Lelunsäilytysproblematiikkaa

Hyvin pian Suomeen palattuamme puutalon olohuoneessa alkoi näyttää ihan kotoisalta:

Espanjan-kodissa järjestimme yhdestä huoneesta lastenhuoneen, ja olihan se kyllä hyvä. Lapset leikkivät siellä (välillä) jo pitkiä aikoja, ja vaikka leikit sieltä toki olohuoneeseen kantautuivatkin, leluilla oli kuitenkin lastenhuoneessa omat paikkansa, jonne lapset niitä kuljettivat jopa yllättävän isolla innolla. Noin kerran viikossa lapset siivosivat lastenhuoneen kunnolla, eli lajittelivat lelut hyllyille ja lelulaatikoihin.

”Siivota siivota siivota täytyy, tavarat on mullin mallin!”, me Titi-nallerallateltiin siivotessamme, ja oli jopa kivaa.

Suomessa meidän puutalokotimme huonerakenne ei tällä hetkellä mahdollista lastenhuonetta ilman, että alkaisimme rakentaa uusia seiniä ja tehdä isompaa operaatiota. Luonteva paikka lastenhuoneelle olisi alakerrassa olohuoneen vieressä, nykyisen kirjaston paikalla – mutta meille kotona työtä tekeville työhuone on välttämätön. Yläkerran yhteen isoon avonaiseen tilaan ei voi viedä työpöytää, koska sekä lapset että aikuiset nukkuvat siellä.

Suunnitelmia huonemuutoksiin remppaamalla meillä kyllä on, ja väliseiniä yläkertaan pystyisi kyllä rakentamaan – niistä skenaarioista voisin oikeastaan kirjoittaa joskus erikseen – mutta juuri nyt emme edes haaveile, että alkaisimme niitä tähän saumaan rakentaa.

Niinpä väliaikaiseksi kaaoksenhallintakeinoksi olen miettinyt toimivaa (ja hyvännäköistä) lelunsäilytyssysteemiä alakertaan. Jonkinlaisia hyllyjä/koreja, joihin lapset voisivat kerätä helposti lelut itse.

Hyvännäköistä, toimivaa ja helppoa. Eli ei tällaista.

Olohuoneen nurkassa meillä seisoo nyt ”lelunsäilytyskalusteena” vanha massiivinen tv-tasoni – se on livenä vielä paljon isompi kuin kuvat antavat olettaa. Mutta käytettävyydeltään se on ihan mahdoton. Sen ovet ovat niin tiukat, että aikuinenkin joutuu ponnistelemaan niiden avaamisessa. Oikeastaan ainoa käyttöarvo sillä on se, että sen päällä on pieni cd-soitin, jota lapset itse käyttävät.

Kaunis se on ja minulle rakas – siksi emme ole siitä luopuneet. Mutta ehkä pitäisi vaan ajatella käytännöllisyyttä. Eikä se tuolla nurkassa edes mitenkään edukseen ole.

Mutta minkä tyyppinen lelunsäilytyskaluste tuossa voisi olla tilalla? Ideoita?

Googlailut ”lelujen säilytys” -tyyppisillä sanoilla ovat tähän asti tuottaneet lähinnä lastenhuoneisiin sopivia ratkaisuja muovilaatikkoineen – sekä toisena hakutuloksena erilaisia (tosi kauniita!) lattioilla pidettäviä lelukoreja ja -laatikoita.

Niitä meillä kuitenkin jo on:

Mutta pelkät koriratkaisut eivät oikein riitä, tarvitaan selvästikin hyllysysteemejä – ja mahdollisesti niillä jotain nättejä koreja…? Helppokäyttöisiä kaappeja?

Hyllyissä on vielä sekin haaste, että vaikka huonekorkeutta riittää kyllä, vain alimmat hyllyt ovat oikeastaan tuonikäisille ja -kokoisille lapsille käyttökelpoisia. Olisi kiva saada sellaiset ratkaisut, joita lapset pystyisivät itsekin käyttämään. Ja heh siivoamaan nyt, kun saimme tuon kokemuksen, että siivoaminen sujuu, jos systeemi toimii.

Toinen mahdollinen säilytyskalusteen paikka olisi tuossa leikkikeittiön kyljessä ikkunan vierellä. Tai jopa leikkikeittiön tilalla, jos sen siirtäisi takaisin keittiöön.

