisia.

  Vieläköhän se on te-palveluissa mahdollista, että heidän kustannuksellaan sai kotimaanlomakohteeseen loman, tyyliin viikonloppu kylpylässä tmv? Joskus 10vuotta sitten jossakin te-palveluiden esittelytilaisuudessa tästä mainittiin, mutta ei silloin ollut itselle ajankohtaista infoa enkä ole siitä sen koommin kuullut ja yhteydenottovaikeuksien takia ei ole tullut sitä te-palveluista kysyttyä..

  • krista
   1.6.2017 at 15:26

   Kaikkein vähävaraisimmilla on siis mahdollisuus hakea tuohon omavastuuosuuteen ja matkakuluihin vielä tukea! <3 Mutta kyllä: tämänkin kustannus voi olla kaikkein vähävaraisimmille raskas - joskus on tullut kuulemma pettymyksiä, kun vaikka etelä-Suomessa asuva perhe on hakenut ja päässyt hyvinvointijaksolle lappiin ja vasta sitten hoksattu, että hupsis, mitäs matka sinne maksaakaan... Siksi tuolla on vinkkinä myös ottaa matkakustannus huomioon hakutoiveissa, josko vaikka lähistöltä löytyy sopivia kohteita!
   -
   Otitko muuten teidän perheen laskutoimituksessa huomioon sen, että jos on työttömiä (kun mainitsit te-palvelusta), niin maksu on pienempi? Eli vain 50e per viiden päivän loma täysihoidolla.

   • Paula PHT:stä
    2.6.2017 at 14:56

    Onpa tosi kiva kuulla, että nuorille tehdään tällaisia leirejä – mahtavaa! PHT:n hyvinvointijaksot ovat tosiaan tuettu veikkausvaroilla ja osallistumismaksut ovat vedetty niin alas kuin mahdollista. Mutta on ihan totta, että matkakustannukset saattavat nousta koko perheelle korkeiksi. Onneks PHT:n jaksojen kohteita löytyy ympäri Suomea – joskus paras vaihtoehto onkin hakea hyvinvointijaksolle mahdollisimaan lähelle kotia, näin matkakustannuksissa voi säästää. Ja irtautumisen tunteen voi kokea lähelläkin – ohjelma ja uusi ympäristö antavat siihen mahdollisuuden.

    Tosiaan, PHT tukee osallistujia, jotka ovat työnhakijoita tai lomautettuja pudottamalla osallistumismaksun puoleen – tällöin hinta on perhejaksoilla 50 e / 5 pv (4 yötä), ja aikuisjaksoille hinnaksi tule 12,50 / vrk.

    En osaa sanoa, saako TE-toimistosta tukea jaksoille, sosiaalitoimistoista olen ainakin kuullut että tapauskohtaisesti osallistujat ovat saaneet. Tiedän, että TE-toimistot ovat tukeneet KELA-kuntoutusta, mutta tästähän ei PHTn jaksoissa ole kyse. Mutta aina kannattaa kysyä. MAtkakustannuksiin voi tosiaan hakea tukea vaikka omasta ammattiosastosta, tai kunnalta tai vaikkapa kirkolta – varmaan myös tukea tarjoavia säätiöitä lienee olemassa?

    • Mariakoo
     2.6.2017 at 22:04

     Olen myös kuullut, että hyvinkin mielellään sossun päästä näiden lomien kustannuksissa autetaan. Luonnollisesti paikkakunnissa ja käytännöissä eroja, mut aina kannattaa kysyä!

 • Sk
  1.6.2017 at 15:57

  Oltiin viime kesänä perheen (2+6)kanssa lomalla juuri tällaisen järjestön kautta. Ei ollut tämä sama, järjestöjä on siis muitakin. 200€ omavastuun maksoi kunnan sos.toimi, koska meillä on sinne asiakkuus ja näkivät meille loman tarpeelliseksi.

