Free bleeding – oletko kuullut ja mitä mieltä?

Heti alkuun ”liian intiimiä” -varoitus. Sitten perään ”liian hippiä” -varoitus. No niin, olette täten varoitetut.

Tällä hetkellä olen ”hormonikierukoiden välissä” -tilassa, ja niinpä olen tässä viimeisen vajaan puolen vuoden ajan päässyt uudelleentutustumaan sellaiseen aiheeseen kuin naisen kuukautiskierto. Ohhoh! Ensimmäistä kertaa sitten teini-iän!

Mulla on siis vuosikausia ollut joko e-pillerit tai hormonikierukka, jotka ovat tehneet vuodot epäsäännöllisiksi ja niukoiksi. Esikoisen saadessa alkunsakaan minulla ei ehtinyt olla yhtään kuukautiskiertoa e-pillereiden jälkeen, ja nuoremman saadessa alkunsa kierto ei ollut vakiintunut, imetinkin silloin.

Mutta nyt olen sitten tämän hormoniasian suhteen pitkästä aikaa sellaisessa ”luonnontilassa”. Ehkä ole nyt oikein vieläkään tottunut siihen, että ihan oikeasti säännöllisesti mulla on ihan oikeat kuukautiset. Whaaat? Takaisin teini-ikään hei? Erikoinen fiilis, kuukautiskierto!

Ensimmäisten ”oikeiden kuukautisten” ilmestyessä muististani putkahti sanayhdistelmä free bleeding. Olin joskus aiemmin lukenut ”toimittaja testaa” -tyyppisen jutun vapaasta vuotamisesta, free bleedingistä. Juttu taisi olla Iltalehden tämä juttu. Luin sen silloin ehkä jotenkin silleen hassusti kiinnostuen. Että hmm niin totta, noinkin voi tehdä!

Eniten oikeastaan huvitti. Ja huvittaa. Että sillekin, että jättää käyttämättä kuukautissuojaa, on olemassa joku tietty nimitys. Sen päätin ihan suorilta, että ainakaan en aio tutustua mahdolliseen ”ideologiaan” tarkempaa. Kuulostaa nimittäin just sellaiselta, johon helposti saattaisi syntyä sellainen ”näin se tehdään oikein” -säännöstö ja sen jälkeen loputon vääntö, että kuka on oikea ja aito true freebleedaaja, ja kuka ei saa nimittää itseään sellaiseksi. Haha! Eikös kuulostakin just sellaiselta aiheelta…?

Jaiks, pois sellainen minusta!

Mutta tosiaan ajatus jäi pilkkimään. Free bleeding. Tarvitseeko sitä kuukautissuojaa perusoletusmaisesti tosiaan aina käyttää, vai voisiko pärjätä ilmankin?

Veikkaan, että tuon kysymyksen vastaus on suoraan verrannollinen kuukautisvuodon määrään.

Mutta kyllä. Nykyisin ajattelen kuukautisten aikana usein (positiivisesti hymähdellen itselleni), että hei kuule free bleeding ja jätän kuukautissuojan laittamatta, jos tilanne on sellainen, että sitä ei nyt aivan akuutisti tarvitse. Veikkaan, että siteiden määrässä laskettuna tämä ”säästää” minulta noin puolet siteistä per kuukautiset.

Minulla ei kuitenkaan ole mitään intressejä sotata, joten yöksi laitan siteen (yöllä muuten tulee yllättävän vähän vuotoa, suurin osa tulee veskissä käynnillä aamulla) ainakin kuukautisten alkupäivinä. Samoin pidemmäksi aikaa kodin ulkopuolelle lähtiessäni laitan kyllä varalta siteen.

Miten se sitten on minulla toiminut?

Olen ollut huomaavinani, että iso osa vuodosta tulee vessassakäyntien yhteydessä ihan sinne pönttöön. Tällöin kun suihkuttelee bideellä, pärjää aika hyvin useamman tunnin ilman sidettä. Kotioloissa ainakin.

