Mekko, jossa ei voi imettää

Kahden ensimmäisen lapsen imetystaipaleet kestivät noin 1,5 vuoden ajan per lapsi.

Ensimmäisen kanssa aloin jo odottaa toista lasta ja sen myötä imetys alkoi tuntua jotenkin ikävältä. Rinnat olivat aristavat ja olo muutenkin alkuraskausäklö. Imetyksen lopetuksen tarve lähti siis minusta, eikä lapsikaan muistaakseni vastustellut, aika oli varmaan oikea.

Myös toisen kanssa ”ulkopuoliset olosuhteet” tulivat eteen. Ja tarkemmin sanottuna se ulkopuolinen olosuhde oli mun leukaleikkaus: imetys piti lopettaa sitä ennen, sillä olisin sen takia pari yötä sairaalassa ja todennäköisesti lääkkeetkin niin tujut, että estäisivät imetyksen. Tällöinkin lopetuksen tarve lähti minusta, eikä lapsi muistaakseni vastustellut. Taas siis varmaan oikea aika.

Kolmannen kanssa…

No, se sama 1,5 vuoden ikä ainakin tuli ja meni, taapero on kohta 1v 8 kk ikäinen.

Olen ajatellut, että hänen kanssaan imetys saa jatkua niin kauan kuin se hyvältä tuntuu. Hän kun on kuitenkin se meidän viimeinen pieni. (niisk) Olen tietysti tässä jo vähän kuulostellut herkkyysvaihetta lopettamiselle. Että olisiko joku kohta, jossa taaperosta näkee, että imetys ei ole hänelle enää niin tärkeää.

Sitä kohtaa ei ole näkynyt.

Nykyisin imetys keskittyy ennen kaikkea öihin (ahhaha), jossa se on nopea ja helppo tainnutusvaihe siihen kohtaan, kun taapero muuten meinaa havahtua unestaan pyöriskelemään. Haparoin hänet rintaan kiinni ja kaikkien uni jatkuu.

Päiväsaikaan imetys osuu tavallisesti väsyvaiheeseen. Koko muu päivä voi mennä ihan taaperon taapertaessa, mutta sitten jos tulee väsy ja vaikka harmi, niin tuleehan se tissi tietysti mieleen.

Toisaalta välillä koko päivä ihan iltaan asti voi mennä ilman.

Koska elän vaarallisesti (AHHHAHAHA), otin tänne Espanjaan mukaan myös tämän mekon, jossa kerta kaikkiaan ei voi imettää. Mekon etumus ei siihen mitenkään taivu – ja ainoa mahdollisuus olisi rullata koko pitkä mekko alakautta ylös päästäkseen imetystaajuuksille.

Käytin sitä ensin sellaisissa menoissa, jossa taapero ei ollut mukana.

Ja sitten rohkeasti koko päiväksi päälle. Carpe diem!

No. Ei ollut sitten kuitenkaan aika vielä tälle mekolle. Suunnilleen kymmenen minuuttia näiden kuvien jälkeen pääsin mekkoa rullailemaan.

Onneksi helma on sen verran hersyvä, että pystyin verhoutumaan suurimmaksi osaksi sen taakse.

Imetysvaatteet pysykööt siis vielä toistaiseksi käytössä. Todennäköisesti ensi kesänkin vielä elelen imetysmekkojen kanssa.

Carpe diem sitten vaan joskus vähän paremmalla herkkyyskaudella.

