Syysmökkeilyä

Normaalisti näihin aikoihin vuodesta on ollut meidän mökkihyvästelyiden aika: ”Hyvästi, hyvästi rakas mökkeröinen, nähdään taas ensi kesänä!”

Mutta tänä vuonna sanommekin: ”Ei vielä! Ei vielä! Miten saada tätä vielä lisää?”

Viime viikonloppuna mökillä tarkeni vielä hyvin, yölämpö ulkona taisi olla noin kahtatoista. Lämmön lähteinä meillä oli takka ja kaksi irtopatteria – sähköt siis mökillä on. Ja oikein oli mukavaa, vaikka selvästi jo syksyistä. Sateli aika paljon, mutta lauantaina hetken pilkahti aurinkokin.

Mutta hei nyt jakakaa mulle parhaat vinkkinne ja tietonne: Millä tavoilla voisi jatkaa mökkeilykautta mahdollisimman pitkään?  Mitä tapoja teillä on käytössä lämmön saamiseen mökillä syyskaudella? Kyseessä siis ”talvikylmä” mökki, jossa vain ohuet tiivistämättömät lamelliseinät, ei minkäänlaisia eristyksiä.

Heh itse olemme nyt ideoissamme ”no tota paljon vaan villavaatteita päälle” -tasolla. Villakerrastoilla jo nyt oleskeltiin suurin osa viikonlopusta. Mutta mitä muuta? Olisivatko esimerkiksi makuupussit lämpimämpiä kuin tavalliset peitot – vaikka makuupussit ensin, ja peitot siinä päällä? Missä vaiheessa yölämpötilat ovat sellaisia, että talvikylmällä mökillä ei kykene enää yöpymään?

Ulko-oleilua varten terassille katselin jo jotain terassilämmitintä, mutta niitäkin on tietysti niin monenmallisia… Onko teillä avomallisella terassilla (ei siis kattoa) jotain toimivaksi todettua?

Entä sisälle muita hyvä lämmitysideoita kuin ihan nuo sähköpatterit?

Olisi niin ihanaa, jos mökillä voisi vielä jatkaa möksäilyä pidempäänkin tänä vuonna! Syysmökkeilyssä oli ehdottomasti oma hohtonsa!

14

You Might Also Like

  • Ainoooo
    31.8.2020 at 10:49

    Nukkumaanhan kyllä pystyy makuupussissa viileälläkin, mutta jos mökkiä ei saa lämpimäksi (jos ei ole eristystä) niin muu oleminen voi olla haastavaa (illat pimenee jne eli ulkonaoloaikakin vähenee). Meillä mökkikausi loppuu suunnilleen silloin kun yöt menee pakkasen puolelle :) Eristystä on jollain lailla, ja Porin Matti lämmittää tupaa (+kiuas seinän toisella puolen). Sähköä meillä ei ole. Eristys ei riitä noin marras-huhtikuussa pitämään mukavaa lämpöä. Joskus tuuli saattaa jo aiemminkin kylmentää liikaa… Mutta nyt syys-lokakuussa: villavaatetta päälle vaan! :D

    • krista
      31.8.2020 at 10:56

      Joo just Facebookin puolelle kommentoinkin tästä, että joo, talvimakuupussit voisi hankkia! Mutta sitten tosiaan jos (kun!) siellä haluaa mukavasti oleillakin ja lapsetkin esimerkiksi istuu lattialla leikkimässä, niin mökkikin pitäisi saada kuitenkin suht lämpimäksi… Mutta nyt ainakin takka & kaksi patteria toimi vielä oikein hyvin, jopa pienemmälle piti laittaa pattereita illalla!

      Meillä kans tuuli varmasti vaikuttaa, lamellien väleistä kun näkyy läpi :D Mutta joo villakerrastot on aivan ihanat, niille tulee varmasti taas tänä(kin) syksynä paljon käyttöä!

      Missäköhän vaiheessa nuo yöpakkaset muuten tulee, joskus lokakuussa? Vai jo aiemmin? Ai hitsi tuntuu, että ei millään haluaisi vielä luopua mökkeilyistä!

      • Ainoooo
        31.8.2020 at 11:04

        Tuolla Itä-Suomessa, missä meidän mökki on, syysloma on yleensä se ”vedenjakaja” Sen jälkeen ei enää tarkene. Ja sit alkaa kyllä olla niin pimeääkin jo, että voi luovuttaa :D Paksut matot tietysti lattialla auttaa myös. Mutta tosiaan toi tuuli tekee paljon, varsinkin jos on rakoja seinissä ;D Eli olosuhteet ovat yksilöllisiä. Joskus on jouduttu kesken syyslomaviikon lähtemään pois, kun ei vaan ole tarennut.

