Koko perheen pelisuositus (ja arvonta!)

Tämä julkaisu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Oppi & ilon kanssa.

Turvallinen työkalu? Lyhyt kasvi? Tuoksuva ajoneuvo? Märkä jälkiruoka?

Saanko esitellä meidän perheen tämän vuoden ylivoimaisen suosikkipelin: Arvaa, mitä ajattelen!

Saimme tämän pelin viime joululahjaksi sukulaiselta, ja ai että tästä on riittänyt iloa siitä lähtien. Heti silloin jouluna tätä pelattiin isommalla sukulaisporukalla – mukaan mahtuu kuusi pelaajaa – ja sen jälkeen oman perheen kesken. Mitä enemmän pelaajia, sen hauskempaa tämä on. Mutta toimii hienosti myös kolmen hengen kesken!

(meillä perheen pienin pelaa tiiminä jonkun toisen kanssa, sillä pelissä pitää osata kirjoittaa)

Nyt tulevina pääsiäisen päivinä meillä onkin taas hyvin aikaa pelailla lautapelejä koko perheen voimin!

Kun tästä nykyajasta näitä positiivisia asioita yrittää (hakemalla) hakea, niin tämä on tietysti yksi näistä. Ei ole hoploppeja tai elämyspektaakkeleita – mutta sen sijaan on neljä ”ylimääräistä” tekemisvapaata vapaapäivää, ja aikaa viettää tällaista pienimuotoisen kivaa perheaikaa oman olohuoneen lattialla.

Ja lasten kanssa pienet jutut on niitä isoja juttuja! Uskon ja toivon, että juuri tällaiset perheen hauskat pelailuhetket tallentuvat lasten lapsuusmuistoihin. Ehkäpä korona-ajasta lapset muistavatkin sen, että silloin pelattiin paljon lautapelejä yhdessä…?

Muutenkin itse olen tässä huomannut, että minulla ei tule enää mentyä lattialle ”tämä menis tänne” -leikkimään lasten kanssa; näin kahden suht samanikäisen lapsen perheessä nuo lapset hoitavat tämän leikkiseurapuolen keskenään. Mutta sitten just pelaaminen, lukeminen, kaikenlainen perheen yhteispuuhastelu ja askartelu ovat meille sellaista yhteistä tekemistä, johon aikuisenkin on helppo heittäytyä.

Aidosti viihdyttävää ja kivaa yhdessäoloa koko perheelle!

Arvaa mitä ajattelen -pelin idea on yksinkertaisuudessaan mahtavan toimiva: Ensin nostetaan esiin ”Millainen?”-kortti (esimerkiksi sana onnellinen) ja sitten ”Mikä?”-kortti (esimerkiksi sana sää). Okei, eli onnellinen sää!

Sitten jokainen pelaaja/pelaajatiimi kirjoittaa tauluun, että mikä tämä asia voisi olla. Ja nyt kannattaakin vähän miettiä: Mitä muut perheenjäsenet voisivat vastata…?

Koska pisteen saa silloin, jos pelaajalla on sama vastaus kuin toisella!

Ja tämä onnellinen sää oli nyt tietysti helppo: kaikki vastasivat auringon, kaikille piste! Usein sanapareihin tulee kuitenkin ihan hassuja ja pöhköjäkin yhdistelmiä. Oranssi kauppa? Nokkela matkustusväline? Raidallinen valtio?

Näitä on hauska keksiä! Raidallinen valtio voisi olla vaikka maa, jonka lipussa on raitoja – tai hei, ehkäpä maa, jossa elää seeproja! Tai sitten vain se maa, joka sattuu tulemaan mieleen! Ja sitten vielä miettimään, että millä perusteella tuo pelikaveri raidallisen valtion määrittelee…?

Usko tai älä, tämä kuva ei ole lavastettu! Tuli meidän pelissä oikeasti, piste kaikille!

Me ollaan pelattu tätä tosiaan koko perheen kanssa, mutta näen tän tosi hyvin myös sellaisena aikuisten kesken pelattavana illanistujaispelinä. Tässä pääsee nimittäin hienosti taktikoimaan, että ”hmm mitäs hän vastaisikaan”, ja ”tuolle varmasti tulee ensin mieleen tuollaista”.

Mutta kyllä tuollainen 7-8 -vuotiaskin osaa jo hienosti miettiä, että miten kannattaa vastata juuri sellaista, mitä ajattelee toisen vastaavan. Pelissä tavallaan oppii koko ajan paremmaksi, ja se on ihanaa ja palkitsevaa!

Pelin ikämääritelmä tosiaan on 7-99, ja mun mielestä oikeastaan ainoa rajoite pelaajien iälle on se, että pitäisi osata kirjoittaa, jotta voi pelata ihan itsekseen. Eli sanoisin, että tämä peli sopii myös sellaisille alle 7-vuotiaille, jotka osaavat jo itse kirjoittaa. Tai sitten voi pelata tosiaan tiiminä jonkun toisen kanssa niin kuin meillä tehdään.

Meidän 6-vuotias tykkää tästä pelistä myös siksi, että hänellä on tässä ihan omia vastuutehtäviä.

