The best of Fuge

Toivejuttu! Eli täällä 10 + 1 vinkkiä Fugeen ja vähän lähiympäristöönkin – erityisesti lapsiperheille, mutta toki kaikille muillekin!

1. Biitsi

No ei kovin yllättävä vinkki tämä ensimmäinen!

Fuengirolassa on noin viiden kilometrin pituinen rantabulevardi, jonka toisella puolen on vaaleahiekkainen siisti ranta ja toisella puolen pitkä rivi rantaravintoloita ja pieniä rantakauppoja.

Oma suosikkipaikkani rannalla on Los Bolichesin ja Torreblancan välillä – siellä on siistimpää ja rauhallisempaa (luonnollisesti) kuin ihan ydinkeskustan kohdilla.

Tosin meidän Fugessa-oloaikaan (viime vuonna marraskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin) on kaikkialla rauhallista, kun taas turistisesonkiaikaan kaikkialla kuulemma ihan täyttä :)

2. Tiistaiferiat

Tämäkin tieto talviajalta – toivottavasti pitää paikkansa ympäri vuoden. Tiistaisin on siis Fuengirolan feria-alueella markkinat, jossa on paljon paljon kojuja täynnä pikkutavaraa, vaatteita, hedelmiä, mattoja, kenkiä, koreja… No, kaikkea markkinakamaa edulliseen hintaan.

Lauantaisin on myös markkinat; tällöin on tarjolla enemmän käytettyä kirpputoritavaraa. Sikäläinen kirpputori on suomalaista kirppistä… …kirppuisempaa, haha. Itse tykkään tiistaimarkkinoista eniten.

Muissa lähikaupungeissa on omat markkinapäivänsä, esimerkiksi Benalmadenassa omansa.

Kuvia tiistaimarkkinoilta löytyy (ekopaasto-postauksesta) täältä.

3. Lemppariravintolat

Fuengirolan kolme lempiravintolaamme on helppo nimetä! Kaksi niistä on libanonilaisia ja molemmat sijaitsevat rantakadulla, ensimmäinen on Mezza Notte ja toinen Fairuz. Näistä Fairuz on tosi hyvä ja Mezza Notte järjettömän hyvä :)

Ja sitten ultimate-vakkaripaikka: Sizzler, Los Bolichesissa. Vitsailimme, että meidän on ihan pakko mennä aina sinne, koska Fugessa ei muita ravintoloita ole. Sizzler on sellainen intialais-meksikolainen ravintola; tämä on jostain syystä siellä yleinen yhdistelmä. Meksikolainen siellä on aika keskinkertaista, mutta intialainen hyvää.

Ja tarjoilijat ihania (terkkuja meidän perheeltä, jos menette!) ja ympäristö siisti ja viihtyisä.

Mikään näistä ei ole edullisimmasta päästä, vaan hintataso espanjalaisittain vähän kalliimpaa. Suunnilleen samaa kuin Suomessa.

Libanonilaisessa kannattaa EHDOTTOMASTI tilata meze-lajitelmia.

4. Bioparc Fuengirola

Ihanin eläintarha, jossa olen käynyt – täällä viihtyy ihan vaikka vain ympäriinsä kävellen (ja ilman lapsiakin), vaikka ei katsoisi yhtään eläintä. Viime talven aikana Bioparcia remontoitiin, ehkä valmistui kesäksi? Mutta katseltavaa riitti silloinkin.

Eläintarhoista voi olla monta mieltä, mutta Bioparcissa tuntuisi olevan ainakin rutkasti yritystä eläinten hyvinvoinnin (ja jopa lajien säilyttämisen) eteen. Eläimet ovat kivasti erilaisia kuin Korkeasaaressa – Bioparcissa voi nähdä mm. binturongin, gaviaalin tai kissamakeja.

Seelan krokotiilirakkaus sai muuten alkunsa juuri tästä paikasta <3

Bioparcista aiemmin täällä.

5. Sea Life Benalmadena

Sea Life -meriakvaario puolestaan sijaitsee Benalmadenan satama-alueella.

