Kuraa! Kuraa! Kuraa! (ja viemäri viemäri vei)

”Tuleeks sulle ihan kamalasti kuraa?”

Tämä on yksi yleisimmistä bloggaukseen liittyvistä kysymyksistä, joita minulle esitetään. Kysyjinä ovat niin omat ystävät ja blogikaverit kuin muutkin bloggaajat ja oman blogin perustamista suunnittelevat.

Tavallisesti linjanani on ollut, että kovin mielelläni en anna yksittäisille rähisijöille sitä iloa, että juuri he saisivat negatiivisuudellaan näkyvyyttä blogissa, jossa 99,997 prosenttia ihmisistä käyttäytyy kivasti. Mutta koska tuo kysymys on niin yleinen, niin kirjoitanpa tässä kurasta – vähän niin kuin tämän vesisateisen päivän kunniaksi hei. Eli:

”Tuleeks sulle ihan kamalasti kuraa?”
(riidanhaluista kommentointia siis)

Kyllä ja ei.

Uudessa blogissa huomattavasti vähemmän kuin aikoinaan Lilyssä. Vuosi sitten vielä Lilyn puolella blogatessani kirjoitin, että joskus hyvänmielenblogin kommenttikentässä näyttää jylläävän joku ihan muu kuin hyvä mieli (siitä täällä). Tein bloginsiivouskokeilun ajatuksenani ensimmäistä kertaa alkaa painaa ”delete” silloin, jos näppituntumalla katson, että kommentoijan tarkoitus ei ole muuta kuin haastaa riitaa.

bloginsiivouskokeilu

Bloginsiivouskokeilu oli reilu vuosi sitten täällä.

Se toimi. Kuinka massiiviset poistot sitten tein? Muistaakseni muutaman viestin. Pelkästään se, että sanoin ääneen mahdollisuudesta poistaa (sitä ennen en siis juuri koskaan poistanut mitään), osa kommentoijista ymmärsi yskän ja siisti oma-aloitteisesti suunsa.

Sitten seuraavana syksynä (eli viime syksynä) tänne omalle sivustolle siirtyessäni kävi juuri niin kuin toivoinkin: meno siistiytyi. Kun tullaan kylään minun omaan, itse omistamaani blogikotiin, käyttäydytään niin kuin kyläpaikassa korrektisti on tapana käyttäytyä. Keskustellaan ja ollaan eri mieltäkin; mutta ei aleta tarkoituksella haastaa riitaa kodin omistajan kanssa – ei edes pienessä humalassa pikkutunneilla :)

Tämä on toiminut ihan älyttömän hyvin. Samalla ikään kuin itseltäni vierähti iso taakka pois harteilta ja olen saanut bloggaamisen ilon takaisin – jossain vaiheessa (vuosi sitten) se nimittäin jonkin verran jo notkahti.

Koska näen myös nykyisin kommentoijien IP-osoitteet, huomaan hyvin nopeasti, jos yhdestä osoitteesta alkaa tulla jatkuvaa rähinää vähän jokaisesta aiheesta tai jos kommentoija alkaa keskustella itse itsensä kanssa tekeytyen aina eri henkilöksi.

Ja kuinka massiivisesti tätä sitten tapahtuu?

anonyymit nillittäjät

Anonyymistä nillityksestä aikoinaan täällä.

Olen blokannut täällä uudessa blogissa muistaakseni 3-5 ihmistä ja kymmenisen IP-osoitetta. Tämä tarkoittaa, että näistä tuleet viestit tulevat ensin minun katsottavikseni ja sitten voin edelleen julkaista kommentin, jos se on… …normaali. Joskus olen myös vapauttanut henkilön blokkauslistalta (tämän takia en muista tarkkaa blokattujen määrää), jos olen huomannut, että hänen vihansa on laantunut ja hän on taas alkanut kirjoittaa ihan asiallisia ja tavallisia viestejä. Estetyiltä henkilöiltäkin siis asialliset normaalit kommentit pääsevät blogiin eikä esto ole ”ikuista” – en ole pitkävihainen :)

