Kakkajakkara

Varoitus herkimmille: juttu käsittelee otsikossa mainittua asiaa.

Unohtakaa uuden ihmisen syntymät, hormoninhuuriset rakkausvuosipäivät, imetysonnistumiset ja vauvan nimen julkistukset – viime kesän Insta Storyjen ehkä riemunhehkuisimpia yksityisviestejä kirvottanein aihe on tässä:

Eikä tämä ole mikä tahansa korokejakkara.

Tämä on kakkajakkara!

Ai miten moni olikaan valmis hihkumaan tästä samasta massiivisesta mindblown-havainnosta: kakkajakkara muuttaa elämän! Kun siis laittaa pienen jakkaran – meillä se on tällainen tavallinen lasten korokejakkara – jalkojen alle, niin johan loppuu ponnistelu!

Mä olin siis itsekin lukenut tästä useampia vuosia sitten, esimerkiksi täällä: ilmeisesti siis intialaistyyppinen lattiareiällä kyyköttäminen olisi ihmiselle se luontaisin kakka-asento, ei tämä meidän länsimainen vessanpöntöllä ylhäisesti istuminen. Mutta silti meidän ei tarvitse laittaa pönttö-designia kokonaan uusiksi: apuun tulee nimittäin just se kakkajakkara. Googlaamalla löytyy myös kaikenlaista havainnekuvaa siitä, miten suoli on kurjan näköisesti mutkalla istuma-asennossa, mutta suoristuu vapautuneesti kyykkäämällä tai jakkaraa käyttämällä.

Tulin itse testanneeksi omakohtaisesti tätä jakkarahommaa nyt vasta tänä kesänä – ja siis oikeasti mindblown.

Enkä viesteistä päätellen selvästikään ollut elämykseni kanssa yksin. Koska havainto oli selvästi elämänlaadullisesti merkittävä, ei sitä voinut tietenkään jättää pelkästään vuorokaudessa häviävän Insta Storyn varaan, vaan tätä riemusanomaa oli pakko päästä toitottamaan tänne blogiinkin.

Jospa en kuvailisi kuitenkaan kokemusta kovin yksityiskohtaisesti, mutta sanon vaan: jos et ole testannut, niin testaa. Oikeasti, testaa heti. Sitten tajuat! Kakkajakkara muuttaa elämäsi.

Moni viestin laittanut kertoi, että ainoa ongelma asiassa on se, että sen jälkeen ei halua koskaan kakata ilman.

 

PS. Postauksen kuva on lavastus, en oikeasti kakkaa tatameilla olohuoneessa.

33

You Might Also Like

 • Simarusina
  24.8.2022 at 16:45

  Itse myös ehdottomasti kannata kakkajakkaraa. Tosin pidempään kylässä ollessa onkin sitten aina miettimistä, että mistä taikoo sijaisjakkaran. Joskus olen käyttänyt apuna reppua.

  • krista
   24.8.2022 at 19:01

   Jep, sama kokemus, sitten ei halua enää ilman ollakaan :D Sotkamossa ollessa mä käytin mm. tyhjää pahvilaatikkoa, ylösalaisin käännettyä ritiläkoria ja keittiöjakkaran alinta askelmaa :)

 • Lilah
  24.8.2022 at 20:25

  Kaiketi samasta syystä moni lapsi siirtyy ensin vain pissalle pöntölle, mutta haluaa tehdä isommat asiat pottaan, jossa jalat saa tukevasti maahan. Vaippaikäisethän aika tavallisesti kakkaa kyykyllään.

  • krista
   25.8.2022 at 09:28

   Mä hei ajattelin tätä ihan samaa: että kun lapsi siirtyy vessanpöntönsupistajan käyttäjäksi, niin siinähän se asento ei enää olekaan optimaalinen. Eli tätä ajatellen olisi varmaan hyvä käyttää pottaa tällä isommalla asialla mahdollisimman pitkään – vaikka se tarkoittaakin potan pesemistä, joka ei ole niin houkuttavaa sitten jossain vaiheessa :D Tai sitten hankkia sellainen vielä korkeampi kakkajakkara lapsenkoossa, sellainenkin voisi olla tarpeellinen…

   Vauvan kanssakin olen muuten huomannut vatsavaivojen kanssa, että usein se sitten lähtee tulemaan sellaisessa asennossa, että vauva on olalla jalat mahdollisimman koukussa, kyykyllään sammakkoasennossa siis.

 • Anna
  24.8.2022 at 21:08

  Mummo aikanaan opetti jakkaran käytön. Lapsena käytettiin, mutta sitten se jäi, vaikka en siis todellakaan yllä edes laittamaan jalkoja lattialle tavallisessa pöntössä ja jos olisin tiennyt miten paljon korkeampia nykypöntöt ovat verrattuna 80-luvun pönttöihin en olisi suostunut luopumaan vanhoista vesisyöpöistämme.
  Mutta siis mummo piti pientä jakkaraa vessassa ja sanoi, että se helpottaa ja niin se tekee. Oikeastaan tarvitsisin melkein korkeamman jakkaran kuin tuo lasten koroke. Vähän voi yrittää helpottaa asiaa vähän etukumaralla asennolla tai ottamalla käsin kiinni polvitaipeista, mutta kyllä se jakkara on paras.