32

You Might Also Like

 • Susa
  15.3.2024 at 18:40

  Oi noita aikoja! Minäkin imetin nuorimmaista kaikista pisimpään, 1v 8 kk ikään. Meillä imetyshetki oli yleensä se, kun luin isommille kirjaa. Kun istahdin sohvalle muiden kanssa lukemaan, rauhassa itsekseen puuhaillut taapero säntäsi tissille ja huiskimaan siinä ohessa kirjaa. Imetyksen lopetus lähti minusta. Oli joulu ja taapero veteli joulusuklaita muiden kanssa samaan tahtiin. Jotenkin ajattelin, että suklaatasyövä lapsi on niin iso, että saa luvan pärjätä ilman tissimaitoa. 😅

  • krista
   15.3.2024 at 18:52

   Haha hyvä toteamus – mulla oli tänään itse asiassa vähän samantyyppinen hetki, kun rannalla kaikki kolme lasta söivät täytettyjä voileipiä ja joivat pillimehua. Taaperokin aivan yhtä terhakkaana siinä pillimehunsa kanssa (taisi olla hänen eka pillimehunsa) isona reippaana tyttönä <3 Ajattelin, että missä vaiheessa tuosta tuli niin iso <3

 • Jp ja kirppu
  15.3.2024 at 18:49

  Terveisiä imetystaipale #3 alkutaipaleelta😃❤️ Jännästi nämä jutut unohtuu.. Nyt on niin erilaista 10v myöhemmin, että en tahdo löytää hyvää vaatetusta tai olemusta. Kuljen kotona paidat kainaloissa ja maidossa😂 Kauhulla odotan, millon meille tulee lasten kavereita koulun jälkeen, ja pitäisi pystyä olemaan siistin näköinen😃

  • krista
   15.3.2024 at 18:54

   Oiiiiiiiii piilotit uutisen tänne, onnea onnea ihan valtavasti! <3 Kaikki meni varmaan hyvin? <3 Koska hän syntyi? <3
   -
   Hihi mä en varmaan koskaan ollut sen siistimpi kaverien edessä. Oletan, että kaikki vaan joka tapauksessa ihasteli vauvaa eikä ollut mun maidoista kiinnostunut :)

   • Jp ja kirppu
    16.3.2024 at 14:45

    Kaikki hyvin ❤️ hän on nyt viikon vanha nuori mies.
    Toivotaan samaa näiltä mein lasten kavereilta😃😁 Toisaalta mikäs sen luonnollisempaa, ja todellisempaa kuin imettävä ihminen.

 • Mp
  15.3.2024 at 19:36

  Ekan lapsen imetys loppui 1v4kk iässä, vähennetty oli mun toimesta, mut lapsi lopetti sit kuin seinään itse. Tokan kanssa imetystaival kesti 2v4kk, lopeteltiin kyllä mun toimesta kun alkoi uuvuttamaan mut aika helposti se kumminkin sujui. Nyt nuorin on 1v 5kk ja vielä jatkuu. Öisin ei rinnalla oo puoleen vuoteen käynyt, mutta päivisin imetyksiä on vähintään kolme. Menee näillä näkymin hoitoon syksyllä ja ehkä toivoisin, että kesällä imetys loppuisi. Mut fiiliksen mukaan mennään, katotaan miltä meistä kesällä tuntuu. 😊

  • krista
   19.3.2024 at 19:44

   Fiiliksen mukaan meno on mun mielestä hyvä ohjenuora <3
   -
   Huokaus, mäkin toivoisin, että yöimetykset jo loppuisi, mieluummin päivisin... Nyt on taas ollut muutama yö ihan pelkkää imetystä :D Mutta toisaalta haha en aio tehdä mitään tuon eteen, eli jotenkin toivon, että ne yöt rauhoittuisivat itsestään :D

 • Vaahtera
  15.3.2024 at 23:00

  Ensimmäistä imetin 1v 2kk ja lopettaminen sujui melkein itsestään. Nyt toinen lapsi on 2v 9kk ja edelleen imetän… vaikka en ole koskaan mieltänyt itseäni edes taaperoimettäjäksi. Nyt imetys vaan jatkuu eikä loppua näy… tosin lapsi syö enää iltaisin/öisin ja päiväuniaikaan. Olen kyllä miettinyt että kolme vuotta olisi mielessäni sellainen raja että olisi hyvä hetki lopettaa. Nukuttaminen on vaan niin helppoa näin…ja meilläkin tämä on todennäköisesti viimeinen vauva 🥹