  Säät eivät sillä viikolla suosineet ja suurin osa aktiviteeteista oli ulkona. Aivan pieniä lapsia ei saanut hoitoon jättää, olikohan 3-6v se ikähaitari. Ei auttanut meitä, koska on pienempiä ja myös isompia, jotka ei kuitenkaan yksinään pärjää. Meitä harmitti myös se, että kaikki ekstra maksoi. Tyyliin minigolfia yksi kierros/perhe/vkk kuului omavastuuseen. En nyt muista mitä kaikkea siellä paikassa olisi ollut tarjolla. Siellä puhkesi mahatautiepidemia, mikä oli kyllä kurja. Me ei saatu tartuntaa onneksi, mutta ainakin puolet perheistä sairastui.

  Vuoden päästä voimme saada taas tuetun loman. (Lomaa voi hakea kahden vuoden välein.) Aiomme ehdottomasti hakea!

  • krista
   1.6.2017 at 16:19

   Hih mä jo tuossa silmäillessä bongasin sanan MAHATAUTIEPIDEMIA ja ajattelin, että voi apua :D Mutta silti hienoa, että kokonaiskokemus oli hyvä ja aiotte hakea uudestaan! Kahden vuoden välein voi tosiaan hakea ja jos on ollut yhden lomajärjestön kautta, se tekee sen saman ”karenssin” myös muihin. Mutta vuoden päästä sitten tosiaan taas! :) Kiva myös, että jaoit tuon kokemuksen, että tosiaan sosaalitoimen kautta voi saada tuon omavastuun maksettua – hieno homma, että sekin puoli toimii! <3
   -
   PHT:llä on käsittääkseni lastenhoito myös ihan pienille, mutta sieltä varmaan vielä vahvistetaan tuo, että en kerro väärin :) Mutta eli järjestöillä on tosiaan erilaisia toimintatapoja ja kohteita varmasti.

   • Paula PHT:stä
    1.6.2017 at 16:53

    AI kuinka kurja onni teillä oli säiden suhteen…meillä PHT:n jaksoillahan aina vain paistaa aurinko ja linnut laulelee…:D Tuettujen lomien järjestöjä on toki siis muitakin, ne poikkeavat PHT:stä siinä mielessä, että me järjestämme hyvinvointiJAKSOJA, joiden fokus on nimenomaan hakijoiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen pitkällä tähtäimellä – tokihan tuossa varmasti tulee lomaa arjesta samalla. Siksi PHT:n kaikilla jaksoilla onkin paljon ohjelmaa ja erilaisia lajikokeiluja, jotka kuuluvat hintaan, jos ne vain ovat ”virallisessa” ohjelmassa. Kannustammekin perheitä kokeilemaan uusia lajeja, ja toivomme, että niistä jäisi yhteisiä harrastuksia.

    PHTn hyvinvointijaksojen olennaisimpia viestejä on se, että myös vanhempien on tärkeää ottaa omaa aikaa itselleen – siksi silloin kun ohjelmassa on vain vanhemmille suunnattu ohjelmaa, on alle 2-vuotiaille järjestetty päivähoito. Ohjelmat vaihtuvat kohteittain ja niihin kannattaa tutustua ennen hakua. Useimmiten niissä on erillistä ohjelmaa lapsille eri ikäryhmissä, sekä aikuisille omassa ryhmässä sekä tietysti perheiden yhteistä ohjelmaa.

    Vaikkei PHT varsinaisesti lomajärjestö olekaan, kuulumme kuitenkin siinä mielessä lomajärjestöjen järjestelmään, ettei meiltäkään voi saada tukea kuin 24 kk välein – ja karenssi syntyy myös silloin kun hakija on saanut tukea joltain lomajärjestöltä – ne löydät täältä: https://www.lomajarjestot.fi/.

    Tosi hienoa muuten, että olet hakenut tukea matkoihin aktiivisesti muualtakin! Se on hyvä vinkki muille hakijoille, jos reissu meinaa jäädä matkakuluista kiinni.

 • Magia
  1.6.2017 at 16:41

  Joo, tuettuja lomia järjestää muutkin tahot. Itse olimme vuosi sitten Yyterissä. Se taisi olla Nasyn loma. :) Silloin maksoi reilu 200€ omavastuu kahden aikuisen ja kahden lapsen kanssa. Lomalle voi hakea myös esim. isovanhemman kanssa.

  • krista
   1.6.2017 at 16:44

   Joo Yyteri on näilläkin kohteissa <3 <3 <3 Ihana paikka!