Pyykkiä tulee kyllä jonkin verran enemmän, eli tahroilta ei kokonaan välty. Mutta niihin en suhtaudu sen kummemmin; pesussa ne ovat lähteneet ihan hyvin. Näissä kokeiluissa en ole kertaakaan vuotanut ”läpi pikkuhousujen” seuraavaan vaatekerrokseen asti. Hassua huomata, että jonkin verran sitä pystyy aavistamaan, että koska kannattaa käydä vessareissulla.

Itse asiassa kokonaisuudessaan on yllättänyt, miten vähän niitä tahrapikkuhousuja kuitenkin tulee. Olisin luullut, että paljon enemmän! Olo on myös yllättävän raikas ja puhdas, hajuton.

Ihan naurattaa kirjoittaa näin, mutta suosittelen kokeilemaan – vaikka ihan huvittelun vuoksi (heh huvinsa kullakin) näin kesällä, kotioloissa. Onkohan se sana vapaus sitten siinä free bleedingissä, mutta jotenkin se on vaan hassun vapauttavaa kokeilla olla ilman kuukautissuojaa.

Mutta heh. Ei siis enää koskaan ”apua kuukautissuojat on loppu” tai ”enpä jaksa laittaa kuukautissuojaa”. Vaan free bleeding kuulkaas.

Jep. Kaikelle sitä onkin olemassa nimitys.

Oletteko kokeilleet? Millaisin kokemuksin?

42

You Might Also Like

 • A
  23.6.2020 at 17:41

  Mä käytän kuukautiskuppia (sille erittäin lämpimät suositukset), mutta oon kyllä huomannut että aika pitkälti pystyy olemaan ilman. Mun menkat alkaa tosi ”hivutellen” enkä viitsi laittaa kuppia ”turhaan” (koska on käynyt että unohdan sen olemassaolon tyyliin vuorokaudeksi, hups, ei kiva) ja ei oo kerta tai kaksi kun mun menkat alkaa kunnolla töissä ja kuppi on unohtunut kotiin. Kunhan käy tarpeeksi usein vessassa (siis kk-vuotoahan pystyy tietyissä määrin pidättelemäänkin, vai oonko ainoo?), niin pärjää ihan hyvin. Sama pätee loppuvuotoon, eli oikeastaan käytän kuppia pari kolme akuuteista päivää (jolloin se täyttyy ehkä 8-12h aikana). En kyllä tiennyt että tälle on nimikin, lähinnä oma tapa johtuu siitä, että en todellakaan jaksa mitään siteitä ja kuppi tuntuu turhalta jos siellä on tyyliin pari pisaraa pohjalla.

  • krista
   23.6.2020 at 17:48

   Mulla kans oli tarkoitus nyt vihdoinkin testata kuukautiskuppia, kun hormonikierukkakaan ei ole ”tiellä”. Mutta nyt sitten hoksasin kokeilla tällaista ja totesin, että hei, tämähän ei ole hassumpaa. Mutta varmaan testaan sitä kuppiakin kyllä!

   Mä muuten olin vähän sillä rajalla, että kirjoitan, että tavallaan sitä vuotoa voi vähän pidättää. Mutta en sitten uskaltanut, kun en tiedä varmasti :D Mutta ihan niin kuin pikkuisen tosiaan pystyisi, mulla on kans sellainen fiilis!

   Mullekin oli tämä sellainen ”hahaa, ai tällekin on nimitys!” -havainto, kun luin sen Iltalehden jutun. Tää aihe on nyt pyörinyt mielessä, että pitäiskös pitäiskös kirjoittaa… Mutta mulle tuo Iltalehden juttu oli sellainen ”hei testaanpa tällaista” -sykäys, niin ajattelin, että hitsi minäpä myös kirjoitan ja tavallaan jaan tätä eteenpäin :)

 • Torey
  23.6.2020 at 18:17

  Ei toimis mulla! Vuodan ku seula ja sellainen asia kuin tuolilta ylös nouseminen saattaa aiheuttaa vesiputous-fiiliksen! Ja vuodan kyllä öisinkin! Ekat kaksi päivää on niitä pahimpia. Joten joku suoja oltava. 😂

  Mua on alkanut kiinnostaa ne menkkapikkarit. Eli imevät vuodot ja ovat pesukoneessa käynnin jälkeen taas käyttökelpoiset. Sellaisia haluaisin, mutten tiedä onko ne vielä rantautuneet Suomeen.

