Helmikuun haaste: 10 000 askelta päivässä

Tasan vuosi sitten mun kännykän askelmittari näytti Espanjassa tällaista:

ma 6.1.2020 – 15 399 askelta
ti 7.1. – 18 473 askelta
ke 8.1. – 8821 askelta
to 9.1. – 14 614 askelta

Näistä vähiten askelia tuli muuten vuoristoretkipäivänä, jolloin mielestäni kävelin paljon – mutta ilmeisesti mittari ei jotenkin tunnistanut nousevaa liikettä.

Nyt vuoden 2021 tammikuussa sen sijaan:

ma 11.1.2021 – 7875 askelta
ti 12.1. – 5798 askelta
ke 13.1. – 6257 askelta
to 14.1. – 5623 askelta

Koko tämän vuoden tammikuussa 10 000 askelta ylittyi vain kerran (ja toisen kerran se jäi parikymmentä askelta vajaaksi). Viime vuonna tuo maaginen 10 000 askeleen raja ylittyi lähes joka päivä ja hipoi tosiaan välillä 20 000 askeltakin!

Jo tuolla vuoden takaisessa postauksessa kerroin, miten Espanjassa tulee käveltyä-käveltyä-käveltyä joka paikkaan. Ihan jo pelkästään lapsien viemisessä ja hakemisessa kävelin joinain päivinä 12 kilometriä.

Suomessa ei todellakaan tule, ei ainakaan tässä korona-aikaan, kun ei oikein ole, mihin kävellä. Espanjassa harrastin myös ilta-paseokävelyitä palmujen katveessa meren kuohuessa vieressä, kotimaassa puolestaan… en.

Olen nyt tuossa tammikuun aikana katsellut ja laskeskellut, että tavallisen arkipäivän askelia minulla tulee sellaiset vähän vajaa 6000 askelta lasten tavallisista päivittäislogistiikoista. Illalla välillä me aikuisetkin lähdetään lasten kanssa ulos, mutta etenkin tässä viime aikoina olen kyllä jäänyt ihanasti keittiön pöydän ääreen neulomaan, kun jälkikasvu kirmaa illan lumileikkeihin.

Ja edelleen kun vertaa vuoden takaiseen: saatoin saman päivän aikana kuljettaa lapset sen 12 km, polkea fillarilla 45 minuuttia zumbaan, zumbata täydellä sykkeellä tunnin, fillaroida 45 minuuttia takaisin kotiin ja lähteä vielä illalla ystävän kanssa reilun tunnin kävelylenkille.

Arvatkaa, onko kunto vuodessa aika romahtanut.

ON.

Vuosi sitten kirjoitin myös, että tuollainen 10 000 askelta päivässä voisi aika hyvä henkilökohtainen liikuntatavoite – ja nykyään minulta siitä puuttuu näköjään (jaiks!) peräti 4000 askelta päivässä. Ja ne askeleet haluan nyt tavoittaa!

Paljonkohan se on kilometreissä…?

Google löysi (mm. Kodin Kuvalehti täällä) askelpituudeksi tällaisen kaavan naisille:
0,413 x pituus.

Minulla siis 0,413 x 156,5 = 64,6 cm.

4000 lisäaskelta tarkoittaa siis reilun 2,5 kilometrin lisäkävelyä päivässä.

Samalla tavalla laskettuna tämä tavoite 10 000 askelta on siis minun mittaiselleni vähän vajaa 6,5 kilometriä. Hahaa, yllättävän vähän – jotain hyötyä tästä minimittaisuudesta!

Mutta tällaisen tavoitteen ajattelin itselleni nyt laittaa: aion arkiliikkua helmikuun ajan joka ikinen päivä vähintään 10 000 askeleen verran!

Löytyisikö täältä joku muu lähtemään tällaisen tavoittelemiseen mukaan?

Nyt on sopivasti helmikuun eka päivä ja sopiva hetki startata. Ja toinen sopiva juttu: helmikuu on vuoden lyhyin kuukausi, joten nyt pääsee vähän helpommalla kuin muina kuukausina, hahaa.

Tällä nykyisellä arkiliikkumisen rytmillä joudun tuon 10 000 askeleen eteen ihan oikeasti (kävely)töitäkin tekemään – mutta ei se haittaa!

