Lelunsäilytysproblematiikkaa

Hyvin pian Suomeen palattuamme puutalon olohuoneessa alkoi näyttää ihan kotoisalta:

Espanjan-kodissa järjestimme yhdestä huoneesta lastenhuoneen, ja olihan se kyllä hyvä. Lapset leikkivät siellä (välillä) jo pitkiä aikoja, ja vaikka leikit sieltä toki olohuoneeseen kantautuivatkin, leluilla oli kuitenkin lastenhuoneessa omat paikkansa, jonne lapset niitä kuljettivat jopa yllättävän isolla innolla. Noin kerran viikossa lapset siivosivat lastenhuoneen kunnolla, eli lajittelivat lelut hyllyille ja lelulaatikoihin.

”Siivota siivota siivota täytyy, tavarat on mullin mallin!”, me Titi-nallerallateltiin siivotessamme, ja oli jopa kivaa.

Suomessa meidän puutalokotimme huonerakenne ei tällä hetkellä mahdollista lastenhuonetta ilman, että alkaisimme rakentaa uusia seiniä ja tehdä isompaa operaatiota. Luonteva paikka lastenhuoneelle olisi alakerrassa olohuoneen vieressä, nykyisen kirjaston paikalla – mutta meille kotona työtä tekeville työhuone on välttämätön. Yläkerran yhteen isoon avonaiseen tilaan ei voi viedä työpöytää, koska sekä lapset että aikuiset nukkuvat siellä.

Suunnitelmia huonemuutoksiin remppaamalla meillä kyllä on, ja väliseiniä yläkertaan pystyisi kyllä rakentamaan – niistä skenaarioista voisin oikeastaan kirjoittaa joskus erikseen – mutta juuri nyt emme edes haaveile, että alkaisimme niitä tähän saumaan rakentaa.

Niinpä väliaikaiseksi kaaoksenhallintakeinoksi olen miettinyt toimivaa (ja hyvännäköistä) lelunsäilytyssysteemiä alakertaan. Jonkinlaisia hyllyjä/koreja, joihin lapset voisivat kerätä helposti lelut itse.

Hyvännäköistä, toimivaa ja helppoa. Eli ei tällaista.

Olohuoneen nurkassa meillä seisoo nyt ”lelunsäilytyskalusteena” vanha massiivinen tv-tasoni – se on livenä vielä paljon isompi kuin kuvat antavat olettaa. Mutta käytettävyydeltään se on ihan mahdoton. Sen ovet ovat niin tiukat, että aikuinenkin joutuu ponnistelemaan niiden avaamisessa. Oikeastaan ainoa käyttöarvo sillä on se, että sen päällä on pieni cd-soitin, jota lapset itse käyttävät.

Kaunis se on ja minulle rakas – siksi emme ole siitä luopuneet. Mutta ehkä pitäisi vaan ajatella käytännöllisyyttä. Eikä se tuolla nurkassa edes mitenkään edukseen ole.

Mutta minkä tyyppinen lelunsäilytyskaluste tuossa voisi olla tilalla? Ideoita?

Googlailut ”lelujen säilytys” -tyyppisillä sanoilla ovat tähän asti tuottaneet lähinnä lastenhuoneisiin sopivia ratkaisuja muovilaatikkoineen – sekä toisena hakutuloksena erilaisia (tosi kauniita!) lattioilla pidettäviä lelukoreja ja -laatikoita.

Niitä meillä kuitenkin jo on:

Mutta pelkät koriratkaisut eivät oikein riitä, tarvitaan selvästikin hyllysysteemejä – ja mahdollisesti niillä jotain nättejä koreja…? Helppokäyttöisiä kaappeja?

Hyllyissä on vielä sekin haaste, että vaikka huonekorkeutta riittää kyllä, vain alimmat hyllyt ovat oikeastaan tuonikäisille ja -kokoisille lapsille käyttökelpoisia. Olisi kiva saada sellaiset ratkaisut, joita lapset pystyisivät itsekin käyttämään. Ja heh siivoamaan nyt, kun saimme tuon kokemuksen, että siivoaminen sujuu, jos systeemi toimii.

Toinen mahdollinen säilytyskalusteen paikka olisi tuossa leikkikeittiön kyljessä ikkunan vierellä. Tai jopa leikkikeittiön tilalla, jos sen siirtäisi takaisin keittiöön.

Jonkinlaista kuningasideaa kaipaisin myös noihin askartelutarvikesysteemeihin.

Nyt toimme siis olohuoneeseen yläkerrasta tuollaisen matalan pöydän lasten omatoimisia askarteluita varten. Yhdessä kipossa on kynät ja toisessa liimat, sakset sun muut (realismi: molemmat kipot kuvassa tyhjinä, haha). Mutta mihin ihmeeseen sijoittaisi nätisti paperit ja mihin ”valmiin taiteen”…?

Joel ehdotti kahta tuollaista muovilaatikkoa pöydän alle, mutta… …no, ratkaisu vois hyvin olla vähän nätimpikin, haha.

Nyt ne ovat pitkin pöytiä ja lattioita.

Itselläni jotenkin pää lyö tyhjää. Oikeastaan ainoa mieleen tullut ratkaisu on ollut tuollaiset samanlaiset hyllyt, jotka Joel rakensi keittiöön (täällä).

Mutta siis ideat erittäin tervetulleita! Oletteko nähneet esimerkiksi jossain kuvissa kivoja olohuonekelpoisia lelunsäilysratkaisuja (suht pieniin tiloihin), tai onko teillä itsellä sellaisia?

26

You Might Also Like

  • Netu
    23.4.2017 at 19:43

    http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/categories/departments/childrens_ikea/18835-2/
    Stuva vois olla hyvä. Laatikostot on kestävii ja on se vähän isompikin koko siinä. Hyllyillä tavarat ei niin tahdo pysyä. Laatikostoissa pysyy ehkä paremmin. Siin on myös vihree etuosa

  • 1 2