Paskiitti

Plantaarifaskiitti. Plantaattipaskiitti.

Rakkaalla kantapäävaivalla on monta nimeä.

Enpä olisi tällaistakaan vaivaa osannut kuvitella, ainakaan omalle kohdalle. Olen tavallisesti sellainen aika ”krempaton”, joten kun syyslomalla siellä Sotkamossa Hiukan luontopolulla jalkaan alkoi vähän sattua, en kiinnittänyt asiaan juurikaan huomiota.

Kävelin siis luontopolun äitini liian isoilla matalamallisilla kumisaappailla, joihin olin vaan laittanut villasukkia tuplasti. Seuraavana päivänä ihmettelin kipeää kantapäätä. Ja sitä seuraavana.

Nyt siitä on neljä viikkoa.

Näillä main ja noilla kengin se iski.

Jossain vaiheessa ihmettelin Insta Storyssa kummallista kantapään ympäri kulkevaa kipua, ja sain lähes yksimielisen some-diagnoosin: plantaarifaskiitti.

Ei kai, ajattelin alkuun. Miten sellainen voisi tulla tuosta vaan yllättäen, salamana kirkkaalta taivaalta yhdestä vajaan viiden kilsan kävelylenkistä huonoilla kengillä? Mutta toisaalta. Moni sanoi, että kyllä se voi. Terveyskirjaston mukaan tällaista kipua potee elämänsä aikana jopa kymmenen prosenttia ihmisistä.

Oho! Ja mä en ollut tällaisesta paskaatista kuullutkaan!

Olen nyt välttänyt kaikenlaista ”ylimääräistä” kävelyä kolme viikkoa. Joel saattelee lapset, hyvästi myös viikonloppujen metsäulkoilut. Itse asiassa tajusin, että olen koko hiton marraskuun aikana käynyt ulkona todennäköisesti yhdellä kädellä laskettavien sormien määrän. Alkaa muuten olla aika akuutti ikävä metsään!

No, se lepo ei ole auttanut yhtään mihinkään. Ihan yhtä kipeä se on kuin silloin aluksikin.

Mutta itselleni yllätykseksi pari päivää sitten käyttöön ottamani silikonipohjalliset toivat välittömän helpotuksen. Sellaiset joustavat lörpykät, jotka laitetaan kengän sisään kantapään kohdalle.

Ai kengän sisään? Nääh. Totesin, että ne ovat niin mukavat, että käytän niitä kotona sukkien sisälläkin. Välillä ei satu ollenkaan, välillä ihan vähän vaan. Ehkäpä tämä toisi hommaan ratkaisun!

Näin paljasjalkakenkäajattelun omaksuneena tuntuu kyllä niiiii-iiin ristiririitaisella, että nyt pitäisi katsoa kai itselleen tukevia ja kannallisia kenkiä – jopa kotona sisällä voisi pitää kuulemma pienellä kannalla varustettua kenkää. Nooooouh!

Siihen en vielä kykene. Kokeillaan noilla pohjallisilla ensin.

Haha ostin muuten itselleni talvikengiksi Kuomat. Sellaiset ihan lasten Kuomat, mutta isommassa koossa. Ja arvatkaa mitä: kaikista mun kengistä just ne tuntuu nyt parhaimmilta jalassa. Haha, älkää kivittäkö!

13

You Might Also Like

 • Jenna
  16.11.2021 at 20:17

  Mä paransin kyllä plantaarifaskiitin siirtymällä paljasjalkakenkiin ❤️

  • krista
   17.11.2021 at 11:19

   No hei mahtavaa! Oon jo miettinyt, että ei kai tää vaan ollut loppu paljasjalkakenkäilylle… Mutta hyvä niin! Nyt talvisin ja välikaudessa mulla ei tosin paljasjalkakenkiä olekaan, mutta kuivalla säällä kesäisin käytän paljon etenkin enemmän kävellessä!

