18 472 askelta

Mulla on kännykässä sellainen automaattinen askelmittari, joka antaa ilmoituksen silloin, kun tavoite (sekin automaattinen: 10 000 askelta) on täyttynyt.

Tällä viikolla noita 10 000 askeleen ilmoituksia on taas pitkästä aikaa pompsahdellut näkyviin –  kas näin:

ma 6.1. – 15 399 askelta
ti 7.1. – 18 473 askelta
ke 8.1. – 8821 askelta
to 9.1. – 14 614 askelta

Keskiviikon askelten vähyys muuten yllätti: se oli juuri se vuoristoretkipäivä! Olisin kuvitellut, että siinä olisi tullut eniten, mutta ehkä se oli sen verran jyrkkää kiipeämistä, että itse askelten määrä jäi yllättävän pieneksi. Tai sitten kännykkä ei tunnistanut sellaista ”nousevaa” askelta aina kävelyksi…? Mullahan on siis tosiaan kännykkä vaan tässä mittaajana, ei oikea askelmittari – ja siksi mittari ei myöskään mittaa sisällä otettuja askelia, jumppia tai muuta sellaista. Tai jos olen unohtanut kännykän kotiin, heh. Eli numero kasvaa vain silloin, kun liikkuu ulkona kännykkä taskussa tai laukussa.

Myös tiistai yllätti, se oli ihan tavallinen päivä – ja silti tuollaiset askelmäärät!

Huomenta! Matkalla päivähoitoon!

Mutta verrataanpa sitten vaikka joulukuun eka viikkoon Suomessa:

ma 2.12. – 3359 askelta
ti 3.12. – 3893 askelta
ke 4.12. – 4457 askelta
to 5.12. – 1428 askelta

Tai vaikkapa summassa huhtikuun alkuun Suomessa:
ma 1.4. – 2831 askelta
ti 2.4. – 9127 askelta
ke 3.4. – 3945 askelta
to 4.4. – 921 askelta

No huh huh. Aika huima ero! Noin vähänkö mä tosiaan arkiliikkumiskävelen Suomessa…? Kun taas kelaan askelkalenteria taaksepäin aina alkuvuoteen asti, jolloin oltiin taas Espanjassa. Eli vuosi sitten tammikuu näytti taas paljon arkiaktiivisemmalta:

ma 8.1. – 9031 askelta
ti 9.1. – 11 194 askelta
ke 10.1. – 11 936 askelta
to 11.1. – 8892 askelta

Vaikka nämä olivat nyt aika satunnaisia esimerkkipoimintoja, tämän saman havinnon oon tehnyt siis tässä nyt ihan kautta linjan: täällä Espanjassa minulle kertyy huomattavasti enemmän (keskimäärin) askelia kuin Suomessa. Yli tuplat!

Ja sekin on ollut ihan tällainen arkihavainto, että se ilmoitus 10 000 askeleen ylittymisestä tulee tavallisessa arkipäivässä täällä lähes joka päivä, Suomessa vain ihan satunnaisesti.

Isoin tekijä tässä mun askelmäärien erossa on ihan varmasti auto – Suomessa se on käytössä, täällä ei. Ja toisena isona juttuna sitten julkiset kulkuneuvot – täällä bussi kulkee kerran tunnissa jos kulkee, joten näppärämpi on oikeastaan kävellä. Suomessa ratikoita ja busseja kulkee muutaman minuutin välein.

”Työmatka” on sama eli nolla, kun teen molemmissa paikoissa töitä kotoa käsin. Suomen pienenpienet askelmääräpäivät selittyvät usein kiireajalla töiden kanssa: siitä hyvä esimerkki tuo huhtikuinen torstai, jolloin oli useita deadlineja niskassa. Silloin oon vaan istunut koneella koko päivän ja illalla liikkunut sitten zumbassa – jonne menen autolla. Niinpä ne askeleet jäävät vähäisiksi.

Muuten selittäisin eroa myös säätilaerolla, mutta yllätyksekseni Suomen-heinäkuussakaan askelia ei tullut läheskään samoissa määrin kuin täällä Espanjassa. Satunnaisia 10 000 askeleen ylityksiä tuli tosiaan kyllä, mutta ei ollenkaan näin systemaattisesti kuin Espanjassa!