Minullahan ei valitettavasti ole nykyarjessa mitään sellaisia helppoja ”kävelen matkan x sen sijaan, että menen autolla/ratikalla” -kunnostautumismahdollisuuksia, koska en mene mihinkään. Joten käytännössä tämä askelhaaste tarkoittaa varmasti sitä, että ”joudun” käymään iltaisin vielä oman erillisen kävelylenkin jossain tuolla pusikossa. Tai työpäivän kesken taukoliikuntana! Se voisi olla myös aika houkuttava vaihtoehto.

Onneksi hiihtäminen kirjautuu näköjään kännykän askelmittariini myös kävelynä; kiitos varmaan kävelymäisen hiihtotyylini, haha. Joten haaveilen myös ladulla käymisestä lisäliikuntana.

Sisällä ollessa sen sijaan puhelin on mulla pöydällä – kotona kävelemäni askeleet (ja kotona tehdyt zumbat) eivät siis tuohon kännykän askelmittariin kirjaudu. Eli tämä 10 000 askeleen tavoite kohdistuu siis mulla pelkästään ulkona liikkumiseen. Sisällä zumbailen sitten ihan omat juttuni tuohon päälle.

Haasteen pohjimmainen tarkoitus ei mulla tietysti ole tällä kännykän askelmittarilla numerokikkailu, vaan kävelyn saaminen päivittäisiin rutiineihin. Mun on helppo kävellä silloin, kun olen menossa jonnekin – mutta näin ”muuten vaan” se on mulle jotenkin ison kynnyksen takana. Josko tällainen kuukauden haaste muuttaisi tilanteen pidemmäksikin aikaa…?

Jaiks! Mitenköhän tässä käy?

Kuka lähtisi samaan haasteeseen yhdessä tsemppaamaan?

11

You Might Also Like

 • Oliver
  1.2.2021 at 16:37

  Hyvä tavoite. Mulla on ollut sama 10 000 päivässä tavoitteena ja se tulee täyteen suht helposti. Pienen lisälenkin saattaa illalla vaatia. Nyt en ole lisälenkkejä tehnyt koska askelmittari on rikki. Huvittavaa miten tämä on näköjään siitä laitteesta kiinni. Jos saisin uuden hommattua tässä pian niin voisin lähteä mukaan haasteeseen.

  • krista
   2.2.2021 at 11:19

   Joo joskus se laite voi olla just se pieni sysäys, mikä saa innostuksen syttymään – ja hyvä niin! Kantsii myös tsekata (jos ei halua laitetta ostaa) kännykästä, jos siellä ois! Mulla on siis ihan kännykän omissa sovelluksissa Heath. Ja ilmeisesti sovelluskaupoissa on kans erilaisia mittareita!

 • Tilia
  1.2.2021 at 18:11

  Oma karvalakkiaskelmittarini ei mittaa kunnolla lumessa kävellessä – eikä suolla, kun ei tärähdä tarpeeksi. Hiihtämistä ei tajua ollenkaan, pyöräilystä saa jonkun satunnaisen askeleen. Tuo känny on kyllä varmaan parempi versio, vaikka sisäaskeleet jääkin mittaamatta, mutta ei niitä kovin paljon kuitenkaan kotona tule.

  • krista
   2.2.2021 at 11:21

   Mulla ihme kyllä tajusi tää kännykän mittari tuon hiihtämisen – heh ehkä mun tekniikka on sen verran kävelymäistä :D Mutta pyöräilyä tämäkään ei tajua yhtään…

 • Laura
  1.2.2021 at 19:06

  Hei, jos vaan mahollista, niin aamulla kun Vie lapset tai iltapäivällä kun hakee, niin kiertää lenkin kautta 😊 sillein mä saan lisää askelia päivään, varsinkin aamu on kiva alottaa kävelylenkillä, sit ei enää myöhemmin päivällä ”tarvitse” lähteä liikkumaan 😅 tsemppiä 💪