Jonkinlaista kuningasideaa kaipaisin myös noihin askartelutarvikesysteemeihin.

Nyt toimme siis olohuoneeseen yläkerrasta tuollaisen matalan pöydän lasten omatoimisia askarteluita varten. Yhdessä kipossa on kynät ja toisessa liimat, sakset sun muut (realismi: molemmat kipot kuvassa tyhjinä, haha). Mutta mihin ihmeeseen sijoittaisi nätisti paperit ja mihin ”valmiin taiteen”…?

Joel ehdotti kahta tuollaista muovilaatikkoa pöydän alle, mutta… …no, ratkaisu vois hyvin olla vähän nätimpikin, haha.

Nyt ne ovat pitkin pöytiä ja lattioita.

Itselläni jotenkin pää lyö tyhjää. Oikeastaan ainoa mieleen tullut ratkaisu on ollut tuollaiset samanlaiset hyllyt, jotka Joel rakensi keittiöön (täällä).

Mutta siis ideat erittäin tervetulleita! Oletteko nähneet esimerkiksi jossain kuvissa kivoja olohuonekelpoisia lelunsäilysratkaisuja (suht pieniin tiloihin), tai onko teillä itsellä sellaisia?

28

You Might Also Like

 • Stea
  20.4.2017 at 19:27

  Meillä on Ikean Kallax sarjaa, jossa kuutiomaisia ”lokeroita”, joihin saa ovi-, laatikosto- tai koriratkaisuja. Molemmissa lastenhuoneissa on tällaiset ja lokeroissa ovet. Siististi on lelut pysyneet ovien takana, kun ovat vielä koreissa tai laatikoissa. Myös olohuoneessa meillä on samanlainen kirjahyllynä eli sopii siihenkin tilaan.

  • krista
   20.4.2017 at 19:42

   Tuo hei tulikin myös Facebookissa eka ideana! Meillä oli itse asiassa Espanjassa just tuota sarjaa sellainen neliönmuotoinen neliosainen hylly, ja lisäksi lattialla säilytyslaatikoita ja lasten kirjahylly – en tunnistanut sitä ennen kuin nyt, kun googlasin Kallaxia!

   Mulla oli itse asiassa joskus aikoinaan piiiiitkään (yli 10 vuotta) samanhenkistä Ikeaa kirjahyllynä, mutta se oikeastaan sellainen kaluste, johon en koskaan kiintynyt; hyvin ammoisten aikojen exän maulla valittu. Ehkä siitä on jäänyt mulle jotenkin sellainen, että ei-ei tuota neliön muotoista Ikeaa. Mutta nyt kun noita katselee, niin niissähän on tosiaan paljon ”tuunausvaraa”. Meille sopisi tuollaiset jotkut korimaiset…

   • Maija
    20.4.2017 at 20:56

    Meillä kanssa Kallax olohuoneessa ja toimii! Lisäksi sitten iso puulaatikko pyörillä. Mietin, saisitko tuunattua esim. puunvärisestä Kallaxista teille passelin vaikkapa dc-fixaamalla ovet vähän ”hippityyliin”? 😃

    • krista
     20.4.2017 at 21:02

     Mulla kans alkoi pyöriä mielessä kaikki tuunausideat (pintamateriaali on tosiaan vähän liian sileää meidän makuun) ja dc-fix kävi mielessä myös :) Netissä oli myös joku kuva, jossa pöytälevyllä oli tehty aika hauskasti erinäköinen versio. Jotain tuunausvinkkejä Kallaxille voisin alkaa googlata!