Poistettujen viestien (sekä estetyt henkilöt että muut poistamani viestit) kansiossa on tällä hetkellä seitsemän viestiä. Paitsi että niistä kaksi viestiä on omiani; omia mokailuja, kun olen vastannut väärään kohtaan ja sitten kopsannut oikeaan paikkaan ja poistanut tuplan. Eli viisi poistettua viestiä blogin kommentoijilta – ja vain kahdelta eri henkilöltä. Ja tämä tammikuun alusta lähtien; välillä kun poistokansio tyhjentelee itse itseään. Arvioin, että koko ”uuden blogin ajalla” (syyskuusta tähän hetkeen) poistokansiossa on käynyt parikymmentä viestiä, joista neljäsosa on omiani :)

Eli tämän vuoden aikana kaksi henkilöä ei ole päässyt esittämään täällä yhteensä viittä kommenttiaan. Samaisesta tammikuun alkusta alkaen täällä blogissa on on ollut 95 000 eri lukijaa, jotka ovat käyneet blogissa yhteensä 646 485 kertaa, lukeneet 1 436 715 sivua (melkein 1,5 miljoona!!!!) mun kirjoittamaa tekstiä ja kirjoittaneet itse tänne yhteensä 5207 kommenttia. Vähän vajaan puolen vuoden aikana siis.

Siitäpä sitten laskemaan prosentteja.

Ja tähän matematiikkaan mä sanon: VAU.

lukuja

Lukuja reilun vuoden takaa täällä.

Eli tämän takia mielestäni ei ole olennaista antaa näkyvyyttä näille yksittäisille riidanhaastajille  – ja tämän vuoksi sanon blogin perustamista harkitseville, että ei kannata laittaa liikaa painoa negatiivistsen kommenttien pelolle.

Koska täällä on aika paljon meitä muitakin hei – ja me yhteistyönä rakennamme tämän blogin hengen.

Taas kerran en voi siis muuta kuin päätyä tähän loppupäätelmään:
olen teille kaikille ihan älyttömän kiitollinen siitä, että keskustelette näin hyvin ja asiallisesti!

Mun näkökulma on kaikkea muuta kuin objektiivinen, mutta silti mä olen sitä mieltä, että täällä on vaan paras keskusteluilmapiiri. PARAS. Ihan ihan paras. Enkä mä itse voi siitä kunniaa ottaa; näette noista luvuista, miten vähän mä olen joutunut keskustelua rajoittamaan.

Sen olette tehneet te yhdessä.

Tai siis me yhdessä.

Joten KIITOS! <3 <3 <3 <3

 

PS. Otsikko lainattu lorusta nimeltään ”Huoltomies Hossa”; mainio ikisuosikkikirjamme Yökyöpelit (ja Allakka Pullakka), tekijät Laura Ruohonen ja Erika Kallasmaa.

 

41

You Might Also Like

 • Liisukka
  17.6.2016 at 12:35

  Mä oikeasti ensin luulin, että puhe on OIKEASTA KURASTA: hiekan, veden ja mudan sekoituksesta!!! :D

  • krista
   17.6.2016 at 12:38

   Tällä kelillä ainakin täällä Helsingissä just nyt hyvin olennainen aihe. Mun kumisaappaat muuten falskaa; ÄRSYTTÄVÄÄ! Pitäis varmaan hankkia uudet, graah.

  • coxia94
   18.6.2016 at 19:30

   Mä kans luulin samaa! :D

 • Laura
  17.6.2016 at 14:34

  Tämä on varmaan monelle bloggaajalle ja sitä harkitsevalle jossain mielessä kynnyskysymys, että hyväksyykö anonyymit kommentit juuri ton negatiivisuuden takia. Sinällään ymmärrän, että bloggaaja haluaa siivilöidä ja kontrolloida kommentit vaatimalla joko rekisteröintiä tai sähköpostiosoitetta. Vaarana omasta mielestä on hymistely eli samanmielisten kommenttien lisääntyminen ilman kunnon (vastakkaisten mielipiteiden) keskustelua. Kaikki eivät välttämättä halua kommentoida hyviäkään vastakkaisia mielipiteitä jos anonyymius ei ole vaihtoehto. Sullakin on usein vähän (varmaan tarkoituksella) kärkeviä postauksia ja niihin saattaisi tulla enemmänkin keskustelua jos anot voisi kommentoida. Että varmaan siinä mielessä rajoittaa keskustelun laajentumista/syventymistä. Esim. Lähiömutsissa ja ProjectMamassa anot kommentoi paljonkin, en sitten tiedä kuinka raskaasti nuo bloggaajat ottavat mahdollisen loan. He toisaalta tekevät sitä työnä, että ehkä siksi hyväksyvät negatiivisemmatkin puolet kuin jos vain harrastuksena tekisivät.