  Ja kierukka harkinnassa. Endo epäilyn ja runsaiden vuotojen takia. Vähän jännittää, mutta kai se ois kokeiltava. Ainakin siitä imeytyisi verenkiertoon mahdollisimman vähän hormoneja.

  https://naissanelioissa.wordpress.com

  • krista
   23.6.2020 at 19:35

   Joo varmasti vuodon määrällä on iso vaikutus!

   Noita menkkapikkareita taitaa olla jopa suomalaisilla valmistajilla/valmistajalla, jos en ihan väärin ole katsonut! Naisyrittäjät -ryhmässä näistä joskus puhutaan! Mua kans kiinnostaisi kokeilla sellaisia!

   Kierukkahommista mulle muuten sopi tosi hyvin se hormonikierukka – harmittaa, että olin viime talvena niin pönttö, että otatutin sen pois viiden vuoden jälkeen. Kun olisi se toiminut vielä sen jälkeenkin. Otan kyllä jossain sopivassa kohdassa koronan jälkeen uudestaan sellaisen!

   • Torey
    23.6.2020 at 20:07

    Pikaisella googlauksella löysin YHDEN paikan joka myy niitä, mutta se oli vissiin Helsingissä, eikä niiltä voi tilata. Höh.
    Nää pitäis saada ehdottomasti Stockalle jne yleisempään jakeluun!

   • krista
    23.6.2020 at 20:58

    Hei mä huhuilin tuolla ryhmässä, että mitkä ne olivatkaan ne hehkutetut suomalaiset menkkapikkarit – ja löytyi, tsekkaas tämä! Ei vaan löytynyt mullakaan haulla, kun on imupikkareiden nimellä :) Täällä siis, ja kuositkin aika kivat, hitsi taidan tilata itsellenikin!
    https://meeandmaw.com/collections/imupikkarit-ei-enaa-ohivuotoja

    • Torey
     23.6.2020 at 22:01

     Jes! Kiitti!

    • Anna
     24.6.2020 at 20:43

     Pahus vaan että aika loppuunmyydyltä näyttää tällä hetkellä.

 • Johanna
  23.6.2020 at 18:36

  Mulla asennettiin muutama kk sitten hormonikierukka ja voi ärsytys tätä päivittäistä tiputteluvuotoa! Alkuun käytin kestositeitä ja tavallisia siteitä, mutta jos on vähääkään löydät housut tai hame päällä niin ne vaivaa olemassaolollaan. Sitten kokeilin kuukuppia ja totesin että lantionpohjalihaksia täytyy alkuvuoden synnytyksen jälkeen hieman(köh) treenata kun kuppi valui koko ajan alas. Alkoi niin ärsyttää että aloin jättää suojia pois, suurin osa vuodosta on niin niukkaa että vessakäynti riittää, ja jos housut tahriintuu niin pistän pesuun. Tämän tiputteluni loputtua heitän kaikki ikitahriintuneet alkkarit roskiin ja ostan mustia, eipä näy jatkossakaan tulevat tahrat 😂

  • krista
   23.6.2020 at 19:37

   Auh mä muistan kans tuon alun tiputtelun, sitä oli mulla vähän mutta se oli ärsyttävän sitkeää. Mutta sitten, kun se oli takana päin, oli ihanaa, kun kuukautisia ei (mulla) juuri ollutkaan, tosi niukkaa pientä vaan satunnaisesti. Että sitten se palkitsee!