 • Paula PHT:stä
  1.6.2017 at 16:58

  Kiva, että olette käyneet Nasyn kuatta Yyterissä, se on vallan ihana paikka! PHT:n hyvinvointijaksojen yksi pääteema on antaa perheille yhteistä aikaa ja työkaluja myös perheen hyvinvoinnin ylläpitoon jatkossa. Liikunta ja yhteiset harrastukset ovat toki yksi keino, mutta jaksoilla puhutaan myös jaksamisesta ja kommunikoinnista. Siksi meille on tärkeää, että jaksoille ottavat osaa nimenomaan samassa taloudessa asuvat – oli perhekokoonpano sitten mikä vaan – olennaisinta on sama talous. Siksi PHT:n jaksoille ei voi hakea isoäidin tai muun lähisukulaisen kanssa. Toisaalta reissuun voi sitten hakea yhdessä ystäväperheen kanssa – voitte hakemuksessa kertoa haluavanne samaan paikkaan kuin ystäväperhe (joka on myös hakenut) ja pyrimme tekemään parhaamme, että nämä perheet pääsisivätkin samalle jaksolle ja samaan paikkaan. Valintakriteerit tosiaan ovat yhä ne taloudelliset, terveydelliset ja sosiaaliset – joten emme voi taata, että molemmat perheistä pääsevät. Mutta aina kannattaa kokeilla! Tervetuloa vain kaikki hakemaan!

 • vannikkila
  1.6.2017 at 23:41

  Se hetki, kun tulee vastaan juttu, mikä tekee mieli huutaa kaikille ja heti. Mulla tuli sellainen vastaan viime sunnuntaina – olin aivan suu auki.

  Tiesitkö, että kelan omavastuu lääkkeistä pitää maksaa ensin koko vuoden osalta? Ei siis niin, että jos omavastuu olisi esimerkiksi 1200 e/vuoso, niin sitä maksaa joka kuukausi 100 e omasta pussista lääkkeitä ja loppu menee kelan tuesta. Ehei, vaan tuo koko 1200e pitää maksaa ensin putkeen omista. Erityiskalliiden lääkkeiden kanssa tämä on osalle tarkoittanut sitä, että ovat joutuneet alkuvuodesta nostamaan lainaa saadakseen lääkkeensä. Aivan käsittämätöntä. Reumaliitto onneksi teki siitä kansalaisaloitteen, että omavastuu jaettaisiin kuukausittain.

  • A
   2.6.2017 at 08:42

   Tuo toimisi säännöllisten sairausten kohdalla, siis niiden joissa lääkekulut ovat joka kk samat, mutta äkillisten kulujen kohdalla ei (vähän sama kuin verokortteja on kahta mallia, toinen toimii paremmin säännöllisillä tuloilla ja toinen epäsäännöllisillä). Toki olisi reilua juurikin tuollaisten pitkäaikaussairausten kohdalla (mutta voin veikata, että tässä olisi suo siellä, vetelä täällä, kun varmasti jollekin tällainen vaihtoehto olisi tosi huono).

   Niin ja oikeasti se omavastuu on 605,13 euroa (vuonna 2017), eli puolet pienempi kuin esimerkkisi.

  • Ansku
   2.6.2017 at 11:49

   Anteeksi, mutta en nyt ihan ymmärrä, mitä tarkoitat? Kelan sivujen mukaan alkuomavastuu on 50 € vuodessa, ja tämä summa (50 €) tulee olla maksettuna kokonaan ennen kuin saa korvauksia. Tarkemmat esimerkit Kelan sivuilta: http://www.kela.fi/laakkeet-ja-laakekorvaukset_laakekustannusten-omavastuut .

   Eli esimerkiksi minä olen maksanut tammikuussa astmalääkkeistäni sen 50 euroa enemmän, mutta nyt saan korvauksen 65 %:n mukaisesti. Jos lääkekustannukseni nousisivat vuodessa yli 605, 13 euron, minun tarvitsisi maksaa lääkkeistäni 2,5 € / lääkepakkaus tuon summan ylittymisen jälkeen.

