Ensifiilikset koulun ja eskarin alusta

Jos olisin kirjoittanut tämän postauksen jo eilen, tässä lukisi nyt ihastuneita huokailuja siitä, miten lapset ovat nauttineet. Miten iloisia tyyppejä sieltä on päivän päätteeksi haettu, ja miten superhyperjeejeemahtavaa on ollut. Omien kavereiden kanssa, ihanaa!

Mutta koska kirjoitan tämän postauksen tänään, tunnelmia kuvaa parhaiten tämä kuva.

Jepjep.

Kolme päivää sitten tosiaan ehtivät olla eskarissa ja koulussa.

Oireena on (onneksi) vain toisen lapsen niiskutus, joka alkoi ministi myöhään eilen illalla, ja paremmin huomattavissa se on tänään. Yllättävää kyllä en ole juurikaan huolissani, hyvin tavalliselta lievältä perusflunssalta vaikuttaa. Mutta totta kai (ja se on ihan oikein) aikamoisen operaation se tietysti näinä aikoina käynnistää.

Ensin ilmoitus päiväkotiin ja kouluun, sitten soitto Helsingin koronaneuvontaan klo 8:01. ”Olet edelleen jonossa, vielä hetki.” Jos toi lausahdus saa sulta ihokarvat pystyyn, olet todennäköisesti ollut samassa jonossa kuin minä. Joskus klo 10.40 sieltä sitten vastattiin.

Itse puhelu oli oikein mukava ja ystävällinen, ja aika koronatestiin saatiin torstai-iltaan. Pidän tätä ihan onnistumisena, koska ruuhkista on puhuttu niin paljon. Nyt se testi otetaan 3 vuorokautta ensioireiden alkamisesta.

Tuloksia sitten tietysti odotellaankin tiesmitenkauan.

Mutta siis kolme päivää, ja sit eka flunssa. Toisaalta tän pystyi tietysti arvaamaan, mutta toisaalta… no, tuntuu sit kuitenkin vähän eriltä, kun osuu oikesti kohdalle. Ja some-otannallani me ei todellakaan olla ainoita.

Kohtalontovereita?

Kotona me ollaan siis ainakin vielä tämä viikko, kun testituloksissakin kuitenkin kestää. Leikitään, että saatiin vähän jatkoaikaa kesälomalle.

19

You Might Also Like

 • Hanna
  18.8.2020 at 16:51

  Hei, Sama setti täällä. Mutta täällä maalla Turun naapurissa testiin pääsi samana päivänä kun soitti ja viime viikolla testin tulokset tulivat 1 vrk päästä. Nyt voi tietty kestää kun jo ruuhkaa enemmän. Mutta sanoisinko hyvin toimii systeemi kunnallisella puolella meillä ainakin tällä hetkellä.

  • krista
   19.8.2020 at 12:16

   No hei mahtavaa, noin sen pitäisi mennä! Täällä Helsingissä tällä hetkellä prosessi taitaa kestää noin viikon… Toivottavasti tämä on vain hetkellinen tilanne ja saavat homman sujuvammaksi!

 • Lilli Pupuna
  18.8.2020 at 16:55

  Kohtalotoveri ilmoittautuu! Juurikin samat kolme päivää päiväkodissa ja paukahti kunnon nuha. Ei muita oireita. Koska oli mahdollista jäädä kotiin, eikä päiväkodista vaadita testiä, viikko kotona (laskin et kolme pv testijonoa ja kolme päivää tuloksia odottaessa tekis saman) ja sitten vielä kaksi oireetonta päivää ja nyt takaisin. Tämmöinen kompromissi, ei ruuhkauteta selkeän taaperon perusnuhan takia (ja autottomana lähdetä julkisilla suhailemaan) mutta vähän syylinen olo että entä nyt jos se olikin joku lähes oireeton korona. Vähän hämmentävä tilanne et mikä milloinkin ois viisainta ja onko tää koko syksy nyt sit tällaista.

  • krista
   19.8.2020 at 12:21

   Jepjep, just sama ajoitus täällä…

   Hei ai teillä voi tehdä noin! Missä päin tää on? Meillä pitää mennä testien kautta. Ratkaisut tähän ruuhkatilanteen purkuun on tosi hankalia, mutta just omassa Facebookissani ideoin, että mitä jos ”riittävän pitkä (ainakin viikko plus oireettomuus) karanteeni ilman testiä” olisi vaihtoehtona lievässä infektiossa olevalle lapselle. Tällöin esimerkiksi me oltaisiin hyvinkin voitu valita se. Toisaalta ymmärrän kyllä, että tällainen valinnan mahdollisuus on myös riski; että mitä jos just se ”koronallinen” ei mene testiin ja jos vaikka tartuttaakin vielä palatessa… että pitäisikö sitten ammattilaisen kuitenkin tehdä se määritelmä, että ketkä on riittävän lieviä valitsemaan, ja ja ja… Hankalaa! Mutta kun teillä on tällainen vaihtoehto annettu, niin tämä on varmasti teidän tapauksessa ihan hyvä valinta (kun pelkkä nuha, kuten meilläkin) ja voisi kuvitella, että aika turvallinen. Eihän se testikään mikään sataprosenttinen ole, silti tarvitaan se karanteeniaika.