  • krista
   25.8.2022 at 09:55

   Oi, teillä tämä on tullut perimätietona! Mä en ollut tällaisesta kuullutkaan ennen kuin tosiaan silloin muutama vuosi sitten tästä alkoi olla lehdissä juttua.

   Korkeampi jakkara voisi muuten olla meillekin ihan fiksu hankita lapsia ajatellen. Viimeistään joskus sitten siinä vaiheessa, kun tuolle vauvelille tällaiset pönttöasiat alkaa olla ajankohtaisia :) (eli heh ei ihan huomenna vielä kuitenkaan)

 • Aave
  25.8.2022 at 10:10

  Joo, jakkara tai muu tuki on ehdoton kun siihen on kerran tottunut. :D

  Matkoilla olen jotenkin oudosti kyllä viehättynyt semmosiin kyykkymallisiin vessoihin – varsinkin julkisissa tiloissa ne vaan tuntuu paljon hygieenisemmiltä (kun paikat ei koske mihinkään) ja on usein siistimmässä kunnossa kuin ’tavalliset’ pöntöt. Auttaa tietysti että itsellä ei ole polvi- tai selkäongelmia niin kyykkääminen vielä sujuu…

  • krista
   25.8.2022 at 10:21

   Tää vois olla mun näppikseltä! ”Kyykkyvessamaissa” mä kans valitsen kans mieluummin sen kyykkymallin (jos on vaikka vessassa länkkäripönttö ja reikä laittiassa -pönttö), koska se tosiaan tuntuu siistimmältä. Oon todennut siitä, että sellaisia käyttämällä ainakin jos housut/reidet on eritteessä vessakäynnin jälkeen, se on OMAA eritettä eikä jonkun muun :D

 • Laura
  25.8.2022 at 10:42

  Vessajakkara paras! Tässä riemastuttavassa mainoksessa asia on erittäin selkeästi ja hauskasti havainnollistettu: https://www.youtube.com/watch?v=YbYWhdLO43Q

  • krista
   25.8.2022 at 10:45

   Joo, tuo on mahtava :D

   PS. Linkilliset viestit menee automaattisesti esitarkastukseen, jos ihmettelit, että miksi viesti ei ilmesty heti näkyviin. Se tuli sitten tuplana eli nappasin toisen pois :)

 • Pee
  25.8.2022 at 21:17

  Kakkajakkaran lisäksi käsisuihku eli bidee on ihan paras kakkahommissa. Sillä ku huuhtaisee, niin riittää kun paperilla kuivaa eikä tartte käyttää vessapaperia paljoakaan saati hinkata sillä paikkoja rikki. Meinaan vaan, että kolmen lapsen jälkeen perätila ei ole enää niiiiin sileä, että siellä saattaa olla sellaisia ruttuja, että pesemällä paras. Enkä mä nyt vauvankaan kakkapyllyä pelkästään paperilla pyyhi, vaan pesemällä paras. Taaperot on asia erikseen, sit ku tavarat tulee jo pottaan ja pyyhkiminen useimmiten simppeli homma – kun niitä ryppyjä ei juuri ole. #jostiedätmitätarkoitan

  • krista
   25.8.2022 at 21:46

   Todellakin tiedän 😅 Mähän siis olen aivan vannoutunut bideen käyttäjä, nykyisin tuntuisi aivan kauhulta käydä asioilla ilman sitä. Tulee paljon puhtaampi fiiliskin!

 • Elina
  26.8.2022 at 10:03

  Tuli tästä mieleen pieni kulttuurien törmäys. Aiemmassa työpaikassa oli vaihto-opiskelijoita maista, joissa ei tätä länsimaista asentoa/pönttöä käytetä. Heistä moni halusi jatkaa samoin ja nousi kyykkyasentoon pöntö reunoille, mikä johti muutaman pöntön hajoamiseen ja myös yllättävän usein siihen, että sitä tavaraa oli ihan muualla kuin siellä pöntössä ja siivoojat tuskastuivat (tai jos itse osui sellaiseen vessaan heidän jälkeensä). Käyttivät aina invavessoja ja niitä jopa poistettiin sitten käytöstä hetkeksi. Sitten yritettiin jakaa jotain infoa maan tavoista jne. Olisi pitänyt siis järjestää heille jakkarat :)

  • krista
   26.8.2022 at 10:14

   Haha ehkä pakko myöntää, että mä tein tuota Intian puolivuotisen jälkeen Suomeen palattua, törkyisissä baarinvessoissa ja festaribajamajoissa :D Kun ei siis halunnut koskea likaiseen reunukseen ja oli niin tottunut kyykkyasenton. Ei tullut mieleenkään, että pönttö voisi hajota, hui! Isoin riski tuntui olevan festaribajamajoissa, että horjahtaa ja lipeää sinne reikään :D

   Intiassa myös kerran olin jossain (ehkä Taj Mahal, mutta en tarkalleen muista), missä oli tarjolla vain länsimaiset vessat. Menin vahingossa koppiin, joka ei ollutkaan sujettu vaan siellä oli joku – ja se joku oli vanhempi intialainen nainen, joka oli juuri pissalla vessan lattiakaivon päällä, vieressä olisi ollut (kerrankin) puhtaanakiiltävä pönttö. Mutta varmaan oli hän ajatellut, että on tutumpi ja helpompi pissata lattiakaivoon tai sitten oli luullut sitä vaihtoehtoiseksi pöntön kanssa.

 • Nro 26
  30.8.2022 at 09:04

  Samikset! 💞