Kukkablogggaja

Tästä tulee kohta joku hemmetin kukkablogi hei! Ja mä oon sit kukkabloggaaja. Puutarhuri. Hortonomi. Alan hifistellä jollain kummallisennäköisillä maanmöyhentäjillä. Koulin ja latvoitan ja ulkoilutan ja puhun pitkät pätkät perennoista niin kuin en olisi koskaan kysynytkään, että ”öö mitä ne niinku sit on?”.

Tässä lähtökohta muutaman vuoden takaa.

Mutta tää suunta on vääjäämätön.

Koska:

unikko

Enkestä miten kaunista.

Nytkö se keski-ikä sitten iski, vai miten mä oon jotenkin tänä vuonna niin huumaantunut kaikista näistä kasveista. Välillä tuntuu, että mä en voi edes katsoa, kun pakahdun kaikesta kauneudesta. Ihan henki salpautuu ja vatsanpohjassa tuntuu ja oh miten on näin kauniita asioita maailmassa ja mun omalla pihalla ja miten mä oon voinut ansaita tän kaiken ääää yhyhyhyhyyyyy onnenkyyneleet.

Ja oijoijoij katsokaa, miten nää unikkovauvatkin voi olla näin suloisia ja pörheitä ja tui tui kullat.

unikko nuppu

En oo raskaana.

Olen nyt kahtena iltana möyrinyt läpi koko ihananmuhkean kukkapenkin ja repinyt sieltä arviolta 3840274 vuohenputkenlehteä. Tunnen suurta palkitsevuutta siitä, että tunnistan ne vaikka unissani.

Repimissessioni jälkeen näin silmissäni vuohenputkiviuhahduksia, samoin suihkussa tukkaa pestessäni. Untakin näin vuoheputkien nyppimisestä. Pois, pois, pois.

Nypin niitä ilolla, en kiukulla. Katselen pudistuvaa penkkiä onnenmykkyräisenä. Sieltä paljastuvat uneliaiden unikkojen lisäksi terhakat pionit kymmmenine-kymmenine nuppuineen. Siniset iirikset, jotka alkavat viedä penkistä jo vähän liikaakin tilaa viidakkomaisine lehtineen. Se perhanan kokoomuskukka (vaikka onkin kuulemma vuorikaunokki eikä ruiskaunokki; se lohduttaa, mutta silti aion antaa sille tänä kesänä lähtöpassit kukkapenkistä).

Eilisiltaisen nyppimissession jälkeen kello oli jo puoli yhdeksän ja ulkona ihan kesäyönlämmintä. Hetken mielijohteesta istahdin alas korituolille kumihanskat kädessä ja viritin kameran puutarhatuolille ja itselaukaisimen päälle…

puutarhuri

…ja kun katsoin ympärilleni ja haistoin nenässäni Joelin leikkaaman nurmikon tuoksun, meinasin haljeta ajatuksesta, miten onnekas oikein olenkaan. Minulla on oma piha, omenapuu ja sen alla korituoli. Omenapuu? Minulla! Minulla, joka 19-vuotiaana vasta tajusi, että Suomessakin kasvaa omenapuita.

Kesä on edessä. Kohta pihalle viritetään puutarhakeinu, ja leikkimökistäkin taas kerran haaveillaan. Lapset leikkivät keskenään hiekkiksellä ja potkuttelevat kypärät viuhuen potkupyörillään pitkin hiekkateitä.

Tämä on paras aika vuodesta.

 

 

 

PS. Olen saanut ennekin (täällä) mahtavaa kollektiivista tunnistusapua. Just nyt mua kiinnostaa erityisesti tämä lehti, jota pukkaa ihan hulluna joihinkin osiin kukkapenkkiä. (siis tuo matalampi, tuo suippo ruohon näköinen on sitä iiristä) Aika paljon nyhdin sitä pois, mutta onkohan se oikeasti rikkakasvi, vai mikä? Tunnistatteko?

mystinen lehti

Toinen mysteeri on tuo käyttämättömään istutuslaatikkoon ilmestynyt törötin. Tuo paksulehtisempi on looginen (senkään nimeä en kyllä tiedä), koska sitä kasvaa meidän syreeniaidan alaosassa ja laatikko oli viime kesän siinä aidan vieressä. Mutta tuota sen vieressä olevaa korkeaa juttua meidän pihalla ei ole missään muualla. Mikäköhän ihme se voi olla?

