Free bleeding – oletko kuullut ja mitä mieltä?

Heti alkuun ”liian intiimiä” -varoitus. Sitten perään ”liian hippiä” -varoitus. No niin, olette täten varoitetut.

Tällä hetkellä olen ”hormonikierukoiden välissä” -tilassa, ja niinpä olen tässä viimeisen vajaan puolen vuoden ajan päässyt uudelleentutustumaan sellaiseen aiheeseen kuin naisen kuukautiskierto. Ohhoh! Ensimmäistä kertaa sitten teini-iän!

Mulla on siis vuosikausia ollut joko e-pillerit tai hormonikierukka, jotka ovat tehneet vuodot epäsäännöllisiksi ja niukoiksi. Esikoisen saadessa alkunsakaan minulla ei ehtinyt olla yhtään kuukautiskiertoa e-pillereiden jälkeen, ja nuoremman saadessa alkunsa kierto ei ollut vakiintunut, imetinkin silloin.

Mutta nyt olen sitten tämän hormoniasian suhteen pitkästä aikaa sellaisessa ”luonnontilassa”. Ehkä ole nyt oikein vieläkään tottunut siihen, että ihan oikeasti säännöllisesti mulla on ihan oikeat kuukautiset. Whaaat? Takaisin teini-ikään hei? Erikoinen fiilis, kuukautiskierto!

Ensimmäisten ”oikeiden kuukautisten” ilmestyessä muististani putkahti sanayhdistelmä free bleeding. Olin joskus aiemmin lukenut ”toimittaja testaa” -tyyppisen jutun vapaasta vuotamisesta, free bleedingistä. Juttu taisi olla Iltalehden tämä juttu. Luin sen silloin ehkä jotenkin silleen hassusti kiinnostuen. Että hmm niin totta, noinkin voi tehdä!

Eniten oikeastaan huvitti. Ja huvittaa. Että sillekin, että jättää käyttämättä kuukautissuojaa, on olemassa joku tietty nimitys. Sen päätin ihan suorilta, että ainakaan en aio tutustua mahdolliseen ”ideologiaan” tarkempaa. Kuulostaa nimittäin just sellaiselta, johon helposti saattaisi syntyä sellainen ”näin se tehdään oikein” -säännöstö ja sen jälkeen loputon vääntö, että kuka on oikea ja aito true freebleedaaja, ja kuka ei saa nimittää itseään sellaiseksi. Haha! Eikös kuulostakin just sellaiselta aiheelta…?

Jaiks, pois sellainen minusta!

Mutta tosiaan ajatus jäi pilkkimään. Free bleeding. Tarvitseeko sitä kuukautissuojaa perusoletusmaisesti tosiaan aina käyttää, vai voisiko pärjätä ilmankin?

Veikkaan, että tuon kysymyksen vastaus on suoraan verrannollinen kuukautisvuodon määrään.

Mutta kyllä. Nykyisin ajattelen kuukautisten aikana usein (positiivisesti hymähdellen itselleni), että hei kuule free bleeding ja jätän kuukautissuojan laittamatta, jos tilanne on sellainen, että sitä ei nyt aivan akuutisti tarvitse. Veikkaan, että siteiden määrässä laskettuna tämä ”säästää” minulta noin puolet siteistä per kuukautiset.

Minulla ei kuitenkaan ole mitään intressejä sotata, joten yöksi laitan siteen (yöllä muuten tulee yllättävän vähän vuotoa, suurin osa tulee veskissä käynnillä aamulla) ainakin kuukautisten alkupäivinä. Samoin pidemmäksi aikaa kodin ulkopuolelle lähtiessäni laitan kyllä varalta siteen.

Miten se sitten on minulla toiminut?

Olen ollut huomaavinani, että iso osa vuodosta tulee vessassakäyntien yhteydessä ihan sinne pönttöön. Tällöin kun suihkuttelee bideellä, pärjää aika hyvin useamman tunnin ilman sidettä. Kotioloissa ainakin.