  • krista
   17.6.2016 at 14:52

   Joo, nämä ovat niitä linjapäätöksiä, joita pitää (SAA!)tehdä – omalla blogialustalla sen saa onneksi päättää itse :) Itsekin kokisin rekisteröitymispakon keskustelua rajoittavana, mutta jos tilanne sitä vaatisi (tulisi paljon kuraa), siihen olisin varmaan blogin yleisviihtyvyyden kannalta valmis menemään. Onneksi ei ole ollut ajankohtainen!

   Itse asiassa tän blogin ”anonyymiys” ei kovin paljon poikkea esim. mainitsemistasi blogeista – kyllä hekin varmasti ip-osoitteet näkevät. Ainakin kaikki WP-pohjalla bloggaavat. Ja he, jotka haluavat jättää blogiin anonyymikommentin – niin siis eiväthän he siis OIKEAA sähköpostiosoitettaan tuolla blogikommenttilomakkeella ilmoita :) 95 % kommentoijista toki antaa oikealta näyttävän sähköpostiosoitteen :) Mutta siis: kyllä tänne voi anonyymina kommentoida (paitsi IP-osoite, joka jää netissä liikkuessa tietysti johonkin aina) ja moni kommentoikin :) Rekisteröitymistä tämä ei vaadi.

   • Anmi
    17.6.2016 at 18:16

    Tää on just hyvä, että voi kuitenkin kikkailla s.postiosoitteella ja muutenkin. Mä ainakin olen kommentoinut useammalla nimimerkillä, mutta sillä ajatuksella, että mua ei haittaa, että sä sen tiedät. Haluan vaan pysyä mahdollisimman anonyymina suurelle massalle 😊

    • Laura
     17.6.2016 at 21:15

     Mutta toisaalta joku sai kerran kommenttia kun oli kahdella eri nimimerkillä kommentoinut (negatiivisesti) että periaatteessa siis pitäisi olla sama nimimerkki jos on sama ip. Kyllähän ton ip:nkin saa muuttuvaksi jos on vähän enemmän perillä it-jutuissa eli sikäli kyllä pystyy olemaan oikeasti anonyymi. Vaatii vaan vähän enemmän vaivaa.

     • Anmi
      17.6.2016 at 22:20

      Saa toki, mutta ainakaan mä en jaksa nähdä vaivaa, kun ei haittaa vaikka Krista näkee, että olen sama tyyppi. Itse toivoisin, ettei sitä paljastettaisi ulkopuolisille, jos jotkut nimimerkit tulee samalta ip:ltä, kun kerran rekisteröitymistä ei ole.

    • krista
     17.6.2016 at 22:46

     Mun mielestä on itse asiassa jotenkin hassusti ihana nähdä oikeita meiliosotteita/nimiä niissä. Siitä tulee niin… …tuttavallinen olo, silleen niin kuin oikeasti tunnettais :) Oon muuten useamman kerran laittanut jollekin privameiliä, kun oon halunnut sanoa jotain ”enemmän” kuin mitä julkisesti oon sanonut. Joskus ollaan päädytty pitkiin meilinvaihtoihin ja tutustumiseenkin :)