Nyt seuraa paljastus: me ei olla koskaan lasten kanssa käyty Helsingin Sea Lifessa! Ilmeisesti se on liian lähellä, aikomus on kyllä ollut mennä… …about aina. Mutta siis käsittääkseni Benalmadenan Sea Life on hyvin samantyyppinen kuin Helsingissä – logojen ja nimien yhteneväisyyksistä (ja kuvista) oon päätellyt, että kyseessä on sama ketju.

Meriakvaario on kiva, mutta ei mikään megaspektaakkeli – ihan ”tavallinen” ja mukava meriakvaariopaikka. Erityisesti sateisille vapaapäiville kivaa tekemistä.

Enemmän kuvia meriakvaariosta tämän postauksen kuvituksessa.

6. Parque de Paloma

Benalmadenasta puheenollen – täällä on kiva vehreä puisto, Parque de Paloma. Puistossa juoksentelee vapaana mm. pupuja ja kanoja (ei lintufobikoille), ja siellä on kiva leikkipaikka.

Ja sitten puisto on viihtyisä ihan vaan vehreänä oleskelupaikkana keskellä kaupunkia: ympäriinsä kävelyyn ja hengailuun kauniina päivänä.

7. Laivapuist0 ja pari muuta leikkipuistovinkkiä

Ympäri Fugea on erilaisia kaupungin leikkipuistoja, jotka tunnistaa värikkäistä aidoista. Leikkipuistoista olen ollut aikeissa (jo yli vuoden, heh) tehdä ihan erillisen esittelyjutun, mutta mainittakoon tässä jo isoimmat.

Laivapuisto (Parque de Poniente) ”Miramarin päässä kaupunkia” on varmasti se tunnetuin:

Kun laivassa on kiipeillyt riittävästi, voi mennä toiselle puolen tietä (puisto on vähän piilossa talojen takana) ”satupuistoon” (Parque de Fantasia), jossa on pitkällä nurmikaistaleella useita erilaisia ”leikkipisteitä”. Aikuisen tehtäväksi jää tähystää puistoa ympäriinsä, kun tavallisesti lapset tietysti säntäävät kaikki eri suuntiin, kääks.

Bioparcin läheltä löytyy myös kaksi keskeistä leikkipuistoa, ”mökäpuisto” (Plaza de Espanan vieressä) papukaijoineen sekä Parque del Sol kirjaston takana. Niiden väliin jää muuten näppärästi ”kuningasravintola” (Burger King), kröhöh, jos nyt joku… mehän siis ei tietystikään… paitsi öö about aina.

Junalla jos lähtee, niin Montemar Alton aseman kohdalla Parque de Bateria on käymisen arvoinen (ja ehkä mun oma suosikki). Laajalla puistoalueella on lasten kiva pyöräillä, puistoon ei saa tuoda koiria (ei koirankakkaa nurtsilla!) ja leikkialue kiipeilyvempeleiltään on kivan erilainen kuin moni muu leikkipaikka. Myös hurjempia kiipeilykohtia isommille lapsille!

Ja veskit ovat siistit, mikä on iso plussa.

8. Perhospuisto ja stupa

Benalmadenan kukkulalla puolestaan sijaitsee vierekkäin perhospuisto (Mariposario) sekä buddhalainen Stupa. Molemmista olenkin jo kirjoittanut, tsekkaa linkit siis!

Nämä ovat siis korkealla, eli en suosittelisi lähtemään vaunujen kanssa ylämäkeen ähkimään. Me ollaan menty taksilla :) Bussikin kulkee johonkin lähistölle Benalmadenasta.

9. Colomares

Mariposariosta ja stupasta muutama kilometri ”alas ja sivulle” sijaitsee tuo hassu tee-se-itse-taiteen ja linnan hassu välimuoto eli Colomaresin… …ei-ihan-linna. Linnan näköiseksi muistomerkiksi kai sitä on osuvin nimittää.

Edullinen pääsymaksu (muistaakseni pari euroa) ja hassu fiilis tekevät siitä kivan pienen retkikohteen, Colomaresista aiemmin täällä.

Myös Colomares on jyrkässä ylämäessä Benalmadenasta katsoen. Lapsia esimerkiksi repussa kantaen saa matkalla ainakin takuuvarman hikitreenin, mutta käy se tietysti niinkin :) Me mentiin Colomaresiin ensin taksilla ja käveltiin siitä muutama kilometri Mariposariolle (tällaisten isompien lapsien kanssa tuo välimatka oli ihan ok), ja Mariposarion jälkeen taas taksilla takaisin Fugeen.

