Enterorokko, kierros numero kaksi

Joo en voi suositella. Tähän mennessä koetuista lastentaudeista on kyllä löytynyt se veemäisin.

Eipä siinä, ettäkö meillä siitä lastentautirumbasta edes vielä kovin paljon kokemusta olisi; toista se on varmaan päivähoidossa olevilla ja meilläkin siis sitten, kun lapset hoitoon menevät… Toistaiseksi meillä on tainnut itse asiassa olla vain perusflunssanpöpöä (paljon), Silvan vauvarokko 1-vuotiaana ja nyt tämä. Että voi olla, että seuraavaksi (kop kop puuta, toivottavasti ei ihan kovin pian) iskee joku hooceevatsatauti, joka vetää tätä enteroa kuus nolla.

Jotkut onnelliset kuulemma pääsevät tästä rokosta aika helpolla. Parilla näppylällä suupielessä. Me ei.

Silvan kipeyshän vei sunnuntai-iltana ihan Lastenklinikalle asti; näppylät olivat niin pahat, että niihin määrättiin antibioottikuuri. Nyt on sitten sairastamisvuorossa meidän vauva-vauvanen, voi sentään. Eikä siis Silvakaan vielä terve ole, ei lähekään. Näppylät ovat niin pahat, että itku meinaa tulla, kun niitä edes katsoo.

Molemmilla lapsilla tauti lähti liikkeelle tosi voimakkaasta, noin kellon ympäri kestävästä 40 asteen kuumeesta. Maksimilääkityksellä (burana & panadol vuorotellen neljän tunnin välein) kuume pysyi nipin napin kolmosen puolella alkavalla kymmenluvulla; huh en uskalla edes ajatella, mitä olisi tapahtunut, jos särkylääkkeitä ei olisi…

Kuumeen hieman hellittäessä iski näppylävaihe. Pahimpia varmaan ovat suun kipeät näppylät, jotka estävät syömisen ja juomisen. Jalkapohjien näppylöiltä (estävät kävelemisen) ja kynnenalusnäppylöiltä (kynnet irtoavat) sentään ollaan (kop kop puuta voiherranjestas toistaiseksi) selvitty.

Ja nuo tyypit ovat niin hemmetin kipeitä ja kurjia, että sydän särkyy.

Voi perse mikä tauti oikeasti.

 

You Might Also Like

 • rosali66 (Ei varmistettu)
  28.1.2015 at 14:45

  Juu… meillä loppui tuon myötä tutin käyttö. Ei tarvinnu viedä nalleperheelle.

  • Kristaliina
   28.1.2015 at 14:46

   Totta joo. Pitäiskö repiä edes joku positiivinen juttu tästä :)

   No, ehkä ei voida vielä Seelan kanssa luopua tutista – jos se nyt edes miniauttaa (tyyliin kerran sadasta tutinojennusyrityksestä) meidän muutoinkin katastrofalisiin yönukk kukkumisiin :)

 • Riika V.
  28.1.2015 at 14:54

  Oon kuullut, että on tosi kamala tauti. Tsemppiä ja pikaista paranemista! Se on niin sydäntä raastavaa kun lapset on kipeenä. Meillä kans on onneksi hyvin vähän sairasteltu (koputetaan puuta), mutta ne kerrat kun on, niin on kyllä niin kamalaa! :(

  • Kristaliina
   28.1.2015 at 15:05

   Niin on! Joko teillä helpottaa tämänhetkiset taudit?

   • Riika V.
    28.1.2015 at 15:14

    Joo, koputetaan (taas) puuta. Sofia alkaa olla kunnossa – eilen ei enää ollut lämpöä ja nyt vaan toivon, ettei Aleksanteriin olis tarttunut! Sairastaminen on niin kurjaa.

 • Kysymys (Ei varmistettu)
  28.1.2015 at 14:58

  Hei saako buranaa ja panadolia antaa sekaisin? Oon ymmärtänyt että eri särkylääkkeitä ei sais kun voi aiheuttaa jotain toisen lääkeaineen heikkenemistä tai jotain sivuvaikutuksia tai jotain… Siinä uskossa ollaan aina menty ainakin vaikutusaika (8h) sillä millä aloitetiin. Ei oo kyllä tullut lääkäriltä kysyttyä.