   • Annek
    17.11.2021 at 11:51

    Mulla on ollut luupiikki vuosia, se on kai sama kuin tämä paskiitti? Mä en suosittele kävelemään paljasjalkakengillä, enkä paljain jaloin. Suosittelen hankkimaan pohjalliset, jotka on suunniteltu keventämään kantapään rasitusta, luupiikin hoitoon, tekemään niitä jumppaliikkeitä ja venytyksiä, joita vaivaa helpottamaan neuvotaan tekemään. Tämä on rasittava vaiva, mutta kyllä helpottaa venyttelyllä ja oikeilla pohjallisilla. Tsemppiä paskiitin kanssa ja onnittelut myös raskaudesta! <3 <3

    • krista
     18.11.2021 at 08:08

     Luupiikki ja tämä paskiitti ovat kai tavallaan vähän lomittaisia, mutta ei ihan sama asia – jos oikein ymmärsin, plantaarifaskiitissa voi olla röntgenissä näkyvissä luupiikki, mutta ei aina. Terveyskirjasto sanoo, että kipukohtaan voi kertyä vähitellen kalkkia, joka näyttää just piikiltä = luupiikiksi kutsuttu juttu, mutta noin puolella tällaista piikkiä ei ole näkyvissä. (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01098)

     Ja kiitos vinkeistä! Yhdet pohjalliset tosiaan on (ja helpottaa!) ja toiset tilattu, ja noissa jumppaliikkeissä täytyy vielä kunnostautua. Pohjatyöt on tehty, toteutusta vaille :)

 • Ananasa
  16.11.2021 at 20:18

  No johan pomppasi, mulla on nyt jokunen viikko ollut tää sama saatanan paskiitti! Tuli samalla tavalla yhtäkkiä, en edes ajatellut kenkieni olevan mitenkään poikkeuksellisen huonot. Melkein voisin väittää, ettei ikinä mikään kipu tai oireyhtymä ole ollut yhtä lamaannuttava! Särkylääkkeitä naamaan vaan viikkotolkulla… Ja sitten koko ajan niitä jalan venytyksiä. Jotenkin hassua huomata, että esim. varvistaminen auttaa heti kipuun. Vähäksi aikaa. Kuulemma vuoden sisällä n. 80 % näistä paskiiteista menee ohi! Eikö olekin lohduttavaa, tröhöhö.

  • krista
   17.11.2021 at 11:22

   Hahhhaha joo mä kans luin tuon, että menee 80 % vuodessa – joo TOSI lohduttavaa, ollaanko tässä sitten vuosi kävelemättä :D Mä olin juuri aloittamassa burana kuurilla, ajattelin että otan kolme päivässä useamman päivän ajan, jos auttaisi tulehdukseen. Nooh, sitten tulikin se positiivinen raskaustesti, eli se niistä ibuprofeiineista.

   Tsemppiä sinnekin, toivottavasti paranee! Mulla tosiaan toi pohjallinen on hyvä, ja ajattelin just tilata sellaiseet vähän ”sukkamallisemmatkin”, niin on helpompi käyttää. Pelkkä irtoläpykkä on vaikea saada sukkaan tai varrelliseen talvikenkään.

 • Ribis
  16.11.2021 at 20:19

  Plantaarifaskiitista kahdesti kärsineenäannan muutaman neuvon (ei ole pakko noudattaa ja kaikki ei toimi kaikilla, mutta tässä tulee):
  -venytä jalkapohjaa/pohjetta päivittäin. Hyvä venytys on esim. seistä rappusella naama yläkertaan päin kantapää rappusen ulkopuolella ja siitä painaa kantapäätä alaspäin. Toista pari-kolme kertaa päivässä.
  -kävele sisälläkin sandaalit/kengät tms. jalassa. Vaihtele kenkiä sisällä ja ulkona, älä käytä vain yksiä ja samoja kenkiä. Unohda paljasjalkakengät hetkeksi!
  -tätä vaivaa varten on myös saatavilla siihen soveltuvia nilkkatukea, joissa on sellainen kantapään alle tuleva pehmennin/tyyny (itse hankin sellaisen kun sain tämän vaivan toiseen kertaan, ja sen avulla selätin sen sillä kertaa).
  -tulehduskipulääke auttaa myös ja ehkäisee vaivan kroonistumista.
  -ole jatkossa varovainen (ja suhtaudu varauksella paljasjalkakenkiin jonkin aikaa), vaiva uusii herkästi! Hoitamattomana voi johtaa kantaluupiikkiin!

