DIY joulukalenteri: helppo eläinjoulukalenteri

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Epsonin kanssa.

Paras joulukalenterimuistoni lapsuudesta oli itse tehty kalenteri, hyvinkin yksinkertainen. Siinä oli 24 tulitikkurasiaa isolle paperille liimattuna. Tulitikkurasioiden päälle laitettu pienten mökkien kuvat – ne oli leikattu jostain aikakauslehdestä ja kontaktimuovittettu säilymistä parantamaan. Joka ikinen joulunalusaamu pikkutalossa oli jokin ylläri. Varsinaisia yllätyksiä en edes muista, ehkä tarroja? Vähän isompana lapsena ne olivat kolikoita.

Vuosien varrella tuli ja meni suklaakalentereita, smurffien pehmotarrakalentereita, kai jonkinlaisia krääsätavarakalentereitakin. Mutta se tulitikkurasioihin askarreltu mökkikylä pysyi lapsuuskodin keittiössä vuodesta toiseen.

Olen näiden meidän perhevuosien alusta asti aina joulunalusaikaan ajatellut, että voi oispa meidänkin lapsille kiva joku tuollainen itse tehty jokavuotinen luukkukalenteri. Toteuttamista vaille valmiina – niin okei, ja ideaa vaille myös. Meidän jokavuotinen joululaulukalenteri (näkyy täällä lopussa) tätä kaipuuta toki on paikkaillut.

Mutta tänä syksynä iski idea!

Selailin nimittäin netistä Epsonin Kid’s Cornerin erilaisia tulostettavia askartelutehtäviä, kun… kettu! Siis vautsi, miten hauska tulostettava ja taiteltava kettu! Jostain syystä se kettu näytti silmääni vähän jouluiselta, ja – heureka! – tuo taittelu menee sattumalta niin, että siitä syntyy samalla myös pieni boksi.

Joel! Joel! JOEL!!!!

Pliiiiiiis piirrä meille tällaisia erilaisia omia eläinbokseja, niin tehdään niistä vihdoinkin se meidän ihan ikioma kestojoulukalenteri! Eläinten metsä! Miten ihanaa!

(toki olisin voinut tulostaa vaan 24 kappaletta tuota valmista kettua – itse asiassa tosi toimiva ratkaisu olisi ollut sekin)

Epson Kid’s Cornerin inspiraatiokettu ja muutamia prototyyppejä.

Ja Joelhan innostui hommaan mukaan, eläinhahmojen piirtäminen toimii aina. Olisikin ollut hankalampi houkutella Joelia piirtämään niitä mökkejä, haha.

Pohjana käytimme sen ketun valmista taittelumallia, jota ihan ministi vaan fiksattiin sitä ajatellen, että eläin on tosiaan samalla myös selästä avattava rasia. Valmiin askartelumallin käyttäminen helpotti hommaa huomattavasti, sillä origamintaittelugeeni meiltä aika suurella todennäköisyydellä puuttuu.

Teimme muutaman prototyypin (toinen vaihdettiin siniseksi siksi, että emme sekoita niitä) ja kokeilimme, millainen taittelu toimii parhaiten.

Ja viime viikonloppuna Joel tosiaan sitten vähän piirteli.

Joulukalenteritaiteilija työssään.

Lapset saivat valita joulukalenterin eläimet: poro tietysti haluttiin, sitten pupu, orava ja hiiri. Ilves myös! Sellainen kun asustelee meidän mökkimetsässä. Sekä tietysti… …possu? Tota ööö hei lapsikullat, onkohan tää nyt ihan…?

Sisäinen kasvissyöjäni tätä sikamaista valintaa hieman epäröi, mutta Joel totesi, että hei kun joulupöydässä kerran on seitankinkku, niin nämä possut saavat viettää joulunsa ihan rauhassa.

No kyllä, porsaita äidin oomme kaikki!