  • Kristaliina
   28.1.2015 at 15:01

   Näin meille ainakin on neuvottu: eli kun antaa vuorotellen, voi antaa 4 tunnin välein. Eli tyyliin buranaa klo 12, panadolia klo 16, buranaa klo 20 ja niin edelleen…

   • Kristaliina
    28.1.2015 at 15:05

    …ja itse asiassa aikuisena on neuvottu myös ottamaan yhtä aikaa – mulle itselle synnytyksen jälkeen & viisaudenhampaan kanssa. Silloin saa maksimaalisen tehon; miinusmerkkinä sitten, että pitää odottaa 8 tuntia ennen kuin voi ottaa seuraavan…

    Eli voi vähän niin kuin valita, ottaako kivuttoman parituntisen ja isommat kivut sitten viimeisten tuntien ajan, vai pienemmät kivut tasaisesti :) Oli muuten sen viisaudenhampaan kanssa vaikea valinta; etenkin kun paukkasi sitten migreeni siihen päälle, au au au :D

    • Vierailija (Ei varmistettu)
     28.1.2015 at 20:11

     Eks teille Pronaxenia määrätty? :O vaikuttaa pitempään ja alentaa kuumetta tehokkaasti, voi käyttää panadolia lisäksi!

     • Kristaliina
      28.1.2015 at 21:34

      Jostain syystä ei… Oon siitä kyllä kuullut kanssaäideiltä, mutta ei olla koskaan saatu reseptiä – tai siis sehän on reseptilääke, vai?

     • Salallaa (Ei varmistettu)
      28.1.2015 at 22:14

      Mä oon ainakin ihan vaan pyytämällä saanut reseptin, vaikkei lääkkeelle juuri sillä hetkellä akuuttia tarvetta ole ollut…

     • Vierailija (Ei varmistettu)
      29.1.2015 at 14:17

      Saa pyydettäessä reseptin. Mutta tässäkin lapset on yksilöitä. Meillä jostain syystä Burana toimii paljon paremmin. Pronaxen meillä lähinnä huono vitsi.

  • T-100
   28.1.2015 at 15:09

   Saa ja on suositeltavaakin kun on kovasti kipeänä, näiden kahden lääkeaineen yhtäaikainen ja limittäinen käyttö on todella yleistä. Parasetamoli ja ibuprofeiini ovat eri lääkeaineita, sopivat hyvin yhteen. Panadol on kipulääke ja Burana tulehduskipulääke.

   Muiden kipulääkkeiden päällekkäinen käyttö on aina hyvä tarkastaa ammattilaiselta, kuten nyt ylipäänsä lääkkeiden käyttö jos epäilyttää.

   • lääkäri (Ei varmistettu)
    28.1.2015 at 23:59

    Jep, parasetamolia saa antaa yhdessä jonkin tulehduskipulääkkeen kanssa, mutta useampaa tulehduskipulääkettä ei koskaan saa yhdistää (esim ibuprofeeni eli Burana ja naprokseeni eli Pronaxen). Sen takia siis ehkä ei Pronaxen-reseptiä ole kirjoitettu, jos Buranaa on ollut jo valmiina. Pronaxenin hyödyt taitaa olla hyvä maku ja aavistuksen pidempi vaikutusaika, yhtä tehokkaita keskimäärin oikeilla annoksilla kyllä ovat.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  28.1.2015 at 15:20

  Meidän 2,5-vuotias on sairastellut paljon (aloitti tarhassa 1-vuotiaana), mutta yhdyn silti tähän että enterorokko on pahin! Meillä se itseasiassa tuli heti vesirokon perään, joten mentiin hätääntyneenä sairaalaan kun ihmeteltiin miten parantumassa oleva rokko yht’äkkiä muuttui aivan hurjaksi. Sairaalassa vietettiin yli vuorokausi ja siellä ne epäili, että se oli joku vesirokon jälkitauti, tulehdus tms. Siinä vaiheessa kun kynnet lähti muutama viikko myöhemmin, niin oman lastenlääkärin kanssa järkeiltiin, että se taisi olla sittenkin entero-rokko, hurja sellainen. Koko tähän sairastamisjaksoon (vesi- & enterorokko) meni yli kolme viikkoa (työnantajat iloisia…). Näppyjä oli satoja pelkästään vesirokossa ja sit vielä enetro-rokon näpyt. Poika oli aika hurja näky, varsinkin enteronäppyjen kanssa. Ne oli tosi punaisia ja jotenki sit alko mätimään keltasta mömmöä ja sit lopulta iho lähti ihan sellasina lärpäkkeinä pois…Ja kova kuume niin pitkän aikaa…huh, onneks se on nyt ohi !