 • Marianna
  20.4.2017 at 19:36

  Pähkäilin juuri muutettuani saman ongelman kanssa ja ratkaisin sen näin: ostin lasivitriinin joka miellytti omaa silmää ja kaiketi tarkoitettu tyyliin aaltomaljakoille yms. Mut lajittelimme sinne pelit, askartelutarvikkeet, värikynät yms nätteihin purkkeihin (helmet, höyhenet ja värikynät näyttää nätiltä lasipurkeissa) värityskirjat, tehtäväkirjat, satukirjat omiin lomakelokeroihin jne. Ylähyllyt koristeleluille jotka otetaan pyydettäessä, kuten soittimet ja eläinhahmot.
  Kaapin vieressä on muutama iso leluarkku jossa lelut lajiteltu materiaalin mukaan : muovilelut, pehmolelut, puulelut. Helppo käyttää, nätti kokonaisuus ja helppo siivota. Lapset tykkää 😄

  • krista
   20.4.2017 at 20:23

   Joo kun se olohuoneeseen tulee, sais mielyttää omaa silmää :) Muutanhan mä tykkään ehdottomasti ”lapsenmielisestä” lapsille, mutta kun olkkarissa on kuitenkin lapsenmielisyyttä leluissa ihan riittävästi, niin huonekalut sais ehkä sit kuitenkin olla aikuisten maulla valittu. Lastenhuoneeseen sit (joskus kun sellainen rakennetaan) ihan täysin lasten makuun kaikki :)

   Mä kans ajattelen, että jos ois yksi hyllystö ja siihen päälle sit noita koreja – ja just niin, että lajiteltu. Espanjassa oli muistaakseni lajittelu pehmolelut/kovat lelut (figuurit lähinnä)/dublot/pikkulegot/barbit ja ponit. Ja sit kirjat hyllyssä, mutta lastenkirjoille meillä onkin tilaan kirjaston puolella alahyllyissä.

 • KattiLaKoo
  20.4.2017 at 19:36

  Meillä on lokerikkoa ja hyllyä laatikkoineen/koreineen sekä kaappia – yhtä sekaisin kaikki, ja lisäksi lattialla legokuorrutus. Mä voisin kuvitella, että meillä parhaiten toimis syvät laarit, joihin kaiken vois lapioida lattialta. Siistin yleisilmeen takia ne laarit pitäis voida työntää johonkin piiloon. Ikeassa on Stuva-säilytyspenkki, joka on aika hyvän kokoinen… siihen päälle kun vielä sais pehmustetta ja korkeammat päädyt, niin toimis myös lukunurkkana muksuille.

  • krista
   20.4.2017 at 20:25

   Legokuorrutus :D

   Säilytyspenkki vois kyllä olla hyvä! Jonkin muunkin se kaipais rinnalleen, että kahden lapsen kaikki lelut ois paikoillaan… Tuostakinhan vois tuunata mielestään pehmusteilla…

   • Sandei
    20.4.2017 at 21:24

    Itse meinasin ehdottaa kans Stuvaa koska siitä saa koottua vaikka millaisia kokonaisuuksia. Meille tuli nyt tytön huoneeseen kaksi korkeaa kaappia jossa alhaalla mustia laatikoita. Yläosat on avoimet ja niissä on hyllyt kirjoja varten sekä lehtikotelot värityskirjoja ja muita piirustuksia varten. Se säilytyspenkkikin näytti tosi kätevältä!

    Meillä oli edellisessä kodissa iso kirjahylly olohuoneessa jonka päätymmäinen ”sarake” oli pyhitetty lasten leluille ja askartelutarvikkeille. Se maastoutti kivasti ne lasten lelut osaksi muuta sisustusta. Tää ei nyt varmaan teille sovi mutta kerroinpa kuitenkin :D

 • 3 pojan äiti
  20.4.2017 at 19:39

  Ikuisongelma lelusäilytys…on sitten olohuone tai lastenhuone. Ostin olohuoneeseen/alakertaan sellaisen Ikean kolmikerroksisen korivaunun jota voi siirrellä, keittiöpuolelta löytyy. Tarvittaessa tuupattavissa pois näkyvistä. Hyllykkö yläkerrassa jossa laatikoissa dublot sun muut.

  • krista
   20.4.2017 at 20:28

   Hahaa, enpä tullut ajatelleeksi keittiöpuolta – voisinpa sieltäkin vilkaista!

   Joo se taitaa olla niin, että ei se lastenhuone pelkästään tuota säilytysongelmaa ratkaisisi :) Kaikista kivoin leikki kun selvästikin on niiden lelujen hajoittaminen pois niistä koreista :D Meilläkin kun on noita koreja – no Seelan lempijuttu on ottaa lelut pois ja leikkiä niillä koreilla (eka kuvasta näkyykin, kun korit on sisäkkäin).

