Yksi arki, kiitos!

Saisinko yhden tavallisen arjen, kiitos!

Saisinko ihan tavalliset aamut, päivät ja illat? Saisinko aamupalan yhdessä oman pöydän ääressä, koululaisten letitetyt hiukset ja vauvalle mustikkapuuron, kun talo hiljenee koululaistohinan siirryttyä ulkotilaan?

Saisinko rauhallisen päivän vauvelin pönkiessä tatamilla ja kolmannen kupin kahvia omasta lempikupista? Saisinko koulusta palaavien koululaisten höpinät, läksyt keittiön pöydän äärellä ja harrastuspäivien kuskausmenot? Saisinko järkevään aikaan tapahtuvat nukkumaanmenot ja iltasadut, jotka luetaan kirjasta eikä äänikirjasovelluksen näytöltä?

Saisinko viikon ilman teemaviikkoja (pukeudu palloihin! punaiseen! opettajaksi! kaveriksi! tipuksi! huomenna hassu reppu!), neuvolakäyntejä, luomenpoistoja ja muita juoksuja? Saisinko päiviä, jolloin ei pakata, pureta, kaiveta kasseja, ajeta tai lennetä, muuteta tai asetuta? Saisinko aikaa lukea vihdoinkin loppuun sen kirjan, jonka tammikuussa aloitin?

Saisinko yhden tosi mälsän ja harmaan viikonlopun, jolloin voisin hyvällä omatunnolla siivota? Saisinko ehkä toisenkin sellaisen, koska en usko yhden viikonlopun enää tähän riittävän…? Saisinko pliis pestä pyykkiä ihan omalla pesukoneella?

Saisinko ihan tavallisia päiviä, joissa olisi ripauksena sopiva annos tylsyyttä ja toistuvuutta? Saisinko sopivan monta arkista maanantaita?

Laskin, että kesälomaan on nyt aikaa kahdeksan viikkoa – niistä kolme on nelipäiväisiä arkipäiviä (koska pääsiäinen, vappu ja helatorstai). Päällimmäisin ajatukseni: ah. Kahdeksan viikkoa arkea. Tavallista arkea.

Saisinko nyt seuraavaksi sellaisen?

47

You Might Also Like

 • Anna
  11.4.2023 at 18:02

  <3
  Tuo oli ensimmäinen reaktio.
  Minä kuormitus yllättävän paljon kaikesta, mikä sotkee normaalin arjen. Jos olen kotona vaan lomalla voin itse sotkea sitä lähtemällä uimaan, retkelle, leikkipuistoon tms. mutta jos ulkopuolelta tulee jatkuvasti jotain erikoista, joka vaatii huomiota, menemistä, tekemistä… niin se vie ihan uskomattoman paljon voimia.
  Normaali tylsä arki ansaitsisi saada paljon suuremman arvostuksen. Ei aina tarvitse järjestää jotain erikoista kivaa tai "kivaa". Kouluihin teemapäiviä yksi/lukukausi. Valitettavasti terveydenhuollollisiin juttuihin on hankala välttämättä paljoa vaikuttaa. Ajan saa kun sen saa ja joskus ne kasautuu. Mutta tunnen tuskasi.

  • krista
   12.4.2023 at 09:22

   Haa mulla pompsahti yhtäkkiä muistin syöveristä joskus itse kirjoittamani lausahdus, arki = lomaa lomasta. Mutta joo, kyllä sitä tavallista arkea vaan alkaa kaivata, kun riittävän pitkään juoksee ympäriinsä :D Hyvä näin: selvästikin siis tuntuu hyvältä olla kotona <3 Nyt on just sellainen olo, että kiitos juurrun nyt hetkeksi tähän enkä säntää vähään aikaan yhtään mihinkään. Lisää sanontoja putkahtelee, ruotsiksi: borta bra, hemma bäst. Tai jotain.
   -
   Ja totta, lisää arvostusta normaalille tylsälle arjelle! Sehän se kuitenkin on sitä elämää usein suurimmaksi osaksi. Jos siitä osaa nauttia ja sitä arvostaa, on aika hyvällä mallilla elämänasenne <3

 • Sofia O
  11.4.2023 at 18:41

  Ymmärrän hyvin. Mua harmittaa se, että meidän alueelta puuttuu niin neuvola- kuin koululääkäri. Eli lapset saavat lääkärikäyntejä varten palvelusetelit kouraan, neuvolassa /koulussa saa hoidettua vaan terveydenhoitajan osuuden. Tuplamäärä käyntejä argh.