Olen antanut huvikseni sen kasvaa, josko tekisi jonkilaisen kukan.

mystinen kasvi
Tunnistatteko?

28

You Might Also Like

 • Tilia
  2.6.2016 at 15:06

  Lehdet näyttää ylemmässä tunnistuskuvassa vuohenjuuren lehdiltä. Kiva keltainen kevään kukkija, ehkä jäänyt tuonne penkkiin vähän toisten jalkoihin? Sellainen perinneperenna, joka sopii kyllä imagoltaan teidän pihaan oikein hyvin.

  Saatko tuosta toisesta lähikuvaa lehdistä?

  • krista
   2.6.2016 at 15:34

   Ensin aloin lukea, että vuohen… EIIIIIH! Tuli akuutti vuohenputkireaktio :D Mutta vuohenJUURIhan näyttää oikein kivalta keltaiselta kukkaselta, ja lehti kyllä tosiaan ihan samalta! Kiitos! Tuollaista kukkaa penkissä ei ole aiemmin näkynyt, mutta ehkä se ei tosiaan muiden jaloissa ole päässyt kukkimaan. Jätän nyt osiin (tätä pukkaa siis vähän kaikkialta) repimättä ja katson, mitä sieltä tulee :)

   Joo, otan lähikuvan! Ulkona alkoi just sataa (sade olikin jo tervetullutta, oli ihan hurjan kuivaa!), mutta räpsään vähän myöhemmin! :)

 • Leena
  2.6.2016 at 15:47

  Toi looginen on isomaksaruoho, eikö vaan? Ja eka on munkin mielestä vuohenjuuri. Maksaruohon viereinen saattaa kyllä olla joku ihan luonnonkasvi, mutta oikein nätti sekin.

 • Asikaine
  2.6.2016 at 16:29

  IHanaa! Telepaattisesti kirjoitin melkein saman postauksen samaan aikaan, tuli jo palautettakin :D

  antaa kaikkien kukkabloggaajien kirjoittaa! Ihanaa kesää teidän puutaloon ja puutarhaan!

 • Kirsi
  2.6.2016 at 16:50

  Maksaruohon viereinen näyttää niittysinilatvalta. En kitkisi, olen sitä itse ostanut kukkapenkkiini.

 • palstaviljelijä
  2.6.2016 at 17:10

  Hahahaa, ihana postaus :D
  Musta on kuoriutunu kans aikamoinen kukkafani muutettuani puutaloon seitsemän vuotta sitten ja harmittaa ettei ole kokonaan omaa pihaa, vaan pitää naapureiden kanssa jakaa se, vaikka jokainen saakin laittaa itseään miellyttäviä kukkasia pilvin pimein :)
  Kasvimaalle yritän haalia enemmän kukkia, ja varsinkin sellaisia, jotka myös kukkisivat alkukesästä, eikä vasta loppukesästä :)

  Mun mielestä ylemmän kuvan kasvin lehdet näyttää yhdeltä viheliäiseltä sinikukkaiselta alanvaltaajalta… Jos olen oikeassa ja siihen tuleekin sininen kukka, niin nypi kaikki pois!

  • Tilia
   2.6.2016 at 17:18

   Tarkoitatko sinikukkaisella vuohenkelloa?

 • Pilvinen
  2.6.2016 at 17:30

  Vai olisiko tuo maanvaltaaja maahumala? Lehdet näyttävät kovin samanlaisilta ja se on kyllä mahdoton leviämään. Nätit violetinsiniset kukat siinä on, mutta hallitsemattomattomasti se kasvaa jopa nurmikolla.