Pyykkiä tulee kyllä jonkin verran enemmän, eli tahroilta ei kokonaan välty. Mutta niihin en suhtaudu sen kummemmin; pesussa ne ovat lähteneet ihan hyvin. Näissä kokeiluissa en ole kertaakaan vuotanut ”läpi pikkuhousujen” seuraavaan vaatekerrokseen asti. Hassua huomata, että jonkin verran sitä pystyy aavistamaan, että koska kannattaa käydä vessareissulla.

Itse asiassa kokonaisuudessaan on yllättänyt, miten vähän niitä tahrapikkuhousuja kuitenkin tulee. Olisin luullut, että paljon enemmän! Olo on myös yllättävän raikas ja puhdas, hajuton.

Ihan naurattaa kirjoittaa näin, mutta suosittelen kokeilemaan – vaikka ihan huvittelun vuoksi (heh huvinsa kullakin) näin kesällä, kotioloissa. Onkohan se sana vapaus sitten siinä free bleedingissä, mutta jotenkin se on vaan hassun vapauttavaa kokeilla olla ilman kuukautissuojaa.

Mutta heh. Ei siis enää koskaan ”apua kuukautissuojat on loppu” tai ”enpä jaksa laittaa kuukautissuojaa”. Vaan free bleeding kuulkaas.

Jep. Kaikelle sitä onkin olemassa nimitys.

Oletteko kokeilleet? Millaisin kokemuksin?

37
Like
3

You Might Also Like

 • Suvi
  23.6.2020 at 23:14

  Mulla taitaa olla hieman ”keskimääräistä” niukemmat menkat, mut oon kans näitä eriteahdistujia, joten ei ei ja vielä kerran ei! Laitan usein kuukupin jo aamulla valmiiksi, jos epäilen menkkojen alkavan päivän aikana enkä ole kotona. Ei se siellä mitään haittaa ja sittenpä ei tarvitse päätään asialla vaivata. Eli kokisin varmasti myös freebleedauksen (vapaavuotoisuuden?) ahdistavana, kun sitä pitäisi kuitenkin sitten muistaa ajatella. Kuukuppia kun ei tarvitse, kunhan muistaa pari kertaa päivässä tyhjätä.

  Vähän aiheen vierestä, eikä todellakaan mitenkään pahalla tarkoitettuna, mut onkohan muilla kupin käyttäjillä samaa ”ongelmaa”, että kuplassaan ihan aidosti unohtaa aikuisten naisten käyttävän siteitä muutenkin kuin synnytyksen tai keskenmenon jälkeen :D Tamponien olemassaolon olen ihan unohtanut, kun lukiossa vaihdoin siteistä kuppiin, ja tosiaan yllämainittuja tilanteita lukuunottamatta ei ole muuta edes taloudesta löytynyt.

  • Anna
   24.6.2020 at 00:06

   No rehellisesti sanottuna minä välillä hätkähdän kun jossain näen sidemainoksen tms. Niin kauan olen käyttänyt jo kestoja että ei oikeasti muista että jotkut ihan kuukausittain käyttävät kertiksiä. Ja en nyt todellakaan halua tällä ketään syyllistää. Se on vaan niin kaukana omasta tavasta elää arjessa. Kuppiakin tosiaan käytän, mutta kestosuojalla varmistelen paitsi virtsankarkailun myös yli-innokkaan valkovuodon takia. Onkohan muuten jollain muullakin niin että valtaosan kuukaudesta valkovuotoa tulee ihan arjessa itsestään niin paljon että se sotkee pikkarit? Ihan muutamia kuivia päiviä mahtuu kiertoon.
   Tamponien olemassaolo myös unohtuu aika usein, mutta niitä käytin kuitenkin aika lyhyen aikaa joskus täysi-ikäisyyden tietämillä. Pahimpina vuotopäivinä pystyin niiden ja yösiteen kanssa istumaan sen oppitunnin ilman vessassa käymistä.

   • Anna A
    29.6.2020 at 12:50

    Joo on, siis juurikin tuota valkovuotoa joka sotkee pikkarit. Lasten saannin myötä se niukentui eikä enää kastele pöksyjä niinkuin aiemmin.
    Ja tosiaan tuo kuukuppi on ollut enemmänkin itseä vapauttava kuin puhtaasti ekologinen valinta mulle.