 • Piipo79
  28.1.2015 at 15:27

  Voi poloisia! Me ollaan onneksi (koputus puuhun) vältytty tuolta sairaudelta, kauhulla odotan milloin se iskee.  Onneksi on pieni päiväkoti. Sairastamiset ovat tänä vuonna yksi pikkuflunssa ja joulun aikaan toinen (sekin isin työpaikalta eikä päiväkodista). Kauheasti tsemppiä ja toivottavasti te aikuiset säästyy koska olen kuullut että aikuisena se on vielä hurjempi tauti!!!

  • Kristaliina
   29.1.2015 at 16:10

   Meillä Joel on jo saanut tartunnan, mutta joko ei ole (vielä?) kovin paha, tai sitten se ei vaan ole antanut miesflunssalle valtaa :)

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    31.1.2015 at 21:13

    Miesflunssa oi miesflunssa, tuo vahvan ja urhean sukupuolen vitsaus ;)

 • Life in order / Iina (Ei varmistettu)
  28.1.2015 at 15:31

  Ihan kaamea tauti. Meillä minä sairastin sen syksyllä rajuimpana. Lapset saivat vain muutaman näpyn, joita en olisi enteroksi edes tajunnut ellei itselle olisi puhjennut. Meillä onneksi ei tullut lainkaan suuhun näppyjä, mutta mulla oli kädet ja jalanpohjat täynnä. Se kutina oli kaameaa ja myöskin se ihon lähteminen siinä vaiheessa kun parantuminen jo alkoi. Kynnet onneksi pysyivät paikoillaan. Toivottavasti teillä parannutaan pikaisesti!

 • Eerika
  28.1.2015 at 15:57

  Huh, jaksamista sinne! Meillä sairastettiin tämä tauti tytön kanssa syksyllä, kipeänä pienen hoitaminen oli lähes mahdotonta (onneksi mies pystyi pitämään etäpäiviä) ja olo molemmilla kovin kurja vaikkei ihan pahimpana mahdollisena sitä sairastettukaan.

 • ..... (Ei varmistettu)
  28.1.2015 at 16:28

  Enterorokko on ihan saatanasta! Sehän tarttuu sitten myös aikuisellekkin. Ite makasin peijaksessa kun epäilivät aivokalvontulehdusta ja hetki ennen selkäydinnäytettä joku random lääkäri tajusi vilkasta suuhun ja sieltähän ne näppylät löyty.. Eka nous vaan järjetön kuume eikä pää liikkunu ja tulehdusarvot pilvissä..vahva epäily oli aivokalvontulehdus ennenku tuli näpyt esiin. Hassua ettei ne tajunnu yhdistää asiaa kun mainitsin että ipanalla oli ollut enterorokkoa.. Tsemppiä teille <3

  • Kristaliina
   28.1.2015 at 21:35

   Apua!

   Nyt Joel valittelee näppylöitä suussa eli taitaapa olla ensimmäinen aikuinen tässä perheessä rokkoinen. Mä enää terveenä jäljellä…

 • Voihan taudit (Ei varmistettu)
  28.1.2015 at 16:31

  Paranemista teille! Rokkoja on vaikea vältellä, ne tulee, jos on tullakseen. Toki nyt kannattaa ottaa se vesirokkorokotus, kun edellinen tauti on hyvässä muistissa…

  Itse käytin lasta eilen lääkärissä infektiokierteen takia ja olin yllättynyt, kun lääkäri kysyi ekana, minkä verran lapsi ulkoilee ja toiseksi, moneltako lapsi menee illalla nukkumaan. Kuulemma nämä – ulkoilu ja uni – vaikuttavat kaikkein eniten vastustuskykyyn. Ulkoilmassa limakalvot puhdistuvat pöpöistä ja ja hyvä uni tarvitaan lapsella vastuskykyyn myös. Kyllä meillä onkin ulkoiltu aina päivittäin, mutta nyt ulkoillaan jatkossa ihan lääkärin määräyksestä! :)

