Kevätpörriäisen parhaita

Vapun aikaan jotkut ihmettelivät (täällä), että miksiköhän meidän Silva kutsuu Maija Mehiläis -vappupalloaan Maija Pörriäiseksi. En tiennyt.

Vähän myöhemmin sytytti – no hei totta kai! Maija oli tietysti saanut uuden sukunimensä tämän juuri vähän ennen vappua ostetun mahtavan mediatuotteen mukaan:

Oi, Kevätpörriäinen! Tämä on niii-iiiin ihana lehti! Tunnetaankohan tätä pääkaupunkiseudun ulkopuolella; onko muualla Suomessa samanlaisia? Kyseessä on siis Helsingin luokanopettajat ry:n julkaisema vuosittainen lehti, joka sisältää ala-asteiden oppilaiden iiiiiiiihania kertomuksia ja kuvia.

Itselleni Kevätpörriäiseen on sisältynyt aina myös pieni jännitysmomentti; mistä niitä saa? Useammin olen tainnut jäädä ilman omaa Pörriäistä kuin sellaisen käsiini saanut. Tänä vuonna iloksemme koululaiset tulivat myymään sitä ihan tuohon meidän kotiovelle. Todellakin ostan!

…ja arvatkaa, tekikö koko osto- ja myyntihomma Silvaan suuren vaikutuksen <3

Me ollaan luettu tätä lehteä nyt niiii-iiiin paljon. Tirppa ihan rakastaa näitä toisten lasten kirjoittamia tarinoita. Ja hitsi, miten ne hykerryttävät meitä aikuisiakin. Voi ihanat lapset ja ihana mielikuvitus! Tässä muutamia huippuhelmiä tältä vuodelta, olkaa hyvä!

Tämä tokaluokkalainen muuten kaipaisi mielikuvitusta oppiaineeksi kouluun:

”Ajatuksia olisi niin paljon, että niissä voisi uida.” <3 <3 <3 …ja tokaluokkalaisen kynästä – tästä pojasta tulee isona kirjoittaja!

Usein Pörriäistä lukiessa tulee olo, että voi kun voisi antaa tuolle lapsikullalle ison lämpimän halauksen. Niin kuin hänelle:

…vaikka tietysti jäi kiinnostamaan, mitkä ne kolme parempaa vielä ovat.

Oi ja hänelle <3 <3 <3

Kevätpörriäinen myös tarjoaa oppitunteja monenlaisista asioista.

Kuten demokratiasta:

…ja politiikasta:

…hyvistä käytöstavoista:

…kasvatuksesta:

..ööö tota ja myös tällaisista… Sacrifice flute 115 completeista:

…sekä epätyypillisistä rakkaussuhteista:

Pörriäinen myös opettaa, miten saada oma mielipiteensä kuuluviin – taidokkaimmat mielipidekirjoittajat käyttävät sanoihin piilotettua, ovelaakin ovelampaa imartelua saadakseen tahtonsa läpi:

Alexander Ori luultavasti kiittää kohteliaisuudesta ja ottaa asian kiireisenä esiin eduskunnassa.

Jos saatte vielä lehden jostain käsiinne, niin todellakin suosittelen!

 

You Might Also Like

 • Klassikon ystävä (Ei varmistettu)
  15.5.2015 at 15:04

  Olen Helsingistä ja miten paljon muistoja liittyy Pörriäiseen! Miten siihen kirjoitettiin juttuja koko luokan kanssa ja jännitettiin, kenen juttu menee läpi. Ja miten jännää oli myös myydä sitä ovelta ovelle. Myyjä sai siitä vähän taskurahaa myös. Ja sitten jännitettiin vielä kevätjuhlapäivää, jolloin jaettiin Kevätpörriäisen stipendit. Meidän luokassa se äänestettiin aina yhdelle tytölle ja yhdelle pojalle, jotka olivat olleet vuoden aikana esimerkillisiä kavereita kaikille. Itsekin sain yhtenä keväänä, se stipendi taisi olla jopa 100 markkaa.

  Äitini ostaa Pörriäisen joka vuosi ja lähettää minulle. Kaikki luetut talletetaan mökille sadepäivien varalle. Niitä on siellä aika iso pino, mutta klassikot eivät vanhene. :)

  • Kristaliina
   15.5.2015 at 15:06

   Ihania muistoja <3

   Kuinkakohan kauan tätä Kevätpörriäistä on julkaistu? Wikipediassa oli kuva vuoden 1949 Kevätpörriäisestä (VAU!), mutta siinä ei sanottu, että oliko se ensimmäinen lehti… Ehkä oli?

   • Kristaliina
    15.5.2015 at 15:07

    Oho eiku sanottiinpa, oon sokea :D Eli joo, vuonna 1949 on ilmestynyt ensimmäinen Kevätpörriäinen! Aika mahtavaa, ihan kunnon perinne!

 • Tytti M. (Ei varmistettu)
  15.5.2015 at 16:49

  Tänä vuonnahan siellä oli myös se jonkun kolmasluokkalaisen runo, jonka Anssi Kela sitten sävelsi biisiksi, kun sen mielestä se oli ”kovinta kotimaista lyriikkaa pitkään aikaan”. Se oli tosi hyvä!