10. Sould Park

Ja Fugen oma pieni huvipuisto tietysti on tämän listan kymmenes! Huvipuisto sopii etenkin tällaisille vähän pienemmille lapsille; ei siis kovin hurjia kieputtimia tarjolla.

Talviaikaan Sould Park on avoinna viikonloppuisin ja iltaisin, kesällä saattaa olla laajemmat aukiolojat. Homma toimii ostamalla ”arvokortti”, johon ladataan matkoja. Mitä enemmän lataa, sitä edullisemmaksi tulee per ajelu :)

Huvipuiston ulkopuolella on ihana vanha tunnelmallinen karuselli, jonka aukioloajat ovat hieman epäselvät :) Ehkä sesonkiaikoina on avoinna useamminkin; ainakin viime talvena se oli osan talvesta kokonaan poissa, mutta ilmestyi paikalleen sitten taas kevään tullen.

+1: Mijas

Mijas on se valkoinen kylä, joka näkyy Fugesta ylöspäin kukkulalle katsellessa. Kylä on sellainen ihana pieni perinteinen kylä; toisaalta käsittääkseni turistiaikaan suht täyteenammuttu sellainen… Mutta ainakin turistiajan ulkopuolella just sellainen ihana paikka kävellä kapeita kujia. Sopii etenkin minitreffikohteeksi vanhemmille, jos lapset saa johonkin hetkeksi hoitoon :)

Näköalapaikalla on hyvä ottaa onnistuneita poseerauskuvia.

Me ollaan nyt asuttu Fugessa yhteensä tasan vuoden verran (1kk, 5kk ja 6 kk pätkät). Luulisi siis, että tuntisimme lähialueetkin kuin omat taskumme; eikä yhtään ihme, että meidän omat tuttummekin kyselevät meiltä usein kaikenlaisia lähiseutuvinkkejä – vaikka että mitä kivoja luontokohteita olisi noin tunnin ajomatkan päässä.

Ööö. No eipä tiedetä. Ei meillä ole autoa eikä me oikein olla käyty juuri missään.

Mutta tiedetään kyllä, että mistä ruokakaupasta saa hyvää guacamolea ja mistä Kivikylän lihapullia. Meille itsellemme Fuge on kuitenkin ennen kaikkea arkikaupunki, emmekä ole siellä lomailleet kuin tavallisia viikonloppuvapaapäiviä.

Mutta jos haluaa maistella sitä guacamolea, niin sitä saa Mercadonasta. Ja Kivikylän lihapullia La Leonasta.

Että sellaisia vinkkejä saa kysellä mieluusti lisää koska vaan! :)

 

PS. Aiempia Espanja/Fuge-vinkkijuttuja:
Kysymyksiä ja vastauksia Espanjassa asumisesta aiemmin täällä.
Vinkkejä tuotteisiin, joita kannattaa kuljettaa Suomesta mukanaan täällä.
Espanjan-talvien taloudellisesta puolesta täällä.

15

You Might Also Like

 • Anna X
  8.6.2018 at 23:45

  Puutalonne lähellä Tropicariossa pääsee myös krokotiilia katsomaan. Oletteko käyneet?

  • krista
   9.6.2018 at 08:23

   Joo, kerraan ollaan siellä käyty perheellä, ja tänä keväänä meidän krokotiilifani on myös käynyt ilman meitä lapsiryhmässä :) Silloin eka kerralla Seela oli kyllä vasta vauva eli ei vielä ihan messissä tapahtumissa ( :) ), mutta silloin krokotiilillä oli siellä ihan superankea pieni allas, pelkkä likainen betoniallas, jossa se lillui. Oikeastaan sen takia ei olla menty sinne, kun on ajateltu, että krokotiilifani saattaisi tulla surulliseksi. MUTTA nyt oli tosiaan käynyt ilman meitä ja saatiin sellainen käsitys, että olisikohan sitä rempattu, kun ei ainakaan lapsen kuvauksesta kuulostanut enää niin kamalalta. Eli sen perusteella varmaan mennään käymään nyt uusiksikin joskus!