 • Maria
  23.6.2020 at 23:17

  Minä en pystyisi poistumaan kodistani muutamana päivänä kuulaudessa ollenkaan ilman hormonikierukkaa. Kuukuppikaan ei riitä mihinkään. Toivottavasti tämän asian ympärille ei muodostu luomu-hifistelyä.

 • Vilja
  24.6.2020 at 05:42

  Juu ei :D Vuoto tulee housujen läpi vaikka välissä on tamponi JA yöside suojana. Öisin pitää käydä vähintään kerran vaihtamassa side, muuten herään aamulla verilammikosta. Free bleeding pilaisi melkoisen määrän huonekaluja ja traumatisoisi kanssaihmiset :D

 • Tilia
  24.6.2020 at 08:30

  Jään odottamaan sitä, että ikuiset veritahrat vaatteissa, tuoleilla, saunan lauteilla, lakanoissa ja petauspatjoissa tulevat muotiin… Siihen asti kestot käytössä. Isomummin aikaan tämä vapaus oli valttia – naiset eivät saaneet käyttää edes alushousuja, koska ne olivat syntiä. Niinpä mummini siskoineen teki sata vuotta sitten salaa kuukautissuojia ja pesi niitä salaa. Itse nautin mieluiten tästä vapaudesta käyttää siteitä! Muutenkin saa jännittää, kestääkö suojaus koko kahden tunnin luennon.

  • MariaKoo
   25.6.2020 at 10:06

   Samat ajatukset! Mulle free bleeding on nimenomaan sitä, että on luotettavat kuukautissuojat (kuukuppi vuodesta 2003!!) ja vapaus poistua kotoa menkkojenkin aikana ilman stressiä veriläiskistä.

 • Annm
  24.6.2020 at 09:02

  Onnellista olisi olla niukka vuotaja! Minulla myös pari ensimmäistä vuotopäivää ovat sen verran runsaat, että naurattaa ajatus free bleedingistä. Kuppia saa olla tyhjäämässä parin tunnin välein. Kahden ekan päivän jälkeen vuoto yhtäkkiä väheneekin olennaisesti ja riittää kupin tyhjäys aamulla ja illalla. Eli periaatteessa silloin voisin varmaan kokeilla free bleedingiä, mutta kupin käyttö on minusta niin vaivatonta että mielummin käytän sitä kuin otan riskin vaatteisiin vuotamisesta.

  Kuukautiskupin olemassaolosta olen kiitollinen joka ikinen kuukausi. Kymmenisen vuotta sitten kokeilin eikä ole paluuta entiseen. Jouduin käyttämään siteitä keskenmenon yhteydessä (kuppi olisi aiheuttanut tulehdusriskin) ja muistin silloin taas kuinka epämiellyttäviltä siteet minusta tuntuvat. Onneksi nykyään löytyy paljon vaihtoehtoja joista jokainen voi valita itselleen sopivan!

 • ficus
  24.6.2020 at 09:53

  Mä olen myös sitä porukkaa jonka luontaiset menkat on hyvin splatter-henkiset, pahimpina päivinä isomman koon kuukuppi voi tulla tunnissa yli ja aamuisin pitää nousta heti kun herää ja juosta vessaan jos ei halua sotkua sänkyyn. Mutta kun ei näistä missään puhuta niin en mä mistään vuosiin tiennyt että noi määrät on jotenkin epänormaaleja.

  Mutta tiedoksi kaikille vastaavasta kärsiville: ne on ja niihin on mahdollisuus ja oikeus saada hoitoa. Mun maailman ihanin gynekologi järjesti mulle hormonikierukan, vaikka sillä käyntikerralla oli tarkoitus vain asentaa ehkäisykapseli (jonka olin jo maksanut, mutta sain siitä rahat takaisin), ja sitä myöten katosi sekä vuoto että kivut. Ja hormonikierukat on mulle loppuelämäni ilmaisia. Mahdollisia hoitomuotoja on muitakin, jos hormonikierukka ei syystä tai toisesta ole mahdollisuus (esim. Burana on hyvä täsmälääke nimenomaan kuukautisiin, se vähentää sekä kuukautiskipuja että vuodon määrää ja sitä on täysin ok syödä kuuriluontoisesti aina kuukautisten ajan; lääkäriltä voi saada myös reseptin traneksaanihappoon joka vähentää vuotoja, ja jos nää ei toimi niin on olemassa vielä erilaisia leikkaushoitoja jotka on sitten rajumpaa kamaa).