   Mustat pikkarit onkin muuten hyvät just tuohon, ei näy tahrat :D

   • Tinna
    23.6.2020 at 22:50

    Ei näy tahrat, mutta sitten happamat eritteet valkaisee 😜

 • Anna
  23.6.2020 at 18:41

  Minulle ei itseasiassa ole tullut mieleenkään voida olla ilman mitään suojaa. Siihen lienee kaksi tai ehkä kolme selkeää syytä. Ensinnäkin minulla on välillä todella runsas vuoto. Pahimmissa kierroissa menee pari-kolme päivää että tyhjennän kuppia parin tunnin välein ja yölläkin herään tyhjennykselle ainakin kerran ja silti tulee ylivuoa. En voisi kuvitellakaan että tuo kaikki vuotaisi housuun ja jos haluaisin saada sen pönttöön jouituisin istumaan vessassa ympäri vuorokauden. Tämä siis nimenomaan sitä että riippuu vuodon määrästä.
  Toisena se että käytän kestosuojia jatkuvasti ihan virtsankarkailun takia. Minulle ei siis ole juttu eikä mikään ottaa pienen suojan sijaan vähän isompi kuukautisside.
  Kolmanneksi inhoan eritesotkuja. Kaikkia eritesotkuja mutta jostain syystä erityisesti seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät sotkut, joihin lasken myös kuukautisveret, väärässä paikassa (eli muualla kuin ihmisen sisällä tai muuten hallinnassa esim kupissa) on asia joka saa minussa tarpeen kuurata ja pestä ja siivoja enemmän kuin mikään muu.
  En silti tyrmää koko ajatusta. Tavallaan kuulostaa vapauttavalta. Olen joskus myös haaveillut että olisi joku kuukautistuoli missä olisi materiaalia joka imee hyvin vuodon ja siinä naiset voisivat kuukautisten ajan istua ja syödä suklaata ja katsoa leffoja koska koskee ja vituttaa ja haarovälistä vuotaa kehon kallis rautavarasto ulos :D
  Joo, tiedän että jotkut osaavat nauttia olostaan kuukautisten aikana ja joissain kierroissa (kuten juuri tänään) tuntuu että kuukautisten alku jotenkin selkeyttää ajatuksia ja mieli on tyyni, mutta välillä on myös niitä kiertoja kun haluaisin heittää kaikki muut ulos talosta ja linnoittautua vaan sipsipussin ja suklaalevyn kanssa sohvalle potemaan kramppejani ja maailmantuskaani.

  Mitä tulee pidättelyyn niin olen ollut huomaavinani saman ilmiön. Vähän voi pidättää. Juuri sen verran että kotioloissa pääsee siirtymään vessaan. Yöllä myös normaalisti vuoto on vähäisempää. Ei noina hanapäivinä, mutta yleisesti. Jo vuosia sitten tajusin voivani yöllä jättää hiostavat siteen pois yöllä silloin kun päivällä vielä täytyy käyttää.

  Suojista suosin kestosuojia ja siteitä. Maijat on suosikkimerkki. Tuntuu että nuo kestot imevät paremmin ja tulee paljon vähemmän ohivuotoja kuin kaupan siteillä. Hajuja ne eivät pidä yhtä hyvin, mutta tuleepahan vaihdettua tarpeeksi usein. Ja tuntuvat huomattavasti paremmalta iholla. Synnytyksen jälkeen käytin jälkivuotoon muutamaa kestoyösidettä (juuti Maijat) sekä kaupan siteitä kun en viitsinyt ostaa niin montaa kestoa vaan hetkenb tarpeeseen (harvoin tarvitsen noita isoja kun kuppi suojaa) ja eron huomasi selvästi. Puhumattakaan että kestoside kestää vuosia kun kertakäyttöisistä taas tulee paljon roskaa.
  Kuppi oli kyllä pelastus kun sitä oppi käyttämään. Ensikerran paniikki vaan oli aika paha kun ensin en meinannut saada sitä sisään ja sitten kun se oli sisällä hikoilin ja melkein itkin kun en meinannut saada ulos :’D Mutta kun tekniikan oppi niin ilman en eläisi. Kupin voi myös laittaa varmuuden vuoksi jos haluaa. Jos arvelee kuukautisten voivan alkaa sinä päivänä voi kupin huoletta laittaa eikä ole katastrofi jos nyt ei alkanutkaan. Ja niukempina päivinä ei tarvitse mitään muuta suojaa eikä koko kuppia tarvitse ajatella kuin vasta illalla.
  Minä vähän luulen että tuo eritesotkuinho saisi minut olemaan vartin välein vessassa jos olisin täysin ilman mitään suojaa. Varsinkin jos olisin pelkillä pikkareilla. Ja olisin luonnollisesti stressaantunut ja vahtisin olotiloja koko ajan.

