Vielä tarkenee!

Terveiset syysmökiltä: vielä tarkenee!

Vietimme koko viime viikon ”omaa lomaa”, suurimmaksi osaksi mökillä. Ideamme oli siis pitää kymmenen vuorokauden oma pieni kontaktiton eristys ennen kuin lähdemme Sotkamoon varsinaiselle syyslomalle – voidaan sitten suht turvallisesti ja hyvin mielin halailla ämmiä, ihanaa!

Elo-syyskuun vaihteessa pohdin (täällä), että mihinköhän asti täällä talvikylmällä mökillä oikein tarkenee. Moni sanoi, että syysloma on ollut usein vedenjakajana – ja täten nyt meidän tapauksessa todistettiin, että ainakin siihen asti nyt tänä vuonna pärjättiin, ja hienosti pärjättiinkin. Tosin syksy on tainnut olla aika lämmin…?

Veimme viime viikolla mökille jopa sisälämpömittarin – wohoo – nähdäksemme, että minkälaisissa lämmöissä täällä oikein mökkeillään.

Tunnin lämmittämisen jälkeen.

Kun menimme mökille (oltuamme sieltä reilun vuorokauden poissa) illalla, sisälämpö näytti 13 astetta. Kun laitoimme irtopatterit (2 kpl) päälle ja takan palamaan, noin tunnissa lämpö nousi viiteentoista, yöhön mennessä kahdeksaantoista.

Ensimmäinen yö oli hieman viileä; toisaalta viileässä kyllä nukkuu ihanasti.

Seuraavana aamuna nukuin pitkään ja Joel oli ehtinyt jo lämmitellä takkaa ennen heräämistäni. Ja kun sitten kömmin ulos makuualkovista ja vilkaisin mittariin…

Oho, täällähän on ihan trooppista, 23 astetta!

Sen jälkeen saatiin lämpö takan ja irtopattereiden kanssa tasaisesti noin pariinkymmeneen, yöllä noin kahdeksaantoista.

Ulkona oli yöllä noin kymmenisen astetta, päivällä ehkä viisitoista.

Tällaisissa lämmöissä mökillä on ollut siis oikein lokoisaa, villaan kääriytyneenä luonnollisesti. Me ollaan myös tuotu lattialle villamatto ja alusmatto, ja seinille olemme nakutelleet paksuja vilttejä sellaisiin kohtiin, mistä eniten tuulee läpi. Kiitos kaikista vinkeistä viime postaukseen!

Aiemmin olisin ehkä saattanut ajatella, että apua mitä järkeää tuossa on, eikö vaan voisi pysyä omassa lämpimässä kodissa. Mutta  kun sitten on täällä keskellä luonnon rauhaa, illalla tuhansien tähtien alla…

Siinä todellakin on järkeä. Tai jos ei järkeä, niin tunnetta.

Nyt lähdemme siis huomenna kohti Sotkamoa, mökille palataan aikaisintaan noin kahden viikon päästä. Saas nähdä, tarkeneeko vielä silloin. Voi hyvinkin olla (ja sääennusteita kun katselee), että nyt se sitten viilenee alle ”kipurajan”. Mutta aiotaan vielä yrittää!

Veikkauksia? Meneekö kärvistelyksi vai vieläkö on ihananlokoisaa parin viikon päästä?

14

You Might Also Like

 • Torey
  12.10.2020 at 08:29

  Voi olla mukavuus hiinä ja hiinä parin viikon päästä. Tai no mökin saatte varmaan lämpimäksi, eli paljon riippuu siitä onko ulkona millaista. Viitsiikö siellä olla jos sataa kaatamalla. 😄

  Kivaa Sotkamon reissua!

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2020/10/10/miljoona-asiaa-ja-tyhja-paperi/

  • krista
   12.10.2020 at 10:08

   Haha, totta! Nyt me ollaan ihan nautiskeltu sadepäivistäkin, kun silloin on saanut rauhassa olla sisällä takan äärellä ja lukea kirjaa. Mutta sitten, kun/jos sitä tulee 5 kk putkeen, saattaa senkin viehätys vähän kärsiä :D

 • Anna
  12.10.2020 at 17:06

  Me ollaan talvikylmällä ja eristämättömällä mökillä oltu ihan helmikuussakin. Siellä toki helpottaa se että on ilmalämpöpumppu jolla saa siedettävän lämmön aikaan ja varaava takka jolla tuodaan sitten lisälämpöä. Ja kunnon tossut pitää olla jalassa.
  Minusta talvi on itseasiassa se ainoa oikea aika meidän mökkeillä, koska kesäisin mökki on tosi levoton. Kahta puolta mökkinaapurit niin lähellä että metelit kantaa ja rannat ikävästi niin että naapurien rannasta näkee suoraan meidän laiturilla ja toisen naapurin rannasta myös suojaisampaan uimapaikkaan. Niin ja kaikenmaailman vesiskootterit ja moottoriveneet pärrää siinä just mökin edessä. Vastarannan haitarimusiikista taas suorastaan nautin ;)
  Talvella haasteita kylläkin tuo se että vedet on pois päältä ja viemäri myös pois käytöstä ja vessaan on matkaa enemmän kuin olisi mukavaa ja vielä jyrkän mäen alla ja polku helposti liukas. Jos nämä käytännön asiat saisi korjattua niin minä mökkeilisin nimenomaan ensisijaisesti talvella kun siellä on hiljaista ja rauhallista. Kesällä kotona on melkein rauhallisempaa.

 • Kirsi
  13.10.2020 at 10:40

  Jos hiiret kerkeävät valloittamaan tällä välin? En pystyisi enää. Tai sitten pitäisi olla muutama hiirikatti messissä.

  • krista
   13.10.2020 at 18:50

   Iyyyyh ällöttävä ajatus, toivottavasti eivät valtaa! Sit loppuisi mökkeily meiltäkin tältä syksyltä. Peukut pystyssä, että pysyvät poissa! Keväällä aina ne hiiribileiden jäljet siellä on ollut, en tiedä, missä vaiheessa talvea sisään tulevat ja miten. Yök.