Täällä kun sitä kävelee kävelee kävelee joka paikaan. Ja sitä kävelyä tulee tosi paljon – ihan pelkästään jos vien ja haen molemmat lapset, kävelen ”siinä sivussa” yli 12 kilometriä.

Hyvällä säällä se on kuitenkin ilo!

Ootteko te seurailleet arkiliikuntanne määrää? Paljonko teille tulee askelia normaaliarkipäivinä?

18

You Might Also Like

 • A
  10.1.2020 at 14:10

  Mulla tulee kepeästi 10 000 (usein luokkaa 15 000) askelta arkipäivisin talviaikaan, kun kuljen julkisilla ja kävelen. Hih, pelkästään se että kävelen portaat ylös kotiin tullessa on yli 100 askelta (koitan aina tsempata ja jättää hissin väliin, koska hei, ilmainen porrastreeni pepulle ;)) Kesällä taas hyvä jos muutama tuhat askelta. Mulla eron selittää se, että kesällä pyöräillään lähes kaikkialle, joten askeleitakaan ei kerry (liikuntaa ja ulkoilua tosin talvea paljon enemmän). Mutta auto on varmasti tosi iso syy sun askelten eroon Krista, mä nimittäin inhoan kävelyä (ja oon iltaisin mieluiten sohvaperuna), mutta niin vaan noille julkisten pysäkille kävelystä jne kertyy jo iso kasa askelia (ja siis asutaan todella loistavien julkisten yhteyksien varrella, lähinnä lapsen pk ennen ja ip-kerho nykyään on sellaisia jonne ei ihan viereen pääse julkisilla vaan joutuu kävelemään).

  Tosin kyllä sää vaikuttaa fiilikseen, tänään ja eilen kun paistaa Helsingissä aurinko, niin jätin ratikan väliin ja kävelin muutaman pysäkkivälin hakemaan pakettia ihan liikunnan vuoksi, kun taas keskiviikkona hain lapsen koulusta heti koulupäivän loputtua, ettei tarttenut illemmalla harmaassa tihkussa rämpiä ip-kerholle asti ;)

  • krista
   10.1.2020 at 16:29

   Meilläkin on täällä muuten portaat, tosin vain kolmanteen kerrokseen, ja niitä sahataan päivittäin MONTA kertaa edestakaisin :) Huomaa helposti, että talvikauden lopussa on askel paljon kepeämpi kuin alussa! :)

   Ja kyllä, auto on tosiaan vaan yksinkertaisesti liian helppo. Toisaalta sitten taas se mahdollistaa mulle Suomessa parempiin zumbiin matkustaminen, kun liikun parhaiden ohjaajien perässä pitkiäkin matkoja, sellaisia joita ei julkisilla liikkuisi mitenkään järkevästi.

   Voi hitsi, miten ihana kuulla, että Helsingissäkin on nyt aurinkoista! Tänään ollut kai jo toinen aurinkoinen päivä siellä? <3

 • Tilia
  10.1.2020 at 14:21

  Tässä voisi olla yksi avain siihen, miksi elämä tuntuu Espanjassa mukavammalta ja kiireettömämmältä kuin koti-Suomessa. Liikut enemmän ja saat enemmän endorfiineja kroppaan. Kävely jo itsessään on aika rauhoittava liikunnan muoto, jossa on aikaa katsella ympärilleen ja fiilistellä ympäristöä. Olisi mielenkiintoista testata, että mitkä olisi fiilikset, jos pääsisit Suomessa samoihin askelmääriin vaikka kuukauden ajan. Tai sitten rajumpi testi: Myy auto ja muuta Suomessa johonkin sievään pikkukaupunkiin! Niissä kun ei ole kunnollista julkista liikennettä, tulee käveltyä ja pyöräiltyä joka paikkaan.