 • kaisapii
  18.8.2020 at 17:23

  Meillä meni 4 päivää ja sit tuli joku nuha. Lääkäri tosin epäili siitepölyallergiaa ja jatketaan nyt elokuu allergia-lääkkellä. Me soitettiin heti ekana sairaspäivänä joka oli perjantai ja saatiin testiaika yksityiselle sunnuntaiksi (meillä onneks vakuutus korvaa). Tiistaina saatin negatiivinen tulos.

  Aika helpolla päästiin mutta kyl taas noi 3 lapsikotona ja itsellä työpäivä toi taas muistot keväältä.

  Sitä kyllä tarkkaan miettii mitä viittii nyt syksyllä vapaa-ajalla tehdä että
  välttyis tältä nuha-testauseumbalta mahdollisimman paljon.

  • krista
   19.8.2020 at 12:27

   Mulla kans kävi pujo mielessä, mutta kuitenkin veikkaan meidän tapauksessa perusflunssaa. Mutta tuo on hyvä merkki, jos teillä pysyy allergialääkkeellä nuha poissa, niin silloin se on varmaan sitä! Pujo on ilmeisesti tosiaan aika voimakkaana ainakin tällä meillä nyt.

   Meillä ois kans vakuutus! Jälkiviisaana ois pitänyt mennä sitä kautta. No, oon aika varma, että tämä ei ole viimeinen kerta tälle syksylle, joten voi hyvin sanoa, että ensi kerralla sitten sitä kautta.

   Kop kop puuta me kans päästiin näillä näkymin tosi helpolla. Lapsi ei ole juuri yhtään kipeä, tänään niiskuttaa jo selvästi vähemmän. Jos ei pahene, niin tämän voi tosiaan ottaa ihan vaan ekstraloman asenteella. Kelitkin on kohdillaan!

 • Anna-Leena
  18.8.2020 at 17:29

  Täällä Sevillassa ihan kauhulla odottelen koulujen (mahdollista) alkua ensi kuussa…Toivon ja rukoilen, että koulut pysyisivät kiinni, vaikka tiedän miten moni toivoo juuri toisin mahdollisten töiden ja lastenhoidon yhdistämisen takia. Täällä ei selvästikkään ole vielä mitään selkeää suunnitelmaa koulujen ”turvallisen avaamisen” takaamiseksi ja se kauhistuttaa kahden pienen koululaisen äitiä…Meillä alkoi sairastelu viime vuonna lokakuussa ja se loppui tämän vuoden helmikuussa, lapset olivat aivan jatkuvasti vuorotellen kipeinä. Ihan hirvittää mitä tuollainen sairastelu tarkoittaisi tänä vuonna kaikkine varatoimenpiteineen. Mielummin pitäisin lapset kotona 😭❤️ Tsemppiä teille sairastupaan!

  • krista
   19.8.2020 at 12:32

   Terkut sinne Sevillaan! <3 Meidän ystävät Fuengirolan suomalaisessa koulussa ovat jo aloittaneet koulun, ja käsittääkseni siellä on turvajärjestelyt tosi hyvin hoidettu, ihan ihaillut olen! Mutta he tosiaan eri juttu, kun ei ole espanjalainen koulu...
   -
   Jaan tuon huolen <3 Jos kaikki koulut olisivat kiinni, se meidänkin perheen tapauksessa olisi ns. helpompi - kun tällöin tilanne olisi kaikille sama, ei ystäviäkään sillä tavalla ikävöisi eikä tulisi sitä tilannetta, että "ystävät on siellä ja mä oon ainoa joka ei pääse", niisk. Mutta totta kai suurella osalla perheistä tilanne on toinen eli käytännöt on vaikea/mahdoton hoitaa, jos koulut olisivat kokonaan kiinni. Lapset olivat hurjan iloisina kouluun päästessä ja mekin ollaan iloisia, että se oli mahdollista (seuraillaan lukuja tarkasti ja reagoidaan niihin tarvittaessa), mutta kyllä nyt heti sairastuttua kävi mielessä, että uhhh olikohan tuo nyt ihan fiksu valinta meiltä päästää lapset kouluun. Etenkin jos olisi koronaan enemmän viittaavat oireet, nythän meillä on sellainen tilanne, että tämä ei koronan kannalta kovin paljon huoleta, kun on tosiaan vain vuotava nenä.

