Äiti on liian rakas

”Äiti on liian rakas!”, on lapsen tapana sanoa. Usein hieman mutrussa suin, ehkä kädet vaativasti ojollaan: tule nyt halaamaan sieltä. Unenpöpperössä herätessä, väsyneenä nukkumaan mennessä, vaikkapa kesken ruokailun, kun vaan tulee yllättäen sellainen rakkauden vyöryvä aalto mieleen.

Olen yrittänyt selittää.

Että ei voi olla liian rakas. Ei äiti ole liian rakas, vaan se on täydellisen täysillä rakas. Niin kuin äitikin rakastaa lapsiaan (ja isiä), koko elämänsä voimalla. Mutta ei liikaa. Koska voi rakastaa niin paljon kuin rakastaa, mutta se ei ole koskaan liikaa.

Mutta toisaalta.

Kun miettii sitä tunnetta, joka joskus suhahtaa huminana korviin, kun näkee omien lasten levollisesti tuhisevan peittojensa alla. Tai sitä ylpeyttä, kun oma lapsi tekee jotain upeaa, taitavaa, empaattista, näppärää tai älykästä. Tai sitä riemua, mikä tarttuu oman lapsen siekailemattomasta riemusta.

Tai sitä huolta tai taistelutahtoa, kun oma lapsi sairastaa ja vanhempi on valmis kaatamaan vaikka kerrostalon paljain käsin, jos vain lapsen sillä saisi parantumaan.

Kaikki ne tunteet. Valtavan rakas. Järjettömän rakas. Joskus kai käytettiin ilmaisumuotoa ”yli”: ylirakas. Vähän niin kuin sikarakas.

Ylirakkaasta on vain ihan lyhyt matka liian rakkaaseen.

Ei kai kaiken tarvitse olla kielellisesti oikein. Tallennan nuo arjessamme toistuvat sanat jonnekin syvälle muistini varastoon, sinne kaikkein kultaisimpaan. Jotta ne aina muistaisin.

Että kun olit pieni, sanoit minulle aina:

Mutrussa suin. Käsiä ojentaen. Tule nyt tänne ja halaa.

Äiti on liian rakas.

51

You Might Also Like

 • Lilah
  6.6.2018 at 22:00

  Meillä on lapsista pari käyttäneet myös liian tärkeä, liian ihana ja liian rakas. Ajoittain olen yhdistänyt tän myös tilanteisiin, joissa lapsi ei enää haluaisi olla tunnetasolla niin riippuvainen kuin on, haluaisi yhtäältä olla pyytämättä sitä halausta uhmassa kiukutellessaan, mutta toisaalta kokee sitä juuri olevansa vailla. Siitä vinkkelistä tuo sanavalinta ei voisi olla osuvampi.

  • krista
   7.6.2018 at 11:55

   Oi, meilläkin on tullut tätä joskus myös just sellaisissa tilanteissa kuin kuvaat – hyvä tulkinta! Ja sit vaikka aamulla tai illalla vähän väsyneenä (ja sen myötä ärtyneenä), kun kaipaa sitä halausta niin voimakkaasti <3 <3 <3 Ihan osuvasti sanottu tosiaan!

 • Jokunen
  7.6.2018 at 12:49

  En tiedä onko nämä sukupuolieroja vai ihan vaan persoonaeroja, mutta näin poikien äitinä sitä ottaisi ihan mielellään vastaan minkä tahansa rakkaudenosoituksen, vaikka se ei ihan kielioppisääntöjen mukaan menisikään. Meillä paras rakkaudenosoitus on ollut, kun poika luetteli parhaita kavereitaan (listalle kuuluivat isi ja pikkuveli). Lopuksi katsoi vähän aikaa äitiä ja totesi sitten: ”no oot äiti säkin välillä ihan kiva”. :D

  • krista
   7.6.2018 at 12:58

   Voi <3 <3 <3 "Välillä ihan kiva" :D Oisko tosiaan sukupuolta ja myös persoonaa? Meillä samainen lapsi myös kehuu kaikkia rakkaitaan kauniiksi. Ja tarkemmin tiedustellessa hän perustelee jotenkin niin, että "oot niin kaunis, kun oot mulle niin rakas" <3
   -
   Minkä ikäiset lapset teillä on? Ehkä ikävaihettakin voi olla jokin.

  • Lilah
   7.6.2018 at 18:00

   Meillä 4v poika on yks suuri rakastaja <3 ehkä jopa enemmän kuin siskonsa koskaan. Eniten pistäisin luonteen piikkiin. Tälle on rakkaita niin perheenjäsenet kuin paras kaverikin. On myös kielellisesti lahjakas eli vaihtoehtoista ja vivahteikastakin sanavarastoa käyttää paljon mutta myös rakkaus on kovassa käytössä puheissa.

  • Tilia
   8.6.2018 at 10:11

   Rupesin oikein miettimään, onko meidän esikoinen ikinä sanonut minua rakkaaksi. Ei ainakaan viimeiseen viiteen vuoteen. Eipä sitä kyllä isänsäkään suusta mitenkään yhtä päätä kuule… Enempi ollaan sillä perisuomalaisella linjalla, että ilmoitan kyllä sitten, jos tilanne muuttuu. :)

 • Merimiehen vaimo
  8.6.2018 at 14:41

  Meilläkin asuu yksi liikaarakastaja, pieni tyttö. :)

 • N
  8.6.2018 at 22:00

  Meillä on pieni mammanpoika joka rallatteli kerran: ”Äitiä voi rakastella!” Johon minä sitten korjaamaan: ”RakasTAA, rakasTAA!” Sanoo myös että ”rakastaa jotain selkään asti” eli tarkoittaa sitä kun kietoo kädet toisen ympärille. Viimeksi kertoi rakastavansa äitiä selkään asti ja maailman ympäri! ❤️