  Ei ole tullut mieleen että siteen poisjättämistä siinä vaiheessa kun vuoto on enää tiputtelua voisi kutsua free bleedingiksi, mutta jos näin on niin sitten mäkin olen harrastanut sitä. (Silloin kauan sitten kun käytin vielä siteitä.) Kuukupin kanssa on aika samantekevää käyttää sitä vuodon loppuun asti, mutta hiostavan ja haisevan siteen pitäminen niiden muutaman tipan takia oli aika kauheaa :D.

 • MMinne
  24.6.2020 at 11:31

  Jaiiks näitä kommentteja runsaista vuodoista! Täytyy ristiä kädet kyynärpäitä myöden, että omat menkat on ilmeisen niukat tai normaalit (mitä se normaali sitten onkaan). Mähän saisin töissäkin olla vallan jatkuvasti veskissä, jos tunnissa tulee yli ja läpi kupit ja tamponit ja siteet. Huh! Miten sen kanssa pärjää normiarjessa..
  Joutuuko runsaassa vuodossa syömään rautaa? Vaikkei se vuoto nyt tietysti pelkkää verta ole, niin kyllähän sitä tuossa valuu jo kk niin paljon, että anemia on enemmän kuin todennäköinen..

  Itse kuulun kans kuukuppilaisten tyytyväiseen kerhoon ja suosittelen sitä aina kaikille, jos puheeksi tulee. En vaihtaisi enää pois!

  • Miitu
   24.6.2020 at 21:59

   Joutuu syömään. Tai ainakin mulla nuo kulkee käsi kädessä. Alhainen hemoglobiini lisää vuotoa mikä puolestaan entisestään alentaa hemoglobiinin…

  • Anna
   26.6.2020 at 09:19

   Pärjää sen mikä on pakko. Koko ajan vähän varpaillaan ja pitää aina tietää missä seuraava vessa. Tästä syystä sitä toivoisi mahdollisuutta pitää kuukautisvapaata kaksi päivää kuukaudessa. Että saisi ne päivät linnoittautua kotiin tutun vessan ja bideesuihkun sekä puhtaiden kestositeiden ja pikkarien äärelle. Koska kodin ulkopuolella liikkuminen runsasvuotoisten kiertojen pahimpina päivinä on todella iso stressin aihe.

  • MariaKoo
   30.6.2020 at 22:44

   Lisätään vielä päälle ekojen päivien infernaaliset kivut! Kyllä mä olen lähes työkyvytön pahimmillaan 1-2pvää/kk, kun nää kaikki syyt niputetaan yhteen. Angstinen feministi minussa on vahvasti sitä mieltä, että jos miehillä olis menkat, niin yhteiskunnassa olis joku kelan tukema menkkasaikkusysteemi😆

 • E.M.
  24.6.2020 at 13:46

  Minua kanssa huvitti se, kun tästä free-bleedingistä kuulin, että sille on oikein nimitys keksitty :D Ja kun sille on annettu nimitys, niin tuli sellanen fiilis, että se on just joku ideologia. Vaikka varmaan aika moni harrastaa free-bleedingia ihan tahattomasti vuotojen mukaan. Itsellä myös pari-kolme päivää menkoissa vähän suuremmat, jolloin käytän tamponia (miksi muuten kaikki puhuu vain siteistä tai kuukupista..?), alku- ja loppupäivinä ei suojia tarvitse. Mulla oli muutaman vuoden ajan hormonikierukka ja silloin menkat oli täysin pois, ei minkäänlaista vuotoa koskaan. Huomasin kuitenkin, että se vei pois myös kaikenlaiset seksuaaliset halut, joten halusin vaihtaa kuparikierukkaan, joka ei vaikuta mitenkään omaan hormonitoimintaan. Lääkäri pelotteli runsailla kuukautisilla, mutta turhaan. Omalla kohdallani vuodot on aivan maltilliset, tosiaan pari päivää saattaa vuotaa niin, että tamponi on 6 tunnin vaihtovälillä aika täynnä, mutta sitten hiipuu. Kipuja ei ole yhtään. Ja mikä parasta, oma kierto takaa sen, että haluja löytyy :)