 • Suis
  18.8.2020 at 18:00

  Meillä koulua on ollut jo viisi päivää ja joka päivä minulta on ollut pois 3-4 oppilasta eli yhteensä 9 eri oppilasta. On toki hyvä, että jäävät pienellä kynnyksellä kotiin, mutta odotan sitä päivää, että kaikki olisivat yhtä aikaa koulussa. Olen onneksi kaikki oppilaat ehtinyt jo nähdä ainakin parin päivän ajan.. Jospa tämä alkuflunssailu menisi nopeasti ohi..

  • krista
   19.8.2020 at 12:34

   Tässä on muuten sellainen pienenpieni lohtu, että tilanne on tosiaan sama kaikkialla/kaikilla lapsilla. Eli vaikka nyt omilta lapsilta tulee nyt tauko, todennäköisesti ryhmässä on muutakin vaihtuvuutta koko ajan eli esimerkiksi ryhmäytymisen kannalta ei välttämättä tule ”suurta vahinkoa” just yksittäiselle poissaolevalle lapselle, kun muilla on tilanne sama.

   Voi toivottavasti tämä on tosiaan vaan jotain alkuflunssaa ja sitten tilanne tasautuisi. Ja kun vaan saisivat testit rullaamaan!

 • Jullu
  18.8.2020 at 18:34

  Meillä olisi ollut lento kotiin Keski-Eurooppaan torstaina, mutta joudutaan siirtämään sitä kun taapero on nuhainen. Oma lapsi mukaan luettuna meillä on nyt suvussa 7 pikkuserkusta, joista jokainen tällä hetkellä flunssassa. Samoin hyvän ystävän molemmat lapset. Että kyllä tätä näyttää olevan liikkeellä. Huh.

  • krista
   19.8.2020 at 12:36

   No voi kurjuus! Korvaako muuten vakuutus tuollaisessa tilanteessa?

   Joo tätä todellakin näyttää olevan liikkellä! Ja erityisesti just näissä lapsissa. Voi hitsi, mikä syksyn alku kerrassaan…

 • Jenni M.
  18.8.2020 at 18:49

  Äsh, Helsingin testaustilanne on niin masentava, ja koko arjen tilanne taas. Pahempi kuin keväällä, tai sitten tämä on joku alkushokki joka iski. Nuorin ehti olla (ensimmäistä kertaa päiväkodissa) hoidossa kaksi päivää ennen nuhaa. Onneksi ekaluokkalainen on pysynyt toistaiseksi terveenä.

  • krista
   19.8.2020 at 12:39

   Joo kyllä tässä aikamoinen fiilislässähdys kävi, kun kesällä tosiaan tilanne oli jo niiii-iiiin hyvä, ja nyt taas ollaan tässä :( Eikä tulevaa voi ennustaa kukaan. Huokaus. Mullekin oli kevät jopa helpompi, kun se oli mallia ”kaikki kiinni ja sillä selvä”. Se tuntui jotenkin yksiselitteisemmältä, nyt on päällä isompi epävarmuus. Ja totta kai samanaikaisesti toivon ihan valtavasti, että epidemiatilanne pysyy niin hyvältä, että ei tarvitse koko yhteiskuntaa uudestaan sulkea. Voisi jotenkin priorisoida/valikoida, jotta tilanne pysyisi turvallisena mutta että kuitenkin tärkeimmät jutut voisi pysyä (vaikka turvallisemmaksi mukautettuna) toiminnassa…

 • Wewwaton
  18.8.2020 at 19:09

  Jepjep. 3 päivää koulua ja päiväkotia takana (alkoi siis viime ke) Ekaluokkalainen alkoi niiskuttamaan sunnuntaina ja maanantai aamuna soitettiin tk:n. Kuulemma 3-4 päivän kuluessa ottavat yhteyttä testausajankohdan sopimiseksi 🙄 ei oo vielä ainakaan kuulunut mitään… ja tänään työkaveri vinkkasi että täällä on nyt yli 1300 henkeä jonossa ja päivässä pystytään testaamaan 250hlö… eli saas nähdä päästäänkö edes testiin tällä viikolla 😔

  • krista
   22.8.2020 at 15:59

   Anteeksi, vastailen täällä viiveellä, onkohan täällä enää edes ketään kuulolla….? Pääsitteko viikon aikana testiin? Toivottavasti pääsitte! Me täällä jännitetään, että ehditäänkö saada viikonlopun aikana tuloksia…

 • Anna R
  18.8.2020 at 19:19

  Voih! Tätä se vissiin on:/

  Meillä isompi eskariryhmässä ja pienempi päiväkodin puolella ehti olla elokuun alussa kesäloman jälkeen 2 puolikasta päivää ja yhden kokonaisen ennen kuin jäätiin kotiin potemaan sitä ekaa flunssaa. (Keväällä lapset oli pois hoidosta lomareissun + etätyön
  ansiosta sieltä helmikuusta lähtien.)