Lappujen kääntäminen, ja pistekirjanpito…

…sekä ajastimena toimiminen! Kas näin! Aika alkaa…

…nyt!

Lapsi siis seisoo aina ensin suorana ajanlaskun alkaessa, ja sitten alkaa hitaasti laskea päätä kohti lattiaa. Ja kun pää on maassa, aika on ohi!

Hän on siis ihmistiimalasi! Ja kuten ehkä arvaatte, hän ihan itse keksi tämän erityistehtävän itselleen, kun muut kirjoittavat lappuihinsa. Normaalisti pelissä ei ole (eikä edes tarvita) ajastinta. Mutta meilläpä nyt sitten on ihan ilmielävä ihmisajastin tässä!

Kirpeä urheilija? Valkoinen huone? Hauska tavara? Vihreä tarina?

Oppi & ilo lahjoitti tähän postaukseen arvottavaksi kahdelle onnelliselle voittajalle Oppi & ilon vapaavalintaisen pelin. Siispä täten arvonta käyntiin!

Voittaja voi siis valita palkinnokseen joko tämän ”Arvaa mitä ajattelen” -perhepelin tai minkä tahansa muun Oppi & ilon pelin. Täältä voit katsoa kaikki pelit! Sieltä löytyy erilaisia opettavaisia ja hauskoja pelejä kaikenikäisille ihan 1-vuotiaasta alkaen! Meillä on tämän pelin lisäksi itsellä myös Lasten Suomi -palapelikirja, jossa opii palapeliä kootessa Suomen karttaa.

Voit osallistua arvontaan kommentoimalla ti 14.4.2020 klo 12 mennessä tähän postaukseen ja kertomalla samalla, minkä pelin (näistä) valitset, jos voitat!

Hei ja oiskos tää hauska…? Tehdäänkö oma pikkupeli? Jos haluaa, vastauksessa voi siis myös hihkua, mitä te vastaisitte joihinkin noihin tän postauksen esimerkkeihin…? Mikä sulle olisi nokkela ajoneuvo, lyhyt kasvi tai märkä jälkiruoka? Entä turvallinen työkalu, kirpeä urheilija, valkoinen huone, hauska tavara tai vihreä tarina? Voidaan testata, saatteko te kommentoijat tästä pisteitä – piste tulee, jos keksii saman kuin muut, haha! Pääsiäishuvittelua! Mäkin voin jossain vaiheessa paljastaa, että mitä mä ajattelin!

Jätä siis kommenttisi alle! Joko esimerkkihihkumisilla tai ilman, mutta laita kuitenkin kommenttiin mukaan yhteystietosi (siihen lomakkeeseen) ja se tieto palkintovalinnastasi, jos voitat. Mutta kaikki yhteystiedoilla varustetut kommentit ovat mukana arvonnassa :)

Ja kivoja pelailuhetkiä teidän perheisiin tulevalle pääsiäiselle! Kuinka moni aikoo pelailla lautapelejä pääsiäisenä?

 

 

PS. Heh luovuudella ei ole rajoja näiden Oppi & ilon tuotteiden käytössä – miten niin pelkkä peli?

Lasten Suomi -palapelin laatikko on tällä hetkellä eläintyttönuken makuuhuone.

7

You Might Also Like

 • Emilia V
  9.4.2020 at 20:03

  Märkä jälkiruoka on niin pirtelö!

  Jos voittaisin, kummipoikani saisi Vauhtia ja vipinää-pelin.

 • Milla S V
  9.4.2020 at 20:10

  Tuo ihmistiimalasi on suloisinta mitä olen vähään aikaan nähnyt. Hyvä pieni krokotiilityttö <3 Eikä vain ihana, vaan viisas ja koko peliä parantava idea.

  Sait ihan innostumaan tuosta pelistä, ja kiva että sitä voi näköjään pelata monella kielellä!

 • Anna A
  9.4.2020 at 20:38

  Minä minä minä ja juuri tuon pelin haluaisin. Tämä tulisi meilläkin ahkeraan käyttöön. Tällä hetkellä 7v ja 4 v kanssa lempipelejä ovat muumidomino, muumikorttipeli, ikean eläinmuistipeli ja lasten carcassonne. Näissä tuo 4v:kin pärjää jo itsekseen.
  Meillä siis juurikin pelataan lautapelejä yhdessä.
  Nokkela auto = poppaloora puhuva auto
  Lyhyt kasvi= leskenlehti
  Märkä jälkiruoka = kiisseli
  Turvallinen työkalu = jakoavain
  Kirpeä urheilija = Eva Wahlström
  Valkoinen huone = sairaala
  Hauska tavara = vappupilli
  Vihreä tavara = sammakkoprinssi

 • Kirsi
  9.4.2020 at 21:53

  Tämä peli kuulostaa sellaiselta, jota tekis mieli pelata heti itsekin! Ja 6v ja 9v varmasti kans tykkäisivät :) Robogem meiltä jo löytyykin.

 • Ananasa
  9.4.2020 at 22:06

  Mä haluaisin just tämän saman arvauspelin! Ja märkä jälkiruokahan on toki suklaavanukas!