 • Morgaise (Ei varmistettu)
  28.1.2015 at 16:36

  Uhhuh. Me selvittiin yhteensä vissiin viidellä näpyllä, ja nekin olivat aika kivuttomasti sormissa. Voimia puutaloon *hali*

 • Kaelro (Ei varmistettu)
  28.1.2015 at 17:39

  Entero tosiaan tarttuu helposti myös aikuiselle, joten kaikki pussailut minimiin, niin siltä voi välttyä. Aikuiselle usein paljon inhottavampi kuin lapselle. Teillä käynyt kyllä tosi huono säkä rokon rankkuuden suhteen. Meillä 2veen suussa oleviin enterorakkuloihin auttoi lähes välittömästi aloe vera-geeli, joka rauhoittaa ja viilentää. Auttaa tietenkin myös ihon rakkuloihin.

 • Lacrimas
  28.1.2015 at 17:52

  Enterossa hauskinta ei ole se itse rokkovaihe lapsilla, vaan se kun se (kenties) tarttuu aikuisiin, ja kymmenen kertaa rajumpana kuin lapsiin. Lisäksi ne kynnenalusnäpyt on siitä hauskoja, että kynsissä se näkyy vasta kuukausien kuluttua taudin paranemisesta, näin ainakin meillä. Onneksi lapsilla oli helppo versio, ei edes tajuttu että pienillä on rokko, ennenkuin se iski perheen aikuisiin, jotka ei sitten kävelleetkään pariin päivään…

   

 • lipstikka (Ei varmistettu)
  28.1.2015 at 18:18

  Ehkä teillä on tätä jo kokeiltukin, mutta Pronaxen (reseptillä) ja Panadol yhdistelmä on myös aika toimiva. Nämähän on hyvin yksilöllisiä juttuja, mutta meillä tämä yhdistelmä on laskenut sen korkean kuumeen vielä paremmin kuin Panadol + Ibuprofeiini.
  Jaksamista sairasteluun!

 • lin (Ei varmistettu)
  28.1.2015 at 18:29

  Pronaxenia saa antaa vasta 1-vuotiaalle. Sitä olisin itse vauvalle kaivannut kun oli enteron lievemmässä näppylättömässä versiossa syksyllä.

  • lipstikka (Ei varmistettu)
   28.1.2015 at 18:40

   Totta, unohtui lisätä tuo väh. 10 kg painavalle, eli Silvalle voi antaa, jos ei ole muita esteitä.

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   28.1.2015 at 20:14

   Voihan 6kk vanha jo painaa 10kg helposti….

   • Kristaliina
    28.1.2015 at 21:40

    Hihi ei nää meidän minitytöt; Silva vasta painaa ton verran :)

    • Kevyt kantamus (Ei varmistettu)
     30.1.2015 at 11:09

     On ne kyllä minejä – ja helppoja vanhempien kantaa ja työntää! Meidän 3,7-kiloisena syntynyt poitsu painoi 10 kiloa jo puolivuotiaana (täysimetyksellä).

     • Kristaliina
      30.1.2015 at 11:25

      Hih joo nää lasten väliset kokoerot on joskus jopa huvittavaa. Silvan muuten vasta eräs kanssaäiti arvioi 1,5-vuotiaaksi ja hämmentyi, kun itse Silva vastasi kirjakielellä: ”Minä olen kyllä kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta vanha enkä mikään puolitoista.” :D

      Meillä muuten Seela ottaa kovasti Silvaa jo kiinni, osan Silvan piukeaksi käyvistä vaatteista voi laittaa suoraan Seelan koriin käyttämättä siis ollenkaan välivarastossa; näppärää :) Mä veikkaan, että muutaman vuoden päästä meillä on samankokoiset tytöt :)

     • nautilus (Ei varmistettu)
      30.1.2015 at 21:00

      Mä olen kyllä niin onnellinen, että meillä entero oli vaan pari näppylää takapuolessa ja vuorokauden kestänyt 40 asteen kuume :/ typerä rokko siitä huolimatta, oli meilläkin eka sairastelu.

