Oranssien lyhtyjen aika

Lähes tasan kolme vuotta sitten (täällä) toivotin ämmin poimimat kotipihan lyhtykoisot tervetulleiksi kuolemaan kauniisti kuivumaan meidän ikkunalaudalle.

Ja niin ne ovat tehneetkin – kuvassa lyhtykoisot (muistaakseni samat) ennen ja nyt:

Koskaan en ole mitään roskiin heittänyt, enkä heitä.

Rakastan noita lyhtykoisoja. Kukka ei ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta puutalon ensimmäisenä syksynä niitä ihan tuolta omasta kukkapenkistä bongasin.

Heh iso juttu mulle tietysti on se, että kukan ”lyhty” on just oranssi. Mutta sekin on ihanaa, että nämä lyhdyt puhkeavat hohtamaan juuri silloin, kun koko muu kukkapenkki on jo täysin luovuttanut. Muuttunut kukkapuutarhasta joksikin epämääräiseksi ryteiköksi. Tänä vuonna kävi niin, että myös lyhtykoison lehdet ehtivät lakastua ennen kuin lyhdyt saivat parhaan värinsä. Vieläkään penkissä olevat lyhdyt eivät ole väriltään parhaimmillaan, vaikka muu kukka on jo totaalimennyttä.

Kuin ihmeen kaupalla olen onnistunut kasvattamat nämä yllä olevat kukkapenkin ryteikön lyhtykoisot ihan itse. Siemenestä asti siis; toissa keväänä ne kylvöhuumassani kylvin ensin sisällä ja myöhemmin siirsin penkkiin. No, eivät ne siinä nyt kovin hyvältä näytä, myönnettäköön.

Mutta kun ne ottaa tuolta maljakkoon ja sisään, niin…

…ah!

Huomasin muuten, että kun lyhdyt ottaa vähän ”raakoina” sisään (tuossa kuvassa noin viikko sitten poimittuna), ne kuitenkin muuttuvat oranssimmaksi maljakossa ajan myötä – ja samalla lehdet nahistuvat, eli näistä jää jäljelle varsi ja se lyhtyosa. Tuossa yllä viikko sitten poimitut lyhdyt, ja tältä ne näyttävät nyt:

Ehkä nuo ulkona olevatkin kannattaisi jo poimia sisään? En ole oikein koskaan tiennyt, että mikä aika olisi sopiva noiden poimimiseen…

Noille vanhoille lyhdyille ajattelin tehdä joskus jotain uudistusta; ehkä ne voisi vaikka maalata? Rakenne on kuitenkin kaunis, vaikka väri onkin jo kulahtanut.

Ihanat ihanat ihanat lyhtykoisot! Näitä olisi ihana saada vielä lisää, vaikkapa kokonainen syyspenkillinen.

15

You Might Also Like

 • tanja
  25.10.2017 at 15:47

  Mä tykkään myös noista <3 Ihania ja värikkäitä, mulla on erillaisia asetelmia ympäri kotia <3

  • krista
   27.10.2017 at 08:20

   Mä kans ajattelin, että hakisin vielä lisää tuolta ulkoa, että saisi lisää piristystä vaikka muihinkin huoneiseiin. Mutta voi hitsi nyt ne jäi tuonne lumen alle… Taitavat olla mennyttä. Onneksi sain tuon yhden maljakollisen kuitenkin!

 • Pauliina
  26.10.2017 at 06:46

  Kannattaa ensin kuivattaa roikottamalla kimppua ylösalaisin ja nyppiä ennen tätä lehdet pois. Väri pysyy tosi hyvin.

  • krista
   27.10.2017 at 08:27

   Ooo, mä arvasin, että tähän on jotain pro-niksejä olemassa! Ens vuonna EHDOTTOMASTI näin! Tai siis kun luin sun kommentin eilen, ajattelin että teen näin jo noille lopuille – mutta nyt ne on tosiaan tuolla lumen alla jo, höh…

 • Eeva
  26.10.2017 at 23:41

  Kuivattamalla väri tosiaan pysyy tosi hyvin. Töki kuivuneet lyhdyt valonauhaan(sellainen pienilamppuinen jouluvalo) niin saat hienot oranssina hehkuvat koristevalot.

  Menestyessään noi muuten leviää ja tukahduttaa mukavasti muuta kasvillisuutta alleen… 😉