Erilaisia eläimiä Joel piirsi siis nuo kuusi kappaletta, ja ne asustettiin lasten toiveiden mukaisesti jouluisiksi mm. tonttulakeilla, ruseteilla ja kulkusilla. Eli jokaisesta eläimestä tuli lopulta ihan omanlaisensa. Ensimmäinen luukku on onnellinen possu, jolla on suussaan pipari. Itsenäisyyspäivän orava sai Suomen lipun.

Ja sitten se keskeinen valinta: mikä eläin tulee jouluaattoon? Hetki sitä puntaroitiin, mutta lopulta valinta oli selvä.

No tietysti:

Petteri Punakuono! Yksi poroista sai punaisen nenän.

Kun Joelin piirrokset olivat valmiita, ne tietysti tulostettiin meidän uudella tulostimella – meillähän siis on syksystä asti ollut kotona tällainen mahtava Epson EcoTank. Se on luonut meille ihan uusia ulottuvuuksia erilaisiin askarteluihin!

Paperiksi me valittiin Epsonin oma paksumpi mattapintainen paperi. Ajateltiin, että paremmin sitten kestää vuosikausien käytön. Mutta jos käyttää tulostamisessa tavallista paperia, ehkä sen päälle voisi laittaa kontaktimuovin säilyvyyttä parantamaan? Tosin en tiedä, miten laatikon taitokset kontaktimuovin kanssa sitten onnistuvat… Kannattaa kuitenkin testata!

Tulostusjäljestä tuli taas ihanaa. Jotenkin edelleen jaksaa yllättää, miten nuo eri sävyt toistuvat paperille. Joelin ”pensselin” jäljet jäävät hienosti näkyviin, ja eläinhahmojen turkit ovat ihanan eläväisiä. Joel tykkää siis piirtää aina tällä tavalla elävästi: pinta ei ole yksi tasainen väri, joka on vain lätätty koko alueelle, vaan se on tuollainen käsinpiirretyn näköinen. Tykkään valtavasti!

Tämä meidän Epson EcoTank ET-8500 on siis erityisesti valokuvien tulostamiseen suunniteltu tulostin. Mutta me ei olla valokuvien tulostamista edes kokeiltu, haha! Tällaisessa kodin askartelutarkoituksessakin tämä on kuitenkin jo aivan huikea. Ihmettelen vieläkin joka kerran tätä käyttäessäni, että miten meillä voi olla ihan omassa kodissa näin hyvä tulostin!

Ja tulostamisen jälkeen tietysti leikkaamaan!

Pieni vinkki muuten tähän väliin: kalenterin kokoamista ei kannata jättää ihan marraskuun viimeiselle illalle. Kahdessakymmenessäneljässä hahmossa nimittäin on ihan kiitettävästi leikkaamista, etenkin kun meillä on tässä tosiaan paksumpi paperi käytössä.

Mutta lapset ovat tehokkaita taiteilijoita tietysti tässäkin hommassa. Ja kun kaikkea ei tee kerralla (me jaksettiin ehkä kymmenen ensimmäistä hahmoa yhdellä istunnolla kolmen leikkaajan kesken), niin ei tule leikkaamisähkyä tai rasitusvammaa saksipeukaloon.

Leikkaamisjälki saa olla tietysti ihan just tasan sen näköinen kuin mitä lasten saksista syntyy. Voihan näitä tulostaa vaan toisena vuonna lisää, jos joskus haluaa ottaa jonkun hahmon uusiksi!

Jos haluatte teille kotiin samanlaisen joulukalenterin, niin sehän onnistuu! Joel nimittäin lupasi nämä eläinhahmot tänne blogiin muillekin (koti)käyttöön.  Joulukalenterin tulostaminen onnistuu näppärästi täältä.

Tai jos haluatte värittää eläimet itse (tai laittaa lapsen värityshommiin), taittelueläimet voi tulostaa mustavalkoisina värityskuvaversioina tästä samasta paikasta.