  • krista
   23.6.2020 at 19:40

   Hihi mullakaan ei ole kyllä tämän ”uuden” kuukautiskierrollisen elämän aikana ollut mitenkään autuas olo kuukautisten aikaan :D Mutta ehkä jollain voi tosiaan ollakin!

   Mut joo kuulostaa siltä, että ei sovi ehkä sun kokeiltavaksi tämä tapa :D Itsekin kyllä tosiaan ajattelin, että sellaisella tosi runsaalla vuodolla tämä siteettä oleminen olisi varmaan paljon enemmän enemmän rasite kuin ilo.

 • Mari
  23.6.2020 at 18:41

  Miksi ihmeessä pitäisi olla ilman suojaa ja sotkea vaatteita? Edes pikkareita.

  • krista
   23.6.2020 at 19:43

   No mulla varmaan ensin ”huvin vuoksi” -kokeiluna, kun hoksasin, että tosiaan niinkin voi tehdä. Ja sen jälkeen totesin, että sehän toimii ja tuntuu kivalta ja itse asiassa jopa hygieniselta, varmaan siksi.

   Mäkään en tosiaan koe mitään tarvetta sotkea, siksi käytän suojaa silloin, kun tuntuu, että se on tarpeen :) Yllättävän hyvin tosiaan kuitenkin pärjää ilman suojaakin ihan vaan veskissä käymällä ja pesemällä!

 • Karoliinn
  23.6.2020 at 18:41

  Kuparikierukan takia vuodot on ihan järkyttävän runsaat, joten ei voi kuvitellakaan että ilman kuukuppia pärjäis :D kiinnostava ajatus kylläkin.

  • krista
   23.6.2020 at 19:48

   Ai hitsi kuparikierukastako tulee runsaat vuodot? Hormonikierukka toimi mulle just toiseen suuntaan eli oli tosi niukat ja satunnaiset. Mutta kuparikierukka onkin mulle tuntemattomampi!

   Joo mua kans jotenkin kiinnosti ja huvitti tuon jutun luettuani. Sit testasin, ja huvittaa ja kiinnostaa tavallaan edelleen :D

 • Anja
  23.6.2020 at 18:51

  Kääk, mä en pystyis! En sen ”vapaan virtaamisen” vuoksi, vaan siksi kun joka paikka olisi kuin teurastuksen jäljiltä. Mä vuodan niin paljon ekoina päivinä, etten voi käyttää kuukuppiakaan, vaikka haluaisin. Yösiteellä mennään, tunnin vaihdoilla. Ja sittenkin ohivuotoja tulee. Ja toivon, ettei kotoa tarvi lähteä minnekään silloin. Pidättelemisestä ei mitään hajua!!
  Mutta konseptina kyllä mielenkiintoinen! Varsinkin niukan vuodon aikana kotioloissa.