  • krista
   19.3.2024 at 19:46

   Toi on niin totta, nukuttaminen on vaan niin helppoa tuolla tavalla! Meilläkin yöllä rinnalla roikkuminen on just sitä, että saan levottomuuden niin sekunnissa talttumaan ottamalla rinnalle, että ei ole motivaatiota tehdä mitään muutakaan :D Todennäköisesti mekin vielä tuossa iässä imetetään :) Mutta katsotaan :)

 • Anne
  16.3.2024 at 19:42

  Täällä imetys loppui neitin ollessa 3v 5kk ja välillä mielikuvissani ajattelin kaivelevani tissiä esiin vieläkin, kun tyttö tulee koulusta kotia 😅 onneks lopulta alkoi kerrat vähenemään kerta yössä ja sitä mukaa maidontulo tyrehtyä. Oli pitkä ja rakas taival meille molemmille. Äitille välillä turhauttavaakin kun siinä tissillä tosiaan asuttiin välillä liiaksikin, mutta en hennonnut lopettaa yhtäkkiä kun viimeinen lapsi meilläkin ja tiesin, että kyllä se omalla painollaan loppuu.

  • krista
   19.3.2024 at 19:47

   Teillä kuitenkin loppui sitten omalla painollaan? Tätä nimittäin mä toivon, että joskus sitten (koska heh ikinä onkaan) loppuisi meilläkin just silleen omalla painollaan, kun aika on lapselle oikea <3

 • Anna
  18.3.2024 at 19:20

  Meillä on molemmat isommat lapset itse olleet aloitteellisia imetyksen lopetuksessa. N. vuoden iässä on tullut se hetki kun jo pelkkiin ilta- ja aamutisseihin kutistunut imetys on mennyt pelkäksi pelleilyksi. Kaksi sekunttia imua ja sitten jotain töhötystä ja toiset kaksi sekunttia imetystä. Silloin minä olen päättänyt lopettaa.
  Tämä nuorimmainen on paljon enemmän tissin perään kuin kaksi isompaa ja minä olen myös valmis imettämään pidempään. Mutta tässä on se mutta, että minä EN aio olla 100% saavutettavissa enää taaperolle. Voin imettää, mutta olen jo varannut ensi syksille kun hän on vajaa puolitoista vuotta kahden yön reissun, johon ei lapsia voi ottaa mukaan. Ensimmäisen vuoden omistan täysin hänelle, mutta sen jälkeen haluan myös jotain ihan omaa.

  • krista
   19.3.2024 at 19:48

   Oikein hyvä linjaus tämäkin myös siltä kannalta ajateltuna, että hyvinvoiva vanhempi (joka voi tarvita jo jotain omaa) on myös lapsen etu <3 Onpa ihana, että sulla on tuollainen reissu tulevaisuudessa odottamassa!

   • Anna
    19.3.2024 at 22:06

    Niin ja tuon reissun ei tarvitse välttämättä tarkoittaa koko imetyksen loppua, jos lapsi ei niin toivo. Uskon, että pystyn reissun jälkeenkin palaamaan imetykseen tarvittaessa.
    Tuo ensimmäinen viesti kuulosti niin kovin jyrkältä jälkikäteen luettuna.
    En siis ole lähdössä joka kuukausi jonnekin tai työntämässä lasta pois. Otan vaan pienen irtioton lapsiperhearjesta, jota ihan varmasti iltaisin ikävöin ihan hurjasti.

  • Anne
   20.3.2024 at 11:29

   Loppui tytön omasta tahdosta. Meni mummolle yökylään ja kotiin palattuaan pyysi päästä maidolle otti yhden hörpyn ja totesi, että hän on iso tyttö ja ei tarvitse enää tissiä kun ei sieltä maitoa paljoa tule.
   Parisen viikkoa aina välillä katseli ja silitteli haikeana entisiä maitolähteitään 😂
   Kyllä sai kuulla kommenttia, miten vieläkin imetät ton ikäistä jne. Onneks annoin mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.