   Joskus näitä ”tekee mieli huutaa heti kaikille” -juttuja kannattaa hetki sulatella ja pohtia muutaman hengittelykerran jälkeen, minkä lisäksi aiheeseen tutustuminenkin on suositeltavaa, jotta väärää tietoa ei leviäisi. :)

   En kiellä, etteikö tuo 50 euroakin olisi iso raha lisää lääkekustannuksiin, mutta onhan se nyt silti huomattavasti vähemmän kuin tuo heittämäsi 1200 euroa, josta ei tosiaan ainakaan Kelan sivuilla ole mitään mainintaa. Ja toisaalta tuo 50 € lasketaan mukaan tuohon 605,13 euron pottiin, jonka täyttymisen jälkeen lääkekustannukset laskevat loppukalenterivuodeksi.

   • Tilia
    2.6.2017 at 16:22

    Monella nykyaikaisia biologisia reumalääkkeitä saavalla kuukauden lääkkeet maksavat useita tuhansia euroja, joten se 605,13 menee rikki heti tammikuussa. Ainakin sairaseläkeläisille, joilla työura on jo muutenkin jäänyt kesken, se on hemmetin iso summa kerralla, jos on töissä käyvillekin melkoinen pompsi. Keskimääräinen työkyvyttömyyseläke oli Suomessa 1027 e/kk viime vuonna, eli monella siis se jää paljon tämän alle. Toki loppuvuoden sitten pärjää pienemmin lääkekuluin ja kroonisesti sairaat osaavat tuohon tammikuuhun säästää jo edellisen vuoden puolella, jos vain tilanne on sellainen, että säästämään pystyy.

    Toisaalta jos on paljon sairaana, joutuu maksamaan myös KELA-taksin omavastuut (300 e) ja saattaa huonolla tuurilla päästä myös terveydenhuollon maksukattoon (691 e) asti, minkä jälkeen ei tarvitsekaan maksaa kuin puolet sairaalapäivien hoitomaksuista ja lääkärintodistukset ja hammashoidot kokonaan.

    Jossain vaiheessa viime vuodenvaihteen tienoossa oli puhetta, että apteekit eivät voisi heti hyvittää sitä 605 euron yli menevää osaa, vaan että koko parin tonnin lääke pitäisi ensin maksaa itse ja anoa KELAsta palautusta jälkikäteen, mutta en tiedä, toteutuiko se. Toivottavasti ei!

    • Ansku
     3.6.2017 at 23:05

     Ok. Kiitos selvennyksestä! Toivottavasti ei tosiaan ole tuollainen jälkikäteinen korvaaminen mennyt läpi, vaan korvauksen saisi heti myös jatkossa.

     Toki lääkekorvauksiinkin käsittääkseni jossain määrin voi saada esim. toimeentulotukea, vaikka sekään ei tämän alkuvuoden tapahtumien jälkeen tunnu enää ihan niin varmalta. Ja niin, onneksi ne loppuvuoden lääkkeet sitten maksavat potilaalle selkeästi vähemmän, kunhan vaan tuohon tammikuuhun pystyy varautumaan.

 • krista
  2.6.2017 at 09:59

  Auts. Lainaa lääkkeisin – ei ihan kuulosta meidän hyvinvointiyhteiskunnalta… :( Luulisi, että säännöllistä lääkitystä vaativien pitkäaikaissairauksien osalta voisi räätälöidä erilaisen systeemin. Vaikka byrokratia, byrokratia…

 • sssansan
  2.6.2017 at 10:59

  Mun lapsuudessa (noin 15-vuotta sitten… :D) me oltiin tuolla Rauhanlahden kylpylässä jollain tuetulla lomalla (kun perheessämme oli sillä hetkellä pienet tulot), oiskohan ollut juuri tälläinen juttu? :D Muistan ainakin sen, että oli tosi kivaa päästä kerrankin kunnon kylpylälomalle :)

  • krista
   2.6.2017 at 11:14

   Joo hei se on varmaan ollut just vastaava! <3 Ihanaa, että pääsit! Mä olin ihan huippuvaikuttunut siitä, että nuo ovat just paitsi aikuisille jaksamisen kannalta hyödyllisiä, myös lapsille tosi ihania! <3

  • Paula PHT:stä
   5.6.2017 at 11:24

   Heippa! Hyvinkin mahdollista, etä kyse on samasta hyvinvointitoiminnasta, joka PHT:tä aikaisemmin kulki nimellä ”Kuntoremontti”. Kuntoremontti nousi 90-luvulla jo käsitteeksi ja PHT:tä edeltävä taho tekikin Suomea ihan uralkalla terveemmäksi ja vetreemmäksi. Nyt jatkamme samankaltaista toimintaa 1.askel-hyvinvointijaksojen nimellä. Mahtavaa, että sinulle on säilynyt kiva muisto Rauhalahdelta!