     Mä en muuten paljastaisi ikikuunapäivänä, vaikka huomaankin saman ihmisen käyttävän useampaa niminerkkiä jos se tapahtuu esim. yksityisyyssyistä tai mistä vaan, mitä en itse edes tiedä eikä tarvitsekaan tietää. Tää yksi kerta, jolloin näin tein, oli sellainen, jossa riidanhalusyystä yksi kommentti yhtenä ja perään toisena. Se oli mun mielestä hyvä sanoa auki siksi, etteivät muut (jotka osoitteita eivät näe) turhaan provosoituisi vastaamaan. Tuollaisten tapausten oon oppinut olevan perustapaa sille, miten ”ammattitrolli” lietsoo riitaa. Tällaiselle en aio antaa blogissa tilaa; ja asiayhteyskin tuossa oli ( tai trollauksen syy) rasistinen. Sellaista en hyväksy – toinen ja varmaan parempi vaihtoehto on varmaan vaan hiljaa poistaminen, mutta tällöin joku ois voinut jäädä ihmettelemään, että ”miksi täällä poistetaan, eikö saa keskustella”. Eli monipiippuisia juttuja, mutta yritän tehdä parhaani blogin keskustelun toimivuuden kannalta :)

     • lilah
      17.6.2016 at 23:18

      Mä päädyin tähän blogiin alunperin julkiselta koneelta selaimen back-napilla ja sen jälkeen on aina näistä ip-osoitteista puhuttaessa tullut mieleen, että sama ip-osoite ei yksiselitteisesti tarkoita aina samaa ihmistä.

     • krista
      17.6.2016 at 23:37

      Vau mikä tapa päätyä tänne! :) Kiitos siis sille edelliselle käyttäjälle, jonka ansiosta sä oot täällä! :)

      Joo mä oon ajatellut, että esimerkiksi noissa mystisissä roskapostiinjoutumisissa voi joskus olla kyse siitä, että on vaikka kirjaston tai koulun koneella, josta joku muu on joskus aiemmin lähettänyt jotain roskapostisuodattimen mielestä epäilyttävää :)

     • Laura
      18.6.2016 at 00:15

      Ahaa no sitten ymmärrän miksi kommentoit siitä nimimerkistä. Mä olin sen perusteella jotenkin ajatellu, että nimimerkin vaihdoista joutuis aina suurennuslasin alle ja ”paljastetuksi”.😄

 • Jp ja kirppu
  17.6.2016 at 14:42

  Pakko kyllä sanoa, että 4v sitten aloin lukea siun ja isyyspakkauksen blogia, ja ekan äloman aikaan luin muitakin. Ne jäivät kun palasi töihin. Nämä 2 kuitenkin jäi. Mielipiteet/meno on sallivaa/aitoja, lapset samanikäisiä kuin itsellä (tosin meidän poika vasta 15 syntynyt). Ja kommentteja kiva lukea. ++++ toimii puhelimessa hyvin nää sivut kun ei koneella ehdi ikinä olla 😊 ja elätte sellasta arkea mitä ei itse rohkenisi vaikka salaa haaveilisi. Sellasta menoa on kiva kurkkua 😊😊 Kiitos siis kuluneesta 4 vuodesta ja toivottavasti saman verran lisää.

  • krista
   17.6.2016 at 14:53

   Ihanaa, että oot ollut näin pitkään; niin kuin oon kertonutkin varmaan, niin mäkin muistan sut ihan niistä alkuajoista asti! Kiitos itsellesi kuluneesta neljästä vuodesta ja tätä lisää! :)

 • Anomuumioriginaali
  17.6.2016 at 19:26

  Valistakaas nyt tyhmää. Mä kun kirjoitan tätä lomalta ulkomailta, niin eihän se ip voi mitenkään olla sama kuin kotona? Eli kun ei ole rekisteröityä nimimerkkiä, ip:n poikkeaminen edellisistä saattaa kuitenkin johtaa harhaan, vaikka kirjoittaja oliskin sama (mä se olen oikeasti, Anomuumi siis :))? Toisaalta spostiosoite mulla on ollut aina sama.