Tässä vielä lyhyt ohje: näin helposti joulukalenterin teko tapahtuu:

1. Tulosta täältä eläinhahmot.

2. Leikkaa viivoja pitkin – tai anna lasten leikata, niin tulee itsetehtyä askartelufiilistä!

3. Taittele kaikkia katkoviivoja pitkin.

4. Laita liimaa väripuolelle niihin pikkuosiin, joissa on x-merkintä. Taittele hahmo boksiksi – sen kyllä hyvin helposti sitten huomaa, että miten se laatikko muodostuu. Taita vielä eläimen mahdollinen häntä ylöspäin.

5. Huomaa: eläinten peppuossa (se, missä on pallon ja tähden muotoisia merkkejä) on tarkoitettu kaksinkertaiseksi siksi, että otuksen kiinnityskohta olisi tukevampi. Jos et aio ripustaa eläintä mihinkään vaan se seisoo esimerkiksi itsekseen pöydällä, voit halutessasi leikata toisen pallo-tähti -osan (eli se vahvike) kokonaan pois.

Tämän voi kiinnittää jonkin pystysuoraan asiaan.

6. Kiinnitä joulukalenterieläimet pepusta haluamaasi paikkaan – me itse ajateltiin askarrella vielä ennen joulukuuta kepeistä seinälle jonkinlainen kuusi ja solmia otukset kiinni niihin. Kiinnittäminen on suunniteltu näin: Jos kiinnität eläimen vaakasuuntaiseen puuhun, puhkaise reiät tähtikuvioiden kohdalle ja pujota niistä narunpätkä kiinnitystä varten. Jos kiinnität eläimen pystysuuntaiseen puuhun, puhkaise reiät pallokuvioiden kohdalle.

7. Tarvittaessa vahvista reikien kohtaa vielä teipillä tai kontaktimuovilla.

8. Valmis!

+1. Ai niin: muista laittaa niihin bokseihin jotain ylläriä sisään!

Eivät nimittäin täyty itsestään, paitsi jos teillä asuu tonttuja kotona.

Lasten kanssa just ihasteltiin, että näitähän voisi laittaa myös joulukuuseen! Tai askarrella muuten vaan joulukoristeeksi (tai jouluisiin leikkeihin) muutamat puput ja porot.

Onkos teillä kotona itse tehty kestojoulukalenteri, ja millainen? Vai voisko tästä olla teille kaletenteriksi?

46

You Might Also Like

 • Anna
  18.11.2021 at 17:40

  Olen varmaan joskus jo kertonutkin, mutta meillä on ihan ostettu kangaspusseista ja pitkästä narusta tehdyt joulukalenterit. Pienillä askartelupyykkipojilla pussit pysyvät narulla. Juuri sopivan kokoisia pusseja, että niihin mahtuu laittamaan purettujen Pinyponien päitä ja muita isompiakin osia ;) Meillä siis nyt jo toista vuotta Pinypon-joulukalenteri. Nuo kun ovat meidän lasten kestosuosikkeja. Vähän kuin teillä Barbiet pysyvät mukana leikeissä niin meillä Pinyponit. Välillä on kausia kun niillä leikitään vähemmän, mutta sitten ne taas palaavat.
  Ja ne muuten keksittiin sinun vinkistä, että kiitos vaan :) Ihan sikamaisen kalliitahan ne täällä Suomessa ovat ja muovikrääsän ostaminen pistää omatuntoa, mutta ne tuntuvat olevan sellaisia, että niistä riittää varmaan iloa vuosiksi. Kun meidän lapsilta loppuu leikit niillä niin ovat varmasti edelleen käyttökelpoisia jonkun muun leikkiin. Jos siis ikinä raaskii niistä luopua kun ovat minustakin aika kivoja xD
  Mutta vinkkasinpas tästä työpaikalle, jos siellä ei vaikka ole vielä joulukalenteria suunniteltu.
  Ja jos saa vinkata niin tuolla on minun tekemäni runojoulukalenteri https://sateenkaarivarjo.fi/kuusen-joulu-joulukalenteri/