 • Lilah
  9.6.2018 at 08:59

  Meillä tultiin kyllä viime syksynä bioparcin tiikeristäkin surullisiksi kun se kulki aidan viertä ees taas muutaman metrin matkaa 😦 muutoin viihtyisä puisto kyllä.

  • krista
   11.6.2018 at 09:06

   Tiikeri me ollaan nähty vain kerran sellaisissa hommissa (niillähän on valtavan iso alue), mutta leopardiuros sitä teki useinkin. Nyt kuitenkin aitaukset oli remontissa ja leopardit piirustusten mukaan saavat 2-3 kertaa entistä isomman ulkoilualueen, hyvä niin!

 • S
  9.6.2018 at 22:43

  Moi! Mun haave ois viettää talvea siellä.. Mutta ehkä yksi kuukausi ois ens talvena mahdollinen, esikoinen on jo eskari-ikäinen. Mutta siis, jos lähtee kuukaudeksi juuri vuodenvaihteen tienoilla, mietityttää se, miten siellä löytää leikkiseuraa. Eli esikoinen on siinä iässä, että kaipais välillä suurin piirtein omanikäistä samankielistä (?) seuraa. Löytääkö sitä helposti puistoista? Kuopus on taas vasta just 2-v.

  • krista
   11.6.2018 at 09:09

   Joulun-uudenvuoden aika on kyllä sellainen, että silloin on kaikki kerhot ja aktiviteetit lomalla – esimerkiksi meidän lasten päivähoidossa oli kuukauden joululoma. Toisaalta sitten saattaa moni muukin perhe olla tekemistä vaille :) Oma aktiivisuus tekee tosi paljon, eli jos vaikka laittaa leikkitreffihuhuilua paikallisiin perheiden FB-ryhmiin, niin varmasti löytyy seuraa :)

 • Anne
  10.6.2018 at 11:48

  Kiitos, tämä oli hyvä lista :)

  • krista
   11.6.2018 at 09:09

   Kiva! :)

 • Enni
  11.6.2018 at 12:12

  Mäki haluan talvikuukausiksi tonne! :) lapsi vaan alkaa olla jo kohta kouluikäinen… ootteko miettiny pystyisittekö te asumaan samalla tavalla useamman kuukauden tuolla kun lapset on koulussa?

  • krista
   11.6.2018 at 12:25

   Joo ollaan mietitty, mutta vuosi kerrallaan elellään – mutta vaihtoehtoja tuolla onneksi on, ja siksi ollaan juuri tuohon paikkaan ”juurruttu”, että se on lapsille mahdollisimman hyvä ja helppo mahdollista jatkoakin ajatellen <3 Eli siellä on suomalainen koulu, jossa opiskellaan ihan suomalaisen koulujärjestelmän mukaisesti. Se on vain aivan hurjan täynnä, eli tammikuussa alkaa haku ja paikat hujahtavat välittömästi täyteen, suunnilleen makuupussin kanssa kai pitää jonottaa :) Tuo koulu sopii etenkin sellaiseen, että siellä olisi kokonaisen lukuvuoden/lukukauden. Koululle haetaan uusia tiloja, sillä kaikki halukkaat eivät sinne mahdu - mutta se on kai sellainen ikuisuusprojekti...
   -
   Jos jää koulun ulkopuolelle, niin sitten siellä on tosi kiva suomalainen kotikoulu lyhyempään (max 3 kk) tarpeeseen. Siinä käydään koulua Suomeen päin, mutta pienryhmässä opettajan vetämänä. Kuulemma aivan ihana paikka! Myös muita pienryhmä/kotikouluvaihtoehtoja on, mutta erityisesti tuota tunnen parhaiten :)

 • Miilu
  14.6.2018 at 23:24

  Hyvä postaus! Muutama äkkiseltään mieleen tuleva vinkki ”aikuisten kesken”-tekemiseen: Mijas Pueblolta pääsee vaeltamaan vuorille, turisti-infosta saa kartan. Reitit lähtee ihan kylän vierestä, sieltä valkoisen kirkon luota, joka pilkistää metsän keskeltä. Toinen ”kiva luontokohde tunnin ajomatkan päässä” on Nerjan Rio Chillar, jokivaellus. Googlettamalla löytyy hyvin tietoa.