  Hyvin tässä Oulun kupeessa pääsi koronatestiin ja tulokset saatiin seuraavana päivänä. Isommalla (ihan perusflunssan) niiskutus meni ohi nopeampaa mutta pienempi poti pari päivää pidempään.

  Kotona etätöissä taas lasten pyöriessä nurkissa tuli kauheet takaumat viime keväästä. Se ei ollut kovin helppoa aikaa. Mitähän tästä syksystä tulee:(

  Parempaa vointia sinne!

  • krista
   22.8.2020 at 16:03

   Ai että, noin tuon pitäisi mennä! Jos ”prosessi” pyörähtäisi parissa päivässä, niin sittenhän se ei (teoriassa) olisi sen isompi vaiva kuin ennenkin flunssien sairastaminen. Taas luin uusia uutisia mahdollisesta pikatestimahdollisuuden tulemisesta, se olisi kyllä huippua!

   Meillä oireet meni parissa päivässä ohi! Otettiin eksralomailun kannalta tosiaan, mutta kyllähän se tosiaan viikon aikataulut sotki. Veikkaan, että tää on tosiaan tätä, vuoden 2020 syksymeininki…

 • elina*m
  18.8.2020 at 19:21

  Tokaluokkalainen alkoi myös niiskuttaa eilen maanantaina ja passitettiin samantien kotiin…

  Nyt ovat pikkusiskon kanssa molemmat kotona ennen testitulosten saamista. Tällä hetkellä työnteko näin tuntuu ihan superpiinalliselta, viime kevään kesti jotenkin mutta nyt tuntuu että aivot ei vaan kykene enää.

  Niinpä vietimme iltapäivällä kolme tuntia Hernesaareessa autojonossa Mehiläisen testiin josta toivottavasti tulos tulee vielä tänään että saan kaverit takasin kouluihinsa.
  Nyt olen tyytyväinen etten ole irtisanonut raskaushuuruissa otettua superkallista vakuutusta joka tähän asti on (onneksi) ollut meille ihan turha.

  • krista
   22.8.2020 at 16:07

   Ootkos vielä kuulolla, saitteko testitulokset millaisella aikataululla? Meillähän siis tosiaan myös on vakuutukset, mutta mentiin nyt julkiselle, kun ei ihan aivot toimineet täysillä siinä vaiheessa… Ens kerralla (veikkaan, että näitä vielä tulee) sit voisi kokeilla sitä yksityisen puolta! Jos olisi prosessi mennyt nopeammin, niin loppuviikolla olisi voinut olla jo koulussa/eskarissa, kun tosiaan oireetkin jo loppuivat!

 • Taija E
  18.8.2020 at 19:28

  Voi ei, onpa kurja tilanne! Meillä ekaluokkalainen on vielä toistaiseksi pysynyt terveenä. Kuopus menee syyskuussa päiväkotiin. Hän on meidän perheessä aina se, joka ensimmäisenä imuroi pöpöt meidän perheeseen, niin olenkin miettinyt ( = etukäteen friikannut ja yöunensa menettänyt), että saako esikoinen mennä kouluun, jos kuopus on nuhassa? Thl:n sivuilla on tällainen ohjeistus (onkohan tämä vielä voimassa?): ”Oireettomat perheenjäsenet voivat olla koulussa, kun testitulosta odotetaan, ellei jo tuolloin ole erityisen vahvaa epäilyä, että perheenjäsenellä on koronavirustartunta.” Te otitte myös oireettoman lapsen kotiin. Oliko tämä teidän oma päätös tai ohjeistettiinko esim koronapuhelimessa noin? Meillä esikoinen ei ole about koskaan kipeä ja mietityttää, että tuleeko hänelle paljon poissaoloja kuopuksen nuhailun takia. Tietenkin hirvittää myös ajatus siitä, että esikoinen levittäisi oireettomana koronaa koulussa. Tuntuu, että tämän taudin kanssa ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja. Ja vielä yksi kysymys vertaistuen vuoksi (jos ei ole liian henkilökohtainen), miten testi onnistui lapselta (kun olette siellä olleet)? Itseäni mietityttää sekin, miten ihmeessä saadaan kuopus suostumaan testiin. Nyt jo niiiin näen, miten neljä aikuista pitää häntä väkisin aloillaan ja testi survotaan häneltä väkisin. Varsinkin, jos kuopusta on testattava tyyliin joka toinen viikko. Huoh. Melkein tekisi mieli pitää kuopus vaan kotona, mutta kaippa hänetkin täytyy jossain vaiheessa uskaltaa päästää päiväkotiin. Sori pitkä kommentti…

  • Elina*m
   18.8.2020 at 21:55

   Sain Mehiläisestä ohjeen ottaa myös nuorempi pois päivähoidosta kunnes tulos saadaan. En tiedä liittyykö siihen että nuhaisella lapsella oli myös keuhko-oireita eli hengitys piti laskea ja oli tihentynyt. Lapsella on taipumusta astmaan joten itse en ole siitä erityisen huolissani.