  • krista
   2.2.2021 at 12:33

   Joo näin mä ajattelin tehdä, ainakin muutamina päivinä viikossa pitäisi onnistua! Ja pääsee harvemmilla ulkovaatteiden pukemisella – miten se onkin niin, että housujen pukeminen tuntuu jotenkin niin ylitsepääsemättömältä haasteelta :D Kengät menee, takki jne. Mutta housujen pukeminen on jotenkin kuin henkilökohtainen loukkaus :D

 • Jenni M.
  1.2.2021 at 19:12

  Jos saisit mukaan myös kotona otetut askeleet, menisi varmaankin lähelle kymppitonnia. Mulla oli näköjään rannekoneen laskemana syksyn pimeimpien aikojen keskiarvo 12000/pv, enkä muista juuri mitään tehneeni. Nyt tammikuussa keskiarvo 14000/pv, koska lumityöt! Jotain hyötyä niistäkin. 😅

  • krista
   2.2.2021 at 12:34

   Joo mä veikkaan kans! Joel on joskus arvioinut, että sillä tulee sisätiloissa liikkumisesta helposti ainakin sellainen 2000 askelta päivässä.

 • H
  2.2.2021 at 15:21

  Minä olen yrittänyt pitää tuota samaa tavoitettetta, mutta viikkotasolla: 70 000 askelta viikossa. Teen etätyötä kotona, eikä etäkoululukiolaisteiniäkään viedä päivittäin yhtään mihinkään, niin askeleita kertyy pelkästään vain jos päättää niitä kerryttään.(Minulla on askeleita rekisteröivä kello kädessä valveillaoloajan, en niitä kyllä sisällä työpäivän aikana todellakaan saisi kasaan 2000 askelta vaikka kaksikerroksisessa asunnossa asun. Ehkä se, ettei ole pieniä lapsia vaikuttaa?
  Olen päättänyt, että aamulla ”kävelen töihin”. Minulla on vakkari noin vartin rundi, jonne on mentävä ennen työpäivän aloitusta, satoi tai paistoi. Ja hyvin usein työpäivän päätteeksi ”kävelen töistä kotiin.” Tai jos en lähde heti työpäivän päätteeksi, sitten lähden kävelylle iltaruuan jälkeen. Hyvin usein saan virtuaaliseksi iltakävelyseuraksi What’s up-jutusteluun ystävän. Se on ihan parasta!
  Viikkotason tavoitteen päivätavoitteen sijaan koen helpommaksi sen vuoksi, että jos jonain päivänä en tavoitetta saanutkään täyteen, en heti epäonnistunut, vaan on mahdollisuus vielä paikata.

 • Anna
  2.2.2021 at 18:50

  Täytyy sanoa että paljon riippuu myös mittarista miten herkkä on. Joskus käveltiin äitin kanssa yhdessä sama lenkki ja kummallakin askelmittarit. Äiti on minua pidempi ja hänellä tuli useampi sata askelta enemmän kuin minulle. Eli oikeastaan näiden askelmäärien vertailu ei kerro yhtään mitään jos ei ole samanlaista mittaria molemmilla käytössä (ellei ero ole oikeasti jotain 4000/10 000).
  Tosin tämä nyt ei ole niin vakavaa eikä numeroista kiinni vaan ehkä enemmänkin asenteesta :)
  .
  Minulla on itseasiassa puhelimessa käytössä Walk To Mordor-sovellus johon syötetään kilometrejä ja sovellus kertoo missä kohtaa matkaa on Konnusta Mordoriin (Taru sormusten herrasta). Olen tällä hetkellä 2853 km päässä Mordorista ja 22,3 km päässä Sääskivedensoiden länsilaidalta. Itälaidalle taas olisi matkaa n. 64km. Voisin ottaa tästä rinnakkaistavoitteen.
  Olisi aika kunnianhimoinen tavoite että pääsisin itälaidalle asti helmikuun aikana. Kun ottaa huomioon työt ja opiskelun ja sen että tuollaista matkakävelyä (jonka merkkaisin) ei päivän aikana automaattisesti tule yhtään. Mutta jos minimissään tavoittelisin suon länsilaitaa ja villeissä unelmissa itää.

 • Lilja
  4.2.2021 at 16:05

  Mulla tulee helposti tuo 10000 arkipäivänä; työmatkakävelyt ja päiväkodin kautta iltapäivällä. Jotain hyötyä siitä että mun työssä ei voi etäillä🙂