  Tsemppiä paranteluun!

  • krista
   17.11.2021 at 11:40

   Jesh, kiitos näistä! Mä itse asiassa tilasinkin (heh edellisen kommenttini ja tämän kommentin välissä) viellä tuollaiset nilkkatukimaiset tukipohjalliset – sen verran hyvin nää nykyiset helpottaa, että ajattelin, että on hyvä hankkia myös tuollaiset (toivottavasti) helppokäyttöisemmät!

   Kenkien käyttö sisällä tuntuu kyllä ihan kamalalta ajatukselta, en tiedä miten kykenisin :D Mulla on tuollaiset tohvelit, ajaiskohan ne sitä asiaa jos niissä ois vaan sitten sellainen geelipehmuste kannan alla…? Voisin kokeilla!

 • Terhi
  16.11.2021 at 21:51

  Mä hankin itselleni saman vaivan raskausaikana kävelemällä ohutpohjaisilla ballerinoilla. Ulkona pärjäsin lenkkareilla just tuollaisen pehmeän pohjallisen avulla. Mutta sisällä, pistän vielä Kuomiakin paremmaksi, Crocsit jalassa. Oli vähän hankalaa totutella ajatukseen olla kotona sisällä Crocsit jalassa, mutta mulla selkeästi auttoi ja kyllä niihin sit tottuikin.

  • krista
   17.11.2021 at 11:43

   Apua, mulla kyllä OIS kans crocsit, tosin feikki-crocsit… Apua eipystyeikykene, on jotenkin oppinut ajattelemaan, että ne on pahinta mahdollista jalassa :D Vaikka tosiaan tällaisia ohjeita plantaarifaskiittiin tosiaan annetaan! Sulla meni sitten ihan ohi?

   • Terhi
    17.11.2021 at 14:10

    Joo, meni ohi, vaikka useamman kuukauden oli kipeä. Tosin, en kerrasta oppinut vaan hankin sen takaisin, jälleen kävelemällä pidempää matkaa niillä ballerinoilla. Mutta toisella kerralla ei äitynyt niin pahaksi, kun heti älysin, että mistä on kyse. Ja otin heti ulkokäyttöön lenkkarit pohjallisella ja sisällä ne Crocsit. Venyttelinkin, mutta siitä en itse niinkään huomannut apua. Tuon toisen kerran jälkeen olen käyttänyt vain kenkiä joissa on kantapohjan kohdalla jotain pehmenystä tai iskunvaimennusta ja nyt ei ole onneksi enää uusinut. Toivottavasti sulla helpottaa pian!

 • Lilutin
  16.11.2021 at 22:51

  Mullakin tuli tämä vaiva ekan kerran kuoousta odottaessa, ja sitten hävisi omia aikojaan. Vaiva palasi myöhemmin uudestaan, ja nukuin lääkärin ohjeesta pitkään semmosen venytysten kanssa. Toinen lääkäri tykkäsi, että se venytystuki huonontaa kudoksen paranemista ja sain lähetteen fyssarille, joka opetti mut uudelleen kävelemään oikein. Kipu hellitti hyvin pian. Mehiläisen Arttu Suokas oli mun apu. Työkaveri taasen sanoi, että hällä auttoi skercher-lenkkareiden memoryfoam pohjalliset.