  • krista
   10.1.2020 at 16:31

   No kuule totta, ajattelin itsekin tätä kirjoittaessa samaa! Ja veikkaan, että sen sivutuotteena esimerkiksi täällä katoaa taas muutama sentti vyötäröltäkin, ja sellainenkin vähän vaikuttaa mulla hyvinvointiin – että onko sellainen sutjakanliikunnallinen olo vai väsynyt ja ”antakaa mulle pitsaa ja kooma” :D

   Ja siinäkin oot oikeassa, että mä saattaisin olla hyvinkin hyvinvoiva pienessä sievässä pikkukaupungissa! Toki meidän oma kaupunginosakin (Suomessa siis) on kuin idyllinen pikkupaikka, mutta kai se Helsingin lähelläolo silti vähän heijastelee siihen kiireen tunteeseen, veikkaisin.

 • Lilja
  10.1.2020 at 17:27

  Kyllä mulle normipäivänä (kaikki vällimatkat kävelen) tulee ainakin se 10 000. Vaikka ratikoita menee niin niihin ei oo pakko hypätä😆

  • krista
   10.1.2020 at 17:30

   Tuo 10 000 onkin muuten aika hyvä tavoite arkiliikunnan määräksi!

 • Emilia
  10.1.2020 at 18:50

  Mulla keskiarvo nykyään noin 7000. Joskus viime vuoden alussa huomasin, että omakin puhelin on jo monta vuotta laskenut mun askelia, ja vähän järkytyin: päivien keskiarvo silloin n.3000. Nyt oon tietoisesti lisännyt kävelyn määrää, ja keskiarvo on n.7000. Kotona opiskelevana siihen kymppitonniin kaivataan kyllä aina erillistä lenkkiä tai sit jotain asioidenhoitopäivää, jolloin suhaan ees taas. Ja jos jonain löysänä sunnuntaina haluaa illalla kerätä kaikki askeleet kerralla, kun on aamun maannut, niin ihan kunnon kävelyn saa kyllä tehdä: mulla tulee 10000 noin seitsemässä kilsassa, mun normaalilla kävelyvauhdilla yli tunnin lenkki. Eli yllättävän työlästä ”erikseen kerättynä”.

  Mutta syy sille, miksi olin niin järkyttynyt tuosta kolmestatuhannesta askeleesta oli, että aikana jolloin olin kolmen lapsen kanssa kotona (0,2 ja 4v) mulla oli aktiivisuusranneke käytössä, ja askeleita tuli joka päivä n.15000. Siitä huolimatta, että moni päivä meni hyvin pienissä ympyröissä ihan kotipihalla ja 75 neliön kolmiossa… Kuvittelin että mulle tulis nykyäänkin helposti se 10000, koska silloin se tuli itsekseen aina. Mutta ei! Kertonee kuinka paljon mua on siihen aikaan tarvittu: vauvaa on hyssytelty kävelemällä huoneesta toiseen, ja isommatkin on tarvinnut äitin apua vielä kaikkeen, ja niitten luo on saanut olla koko ajan menossa. On siinä ollut hässäkkää, vaikka osittain sen tajuaakin vasta näin jälkeenpäin. En tiedä tarviiko ihmetellä, miksi lasten päivähoitoon menon jälkeen aloin hiljalleen kerryttää kiloja. 😄

  • krista
   12.1.2020 at 17:54

   Joo kyllä, pienempien lasten perässä kyllä askelia kertyy, nykyisin niiii-iiin paljon vähemmän, kun lapset leikkivät itsekseen… Toisaalta hei jos vertaat aktiivisuusranneketta ja kännykkää, niin siinä saattaa olla se sama ero kuin mulla – eli että kännykkä ei laske askelia kotona, jos se ei ole koko aikaa mukana. Tai siis mulla ainakin kotona se on pöydällä eli kotona tehtävät askeleet ei kirjaudu – kun taas aktiivisuusrannekkeesta tulee ylös nekin! Mutta kyllä, on vertailukelpoista suoraan tai ei, niin kyllä tuo (hurja!) 15 000 askeleen askelmäärä tosiaan kertoo siitä tohinasta, mitä kolmen lapsen perässä menemisessäkin tulee <3

 • murina
  10.1.2020 at 19:21

  Työpäivinä tulee aina täyteen. Vapaapäivinä välttämättä ei, vaikka silloin teen koiran kanssa pitkiä metsälenkkejä. Koulupäivinä askeleita tulee naurettavan vähän, varsinkin verrattuna siihen väsymykseen joka silloin on kotiin päästessä 😁

  • krista
   12.1.2020 at 17:55

   Hihi joo jännä, että se kertyneiden askelien ja väsymyksen suhde ei välttämättä ollenkaan korreloi! Itse asiassa joskus tuntuu, että paikallaan istuminen väsyttää kaikkein eniten!