        • krista
          31.8.2020 at 11:20

          Villamattoja voisikin muuten viedä! Toisaalta hiiret… Siksi meillä ei ole ollut mattoja, paljaat lattiat on helpompi pestä ja huomaa heti, jos siellä on joku vipeltänyt (kesällä tänä vuonna ei, mutta viileän tullen ne jostain maagisesti löytää tiensä sisään). Mutta jos ne matot vaikka nostaisi pois lattiasta silloin, kun on mökki tyhjillään!

          Ehkä se meilläkin kokeilemalla nyt tänä vuonna selviää, että koska luovutetaan! Syyslomaan onneksi vielä aikaa, joten ehtii tässä vielä, jos mekin sinne asti tuolla pärjäiltäis! <3

          • Blue Peony
            31.8.2020 at 11:29

            Me nostamme matot talveksi pois lattioilta, joten hiiret eivät pääse sotkemaan. Mutta muuten matot ovat kesäpaikalla ihan ehdottomat jo lämmöneristeinä, koska talo on 1800-luvulla rakennettu ja ilmanvaihto pelaa!

  • Blue Peony
    31.8.2020 at 11:25

    Se, missä vaiheessa ei enää kykene yöpymään mökillä, on minusta makuasia. Omasta mielestäni kosteus haittaa enemmän kuin kylmyys, koska jos rakennus on eristämätön eikä tulisija ole varaava, kosteus hiipii syksyn kuluessa väistämättä sisään. Koska teillä ei ole lämpöeristystä, lämmittäminen on vähän sellaista ”harakoille lämmittämistä” enkä keksi siihen oikein muita keinoja kuin teillä jo on. Sanoisin, että menkää fiiliksen mukaan. Jos syksy tai kevät on lämmin, nukun itse kesäpaikalla lämmittämättömässä huoneessa jopa pienellä yöpakkasella. Totuin siihen jo vauvana, kylmimpinä öinä minulle puettiin toppapuku päälle :-). Saman olen tehnyt oman jälkikasvun kanssa. Kun on lämmin peitto ja lämpimästi päällä, muutama miinusaste ei haittaa. Yleensä lopetamme maalla käymisen lokakuun loppupuolella, kun alkaa olla pimeää ja kosteaa.

    • krista
      31.8.2020 at 12:02

      Totta, meilläkin varmasti kosteus kyllä sitten hiipii (vyöryy?) sisään… Hih me mietittiin kans, että nukkuuhan vauvatkin toppapusseissa (okei ei koko yötä sentään), niin miksi ei sitten aikuisetkin. Ja toinen lapsista ehdottelikin jo toppapukua :D Mutta saas nähdä, missä kohdassa menee suorittamisen puolelle ja huomaa, että oisko sitten kuitenkin kivempi olla kotona lämpimässä… ai niin paitsi että ei meidän puutalokaan talvella niin lämmin ole :D Sit saattaakin tulla jo Espanjaa ikävä :D

  • Tilia
    31.8.2020 at 11:25

    Kyllähän sitä pakkasella teltassakin nukkuu hyvällä talvimakuupussilla ja alustalla, mutta se muu oleminen on kylmää, jos ei ole koko ajan liikkeessä. Aika paljon mökillä lämpö riippuu myös tulisijan laadusta. Onko varaava uuni vai joku avotakka. Kamina ja hella lämmittävät nopeasti ja jäähtyvät nopeasti, mutta iso vanhanajan leivinuuni taas lämpenee hitaasti ja luovuttaa lämpöä pitkään, jopa päiviä pakkasellakin. Jos mökki on kovin hatara ja tuulisella paikalla, sen lämpimänä pitäminen on haastavaa.

    • krista
      31.8.2020 at 12:16

      Totta! Ja just kun siellä mökillä toivoisi olevan sitten tietysti mukavaakin eikä pelkkää kylmässä värjöttelyä :)

      Mä en takkamalleihin ole kovin perehtynyt, mutta avotakaksi tätä sanoisin. Ja hatara on, ja aika tuulisella paikallakin (niemi, vesi kolmella suunnalla) eli… joo, ei taida ihan helposti olla lämmitys saatavissa, valitettavasti.