  • krista
   18.11.2021 at 19:40

   Mäkin mietin monena vuonna pussukkakalenteria, mutta ei vaan sitten tullut sellaista JUST ”jee mä teen tän” -ideaa ja sykäystä, niin se jäi aina venymään… Joskus se näköjään vaatii vuosien hauduttelun, nyt sitten tosiaan tuli se idea ja jopa toteutuskin :D

   Hei kiva, että nuo Pinyponit toimii teillä! Meilläkin ne kaivetaan kyllä esiin tasaisin väliajoin, vaikka uusia ei ole Espanjan jälkeen ostettu tai toivottu. Siellä ne tosiaan oli edullisia, hih saisitteko jotenkin sieltä tilattua halvemmalla…? :D

   Ja joo, kiva, vinkkaa ihmeessä! Mä kans käyn kurkkaamassa sun kalenterin :)

   • krista
    18.11.2021 at 19:42

    EI HITSI MITEN IHANA TUO RUNOJOULUKALENTERI! <3 <3 <3 Eli joo, kävin katsomassa! Apua, kuinka monta joulukalenteria meille tulisi, jos me tehtäisiin tuollainenkin... Pitäisi herätä puoli tuntia aikaisemmin, että ehtisi toteuttaa kaikki :D (kun lapset haluaa meillä varmaan ne meidän aiemmat joululaulutkin)

    • Anna
     19.11.2021 at 06:46

     Mies tilasi muistaakseni Amazonista. Ei mitenkään erityisen halvalla. Ollaan ostettu viime jouluksi isompi ämpärillinen, kuopuksen synttäreille neljän kuningattaren/haltian/prinsessan paketti ja nyt joulukalenteria varten ämpärissä vampyyrijuttuja sekä pieni disneyprinsessa paketti. Luulen, että nämä alkavat kyllä meille riittää :D
     .
     Kiitos <3 Jotkut perinteet muodostuu varsinkin lapsille tosi tärkeiksi eikä niistä ihan helposti voi luistaa :)

 • Ananasa
  18.11.2021 at 18:48

  Oi hitsi, miten ihania! <3 Harmi kun meillä ei ole Epsonia tai muutakaan tulostinta… 😭

  • krista
   18.11.2021 at 19:35

   Hihi kiitos <3 Ja hei saiskos jossain vaikka kirjastossa tulostettua...?

 • Annek
  18.11.2021 at 22:11

  Vau, miten ihania!😍 Jakaako Joel piirroksensa ihan ilmaiseksi muidenkin käyttöön? Noista voisi kyllä maksaakin, ihan mielellään.😊

  • krista
   19.11.2021 at 08:08

   Joo, sieltä vaan tulostamaan :) Kiva vaan, jos noista on muillekin iloa <3

 • Milla
  18.11.2021 at 22:35

  Whaaaat! Miten ihana!!! Iso kiitos ideasta ja taiteilijalle upeista kuvista. Tässä ihan inspiroitui. Tämä menee testiin, vaikka vanhempi on vasta kaks vee :D Äiti tykkää :D

  • krista
   19.11.2021 at 08:09

   Jee kiva kuulla, kiitos! :) Hih ehkä pikkuinen voi leikellä vaikka vähän reunaa (tai värittää itse, jos jonkun tulostaa mustavalkoisena) ja sit äiti taitelee loput :)

 • Ellu
  19.11.2021 at 08:30

  Aivan mahtavia. Meille on tulossa legojoulukalenteri (ostin Torista Legon piparkakkutalo-setin) ja ajatuksena oli tulostaa kokoamisohjeet Legon sivuilta ja jakaa ohjeet ja palikat 24 osaa. Tosin tähän projektiin on toteutusaikaa enää 11 päivää (tai siis lähinnä iltaa ja yötä), kääk!