  • krista
   17.11.2021 at 12:35

   Mä muuten hei kans katselin niitä venytyshommia yöksi, mutta eijeijeijeijei mun tavallisestikin huonoon yöuneen enää tuollaista :D

   Varmaan se fyssari on mullakin se keino sitten lopulta, jos ei meinaa mennä kotikonstein ohi… Mutta yritän ensin tosiaan näillä erilaisilla tukipohjallisilla, kun tuntuu ainakin näin välitöntä helpotusta tuovan, toivottavasti pitkäaikaista parantumistakin!

 • Annek
  17.11.2021 at 12:07

  Moikka Krista!

  Mulle näkyi aluksi vain kaksi ensimmäistä lausetta postauksesta ja kommentit. : ) Ihmettelinkin, että olipas lyhyt postaus. :)
  Se vuoksi ehdotin hankkimaan kantapäätä rasitukselta suojaavat silikonipohjalliset, jotka sulla näköjään olikin jo. Teen seimomatyötä, ja silloin kun vaiva alkoi, niin lääkäri sanoi, etten saa kävellä yhtään ilman pohjallisia.

  Mä en koskaan varsinaisesti ole välttänyt kävelyä, mutta käytin paksupohjaisia kenkiä, silikonipohjallisia ja tein jumppaliikkeitä aluksi aktiivisesti, mutten ole tehnyt enää pitkään aikaan. Veljeni kertoi päässeen vaivasta eroon pohjevenytyksellä, sekin tuntui auttavan vaivaan jonkun verran. Toivottavasti pääset kivusta nopeasti eroon! <3

  • krista
   17.11.2021 at 12:36

   Haha toi ois itse asiassa toiminut hyvin tuollaisena kahden eka sanan postauksenakin :D Vähän niin kuin Puutalobabyn alkuaikojen postaukset joskus oli!

   Joo, nuo pohjalliset tuntuu tosiaan toimivilta! Nyt tilasin vielä näiden irtolerpukkeiden lisäksi tosiaan sellaiset nilkan ympäri menevät, toivottavasti helpottaa niillä! Mä kans pidän nyt noita ihan koko ajan, ainoastaan aamulla kävelen kylpääriin ilman niitä ja illalla muutaman askelen kylppäristä sänkyyn, muuten aina pohjalliset. Ihan jo siksi, että niillä kävellessä ei satu!

 • Sohvi
  17.11.2021 at 21:27

  Ootko oikeesti varma, että on plantaarifaskiitti? Mullakin alkoi oireet huonojen kenkien jälkeen keväällä ja faskiitin itselleni diagnosoin ja koko kesän katselin tilannetta. Syksyllä, kun ei oikein helpottanut, menin fyssarille ja kävi ilmi, että mulla olikin pohkeet aivan jumissa ja oireet johtui siitä!!! Ja tyypillisesti oireet voi kuulemma alkaa just tolleen yllättäen. Eli alaraajoihin erikoistunutta fyssaria suosittelen lämpimästi.

  • krista
   18.11.2021 at 08:09

   No siis en ole :D Instastory-diagnoosi, haha. Mutta kuulosti kyllä sitten just niin ihan nappiin, että olin/olen sen valmis allekirjoittamaan :D Mutta hei kiinnostava pointti, että voisi olla jotain muutakin!

 • rinotinto
  17.11.2021 at 21:34

  Itselläni myös kyseinen paskiittivaiva… Hieron kipeää jalkapohjaa siihen kehitetyllä rullalaitteella, ostetettiin silloin kun miehellä oli sama vaiva. Paras apu on geelipohjalliset tai yleensä kengät joissa paksu pehmeä joustava pohja. Parhaat on tähän mennessä olleet ballerinamaiset kankaiset crocsit joissa paksu joustava pohja. Kävelin niillä töissä ja koko kesän muutenkin pitkään syksylle. Varmaan vastaavat kuin Skechersit tms vaimrntavat lenkkarit. Kummallakin vaiva varmaan peräisin työpaikan betonilattioilla kävellyistä kilometreistä…