   Testin ottaminen auton ikkunasta sujui sisukkaalta 8 vuotiaalta ilman ongelmia. Näin kyllä että se teki todella pahaa ja näytteen ottamisen jälkeen tuli iso itku <3 pieni reppana. Tästäkään ei muuten puhuta että se testi itsessään on lapselle todella inhottava ja kuulemma sattui

  • krista
   22.8.2020 at 16:19

   Joo, me otettiin myös oireeton kotiin, mutta itse asiassa hänkin sitten ”sopivasti” aivasteli sen verran, että kun kerroin tämän siinä neuvontapuhelimessa, hänkin ”pääsi” testiin. Ohjehan (tosin nekin tuntuu vaihtuvan jatkuvasti) tosiaan sanoo, että ei olisi pakko ottaa oireetonta kotiin, mutta me kans halutaan/haluttiin varmistaa, että ei vaan itse olisi oireeton viruksen levittäjä. Se olisi ihan kamalaa. Ajattelimme, että haluamme toimia niin kuin toivoisimme muidenkin toimivan (vaikka niin ei virallisessa ohjeessa edellytetäkään).

   Testi oli lapsille kurja, mutta siitä selvisi <3 Mutta sanotaan nyt niin, että toisella lapsella meni hiljaa liikkumatta paikoillaan, mutta toisen lapsen kanssa kyllä siinä auto hytkyi ja tarvittiin ylimääräistä kiinnipitäjää. Olisi myös voinut tulla autosta ulos penkille, mutta ajattelimme, että parempi olla turvaistuimessa autossa. Vahvaa lahjontaa myös käytettiin, eli reippauspalkinnoksi sai valita pienen lelulahjan. Tällaista meillä ei tavallisesti ole (lahjotaan kyllä, mutta tyyliin jätskillä heh), mutta nyt todettiin, että on sen verran hc juttu, että tuollainen saisi ajatukset muualle. Ai niin, ja lapset myös kuuntelivat korvakuulokkeilla äänikirjaa testin oton ajan. Testin jälkeen puhuttiin, että nyt tiedetään, että millaista se on, että sitten ensi kerralla ei jännitä niin paljon - eli yritettiin jättää sellainen positiivinen fiilis, kun varmasti näitä otetaan toistekin. Lapset lupasivat sit lohduttaa aikuisia, kun tulee sellainen hetki, että aikuiset menee testiin. Kun lapset sit jon tietävät, miltä se tuntuu <3
   -
   Mutta joo ei ole herkkua. Kymmeneen laskeminen auttoi isompaa lasta eli tiesi, että sitten se loppuu.

 • Omenapuu
  18.8.2020 at 19:50

  Sama täällä :/ lapsi oli kolme päivää eskarissa.
  Onneksi muillakin on sama tilanne,muuten huolettaisi enemmän lapsen sopeutuminen uuteen ryhmään.
  Toivottavasti pääsette pian testeihin!

  • krista
   23.8.2020 at 11:13

   Samaa mä oon miettinyt – että vaikka harmittaa, että lapsi/lapset on poissa nyt alun ryhmäytymisen vaiheessa, toisaalta sitä ajattelee, että tilanne on sama muillakin ja varmasti paljon poissaoloja on pitkin syksyä vähän jokaisella. Mulla on vahva luotto siihen, että kasvatusammattilaiset ottaa tällaiset huomioon ja huolehtii, että poissaolijatkin sitten pääsee aina hommiin mukaan <3
   -
   Testeissä käyty, nyt jännityksellä odotellaan, että koskas se tulos tulisi... Jos vaan tulisi tänään, niin voisi mennä jo huomenna eskariin ja kouluun takaisin! Oireet on jo ohi, mutta testissä meille sanottiin, että vasta tuloksen saapumisen jälkeen saa mennä.

 • P
  18.8.2020 at 21:59

  Meidän tokaluokkalainen joutui olemaan koulun alusta kaksi päivää kotona odottelemassa koronatestitulosta joka onneksi oli negatiivinen. Varasin ajan sunnuntaina ja näytteenotto oli tiistai aamuna. Testitulos tuli perjantai aamuna juuri puoli tuntia ennen koulun alkua mutta kun pistettiin töpinäksi niin lapsi ehti vielä kouluun!

  Flunssa oli hyvin lievä ja oireet helpotti ihan muutamassa päivässä mutta oli itsestään selvää että vein lapsen testiin senkin takia että edellisellä viikolla hän oli ollut leirillä jossa oli ollut n. 40 lasta ja aikuiset siihen päälle. Olis ollut aika vakava juttu jos kyseessä olis ollutkin korona.