  Mahtuisikohan tuollaiseen laatikkoon n. 60 legopalaa? Vähän lisähaastetta vanhemmille…

  • krista
   19.11.2021 at 09:21

   Oi miten hieno idea! Meillähän oli joskus Lego Friends -kalenterit tosi suosittuja, mutta sitten jonain jouluna se muuttui niin, että kalenterissa ei ollutkaan ”kokonaista kylää” vaan yksittäisiä joulukoristetyyppisiä rakennettavia, niin se into sitten jotenkin lopahti siihen. Mutta siis tuollainen iso paketti jaettuna osiinhan on ihan valtavan hyvä idea!!!

   Hmmm ehkä vähän tiukkaa tekee tuo palojen määrä… Ja samoin sitten paino, että kestääkö varsinkaan tavallinen paperi ja liimaus sen painon. Mitä, jos boksissa olisi se kokoamisohje ja vaikka joku vihje, että mihin päin kotia sen päivän legopussukka on piilotettu…? Tulisi sellainen etsimistehtävä samalla! Tai sit tietty voi tulostaa yhden ja kokeilla, että paljonko siihen mahtuu!

   • Anna
    19.11.2021 at 12:31

    Voi myös tehdä niin, että ensimmäisenä päivänä saa vaikkapa isommat alustat (jos legopakettiin kuuluu niitä) valmiina ja sitten niiden päälle saa palasia kalenterista sen mitä kalenteriin mahtuu. Aattoaamuna sitten on vihje siitä mihin kaikki loput palat on piilotettu ja näin aattoon tulee vähän isompi rakennusurakka jännitystä ja odotusta helpottamaan.

  • Tilia
   19.11.2021 at 10:56

   Minä tein yhtenä vuona legokalenterin ihan meidän omista vanhoista legoista. Etsin netistä kivan kokoamisohjeen, jossa oli se 24 kohtaa eikä tarvittu mitään erikoispaloja, ja etsin joka päivälle omista legoista ne palat joulukalenteriin. (Lämpimästi suosittelen kokemuksen rintaäänellä etsimään ne palat valmiiksi marraskuussa, ettei tarvitse illalla lapsen jo nukkuessa mennä taskulampun kanssa kolistelemaan seuraavan aamun paloja legolaareista.)
   ***
   Jossain blogissa olen nähnyt myös sellaisen kivan joulukalenteri-idean, missä aina yön aikana lapsen oma lelu oli laitettu tekemään jotain eri puolille kotia erilaisissa asetelmissa. Lapsi sai aina aamulla etsiä, mitä se lelu tänä yönä on touhunnut. Krääsävapaa versio tuokin, vaatii vain vähän aikaa ja mielikuvitusta vanhemmilta. Joskus on tehty myös toimintojoulukalenteri, johon on saatu uimahalli-, metsä- ja kirjastoretkien sekaan ujutettua myös kaikki joululeivonnat ja -siivoukset ja -valmistelut. Kun joulusiivous tulee askartelujen ja muun kivan seassa kalenterista, lapsetkin ajattelee sen kivaksi jutuksi. :) Tuollaista toimintokalenteria kannattaa täyttää vasta edellisenä iltana, niin tietää, mitä pystytään seuraavana päivänä tekemään, ettei tule pettymyksiä.

 • Sipuli
  21.11.2021 at 01:25

  Ooh, minä laiskana ja kelvottomana äitinä tietysti ajattelin heti että okei siis joulukalenteriksi tulee 24 kirjekuorta, numero kunkin päälle ja tuo tuloste kuoreen. Joka päivä siis avataan yksi kuori, taitellaan sieltä eläin ja lopuksi niitä on sitten 24. Eivät ehkä kestä leikkimistä mutta ratustetaan ne sitten vaikka kiikkumaan johonkin ja kerätään niitä ikään kuin päivittäin kasvavaksi eläinryhmäksi.