  • krista
   18.11.2021 at 15:01

   Meillä ois kans mun äidin luona ollut rullausvälineitä, sellaisia piikkipalloja. Jos on vielä jouluna tämä vaiva (kop kop puuta, että ei olisi enää), niin lainaan kyllä sellaisen. Geelipohjalliset on kyllä hyvät! Sukissa on sellaiset tälläkin hetkellä :)

 • Sari
  17.11.2021 at 22:51

  Meni parissa viikossa ohi venyttelemällä iltaisin jalkapohjaa jumppakuminauhalla varpaista taaksepäin, pohje polven päällä selällään maaten. Pirullinen vaiva!! Ei huvita antaa kroonistua.

  • krista
   18.11.2021 at 15:01

   Joo ei krooniseksi tällaista vaivaa kovin mielellään… Jumppakuminauhakin meiltä kyllä löytyisi!

 • Seuraaja
  18.11.2021 at 14:33

  Ihan vaan tohon Kuoma-asiaan tulin kommentoimaan että nehän on just parhaat talvikengät. Ostapa seuraavaksi Kuoman huopikkaat niin harmittaa kun talvi on liian lyhyt. Vähän kuin villasukkasillaaan kävelis. Kengän sisällä kelistä riippuen paljas jalka tai villasukka. Voiskin pikkuhiljaa kaivaa huopatossut esiin, vesikelikään ei haittaa, varpaat pysyy kuivana.

  • krista
   18.11.2021 at 15:07

   Hahaa mä oon jotenkin kuullut niistä niin paljon huonoa, että ajattelin, että tästä maininnasta seuraa ristiinnaulitseminen tai ainakin julkinen häpeäpuu :D Mutta siis Joelilla (joka käyttää kesät ja välikaudet paljasjalkakenkiä) on myös Kuomat talvella ja ei ole kuulemma pahaa sanottavaa. Viime vuonna meinasin jo ostaa, mutta sitten ostin toiset (ja ne hinkasi), ja nyt sitten päädyin Kuomiin minäkin! En muuten tiennytkään, että niillä ois huopikkaitakin!

 • Rinotinto
  18.11.2021 at 18:02

  Kuoma on mun löysään nilkkaan liian väljä ja tukematon kenkä. Lapsilla oli mutta niiden pohjat oli niin liukkaat että merkki vaihtui Vikingiin… 🤔

 • Heya
  19.11.2021 at 23:49

  Muutaman kerran tuo vaiva on iskenyt minulla ja puolisolla. Molemmilla meistä se kipu on lähtenyt armottoman kovalla hieromisella. Ihan sormilla vaan itse tai puolison toimesta hieroen kantapäätä niin kovaa kuin jaksaa. En tiedä onko millään tapaa suositeltava keino, mutta joissain tapauksissa näköjään toimiva. Heti jos tuntuu, että se vaiva meinaa iskeä, hieronta meillä aina kehissä!

 • Sanna
  24.11.2021 at 20:12

  Pika-apu paskiittiin! Ota sellainen tennispallon kokoinen piikikäs hierontapallo ja mene sohvan reunalle polvilleen. Eli niin, että polvet on sohvan reunalla, nojaat käsillä tukea ja jalat polvista alaspäin roikkuvat sohvan ulkopuolella. Laita piikkipallo sinne polvitaipeeseen, eli pohjelihaksen yläosaan ja varaa yläkropan paino varovasti alaspäin niin, että piikkipallo pysyy siellä polvitaipeesssa. Sitten alat varovasti pyörittelemään nilkkaa, sivuttain mutta ennenkaikkea ylös ja alas. Toinen kikka on hieroa oikean jalan ukkovarpaalla vasemman pohkeen yläosaa eli juuri dnnenkuin se polvitaipeen kuoppa alkaa. Monesti plantaarifaskiitti tai luupiikki johtuu liian kireistä pohkeista, jotka sitten kipeyttää jalkaterän ja kantakalvon.