  • krista
   12.4.2023 at 10:54

   Ai noinkin niitä järjestetään, en ole kuullutkaan! Joo aiheuttaa tuplakäynnit tosiaan, äh.

   • Anna
    12.4.2023 at 14:16

    Minä olen ihmetellyt kun ennen tässä kunnassa neuvolassa oli ennen hoitajalle 15min aika ja sitten lääkärille 30min aika, mutta nykyään ajat on erikseen ja ne pitää käydä erikseen. Toisaalta neuvolakäyntejä on ihan tosi vähän nykyään. Onkohan minulta katsottu Hb ehkä kolmesti tai neljästi neuvolassa kun muistan, että aikaisemmissa raskauksissa niitä tsekattiin alussa ja lopussa kerran kuussa ja keskiraskaudessakin ainakin pari kertaa.

    • krista
     12.4.2023 at 14:48

     Täällä tuo muuten vaihtelee käsittääkseni ihan neuvolakohtaisesti Helsingin sisälläkin: joissain neuvoloissa on yhteinen aika ja joissain käydään erikseen. Törmäsin tähän, kun tuli aikojen siirtoja ja kävin useammankin eri alueen neuvolassa vauvan eka kuukausina.

     Ja se havainto oli mullakin raskausaikana, että käyntejä oli tosi paljon vähemmän!

 • Lilah
  11.4.2023 at 21:24

  Ymmärrän, ja sit toisaalta tuotahan se tavallinen arki on, rutiinia ja siihen päälle kirsikoiksi pientä lisää – sitä enemmän, mitä useampia lapsia ja harrastuksia. Ennen stressasin noista enemmän, nykyään olen aika zen. Huomennakin pitäisi olla kolmessa paikassa klo 17.45, koska sen yhden peruskuvion päälle on kaksi yllättävää muuttujaa. Luovin sen kanssa parhaani mukaan ja se riittäkööt. Aika monena iltana huokaisen syvään, joko siitä että meni sujuvammin kuin oletin – tai päinvastoin.

  Reissaamisen jälkeen tunne kyllä usein on, että pari viikkoa matkalta paluun jälkeen tavaraa on edelleen levällään pitkin kämppää ja unirytmin palautuminen normaaliksi on tuottanut sen verran univelkaa, että lomaltapaluun rentoutunut olo on muisto vain.

  • krista
   12.4.2023 at 11:02

   Kuulostaa arjelta <3 Hih just nämä yllättävät muuttujat on vakio, jos ei muuta niin tosiaan iskee takavasemmalta joku tuollainen teemapukeutumisviikko :D
   -
   Mutta tosiaan tämä tällainen arki tuntuu nyt just ihanalta ja siltä, mitä tarvitsee tähän vaiheeseen. Nyt saisi olla sellaista tosi arkista vähän aikaa :) Ja joo, just tuo tunne reissaamisen jälkeen. Meillähän oli talviloman (Sotkamossa) jälkeen kaksi vuorokautta kotona, sitten kuukausi Espanjassa, sitten lapset neljä päivää koulussa ja sit taas Sotkamoon. (ja menemättä sen syvemmälle, niin siis noita Sotkamossa oloja ei mun osalta todellakaan voi kutsua lomailuksi vaan mulla on paljon tosi raskaita tekemisiä siellä) Phuuh nyt on olo kuin maratonin jälkeen. Kasseja ja matkalaukkuja (ja kasseista sikinsokin heiteltyjä tavaroita), kaikkialla. Aikuisten pääasiallinen elämänhaave on, että saisi vaan siivota rauhassa :D