 • 3 pojan äiti
  20.4.2017 at 19:47

  Ja valmiin taiteen voi säilyttää sähköisessä muodossa. Se oli ystäväni paras ohje. Kuvaa kaikki tuotokset kotoa ja päiväkodista/koulusta ja ihan top 10 vaan talteen alkuperäisinä. Säilytysongelma ratkaistu helpolla ja säilyvällä, pölyttömällä tavalla.

  • krista
   20.4.2017 at 20:30

   Hyvä ohje! Meilläkin tuota taidetta tulee niin paljon :D Tytöt (etenkin Silva) pitää tosi tärkeänä, että ”tuoreimmat” on siinä koko ajan esillä ja esiteltävissä, mutta tyyliin viikon takaisia sit ujutan jo salaa roskiin :D

 • Taru
  20.4.2017 at 20:12

  Olisiko joku sopiva lipasto käytännöllinen, joka miellyttäisi myös omaa silmää.

  • krista
   20.4.2017 at 20:32

   Joo, vois olla! Heh mutta tässä tajuan, että ehkä mun oman maun ongelma muuten onkin tuo, että tykkään just tuollaisista raskaista tummista puukalusteita – ja sit ne tosiaan ei ole parhaita mahdollisia tähän tarkoitukseen… Mä ostaisin vaan jotain massiivisia antiikkiarkkuja :D

   • krista
    20.4.2017 at 20:40

    Haha mä googlaan just ”oman maun mukaisia” lipastoja ja huomaan, että ostaisin tuon meillä jo-olevan telkkaritasolipaston, jos valitsisin omalla maulla :D :D :D

 • Anu
  20.4.2017 at 20:26

  Tyylillisesti teille voisi sopia Lundian hyllyköt? Alaosaan ovet ja yläosa avohyllyä. Tai vain matalaa tasoa ovilla/avonaisilla hyllyillä. Luulisi liikkuvan käytettynäkin.

  • krista
   20.4.2017 at 20:34

   Etenkin ovilla voisi toimia kyllä, hmm… Mietintään!

 • Riikka
  20.4.2017 at 20:43

  Teidänkin lelumäärä tulee siitä varmasti vielä kasvamaan… kannattaa sekin huomioida.
  Ja ei tuon kallaxin voittanutta. Meillä on eteisessä 2×8 lokerikon sarjat ja siitä on vaan pari metriä olohuoneeseen eli tuon voi sijoittaa muuallekin kuin siihen paraatipaikalle…

  • krista
   20.4.2017 at 21:01

   Joo varmasti… Lastenhuone on varmasti joskus tarpeen kyllä. Tai ois jo nyt, jos vaan ois huoneita tarpeeksi…

   Hei hmm me tarvittais eteiseenkin jotain systeemiä! Katsonpa sillä silmällä samalla noita…

 • Maiju
  20.4.2017 at 21:40

  Lundiaa minäkin ehdottaisin. Niitä kun saa aina muokattua sopivaksi tarpeeseen nähden. Samaan hyllykköön saa niin pöydän kuin säilytystilaa ja vaikka kaapin ovilla varustettuna. Se on meillä pienissä neliöissä ollut huippujuttu, korkeelle tärkeet/aikuisten asiat ja alas lasten. Peukutus siis lundialle 😊

  • Tilia
   21.4.2017 at 20:00

   Ääni Lundialle täältäkin. Käytettynä saa tosi halvalla nyt, kun eivät ole muodissa. Voi maalata, jos mänty ei miellytä. Ikean Kallaxit ei ole ikuisia ja yksi kolahdus riittää pilaamaan pinnan, mutta Lundiat lähtee tyttöjen opiskelubokseihin, kun se aika koittaa. Säätövaraa ja lisäosia on loputtomasti. Aivan lyömättömiä myös muutoissa!

 • Sannany
  20.4.2017 at 22:29

  Taiteen säilyttämiseksi näin joskus kivan idean, jossa lyhyehkölle seinäpätkälle oli ripustettu naru, jossa oli pieniä askartelupyykkipoikia. Niissä roikkui sitten esillä lasten taideaarteita. Ei tarvinnut teipata tai nastoittaa seiniä, mutta taideteokset olivat silti kivasti esillä YHDESSÄ paikassa kotona :D Tässä jää yhä ratkaisematta toki se, mihin loput aarteet säilötään ja millä systeemillä esillä olevia vaihdellaan jne..