 • Nanna
  9.4.2020 at 22:16

  Arvaa, mitä ajattelen tai Robogem deluxe sopisi meidän perheelle.

 • Jodelie
  9.4.2020 at 22:21

  Hirmu vaikea valinta!
  Ehkä kuitenkin Robogem, koska uskoisin, että lapsi ja isänsä siitä erityisesti innostuisivat (ja tekisi mullekin tulevana luokanopena hyvää!).

  Mulle tuli pienestä kasvista ekana mieleen tomaatti, koska ne ei meidän taloudessa pääse koskaan taimivaihetta pidemmälle. :D

 • Niina Elo
  9.4.2020 at 23:06

  Eläinperheet -ensipeli olisi meidän valinta, saatais meidän perheen pienimmällekki sopiva peli :)

 • Hanna
  9.4.2020 at 23:11

  Arvaa mitä ajattelen ois kiva.

 • Jepsis
  10.4.2020 at 00:26

  nokkela ajoneuvo: mopo sivuvaunulla
  lyhyt kasvi: kaktus
  märkä jälkiruoka: kiisseli
  turvallinen työkalu: rullamitta
  kirpeä urheilija: seppo räty (:D)
  valkoinen huone: ikeassa pelkkää yhtä väriä-huone
  hauska tavara: sellainen narusta vedettävä lelu (?! apua tämä oli vaikein)
  vihreä tarina? Hobitti

  Olipa hauska pieni peli!

 • Beanilie
  10.4.2020 at 02:06

  Vaikea valinta, mutta joko Robogem tai Hoksaa lähtisi veljentytöille :) kiitos muuten edellisestä Oppi & ilo postauksesta, sen ja alekoodin innoittamana tilasin edellämainituille veljentytöille omat puuhakirjat. Toimitus oli nopea ja puuhakirjat jo kovassa käytössä!

  Noihin vastauksiin en nyt keksi muuta kuin märkä jälkiruoka = punaviini :D ja jos sitä ei lasketa niin Bailey’s ainakin on riittävän makeaa jälkkäriksi!

 • Hanna Koooo
  10.4.2020 at 07:52

  Valitsisin Robogem Deluxe-pelin. <3 Lyhyt kasvi on maksaruoho ja hauska tavara puhelin. :D

 • Veera
  10.4.2020 at 08:25

  Robogemin hankinta on ollut suunnitelmissa toisinaan, mutta jäänyt vielä kauppaan. Tämä peli vaikuttaa myös tosi hauskalta, mutta nyt omat aamu aivot ei vielä lähteneet rullaamaan 😊

 • Katri
  10.4.2020 at 08:36

  Kivalta kuulostaa tuo peli. :) Kiitos blogistasi! Näistä saa hyviä vinkkejä ja oikeasti selviää millainen esim. tämä peli on ja voi miettiä sopisiko meille ym. Oma valinta olisi tällä kertaa Robogem. Sitä miettinyt, mutta ei vielä ole tullut ostettua.

  Noita vastauksia muutamaan mietin, pääsiäishengessä:
  -Nokkela ajoneuvo: Ehdottomasti noidan luuta! Varsin monikäyttöinen, päästötön, luontoystävällinen ja useimmiten luonnonmateriaaleista, mutta miinusta perheystävällisyydestä.
  -Lyhyt kasvi: Rairuoho, kunhan muistaa leikata välillä. ;)
  -Märkä jälkiruoka: Mämmi!

  Hyvää pääsiäistä!

 • Kaisa
  10.4.2020 at 09:36

  Me valittaisiin Vauhtia ja vipinää -lautapeli 3-6 v.

  Nokkela ajoneuvo – Pipsa Possun matkailuauto
  Lyhyt kasvi – Apila
  Märkä jälkiruoka – Pirtelö
  Turvallinen työkalu – Vatupassi
  Kirpeä urheilija -?
  Valkoinen huone – Sairaala
  Hauska tavara – Liukumäki
  Vihreä tarina – Shrek

 • Miitu
  10.4.2020 at 09:49

  Just tää Arvaa mitä ajattelen vois olla hauska sanoihin liittyvä peli, mihin myös 5-vuotias pääsisi helposti mukaan. Hienoista turhautumista havaittavissa, kun 3/4 perheestä on koukussa erilaisiin sanaristikoihin. Kaikenlaiset laskemiseen liittyvät pelit onkin jo suurkäytöllä tämän pienimmän kanssa.

 • Salla
  10.4.2020 at 12:20

  Märkä jälkiruoka = sulanut jäätelö. Hoksaa-perhepeli olisi kiva voittaa siskon perheelle :)

 • Riiti
  10.4.2020 at 13:30

  Robogem olis kiva, tuo Hoksaa-peli meiltä löytyy ja se on ollut tosi tykätty.

 • Henna
  10.4.2020 at 13:57

  Arvaa Mitä Ajattelen peli vaikuttaa kyllä kokeilun arvoiselta!

 • Maria
  10.4.2020 at 14:13

  Hoksaa-perhepeli

 • 1 2 3 4 5