 • Aaajoo (Ei varmistettu)
  15.5.2015 at 17:13

  Oulussa vastaava on Oulun koulun kohinaa -lehti. Myös jännättiin lapsina, kenen työt pääsi siihen.

  • Kristaliina
   15.5.2015 at 19:45

   Mahtavaa, näitä on siis ympäri Suomen!

   Kuusamosta mä itse en ainakaan muista tällaista… Jotain kirjoituskilpailuja joskus oli ja luokka taisi tehdä silloin tällöin omaa lehteä rahankeräämistarkoituksessa, mutta en ainakaan muista, että ois ollut systemaattisesti ilmestyvää lehteä…

 • Piipo79
  15.5.2015 at 17:53

  Aika tosi huippu!! Suosikkini noista listauksista ääniharava uudessa kontekstissaan!! Aivan loistava ja sitten tuo missä oli niin paljon jotain (peli?) slangia etten tajunnu puoliakaan. Aivan suloinen lehti!

  • Kukkavarvas (Ei varmistettu)
   15.5.2015 at 17:56

   Hahaa, kerrankin tajusin!! Tai ainakin luulen :P mun mielestä siinä puhutaan jostain skeitistä tai muusta laudasta :P (näytän tän meidän teineille niin saavat tulkata :D)

   • Piipo79
    15.5.2015 at 20:05

    Hitsi mä oon seniili!

  • Kristaliina
   15.5.2015 at 19:42

   Mä googlasin ton :) Oletin, että se ois rullalauta, mutta olikin…. …enpäkerrokaan, jätän mietittäväksi muillekin, ketkä pähkäilee :)

   • annakarin
    15.5.2015 at 20:43

    Mää arvaan, että potkulauta! Mun ikäluokka vielä skeittas, meitä nuoremmat potkulautailee. Ehkä. En tiedä näistä ihan pienistä.

    • Kristaliina
     15.5.2015 at 20:46

     Sä oot niiii-iiiiin inessä skenessä!!!!

     • annakarin
      15.5.2015 at 21:28

      No hei mä oonkin vielä melkein samaa ikäluokkaa noiden Kevätpörriäiseen kirjoittavien kanssa… Kröhöm. :–D

     • Kristaliina
      15.5.2015 at 21:29

      <3

 • Kukkavarvas (Ei varmistettu)
  15.5.2015 at 17:53

  Pitääkin käydä tonkimassa missä tämän vuoden pörriäinen on, kakarat nyysi sen samantien :)

  Meillä on aika monen vuoden pörriäiset tallella, niihin kun on omienkin muksujen juttuja päätynyt. Munkin juttuja päätyi sinne joskus 90-luvulla, harmi että ne ei ole tallessa…

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  15.5.2015 at 19:38

  Kuopion alueella vastaava lehti on nimeltään Kyhhäys.
  Huippuja juttuja ja piirustuksia!

  • Kristaliina
   15.5.2015 at 19:41

   Hauska nimikin! :)

 • slla (Ei varmistettu)
  15.5.2015 at 19:46

  Kuopiossa oli ainakin omina alakouluaikoina (toivottavasti vieläkin!) Kyhhäys-lehti ja ai että miten jännää oli aina katsoa, oliko oma kirjoitus/piirrustus mennyt läpi :) Pitäisi joskus vanhempien luona käydessä kysyä, säilyttivätkö he niitä lehtiä, olisi hauska verestää muistoja.

  Alexander Stud oli kyllä oma lempparini näistä, mahtava!

 • Jullu
  15.5.2015 at 22:07

  Ihan mahtavia. Enpä oo pitkään aikaan nauranu näin makeesti!

 • Silli (Ei varmistettu)
  16.5.2015 at 22:16

  Mä oon ehkä kuullut tästä aiemmin, mutta tänä vuonna ostin ekan kerran. Oli tosi surkea harkkapäivä, joten päätin piristää itseäni. Suloinen poika oli ratikassa myymmässä näitä(varmaaan matkalla jonnekin). En ensin rohjennut sanoa, että ostaisin lehden, mutta kun eräs toinen matkustaja ensin kieltäytyi ja sitten tajusikin haluavansa ostaa syntyi ketjureaktio, jonka päätteeksi varmaan seitsemän meistä matkustajista osti Pörriäisen.

  Poika oli jokseenkin hellyyttävä, kun kertoi lehtien myynnistä ja saamastaan palkkiosta, jolla oli ostanut vähän namia sisaruksilleen ja itselleen. :) Ihanan tohkeissaan.

 • kao kao
  17.5.2015 at 12:44

  Aleksander Stud.. hirnun täällä kyyneleet silmissä. Miehen mielestä olen outo,  mut ei se haittaa.. :)

 • Heidi_Maria (Ei varmistettu)
  19.5.2015 at 04:03

  Lahdessa oli vastaava, nimeä en muista (oisko ollut Kevättuuli). Muistan vaan kun eka tai tokaluokalla mun piirrustus valittiin lehden kanteen, miten hienolta se tuntui. Myöhemmin oli kova paikka tajuta etten ehkä kuitenkaan ollut se lahjakkain piirtäjä. :D