  • krista
   23.6.2020 at 19:51

   On kyllä tosi isoja eroja vuotojen määrässä eri ihmisillä! Tää on tavallaan muuten aika mielenkiintoista, johtuuko runsas vuoto sitten siitä, että se kohdun limakalvo on ollut paksumpi, vai…? Ei hajuakaan, pitäisi varmaan googlata :) Mut joo ei kyllä tosiaan kuulosta siltä, että tämä vapaavuotoisuus ihan kaikille sopisi!

 • Huitu
  23.6.2020 at 18:51

  Mä en pystyisi, kun vuoto on alkupäivinä niin suurta. Välillä tulee yhtenä yönä patjallekin asti läpi, vaikka on yöside, että oon epätoivoisena miettinyt, millanen vaippa pitäis oikeesti olla. Ja sit vaan kuitenkin koko ajan ajattelisin sitä, että nyt meni alushousut, koska tulee vaatteiden läpi.

  Menkkojen aikaan on muutenkin niin epämukava olo, että en haluaisi lisätä sitä epämukavuutta. Enemmin haluaisin päästä eroon koko menkoista, jotka pahimmillaan pilaa 5 päivää kuukaudesta ja joista ei mulle ole mitään käytännön hyötyä.

  • krista
   23.6.2020 at 19:59

   No joo siis täytyy sanoa, että nyt ”oikeiden kuukautisten” alettua sitä tajuaa, miten onnekas on ollut, kun suuren osan aikuiselämäänsä on saanut olla (ehkäisymuodon takia) ilman tätä :D Vaikka siis mulla onkin sellaiset ”perussuuruiset”, niin silti esimerkiksi nyt tuli ÄH, kun just näillä helteillä ei oikein viitsi mennä uimaan. Vaikka toki kuukautisten kanssa voi-tehdä-mitä-vaan-bla-bla, mutta ei nyt tullut tamponit mukaan enkä niin paljon viitsi julkisesti freebleedata, että kokeilisin mennä järveen kokonaan ilman mitään :D

   Mulla itse asiassa tämä siteettömyyskokeilu ei ole lisännyt epämukavuutta vaan toisin päin, lisännyt mukavuutta, kun ei tarvitse laittaa sinne pöksyihin mitään ylimääräistä. Ja tuntuu mukavalta ja raikkalta. MUTTA tosiaan se on varmasti just vuodon suuruudesta kiinni!

   • Anna
    24.6.2020 at 20:47

    Kun on kuppi niin sen kanssa voi oikeasti tehdä mitä tahansa missä ei emättimeen syvemmälle tarvitse tunkea asioita ;)
    Paitsi jos on niagaravuodopäivä, mutta noin normaalisti.
    Juuri kävin uimassa kupin kanssa ja jopa uimahallissa olen käynyt kupin kanssa monesti. Mutta se tosiaan pitää muistaa ottaa mukaan. minulla onkin eri kuppi kotona aina odottamassa ja toinen joka kulkee käsilaukussa joka on melkein aina mukana kun lähden pidemmälle.
    Ja kupin kanssa ei muuten tarvi pöksyihin tunkea mitään jos se kuppi pitää ja siihen oppii luottamaan :)

 • Siiri
  23.6.2020 at 18:58

  Ja kestositeitä! Yhtään en koe olevani hippi, mutta kun aikoinaan kokeilin niitä niin en oo palannut kertakäyttöisiin kuin pakon edestä.

  • krista
   23.6.2020 at 20:00

   Näitäkin mä oon miettinyt! Mutta vielä enemmän kiinnostaisi ne menkkapikkuhousut!

   • Anna
    24.6.2020 at 20:50

    Kestositeet on vähän halvempia ;) Mutta siis suosittelen kyllä että ostat vaikka pari sidettä ja testaat. koska vaikka ostaisit niitä menkkapikkareitakin niin ei kuitenkaan koko pikkarivarasto kerralla vaihdu. ja kestot on vaan niin paljon mukavammat kuin kertikset. Pitää vaan löytää se itselle oikea merkki. Minulle märkäpintaoset tuntuvat yleisesti paremmilta kuin ns. kuivapintaiset ja Maijat tekee ihanan pehmoisia ja hyvin paikoillaan pysyviä sekä minusta parhaiten muotoiltuja siteitä.