  Pakko muuten samalla kysyä, kun nyt kerroit tuosta karanteenista, että jostain tietystä osoitteesta tulevat voit poimia erikseen hyväksyttäväksi. Ootko koskaan pannut sitä jonkun tietyn postauksen osalta voimaan kaikkien kommenttien osalta? Huomasin vaan kerran, että kommentti jäi limboon (ilmestyi toki myöhemmin hyväksyttynä), ja nyt tuon luettuani jäin tietysti vainoharhaisesti miettimään, mitä oon tehnyt kun oon joutunut tarkkailuun :D aiemmin ajattelin, että olit pannut hyväksynnän päälle kaikkiin jo ennaltaehkäisevästi, koska itse aihe oli muistaakseni potentiaalisesti kuraalennättävä.

  • krista
   17.6.2016 at 22:18

   Terkut Kuopiosta! Hitsi nyt kun en ole normaalikoneella, en pääse asiaa tarkistamaan, mutta MUISTAAKSENI palluran muoto määräytyy meiliosoitteesta eikä ip-osoitteesta. Se on ainakin ihan tavallista, että samalla kommentoijalla on monta ip-osoitetta, jos kommentoi eri koneilta ym. Joskus ip saattaa olla ihan kummallinen ja tekisi mieli kysyä joltain, että hei missä IHMEESSÄ sä oot :D

   Mä vannon, että sä et oo koskaan ollut mun epäilylistalla :) ♡ Ois tosi hyvä, jos tuollaisen postauskohtaisen tarkistusmahdollisuuden saisi joskus päälle. Oon sitä etsiskellytkin, mutta en onnistunut sellaista löytämään; varmaan jollain lisäosalla sais…

   Yleisin syy kommentin viiveeseen on se, jos siellä on linkki – ne kaikki menee roskapostisuodattimen takia mulle hyväksyntään. Se on vähän mälsää, mutta suodatin on pakko pitää päällä; yhden yön aikana saattaa tulla tuhansia spämmilääkemainoksia :( Suodatin myös joskus löytää hassuja epäilyksiä, esim kerran viesti jossa mainittiin Ridge Forrester oli jäänyt kiinni :D Useat engannin kielen sanat jättävät viestin myös suodattimeen, koska oletus on, että täällä kommentoidaan suomeksi ja useimmat englanninkieliset viestit ovat spämniä.

   Usein mullekin on mysteeri, että miksi joku ihan tavallinen/tutun tyypin kommentti on jäänyt suodattimeen. Esim. Jestanpoo sun kommentti eilen tai toissapäivänä. Ihan tavallinen kommentti. Mutta sieltä mä niitä sit vapauttelen aina kun huomaan :) Eli ei kannata huolestua, jos joskus kommentti ei heti ilmesty :)

   • Anomuumioriginaali
    18.6.2016 at 08:37

    Aa, se johtui varmaan sitten tuosta linkkiasiasta! Nimittäin nyt muistan, että se saattoi olla se futonin aikuistenaikaominaisuuksiin liittyvä kommentti, jossa mainittiin aikuisviihde ja oli linkki Redditiin. (Ja linkit Redditiin on kyllä todellakin hyvä suodattaa, joten ehkä tää järjestelmä on fiksumpi kun me arvataankaan. :D

 • Oliver
  17.6.2016 at 21:11

  Mulla oli aika kynnys antaa oikea spostiosoite. Aina jotenkin pelottaa että se pompsahtaa johonkin esille :/

  • krista
   17.6.2016 at 22:29

   Ei se pompsahda :) Ja hei JOS joskus kommenttiin pääsisi lipsahtamaan jotain, minkä kirjoittamista myöhemmin katuu, niin mulle meiliä vaan – mä pääsen muokkaamaan kommentteja :) Oon useamman kerran pyynnöstä esim. ottanut jonkun lauseen pois tai muuttanut nimimerkkiäkin, jos kommentoija on esimerkiksi tullut kertoneeksi sellaista, mikä on alkanut harmittaa jälkeen päin. Eli JOS jotain lipsahtaisi, niin mulle perään meiliä vaan :)

 • Torey
  18.6.2016 at 01:14

  Mua ärsyttää Lilyssä just se vierailijoiden negailu. Saattaa tulla ihan vaan ”en tajunnu mitä hait tällä kirjotuksella pälä pälä turhaa löpinää”. No älä sitten lue! Minäpä en moiseta kommentista saa mitään!

  Kiva jos sulla ne on vähentynyt. :)