      Mutta hihii, on ne kokoerot joo aikamoisia :D munkin tyttöni, joka painoi syntyessään 3,7kg, oli jo 4kk ikäisenä yli 10kg :D täysimetyksellä mentiin. Nyt on flikka 1v 9kk ja painoa 13kg. Mut toisaalta löytyy pituuttakin semmonen 90cm :D

 • Adiina
  28.1.2015 at 18:30

  Tsemppiä teille, tuo on ihan kamala tauti!  Meillä se oli marraskuussa sekä mulla että pojalla. En uskaltanut itse nukkua, kun poika oli niin kipeä. :/ 

 • elinamanda (Ei varmistettu)
  28.1.2015 at 18:38

  Siis tossa taudissa ei oo kyllä mitään muuta hyvää kun se, että se menee noin viikossa ohi. Purr, vieläkin puistattaa muistella. Sain sen itse viikko omien häiden jälkeen, muutenkin oli jo ollut kaikki häidenalus- ja jälkeisstressiflunssat, ja sen päälle vielä tuo. Kieleen tuli näppyjä niin paljon, että lopulta koko toinen puoli kielestä oli vaan yhtä isoa rakkulaa. Ei siinäkään vielä mitään, mutta ai että miten kiva, kun se jättirakkulapuhkes, jonka seurauksena puolet kielestä oli yhtä isoa haavaa. Jalkapohjissa vähän sama juttu. Ja viulunsoittoa ei tietenkään tarvinnut viikkoon ajatellakaan. Huhhuh.

  Tsemppiä teille hurjasti!! <3

 • T-100
  28.1.2015 at 19:05

  Lääkäri naureskeli, kun ksyin voiko enterorokko tarttua lapsesta aikuiseen. Ei ollut ikinä kuulemma nähnyt aikuisella enteroa. No minulla näki sitten viikon päästä. Suun ympärille, suuhun, kämmeniin ja jalkapohjiin nousi yhteensä satoja rokkopaukamia, jotka alkoivat kutiamaan mielipuolisesti. Kutisin aika tarkalleen puolitoista vuorokautta, kunnes näpyt alkoivat kuivumaan ja siitä viikon sisällä iho kuoriutumaan. Se oli todella hurjan näköistä, iho lähti jaloista kuin sukka (voi yäk!). Töissä jouduin käyttämään valkoisia puuvillahanskoja ja näytin aika neuroottiselta niissä käsineissä.

  Tässä vaiheessa, kun lapset ovat jo selvästi oireilevia, olette todennäköisesti jo saaneet tartunnan. Mutta älä huoli, olet saattanut sairastaa tietämättäsi enteroviruksen aiheuttaman taudin, tai olet sille resistentti muuten vaan. Meillä minä ja lapsi sairastettiin, mutta mies ei saanut samaa tautia, vaikka meitä kahta paapoikin.

  • Kristaliina
   29.1.2015 at 16:13

   Jär-kyt-tä-vän kuuloista, uhhhh! Jännä, että ennen lapsia mä en tällaisesta kauhutaudista ollut kuullutkaan :)

   Hihi ja yks tanssikaveri naureskeli, että mistä hemmetin entrecote-rokosta mä varoittelen :D

 • leppis (Ei varmistettu)
  28.1.2015 at 19:34

  Entero on kyllä suoraan saatanasta! Meilläkin oli pojalla suu- ja nielu täynnä näppyjä. Nyt tauti on iskenyt kahtena syksynä hoidon alettua. Sehän tuossa on kamalaa, että voi tulla uudestaan vaikka kuinka monta kertaa, toisin kuin useimmat rokot.

  • Kristaliina
   29.1.2015 at 16:14

   No niinpä, ei voi edes lohduttautua siltä, että ”sairastetaan tää nyt altapois, niin ei jatkossa tarvitse”

 • HelloAochi
  28.1.2015 at 20:14

  Kainilla ja Maurilla on ollut jo kahdesti, minä säästyin molemmilla kerroilla :D oon supernainen! Supervastustuskykynainen!

  • Kristaliina
   28.1.2015 at 21:40

   Mäkin oon (kop kop puuta) tällä hetkellä meidän perheen ainoa tarttumaton. Vaikka kyllä en oo supervastustuskykynainen, myönnettäköön :D

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  28.1.2015 at 20:46

  Ja pistit tähän vielä tuon kotihoidontuki-keskustelun pystyyn, huh! Tsemppiä ja pikaista paranemista.

  • Kristaliina
   28.1.2015 at 21:23

   Hih! 

   …ja kiitos :)

  1 2