  Itse otan työkseni myös koronanäytteitä ja voin sanoa että työpäivät ovat olleet hikisiä ja työntäyteisiä. Olen itse yksityisellä puolella missä vastausajat ovat olleet vielä kohtuulliset. Mutta on selvää että jos tällä linjalla jatketaan niin julkiselle puolelle täytyy näytteenottajia lisätä ja kovasti resursseja sinne on toki lisättykin. Kunhan vaan palkkaus saataisiin kohdilleen ja vastaamaan työn vaativuutta niin varmasti alan ammattilaisia löytyisi tekemään näytteenottoa vaikka lisätyönä oman työn ohessa.

  Paranemista teille!

  • krista
   23.8.2020 at 11:18

   Hienosti ehditte kouluun! Me kans ajateltiin olla huomenna aamulla valmiuksissa, että jos tulos tuleekin sitten, niin sit heti kouluun! Meille on kans itsestään selvää, että testataan (vaikka oli vain pientä niiskutusta) ja myös tulosta odotellaan rauhassa eristyksessä, vaikka tuntuvatkin terveiltä jo. Tietysti toivotaan, että tulos tulisi vaan pian!

   Ai hitsi sun työtä, tärkeää työtä! <3 Ja varmasti ihan hullun raskasta... Meillä oli tosi pro näytteenottajat, tehokkaat ja ystävälliset, ja kaikesta kurjuudesta (totta kai se tuntui superikävältä lapsille) huolimatta siitä jäi hyvä kokemus. Teille raskaan ja vaarallisen työn lisää, samoin kaikille koronapotilaita hoitaville! Supertärkeää työtä!

 • Lilah
  19.8.2020 at 08:55

  Aika odotettavissa oli että syksyn tilanne on tämä – niin teidän perheelle kuin kaikille muillekin. Teillä vielä kun kontaktit on olleet tosi vähissä, vastustuskyky on saanut olla aika unten mailla niin varmasti nyt ehtii jokainen flunssapöpö aiheuttaa oireita ennenkuin tulee selätetyksi. Toinen juttu on, miten matalalla kynnyksellä lapsia kotiin lähetetään ja miten mielekästä se oikeasti on kun flunssakausi alkaa. Sairauslomatodistusta vähän niiskuttavasta lapsesta ei varmasti saa ja koulullakaan ei tietenkään ole mitään etäopetusvelvollisuutta jos lapsi on pois muusta syystä kuin sairauden takia. Eli pidemmän päälle tilanne on aika kestämätön eikä lasten edun mukainen. Samoin kuten joku kirjoittikin, koronatesti ei ole lapselle mikään mukava kokemus (tosin suusta otettuna helpompi), joten eteen tulee luultavasti useassa perheessä sekin, että kerran testissä ollutta leikki-ikäistä ei sinne enää toiste edes viedä kun lapsi pistää vastaan kaikin tavoin. (Itsellä kokemus miten 3-vuotiasta piteli neljä aikuista, jotta lego saataisiin nenästä. Ei onnistunut.)
  Päiväkotilaisten sairastaessa molemmat lapset pidetään tavallisesti kotona (vähän ehkä silläkin ajatuksella, että vanhempi on jo joka tapauksessa pois töistä), mutta eihän koululaisten kanssa yleensä samoin toimita (no ehkä mahataudissa, kun lapsi itsekään ei halua kouluun sillä riskillä että alkaa oksentaa kesken päivän). Jotta tästä syksystä selvitään, olen itse ajatellut, että pelkkä lievä nenän valuminen ei ole syy jäädä kotiin (päiväkoti ja koulu tietysti lähettävät kotiin jos tiukan linjan vetävät, mutta kirjaimellisesti tulkitessa ei pahimman flunssakauden ollessa päällä heillä ole sitten paikalla ole enää kuin joku satunnainen lapsi ja aikuinen). Koronaan liittyy hengitystieoireet, mitä pelkkä nuha ei ole. Nenän valuessa isommin ei meiltä rynnätä heti testiin vaan edelleen seuraillaan tuleeko niitä hengitystieoireita, kurkkukipua, yskää jne. Melkeinpä veikkaisin, että jos _kaikki_ nuhanenät lähtisi testiin, jono ei olisi kolme päivää vaan kolme viikkoa.