 • RRRoo
  2.6.2017 at 16:18

  Hei se on muuten Rauhalahti:) ei Rauhan. Mutta aivan mahtava juttu tämä! Toivottavasti he keillä on varaa muutenkin reissailla eivät vie paikkoja niitä oikeasti tarvitsevilta.

  • krista
   2.6.2017 at 16:26

   Hupsis, korjaan! Kiitos!

 • Netta
  2.6.2017 at 22:22

  Me oltiin perheen kanssa PHT:n järjestämällä tuetulla hyvinvointijaksolla viime kesänä. Se oli tosi hyvä. Ainut mikä vähän harmitti oli kun nuo koko perheen leikki/peli hetket eivät sopineet alle 2 vuotiaalle. Ei voitu sitten osallistua niihen kun isot miehet juoksi sellaisen jättipallon perässä. Katseltiin siinä sivussa sitten. Lastenhoitoa ei ollut muistaakseni kuin kerran niin ei oikein voinut niihen ohjelmiin osallistua kunnolla kun vahti siinä samalla lasta. Vaikka varta vasten kyselin sellaista paikkaa mikä sopii lapselle. Se oli parempi sellaisille vähän isommille lapsille. Sitten kun nuo ohjelmat oli pakollisia niin oli vähän turha osallistua kun ei voinut ihan täysillä olla mukana kun vahti siinä samalla vajaa 2-vuotiasta. Jos nyt uudestaan olisin niin tekisin fiksummin ja sanoisin että jos ohjelma ei sovi pienille lapsille niin keksimme itse tekemistä esim. uimista ja leikkihuoneessa leikkimistä. Paikka oli kylpylässä.

 • Tilia
  3.6.2017 at 13:52

  Olisi kiva tietää, miten iso prosentti hakemuksista menee läpi. Löytyykö jostain tietoa?

  • krista
   3.6.2017 at 13:56

   PHT:n Paulalta varmasti löytyy vastaus, jos se vaan on julkista tietoa :) Vastaa varmaan viimeistään maanantaina! :)

  • Paula PHT:stä
   5.6.2017 at 11:26

   Heippa Tilia! Aivan tarkkaa lukua minulal ei ole tähän hätään, mutta hyvin luotettavasti voidaan sanoa, että vuosittain saa myöntävän päätöksen runsas neljännes hakijoista. Liikutamme suomalaisia perheitä siis ihan urakalla joka vuosi!

 • Kukkis
  5.6.2017 at 12:16

  Hei me oltiin just tälläsellä lomalla hiihtolomaviikko Kuopiossa Rauhalahdessa, 2 aikuista ja 2 lasta. Oli huippukiva kokemus! Saatiin yhteen meidän toivepaikkaan (niitä toiveita sai laittaa kolme) loma, ja vielä toivotulle ajalle ihan eka yrittämällä. Hieno (KYLMÄ!!) viikko oli ja käytiin sitten Kuopiossakin hurvittelemassa. Kämppä (kaksio) oli kiva ja hullun hyvää ruokaa oli joka välissä. Kahden vuoden päästä haetaan ehdottomasti uudelleen. Suosittelen paikkaa, kylpylä ulkoaltaineen yms oli tosi kiva.

  • Paula PHT:stä
   7.6.2017 at 15:16

   Hei Kukkis! Mahtavaa kuulla, että jaksonne meni hyvin – ja tervetuloa hakemaan uudestaan!

 • Kesän paras perheloma - RIMMA+LAURARIMMA+LAURA
  19.6.2017 at 00:34

  […] Puutalobaby-blogin Krista kirjoitti viime viikolla mielenkiintoisen jutun veikkausvaroin tuetuista perheiden hyvinvointilomista. Peurunka on yksi kohteista, joihin voi hakea mukaan tämän loistavan ohjelman tiimoilta! […]