 • -paula
  23.6.2020 at 19:00

  Mä pidin aikana ennen hormonikierukkaa koko free bleedingiä ihan sekoiluna. Oma vuoto oli aina niin runsasta, että vahinkoja kävi vaikka käytti ”vihreitä” siteitä päivällä ja yösiteitä öisin. Nyt hormonikierukan kanssa taas siteiden tarve on kuukautisten aikana hyvin satunnaista ja yleensä pärjää ilman tai pikkuhousunsuojalla. Joten, no, näköjään itsekin toteutan sitä nyt, vaikka edelleen henkisesti olen jumissa ajatuksessa kauheasta sotkemisesta. :D
  Jänniä ovat erilaiset kuukautiskokemukset, niin eri tyypeillä kuin eri elämänvaiheissa. Ja intiimiä tai ei, mutta ihan tosi hyvää vertaistukea ja -kokemuksia. ”En olekaan outo” -fiiliksiä. ;)

 • Reetta
  23.6.2020 at 19:13

  Mulla myös hormonikierukan myötä niukat kuukautiset. Käytän kestosidettä runsaina päivinä (välillä jopa vaan yhden päivän aikana) ja sitten jo ajattelen, että nyt kuukautiset loppui. Välttämättä niin ei käy, mutta vuoto tosiaan pysyy niin niukkana, että wc-reissut ja pesut riittävät.
  Kestositeille siis vahva suositus!

 • Mirkka
  23.6.2020 at 19:34

  En voisi kuvitellakaan.! Tarvitsen super-maxi-yösiteitä myös päivisin, ja jos en vaihda vähintään tunnin välein, tulee läpi. Usein tulee siltikin.

  Öisinkin pitää vaihtaa muutaman kerran, joten tosi nukun huonosti. Välillä lakanat menee siltikin pesuun.

  Kotoa poistuminen on lähes mahdotonta, ehkä just lähikaupassa voi käydä, mutta vaikkapa tunnin kävelylenkki on ihan utopiaa.

  Ja muutenkin on aika kipeä olo ja melkein pakko ottaa kipulääkettä, että en haluaisi siihen päälle vielä pilata vaatteitani ja huonekalujani.

  Jos tästä ei vielä arvannut, niin vihaan kuukautisia.

 • Elina
  23.6.2020 at 20:13

  No hitto, mä olen ollut tietämättäni freebleedaaja siitä saakka ku kuukautiset alkoi :D Niinä päivinä ku vuoto on suht niukkaa, en todellakaan vaivaudu laittamaan kuukuppia (mulla on ollut kuukuppi ainoana kuukautissuojana 10 vuotta), vaan vaihdan mielummin alushousut, jos tulee tahroja.

  On muuten hyvää lantionpohjalihastreeniä ”pidätellä” kaupassa, kun muistat hedelmäosastolla, että jäi muuten se kuukuppi laittamatta ja ei ehkä olekaan ihan niiiiin kevyen vuodon päivä :D

  Ja nyt synnytyksen jälkeen lopetin myös 10 päivän jälkeen siteiden käytön – joo, alkkarit menee vaihtoon aika usein, mutta en voi sietää siteitä ja neuvolassa kiellettiin kuukupin käyttö, niin ollaan sit freebleedaajia!

 • lumia
  23.6.2020 at 20:14

  Mä oon näkökään vahingossa harrastanut free bleedingiä :D Hormonikierukan myötä vuoto muuttui mullakin niukaksi ja en aina jaksa/muista laittaa sidettä tai kuppia, vaihdan vaan pikkareita tiheämmin. On munkin mielestä hygienisempaa. Varsinkin siteet muuttui nopeasti haiseviksi ja hiostavat. Jotkut sidemerkit aiheuttavat jopa ihottumaa mun herkälle iholle.