  • Tilia
    31.8.2020 at 11:27

    Ja mitä tulee tuohon 12 asteeseen, niin se on suunnilleen kesäkuun keskilämpötila. Kyllä siinä lämpötilassa vielä mökkeilee ihan kivasti.

    • krista
      31.8.2020 at 12:17

      Haha totta, tyypillinen juhannuslämpö! :D

  • Oliver
    31.8.2020 at 11:29

    Pystyisikö mökkiä jotenkin lisäeristämään? Kuinkahan iso/kallis homma sellainen on?

    • krista
      31.8.2020 at 12:20

      No tää olisi kyllä se pitkäaikaisin (ja paras) vaihtoehto… Tätä oon kuitenkin jonkin verran selvitellyt ja mun ymmärryksen mukaan just täntyyppisiin vanhoihin mökkeihin eristystä ei suositella. Eli silloin saattaa alkaa kosteudet kertyä jne. Tosi harmillista! Tuota kuitenkin varmasti lisää selvitellään noin niin kuin teorian tasolla, että olisiko edes mahdollista. Myös toisen, talviasuttavan pikkurakennuksen rakentamisesta ollaan haaveiltu, mutta tosiaan näin korona-aikaan erityisesti ei meillä ole sellaisia rahoja käytettävissä. Mutta joskus, joskus, joskus <3

  • Sanna
    31.8.2020 at 12:39

    Nukkumaanhan pystyy vaikka missä pakkasissa, jos vaan pussi on tarpeeksi lämmin, mutta just se kaikki muu oleminen voi olla haastavampaa. Mutta sisällä voi hyvin pitää kaksia villasukkia kunhan ulommat on tarpeeksi lämpimät. Avotakka tavallaan saattaa jopa kylmentää, kun ilmanvaihto lisääntyy, mutta toisaalta säteilylämmöstä tulee lämmin olo. Että varmaan kannattaa vähän itse testailla mikä toimii. Mattoja lattialle ja tiivistyspötkylöitä ovien viereen, ettei veto tunnu niin pahasti. Vilttejä tarjolle vähän joka paikkaan. Ruuaksi uuniruokia ja keittoja.

    • Sanna
      31.8.2020 at 12:45

      siis kaksia villasukkia kunhan ulommat on tarrpeks isot, ettei tuu liian tiivis paketti :D

    • krista
      31.8.2020 at 12:51

      Mulla oli muuten nyt jo viikonloppuna ensin merinovillasukat alla ja sitten isot villasukat päällä. Rakastan sitä, kun on lämpimät varpaat <3
      -
      Hihi tiivistyspötkylöitä me tarvittaisiin siis joka laudan rakoon, eli tässä tapauksessa ovi ei ole se vedon paikka, kun lautojen raoissa on niin isot raot, että sieltä voi katsella läpi :D Ovi on ehkä se eniten tiivis kohta :D Joten tästä voi päätellä ehkä, että saattaa olla tosiaan aika haastavaa se lämmön pito, hihi. Mutta täytyy siis tosiaan ihan vaan testailla, että mikä toimii - ja nopeastihan sieltä ajaa pois (lämpimällä autolla), jos testit osoittaa, että okei nyt ei tarkene :D Ja siis ooooh aloin jo maistamaan uuniruokien maun suussani, on tässä syksyssä kyllä kivojakin puolia! <3

      • Sanna
        31.8.2020 at 13:16

        No mut jos se lattiasta on kiinni, niin ainakin just noi matot tai jopa tuplamatot vois olla hyvä! Ne voi sit rullailla lattioilta vaikka sängyille talven ajaks. Ja tosiaan varsinkin jos mökki ei oo kovin kaukana, niin ainahan pääsee pois. Ja jos ottaa vähän överilämmintä vaatetta mukaan, niin pystyy sitten lisäämään aina jos tulee vilu. Jos patterit on irtopattereita, niin niiden paikkaa voi kans vähän vaihdella niin, että voi leikkiä niiden lähellä yms.

      • Hmm
        31.8.2020 at 13:33

        En tiedä onko yhtä tyhjän kanssa mutta raanuja/ryijyjä seinille? Kyllähän ne vähän eristää mutta silti ilma vaihtuu, estää kuitenkin kovimman vedon?

        • krista
          31.8.2020 at 14:10

          Hei tää olisi aika ihana <3 Kiitos ideasta!

        • MariaKoo
          31.8.2020 at 22:17

          Niin, eikös raanut olekin alunperin tähän tarkoitukseen tehtykin? Ja paksut verhot!

      • Riika A
        31.8.2020 at 15:37

        Takkasydämellä saa myös tehostettua avotakan lämmöntuotantoa huomattavasti!