  • krista
   23.8.2020 at 11:28

   Joo tää oli niii-in odotettavissa – tosin sit kun vain kolmen päivän jälkeen jo alkoi, tuli sellainen ekstra-noooouh :D No mutta pienellä flunssalle selvittiin näin eka kierroksella. Seuraavaa kierrosta (ja näitä testituloksia) odotellessa…

   Mä ihan valtavasti toivoisin, että ne räkänenät jäisivät kyllä mahdollisimman paljon kotiin tänä syksynä… Vaikka se ei koronaa olisikaan (kuten mekin heti ajateltiin, että ei vaikuta siltä – tosin tulokset tulematta), ne perusräkiksetkin sitten leviää siellä päivähoidossa ja tartuttaa muita. Tällä tavalla vaikeuttaa elämää muissa perheissä, kuormittaa vielä lisää sitä testausta ja niin edelleen. Mun mielestä ehdottomasti vastuullisin teko tässä maailmantilanteessa on pitää pienestikin räkäiset lapset kotona. Jos omalta kohdalta ajattelee, että ”sillä nyt vaan vähän nenä valuu” ja ”meille on hankala pitää lasta kotona” niin voisi ajatella vähän laajemmin, että mitä sen tarttuminen muille perheille aiheuttaa… Ne hankaluudet siirtää vain silloin muille perheille, joilla voi olla ihan yhtä hankala/hankalampi pitää niitä lapsia kotona ja lähteä testeihin – ja ainakin mun oikeudenmukaisuuden/reiluuden käsite sotii vahvasti sitä vastaan. Testikapasiteettia säästää nimenomaan sillä, että ei tartuta perusräkäänsäkään muihin ja aiheuta sillä muiden menoa testeihin, koska kaikki uudet infektiot tosiaan pitää testata.

 • Miu
  19.8.2020 at 11:03

  Kolme päivää täälläkin oltiin koulussa,kunnes tuli flunssa. Päästiin heti maanantaina testiin ja seuraavana päivänä negatiivinen tulos. Kouluun ei kuitenkaan asiaa ennen kuin flunssa parantunut. Nyt täytyy toivoa, ettei montaa viikkoa kestä!

  • krista
   23.8.2020 at 11:30

   Vau, te pääsitte nopeasti! Missä päin tää oli? Me siis tosiaan vieläkin tuloksia odotellaan (nyt siis sunnuntai, torstaina testi, ma iltana alkoi niiskutus).

   Toivottavasti teillä on jo parannuttu! Ja vastuullisesti teette, kun sairastatte flunssan loppuun asti kotona <3 Meillä meni toisin päin, että oireet ehti jo loppua ennen testiäkin, mutta testitulosta vielä odotellaan... Kaikki peukut pystyssä, että tänään tulisi!

 • Ellu
  19.8.2020 at 14:04

  Meidän lapset ehti olla kolme päivää eskarissa/päiväkodissa. Maanantaina vanhempi lapsi alkoi niiskuttamaan ja mittasin lämmöt, molemmilla n. 37.2. Tänään käytiin testissä. Vanhempi lapsi oli todella reipas, mutta nuorempi ei antanut ottaa testiä. Rimpuilua ja huutoitkua. Hänelle on jäänyt trauma parin vuoden takaa kun lego poistettiin nenästä. Nyt odotellaan toisen testitulosta ja jos se on negatiivinen, molemmat lapset palaavat päivähoitoon/eskariin. Kuumettakaan ei enää ole. Mielenkiintoinen syksy tulossa jos joka niiskaisusta joutuu testiin.

  • krista
   23.8.2020 at 11:33

   Meillä oli sama, että toisen testaus ei onnistunut ekalla. Mutta sit toisella yrityksellä onnistui, vaikka kyllä siinä koko auto heilui, uuh. Mutta vähän niin kuin rokotteen kanssa hänellä, eli jälkikäteen hänellä on kuitenkin sellainen fiilis, että hän oli reipas :D Joo-o, reippaasti taisteleva ainakin :D

   Toivottavasti teillä on tullut jo negatulos! Meillä tosiaan vielä odotellaan…

   • Ellu
    23.8.2020 at 11:55

    Odotellaan tuloksia edelleen. Jokin ei nyt testauksessa toimi, kun muillakin tulosten saanti kestänyt useita päiviä. Testauksen pitäisi olla sujuvampaa jos halutaan ihmisten käyvän siellä. Lisäksi mulle kerrottiin, että lapsille on olemassa muitakin testaustapoja kuin tikku nenään. Meille ei sellaista kyllä tarjottu ollenkaan vaan testaajien käytöksessä paistoi kiire. Ei mukava kokemus ollenkaan.

    • krista
     23.8.2020 at 12:17

     Auts, ja te kävitte siis keskiviikkona, eli päivää aiemmin kuin me… Äh, tosi kurjaa, että kestää näin! Peukut isosti pystyssä, että tulee pian sekä teille että meille! Toivottavasti se pikatestimahdollisuus tulee mahdollisimma pian käyttöön!

 • Lilja
  19.8.2020 at 15:10

  Täällä kans saatiin nuha 2 päivää koulun ja eskarin alotuksen jälkeen. Ite pääsin heti (tth) testiin ja tuloksenkin seuraavana päivänä. Meillä saa palata pk:n ilman testiä ( jos kyseessä lievä tauti) jos tosiaan toi riittävän pitkä kotona olo aika (viikko + 1 oireeton päivä). Niinpä tehtiin niin ja nyt lusitaan superenergisten lasten kans kotona.. Onneks on oma piha😊.