 • Tilde
  23.6.2020 at 21:20

  Ihanat kuvituskuvat!
  Mitä itse asiaan tulee, niin minulla vuoto on niin runsasta, ettei olisi minun juttu. Ja olen luonteeltani varmaan jonkinlainen anti-free-bleedaaja, laitan suojan monesti jo päivä ennen kuukautisten alkua. Muuten on koko ajan epävarma olo, ja pitää rampata vessassa katsomassa että joko ne alkoi

 • Elmeri
  23.6.2020 at 21:39

  Kuukupin löydettyäni ei tulisi enää mieleenkään siteet, ei kestot eikä varsinkaan kertsit. Ihanaa kun iho hengittää eikä limakalvot kuiva enää. Samat fiilikset alapäässä siis kuin freebleedingissä, olettaisin, mutta ilman pilattuja vaatteita. Mulla on sellaiset keskitason menkat ja tyhjään kupin normaalien vessareissujen yhteydessä. Kyllä siitäkin määrästä tulisi valtava verisotku ilman suojaa enkä mä ainakaan ole osannut pestä kaikkia pikkareita puhtaaksi asti jos joskus on tullut tahra. Tuntuisi hirveältä tuhlaukselta hankkia aina uusia kalsareita kun ei sellaisissa ikitahraisissakaan ole mukavaa. Vai kuuluuko siihen vapaaseen valumiseen myös alushousuttomuus?

 • Suis
  23.6.2020 at 21:40

  Minä käytän sidettä vain 2-3 runsaan vuodon päivää. Kuukautisten alussa ja lopussa 1-2 päivän ajan olen ilman sidettä, kun vuoto on niukempaa. Käytän pääasiassa mustia pikkuhousuja, joten tahrat ei näy, mutta toki vaihdan tarpeen mukaan puhtaat housut useammin. Nyt olisi tarkoitus opetella kuukupin käyttöä, kuppi on jo hankittu, mutta vielä kerään rohkeutta käytön aloittamiseen😅

 • Laura
  23.6.2020 at 21:49

  No siis ihan olen vaan jättänyt kanssa kuukupin pois loppumenkoista varsinkin öisin kun en vuoda ja niiltä päiviltä, kun ”luultavasti tulee vain punaista valkovuotoa”. Varmastikaan tämä ei toimisi, jos olisi runsaat vuodot, mutta itseäni on siunattu helpoilla menkoilla :D

 • Marsikka
  23.6.2020 at 22:13

  Ihan huippua että toit tän esille! :) Mä voisin ehdottomasti kokeilla! Ja varmasti tuunkin kokeilemaan kunhan taas kehon toiminta palailee synnytyksen jälkeen. Uskon että vapaasti vuotaen voi tulla huomattavasti kehotietoisemmaks, esim. vaikka just tuo vuodon pidättelyn huomioiminen. Mua kyllä muutenkin kiinnostaa kuukautiset, voiko olla parempaa keinoa oman kehon toiminnan tarkkailuun kuin ne! En ikinä enää halua palata käyttämään ehkäisyä joka ”vääristää” mun kehon toimintaa. Oon siis niitä jotka kokee kuukautiset positiivisena, mutta mulla ei olekaan yleensä kipuja ja vuotokin on kohtuullista.
  .
  Niille vinkiksi jotka vuotaa hurjan paljon: raudanpuute voi sitä aiheuttaa, eli kannattaa tarkistuttaa. :)

 • Anni
  23.6.2020 at 22:44

  Mulla käytössä sellainen oma versio tästä. Käytän pikkareissa kuukautisten aikana puuvillaista kestovaipan lisäimua. Hengittää ja suojaa vähän enemmän kuin pelkät pikarit. Atooppinen iho ei kaipaa mitään muoveja pöksyihin ja kuukuppikin aiheuttaa ärsytystä. Oikein kovan vuodon päivinä käytän tarpeen mukaan tampoonia lisäksi.

 • 1 2