  • Lilah
    31.8.2020 at 13:25

    Jos seinistä näkee läpi on lämmittäminen aika tyhjän kanssa eikä todellakaan mikään ekoteko. Silloin on mökki selvästi kesäasuttava ja keväät ja syksyt sitten suorituskestävyyden mukaan lämmöstä tinkien. Hyviin talvimakuupusseihin saa uppoamaan melkoisesti rahaa eikä niillä kuitenkaan sitä päiväoleilua juuri tee mukavammaksi elleivät kaikki vaan makaa makuupusseissaan lukemassa kirjaa :-) Mutta päiväretkeillähän voi pitkälle syksyyn ja on kiva kun perillä voi kuitenkin laittaa lämpimän ruuan ym.

    • krista
      31.8.2020 at 14:13

      Joo ideahan ei ole missään tapauksessa pitää sitä lämpimänä koko aikaa, ainoastaan silloin, kun siellä ollaan yöpymässä :)

      Päiväretkeilyn makuun päästiinkin jo keväällä, ja ai että miten ihanaa se(kin) oli. Ensi vuonna saatetaankin käydä läpi vuoden – paitsi ööh ei ehkä lumella, kun sinne ei autolla silloin pääse. Mutta sellaisella sopivankokoisella lumella :) Mä en olekaan nähnyt koskaan tuota mökkimaisemaa talvisena!

  • MMinne
    31.8.2020 at 15:22

    Kuten tässä jo moni on tuumannut, se muu oleminen kosteassa ja kylmässä mökissä on huomattavasti hankalampaa kuin nukkuminen. Mielestäni siihen nukkumiseen ei tarvita mitään erikoisia makuupusseja tmv. hifistelyä. Meillä nukuttiin mummun luona kesäisin ulkorakennuksessa (ei sähköä, ei lämmitintä, lautaseinät) eikä siellä ollut kuin ihan tavallisia peittoja. Ja siellä nukkui siis kaikki vauvasta vaariin ja hyvin nukkuikin. Loppukesästä kylmimpiin aikoihin oli tietysti syytä olla pitkähihaiset yövaatteet ja villasukat, mutta parilla peitolla kyllä tarkeni hyvin. Viileässä ulkoilmassa se uni on jotenkin paljon syvempää, tai jotain erilaista siinä on..

    • krista
      31.8.2020 at 15:36

      Joo siis just tuohon tapaan mekin nukutaan kesäisin <3 Ja ihanan hyvin tosiaan nukutaan, tuolla saa aina kyllä tosi hyvät ja syvät unet! Mutta tosiaan syksyn yöt tuo jo vähän hyisemmät olosuhteet nukkumiseen :)

      • MMinne
        1.9.2020 at 10:11

        En silti usko, että kahden lämmittimen ja takan kanssa sisällä voi yöllä syksymmälläkään olla alle kymmentä astetta, mikä nyt on aika normaali yölämpötila kesäisin ja jossa tosiaan vielä ihan hyvin nukkua tarkenee..

        Tuossa joku mainitsi kamiinapuhaltimen, se on oikeasti tosi näppärä lämpimän ilman levittämiseen huoneessa. En tosin tiedä millainen se teidän takka on, että soveltuuko siihen, mutta puuhellan päällä loistava peli talvella! Ei siellä mökissä ole saunaa? Se ainakin meillä mökillä lämmittää kesällä niin hitosti koko mökkiä, että nukkuminen menee hikiseksi pyörimiseksi ;)

  • Satu - Tsajut
    31.8.2020 at 19:43

    Meillä on apuna matot, verhot (ikkunoista vetää, kunnostus kesken) villatöppöset jalkaan. Pään kautta haihtuu eniten lämpöä joten pipo lämmittää. Muutenkin päälle (merino)villaa.

    Meillä on patteri ja joku lämmitin sekä kotiliesi 30 jossa tulitiiliä ja vuolukiveä varaamassa lämpöä. Kaminapuhallin ja kosteuden kerääjä.

    Meillä tosin vanha hirsitupa ja tiilipiippu.

  • Vierailija H
    31.8.2020 at 23:24

    Aiemmin ehdotettu takkasydän ja hirsien tiivistäminen esim. pellavatiivistenauhalla. Molemmat toki hieman suuritöisiä, mutta auttavat pitämään lämmön oikeasti sisällä. Syysmökkeily on ihanan tunnelmallista, toivottavasti löydätte teille sopivat ratkaisut!