Mansikkaa amppelissa

Aikoinaan ”parvekepuutarhurina” (haha!) kesän lempparini oli kuukausimansikat. Töölölöisen kattoterassin massiivisessa saviruukussa asusteli joka kesä iiiiiso mansikkapuska, josta joka aamu sain hakea pienenpieniä ja tosi makeita mansikoita aamuherkuksi. Mutustelin niitä rauhassa aamulatteni kanssa katsellen näkymää yli kaupungin… Nam nam nam nam!

Aikaa ennen lapsia ja silleen.

Puutalon ensimmäisenä kesänä laitoin pihalle kasvamaan niin näitä mansikoita kuin tomaattejakin. Suuhuni en kuitenkaan saanut niistä yhtään, koska hemmetin-hemmetin-hemmetin etanat!!!! Iyyyyyh! Tämä perhanan luonto, sehän tulee tässä ihan lähelle! Toista se oli ennen rauhassa puhtaalla parvekkeella…

Viime viikonloppuna sitten kukka-amppeliostoksilla yritin etsiä puutalon ulkoportaiden päälle sellaista kahta rehevää ja roikkuvaa amppelikukkaa. Keltaista tai oranssia. Minulla on ollut siinä aikaisemmin ainakin… no, oransseja ja keltaisia kukkia, mitäikinä olivatkaan nimeltään, jotainkukkia.

Mutta hitsi että onkin vaikea löytää sellaista kunnon roikkukukkaa. Tahdon kokoa! Rönsyä! Ainakin sellaisen 1,5 metrisen hehkeän pimeässäloistavan ultimate-väripallon!

Eli ei siis löytynyt, mutta sitten silmäni osuivat…

…amppelimansikkaan.

Ja hetkessä muuttui suunnitelma: kokeillaanpa tänä kesänä tällaista.

Myyjä lupaili, että näistä tulee kesän myötä iiiiiisoja, ja mansikoita pitäisi tulla koko kesän ajan. Kuukausimansikka tämä ei kuitenkaan ole, vaan mansikat ovat sellaisia… …mansikankokoisia kai.

Mutta kokeillaan, ihanaa!

Näissä ei kai tarvitse sotia etanoiden kanssa. Jos ei ole olemassa lentoetanoita?

Mutta saas nähdä, iskevätkö rastaat ennen kuin saadaan satoa.

Ois niin paljon helpompi viljellä, jos tuo hemmetin luonto ei puskisi päälle. Haha.

25

You Might Also Like

 • Hilmukka
  21.5.2018 at 12:58

  Täällä on sotatoimet käynnissä kotiloita vastaan, vadelmien juurille on levitetty tuhkaa, kaikki mahdolliset rikkaruohot kynitty pois ja kasvimaan ajattelin tänä vuonna perustaa soran päälle perunalaatikoihin, joihin laitan kuparinauhaa ympärille. Vielä kasvimaan ympärille samettiruusua niin onpahan tehty kotiloiden elämä vaikeaksi. Kotilot eivät kuulemma pidä tuhkasta, kuparista eivätkä samettiruusuista :D Tiedän siis tuskasi, tänä keväänä olen kerännyt pihaltamme jo litran verran kotiloita pois. Niistä pikkuperkeleistä kun ei pääse eroon mutta ehkä joku päivä opin elämään niiden kanssa.

  • krista
   21.5.2018 at 14:26

   Perhanan kotilot, ne on kyllä ihan viheliäisiä! Mä en ole varma, oliko ne meidän mansikan/tomaatintuholaiset silloin just niitä, mutta sen jälkeisinä kesinä olen aina muutaman kotilon kesässä bongannut, mutta ONNEKSI (kop kop puuta) ne on olleet vain yksittäisiä. Oikeastaan sen takia en ole niitä syötäviä juttuja tuohon uskaltanutkaan enää sen eka kesän jälkeen laittaa.

   Joo, monen asian kanssa pitää vaan oppia elämään ja saavuttaa sellainen sopiva tasapaino. Niin kuin vuohenputken :D Taas voisin mennä joku päivä tuonne nyppimään :D

   Niin ja hei samettiruusut!!! Meillä on ollut joka kesä samettikukkia (paljon) ruukuissa pihalla, voisikohan siinä olla salaisuus kotilottomuudelle viime vuosina…? En ole varma, oliko niitä eka kesänä ollenkaan…

  • Tilia
   22.5.2018 at 15:23

   Samettikukat eivät auta kotiloihin yhtään mitään.
   t. Kokemusta on

 • Riina
  21.5.2018 at 13:23

  Siis mistä ostit tämän???!! T. Päätin että amppelimansikka on saatava, mutta en ole löytänyt mistään!

  • krista
   21.5.2018 at 14:28

   Käpylästä sellaisesta kukkakaupasta kuin Kirsikankukka (tai jotain vastaavaa), ihan extempore-pysähdyttiin siitä, kun oltiin tulossa Pukinmäen puutarhalta ja sieltä ei ollut löytynyt mitään kivaa. Noita mansikka-amppeleita oli siinä kolme ja mä ostin kaksi isompaa, yksi siihen jäi! Kuulemma suomalaista mansikkaa, jos en väärin muista niin Vantaalta jostain.

  • LeenaK
   22.5.2018 at 11:00

   Minä ostin.omani Tammiston Plantagenista viime perjantaina. Pari mansikkaa on jo makusteltu ja eilen ostettiin tyttären toiveesta vielä amppeliitomaattejakin :)

 • Stea
  21.5.2018 at 13:43

  Meillä orava kävi syömässä amppelimansikoita. :)

  • krista
   21.5.2018 at 14:28

   Aaaaaargh! :D Lentävät etanat = oravat :D Damn, niitä asustelee kyllä täällä meilläkin!

 • Puuraitti
  21.5.2018 at 17:25

  Todennäköisesti kotilot olleet asialla. Yksi kotiloita lisäävä asia on voikukat. Viihtyvät ja suojautuvat lehtien alle puutarhureiden epötoivoisilta yrityksiltä hävittää kotilot. :(

 • Torey
  21.5.2018 at 20:41

  Me äidin kanssa löydettiin viime kesänä niiiiin upeat amppelit! Ne oli edulliset ja valtavat! Rakastin sitä. Ja nyt haaveilen löytäväni samanlaisen vastaavan! Siinä oli kahta kukkaa. Pitkänä roikkuvaa jotakin ja sit myös pinkkiä kukkaa ylhäällä. Vauvauvau!

 • vierailija
  23.5.2018 at 10:39

  Siis Turusta saa ainakin torilta upeita amppeleita ja mansikoita ja mitä vaan. On kokoa ja väriä ja ja ja kaikkea :)

 • Jenni M.
  24.5.2018 at 13:37

  Mullakin on joka kesä mansikat amppelissa, koska etanat ja kotilot. Ja sitten syksyllä istutan ne maahan, keväällä kaivan ylös, jaan puoliksi ja kas! Sitten onkin jo tuplasti amppelimansikoita! :)

  • Ode
   25.5.2018 at 11:35

   Ai nekö voi kierrättää? tai siis talvettaa tai mikä se oikea sana nyt onkaan… Mä olisin nakannut mansikkani bioroskiin ja ostanut keväällä uudet. Kiitti vinkistä!