 • Jenni M.
  10.1.2020 at 20:52

  Kotiäitinä oli keskimäärin 16000-17000/päivä. :) Nyt työelämässä julkisilla liikkuessa jää n.7000-10000/päivä. Kroppa protestoi heti toimistotöihin paluuta, kipua siellä sun täällä. Jos nyt pitäis tehdä uravalinta, niin saattaisin ottaa jotain muuta kuin ”siistejä sisähommia”.

 • Iida
  11.1.2020 at 15:26

  Kotiäitinä tuli melkein joka päivä 15k+. Julkisilla töissä käydessä tuli myös aina vähintään 10k.
  Nyt kun on aikataulusyistä hankittu auto, jää askeleet kyllä tosi tosi vähäisiksi, noin 5k.. ja sen huomaa että farkut on piukemmat kuin ennen!
  Aloitan pian uuden työn minne on kävelymatka, ja missä töissä tulee myös käveltyä – kiinnostaa millaisiin lukemiin siellä pääsee 😊

 • Mimmu
  11.1.2020 at 17:16

  Juu mä seurailen, on hauska nähdä kuin paljon askeleita saa kasaan😂 näin hoitovapaalla tulee aika kevyesti tuo 10 000 askelta täyteen, mutta valitettavasti työpäivinä (kuljen matkat autolla ovelta ovelle) vaatii aina ylimääräistä jopa tunnin lenkkiä että saan 10 000 askelta täyteen😩

  Ja tähän ois just sitä terveyden kannalta tärkeää arkiliikuntaa, pari Zumpaa ei viikossa paljon auta, jos muun ajan istuu koneella😫

 • Anni
  11.1.2020 at 21:09

  Mä saan töihin ja kotiin kävelemällä juuri ja juuri tuon 10 000. Monet vielä kommentoi, että hirveää matkaa jaksan kävellä – öö, joo, se on päivittäinen minimi. :)

 • Pire
  12.1.2020 at 11:38

  Samaa, n. 3000-5000 askelta päivässä. Kahtena päivänä viikossa tulee 11 000-15000 kun on harrastukset. Muutoin ihan surkeaa tuo askelmäärä! X( haaveilisi että voisin joskus kulkea työmatkat pyörällä, jos työmatka lyhenisi. Tällä hetkellä se on yli 20km. Jos käy puolen tunnin kävelylenkin koirien kanssa niin siitä tulee askelia 2000-3000 askelta. Yllätti miten nuin pieni kävely jo nostaa askelia. Nyt Alan parkkeeraaman auton mahdollisimman kauas työpaikan ovesta :D

  • Tilia
   12.1.2020 at 14:28

   Sähköpyörä on aika passeli vaihtoehto pitempiin työmatkoihin. Kannattaa kokeilla!

 • Karina
  12.1.2020 at 20:53

  Mulla tulee sellanen 7-10k työpäivinä kun meen julkisilla, mutta kesällä tosiaan vähemmän kun on polkupyörä käytössä. Viime kesänä otin ihan asiakseni lähteä kauppaan kävellen eikä pyörällä välillä – kun luin jostain että kävely on terveydelle parempi kuin pyöräily. Luut kai vahvistuu siitä askeleen iskusta tai jotain :D
  Huomasin kyllä myös kun otin pari vuotta sitten huvikseni työsuhdeauton jota en oikeasti tarvitse enkä sillä töihin ajele (älä kysy) että sillä on niiiiiiiin helppo liikkua, että oikeen vihaks pistää. Mutta liha on heikko, ja kun se tossa pihassa seisoo niin tuleehan sillä lähdettyä. Kohta kun sopimus loppuu niin en ota kyllä uutta. Lapsetkin jo niin isoja että osaavat itsenäisesti julkisilla mennä, niin ei tartte heitäkään kuskailla mihinkään, ja loppuu se napina :D ”Äitiiiiii voitsä viedä autollaaaaa…”