 • N-
  25.6.2020 at 11:48

  Runsaat kuukautiset voi olla merkki varastoraudan puutteesta. Eli matalasta ferritiinistä. Tässä suhteessa keho ei olekaan niin fiksu, kun syytää rautaa ulos vaikka siitä on puute ja kierre pahenee. Toivoisin, että tästä puhuttaisiin neuvoloissa, lääkärissä, gynellä, kahvipöydissä ym. ihan rutiinisti.

  Kun sain omat varastoraudat täyttymään, niin kuukautiset lyheni, vuoto väheni HUOMATTAVASTI ja myös menkkakivut katosi! Eli freebleeding onnistuu todella paljon paremmin ja kotona sitä pääasiassa teenkin. En ollut edes tajunnut vuotavani erityisen paljon, mullehan ne oli ne ”ihan tavalliset” kuukautiset kun ne oli ainoat mistä tiesi.

 • Sp
  26.6.2020 at 04:30

  Koko ”Free bleeding” -ilmiö oli itseasiassa pila, jonka feministihipit ottivat todesta.
  (Mm. https://www.google.com/amp/s/www.spectator.co.uk/article/the-feminists-who-fell-for-a-bleeding-hoax/amp )

  Se, ettei käytä turhaan kuukautissuojia niinä päivinä, kun niitä ei tarvitse, on vähän eri asia, mutta järkevää tietysti.

  Minäkin kyllä suosittelen todella lämpimästi kuukuppia! En oikeastaan keksi siitä mitään huonoja puolia. Kuukautisia ei tarvitse edes ajatella muuta kuin sen kaksi kertaa päivässä, kun tyhjentää kupin. Ei roskaa, ei hajua, ei pyykkiä, ei rahanmenoa, ei hautovia siteitä tai limakalvoja kuivattava tampooneita.

 • Heiskaska / www.heiskalassa.com
  27.6.2020 at 18:07

  Mulla on käytössä kuukuppi ja sitä voin kyllä suositella! Mulla vaati yhdet menkat, jotta opin tekniikan eli voi vaatia vähän harjoittelua. Parin ekan päivän jälkeen vuoto kuitenkin pienenee siinä määrin, etten jaksa enää kuppiakaan käyttää – onhan se niin vaivalloista tyhjentä 12h välein! :D

 • Anna A
  29.6.2020 at 12:46

  Ehkäpä tässä onkin juuri kyse siitä vuodon määrästä. Toisilla tämä toimii, kun menkat on niukat ja toiset eivät voisi kuvitellakkaan valtavan sotkun takia.

  Itse vannon kuukupin nimiin. Löysin sen joskus (lue uskalsin kokeilla)päälle parikymppisenä ja rakastuin BEST EVER!!! Aiemmin kammosin menkkojen aikaa, yyh ääh ällöä ja siteitä ja aina tuntui etä vuodan yli tai ali tai jostain. Nykyisin yleensä unohdan että mulla on menkat :D Tai ainakaan ne ei enää estä mitään tai aiheuta vitutusta.

  Voi kumpa olisin tajunnut käyttää kuppia/tienyt siitä jo teininä. Niin monessa puskassa/retkillä/kursseilla yms olen ollut menkkojen aikaan. Hirveää säätöä. Tuntuu, että aina kun oli joku meno tuli menkat.
  Ja se likainen olo, yyh. Ja kutina niistä siteissä olevista aineista.

  Kupin kanssa olen vaeltanut, tehnyt vuosia maastotöitä skutassa, veneillyt, retkeillyt yms. Tuo free bleeding ei tulis mulla mieleenkään, sillä vaikka mun vuodot on aika niukat (12 h tyhjennysväli kupilla toimii) ja lyhyet niin ekat päivät vuodan runsaammin.

  Tätä kuukupin sanoman onnea ja autuutta olen sittemmin pyrkinyt levittämään :D Mulle se oli todellakin menkkojen ikeestä vapauttava oivallus <3

 • 1 2