  • krista
   23.8.2020 at 11:38

   Joo oma piha (ja meidän tapauksessa lähellä oleva mökki) kyllä pelastaa paljon! Ja se, että oli niin aurinkoinen viikkokin <3
   -
   Toi kyllä kuulostaa ihan fiksulta, että lievässä taudissa annetaan vaihtoehto olla riittävän pitkään kotona. Ja etenkin jos toisella perheenjäsenellä on jo negatiivinen tulos niin kuin teidän tapauksessa! Tosin siinä on se riski, että vaikka suurin osa vanhemmista varmasti onkin vastuullisia, osa saattaa yrittää viedä lapsia jo liian aikaisin hoitoon... Hankalia juttuja! Mutta tosiaan tätä tämä syksy 2020 tulee varmasti olemaan, yritetään siis pärjäillä! <3 Jos oot kuulolla, miten teillä, menikö jo flussa ohi?

 • Sisi
  19.8.2020 at 22:05

  Meillä tuli tänään viisi päiväkotipäivää täyteen, ja iltapalalla huomasin että taapero niiskuttaa nenäänsä. Juuri äsken sain nuhaisesti nieleskelleen lapsen särkylääkkeen jälkeen nukahtamaan viereeni ja hiippailtua pois. Vaikka niin tiesin että tää on edessä todnäk ennemmin kuin myöhemmin, niin kyllä ottaa päähän. En siis tosiaankaan jaksa uskoa että tässä nyt iski korona, vaan joku perus taaperoräkätauti niin takuulla.

  Meillä on sellainen ennen lapsen syntymää otettu kattava sairauskuluvakuutus, meneeköhän koronatestaus yksityisellä sen piikkiin? Josko vähän nopeammin pääsisi… Tosin täällä Helsingissä ei taida yksityiselläkään puolella tilanne jonojen suhteen olla kaksinen.

  Tsemppiä kaikille samassa tilanteessa oleville!

  • krista
   23.8.2020 at 11:41

   Voi kurjuus :( Miten teillä meni, menittekö yksityiselle sairauskuluvakuutuksella? Meilläkin siis tosiaan sellainen on, olisi pitänyt sitä jotenkin selvittää enemmän, mutta automaatiotoiminnalla mentiin vaan julkiselle… Vaikka tosiaan ilmeisesti yksityiselläkin joutuu joskus odottamaan tuloksia ainakin lähes yhtä kauan.

   Toivottavasti teilläkin on jo parannuttu! <3 Meillä kans on/oli vahva oletus, että tämä oli vain perusräkis, mutta tietysti testituloshan (oi tulispa jo!) sen sitten vasta lopullisesti varmistaa.

 • A
  20.8.2020 at 13:56

  Mä sympatiseeraan ihan kaikkia, jotka tällä hetkellä jonottaa koronatestiin pääsyä tai tuloksia (on lähipiirissäkin heitä ja tiedän, että aidosti vaikeuttaa elämää). Mutta samaan aikaan mä niin peukutan tätä nykylinjausta, että lapsi kotiin jos on pienestikin kipeä (eli testausaspekti pitäisi vaan saada nopeasti kuntoon). Koska sillä tavalla me ehkä kollektiivisesti tästä selvitään (ja bonuksena sairastetaan vähemmän niitä perusflunssiakin, kuten viime keväänä kävi). Onneksi maan johdossa ei olla tästä luopumassa, vaan pusketaan lisää resursseja testaukseen.

  Sit sellaisena loppukevennyksenä, mua oikeasti hieman huvittaa kun keväällä ihmiset napisi, että kun ei testiin pääse vaikka ois kuinka kipeä ja nyt sitten valitetaan että kun pitää testiin mennä jos on pikkaisenkin kipeä.

  • krista
   20.8.2020 at 14:37

   Sataprosenttisesti samaa mieltä molemmista pointeista! Meilläkin lapsi on jo ihan terve – mutta SILTI mun mielestä on oikein, että ei hoitoon ennen testitulosta. Näin tärkeää juttua ei voi jättää vanhempien mutun perusteella tehtäväksi, tällainen toimintatapa osaltaan vaikuttaa just siihen päivähoidon/koulun turvallisuuteen. Toivotaan, että pian testijonot alkavat vetää paremmin – ja siihen asti yritetään vaan pärjätä! Pärjäsivät suomalaiset keväälläkin siitä isommasta sulkemisesta, toivottavasti vielä riittää vahvuutta (tai edes pinnistelyä) tämän yli pääsemiseen. Oon optimistinen, että testit alkavat myöhemmin syksyllä toimia sujuvammin.