 • Jestanpoo
  2.6.2016 at 18:01

  Meilläki o tuota vuohenjuurta, son kova sinnikko leviää mahottomasti. Meiän piha on nyt 8-vuotta kukkinu ihan edellisten omistajien istutuksilla. Kohta alkaa uuden talon rakennus ja sitten pitääki itse alkaa istuttelemaan kaikkea. Yritin kyllä ehdotella, jos laitettai semmone mettäpiha, missä sammaleet, mustikat ja puolukat sais varpuinensa oleskella vaan. Pari viininmarjapuskaa vaan ni olis helppo piha.. Mies ei lämmenny 😊 Mun idea kasvien kasvatuksesta on käydä heittelemäsä auringonkukansiemeniä joka paikkaan ja nautiskella auringonkukkamerestä

 • Sanna
  2.6.2016 at 18:16

  Tuo ylemmän kuvan mysteerikasvi on vuohenkello. Kaunis kulkiessaan, mutta mahdottoman kova leviämään. Kitusiin ainakin osittain. Tuo alemman kuvan pitkä huiskelo muistuttaa lehdistön saarnea tai pähkinäpuuta, mutta taitaa olla pienempää kokoluokkaa?

 • Sanna
  2.6.2016 at 18:17

  Siis: kitkisin (damn you autocorrect!)

 • Kaisa
  2.6.2016 at 18:28

  Ensimmäinen on vuohenkello. Mahdoton leviämään. Toinen lehtosinilatva, kukkii sinisenä tai valkoisena. Leviää myös mielellään.

  • krista
   2.6.2016 at 19:02

   Jesh, nyt kun googlasin, niin ne on varmasti just nämä! Kiitos! Tuota vuohenkelloa olenkin nähnyt pihalla toisaalla, joten se on varmasti JUST se!

 • Mari
  2.6.2016 at 20:42

  Tuo matala saattaa olla elämänlankaa, jos on sellaista köynnösmäistä. Toivon puolestasi, ettei ole; aivan kauhea leviämään ja tukahduttamaan kaiken muun. Muuten ihania kukkia, ja yhdyn ajatukseen; iän myötä sitä todella voi olla vain nii.n onnellinen omasta tuvasta ja perunamaasta :)

  • krista
   2.6.2016 at 20:54

   Joo tää on se ”tuholaiskukka”, tuon (ehkä) tunnistankin, sitä joskus näkee puihin ja pensaisiin kietoutuneena… Tää en onneksi ole se, vaan varsi on sellainen… …ei-kieutoutuva. Onneksi! :)

 • JonnaH.
  3.6.2016 at 14:40

  Ei liity postauksen aiheeseen, mutta eilen Instagramissa silmiini osui yksi kuva, josta jotenkin tuli teidän talo mieleen ja viime kesän portaiden maalaus. https://www.instagram.com/p/BGKNekOs7WQ/?taken-by=anthropologie Siihen vihreän pariksi jotain värikästä. :p

  Jotenkin voisin niin kuvitella ton idean joskus teidän portaisiin, en toki kukkatapettia vaan jotain itämaisen värikästä tapettia. Tai mistä sitä tietää, jos olet noista rehuista nyt innostunut. :D

 • Anu
  3.6.2016 at 17:27

  Vuohenputki on paitsi rikkakasvi, myös oivallinen villivihannes, kannattaa hyötykäyttää ja googlata reseptejä :) Myös isomaksaruoho on, tai se oikeastaan erityisesti, ihan mielettömän maukasta rouskuteltavaa!

 • Anu
  3.6.2016 at 17:29

  Niin ja pitää vielä lisätä, että isomaksaruoho on myös apolloperhosen toukkien ruokaa, joten esim. lähikallioilta luonnosta ei kannata riipiä kaikkia maksaruohoja, että perhosentoukillekin riittää purtavaa :)

 • ooppa
  8.6.2016 at 21:26

  Siis tuo alakuvan pitkä törötin? No lehtosinilatva.