 • Tiitu
  20.4.2017 at 22:45

  Ikean Kallaxia ehdottaisin kanssa. (Kalkki)maalia pintaan ja mieleiset kalustejalat alle, niin saa kivasti tuunattua omannäköiseksi :)

 • Emmanuel
  21.4.2017 at 00:19

  Moi, pitkäaikainen lukija täällä hei!

  Aloin heti selata tori.fi:tä, repesin kun vaihdoin alueeksi Uusimaan Pohjois-Pohjanmaan sijaan ja h i u k a n antiikkihuonekalujen hinnat putos! :D

  Miten ois joku tollanen antiikkiarkku? https://m.tori.fi/vi/35885533.htm
  Tai joku korkeampi, tuollainen liinavaatekaappityylinen (olettaen toki että ovet ovat kevyemmät avata kuin teidän nykyisessä!) https://m.tori.fi/vi/35838565.htm

  Ja askartelukamoille joku kunnon kustavilainen vanha klaffilipasto, ois enempi teidän tyyliä ku Kallaxit! :D https://m.tori.fi/vi/30972824.htm

 • Emmanuel
  21.4.2017 at 00:41

  Tai sitten ihan vaan rakennatte Joelin kanssa jotkut näpsäkät ja täydelliset kiinteät hyllyköt-sun-mitkä-ikinä mukavasti strömssöö-hengessä!

  Sellainenkin tuunausvinkki tuli mieleen että jos vaikka löydätte jonkun ei-niin-omaa-silmää-miellyttävän lastulevyällötyksen, siis jonkun lipaston tai hyllykön niin kaapinovia ja muita tapetoimalla voi hyvin pienellä vaivalla saada tosi kivaa jälkeä!

  • krista
   21.4.2017 at 16:42

   Joel itse asiassa alkoi jo eilen ideoida, että mitä jos rakentaisi sellaisen ”vinksin-vonksin-hyllykön”, jossa jokainen hylly ja lokero olisi eri kokoinen, ja niissä kaikissa ois jotain nättejä erilaisia laatikoita (noita Ikean laatikoita ja muitakin). Strömssöö-hengessä, luonnollisesti :D

   Ja joo ehdottomasti jos joku ”pakettiratkaisu” tulisi, sitä kyllä pitäis tuunata. Nyt on tällainen sisustusääni kellossa, eli tuntuu että ois kiva saada nättiä kotiin. Varmaan johtuu tästä kotiinpaluusta, haluaa jotenkin kodin viihtyvyyteen panostaa :)

 • Veema
  21.4.2017 at 08:27

  jos itse rakentaisin olkkariin tuollaista ratkaisua, laittaisin ehkä lundiaa. Lundiasta saa myös aika helposti oman näköistä tuunaamalla. Ja lisäksi tuolta Kyläsaaren kierrätyskeskuksesta löytyy paljon eri osia Lundiaan!
  Jos ei halua tuota Kallax-sarjaa, jota monella on, niin ikealta löytyy myös muita kivoja, joista saa aika helposti omannäköisiä. Esim ikean Nordli-sarjan lipasto. Se on aika toimiva lapsen leluille ja siitä rakennettua mieleisensä värisen kokonaisuuden.
  Nyt taas meidän tulevan vauvan vaatteille hankittiin makkariin Ikean Fjälkinge hyllykkö. Siihen saa siis samansarjan vetolaatikot. Ja toisaalta avohyllyille helposti erilaisia omia säilytyslaatikoita ja koreja.

 • Wislabon
  21.4.2017 at 09:43

  Mä suunnittelin meidän tulevaan lastenhuoneeseen Lundia-hyllyn tuunausta. Iskän varastosta löytyy lapsuudenkodin mäntyhyllyä metritolkulla. Kesällä hion ja maalaan sen. Siinä hyvä puoli on muuneltavuus, vain mielikuvitus rajana. Tuohon leikkikeittiön tilalle mahtuisi vähän korkeampi hylly, jota voisi jatkaa ikkunan alle matalampana. Mukaan saisi liitettyä kaappia tai vaikka pöytätason tytöille. Itse haaveilin, että lundiasta saisi tehtyä vaikka kauppakojun (hylly, alas matalat kaapit ja sitten pieni verhokappa ylös markiisiksi). Lundiasta pyydetään aika julmia summia tori.fissa,mut aika monelta löytyy nurkista pyörimästä ylimääräisiä hyllyjä, jotka voi saada halvallakin :)

 • Anna
  21.4.2017 at 11:48

  Tuollainen antiikkihuonekalu voi kyllä toimia, jos vaan tsekkaa ettei ole liian tiukat ovet. Meillä alakerrassa liinavaatekaappi, joka ulospäin miellyttää omaa silmää (päällä tauluja ja kukkia tms) mut kätkee sisälleen valtavan määrän pelejä, papereita, askartelutarvikkeita jne. Voisin laittaa kuvaa johonkin sulle kunhan pääsen kotiin, vaikka sähköpostiin. Tyylillisesti meidän sisustus on aika erilaista, valkoista ja harmaata mut idean saat varmaan irti valkoisestakin antiikkihuonekalusta. :)

 • KM
  21.4.2017 at 12:23

  Meillä lasten lelut oli pitkään Ikean Trofast-systeemissä ja olin siihen tosi tyytyväinen. Kynät, sakset ja liimat on vanhassa keksilaatikossa ja paperit toisessa keksilaatikossa. Valmiita taideteoksia varten meillä on kaksi narua kiinnitettynä seinään, ja niihin ripustetaan värikkäillä pyykkipojjilla lasten valmiit piirrustukset ja askartelut. On todella kätevä ja teoksia voi vaihdella helposti :-).

 • 3veen äiti
  21.4.2017 at 19:55

  Meillä Ikean Hemnes sivupöydät (2kpl), siis sellaiset joissa on neljä korkeaa ja neljä matalaa hyllyä/lokeroa, on toiminut hyvinä leikkinurkan kalusteina (olohuoneessa). Niissä on mahtavasti laskutilaa myös päällä. Joillain hyllyillä on sitten säilytyslaatikoita, sopivankokoisia löytyy muualtakin kuin Ikeasta, esim. meillä taitaa olla ClaesOhlssonilta kolme erilaista, hauskan kirjavaa siis. Nyt ehkä ottaisin valkoiset, jos olisin valitsemassa, mutta mustanruskeatkin on ihan kivat.

 • Vierailija H
  21.4.2017 at 21:38

  Googlaa fruit box furniture – eli puulaatikoita yhdistelemällä just omannäköisenne hyllykokonaisuus? Laatikoita voi maalata, laittaa tapettia/paperia takareunaan tms., alle jalat, pyörät tai kokonaan ilman. Ikeassakin myytiin tuohon sopivia laatikoita. Mä suunnitelin tällaista lastenhuoneeseen, mutta päädyinkin helpompaan (valmis) ratkaisuun. Jäi silti kaihertamaan, josko jonnekin tuolaisen vielä värkkäisin.

  • krista
   21.4.2017 at 21:57

   Ihania! Tuollaisia joskus aikoinaan haaveiliin Punavuoreen kirjahyllyksi (just silloin, kun luovuin Ikean ruudukkomallisesta, mutta sitten päädyin tekemään hyllyn tiilistä ja laudasta <3 Mutta tähän tarkoitukseen en ollut tuota ideaa muistanutkaan, kiitos! Heti tällainen osui silmään (mutta pöytälevyllä): https://fi.pinterest.com/pin/3377768440996504/ Meillä on tällä hetkellä hedelmälaatikoita ollut ulkolelukäytössä, mutta ne ovat sen verran heppoisia (ja tikkuja lähtee), että niitä ei voisi lasten sisäkäyttöön ottaa. https://www.puutalobaby.fi/hedelmalaatikot/ Mutta on niitä varmaan tukevampia kuin nuo meidän! Ainakin nuo google-haulla tulleet olivat paljon jämerämmän näköisiä. Ehdottomasti jatkopohdintaan menee tämä idea!

 • Lontte
  23.4.2017 at 09:35

  Ikean lasten Flisat-työpöytä on paras. Pöydän pääsdä on rullallinen paperia ja alle saa kaksi muovilaatikkoa. Meillä toisessa valmiit työt ja toisessa tarrat yms.

 • 1 2