Vauvani nukkuu lumipyryssä

Käsi ylös: kuinka monen vauva nukkuu tälläkin hetkellä tuolla hemmetinmoisessa lumimyräkässä?

Oi tätä arktista hullua kansaa. Yritäpä selittää tätä äitikollegalle jossain lämpimässä maissa…

 

Mietimme juuri eilen Joelin kanssa, että nukkuisivatkohan aikuisetkin paremmin ulkona? Siis jos ne olisi puettu ja laitettu yhtä mukavasti kuin vauvat – ei siis mitään laavuolosuhteita kovine retkipatjoineen. Vaan ruskovillan kerrastoa, toppahaalaria, paksua ja pehmeää villamakuupussia sekä totta kai turvallista vaunukoppaa tuulensuojassa.

Maistuisikohan tuolla lumipyryssä uni paremmin kuin omassa sängyssä?

Harmi, ettei aikuiskokoinen tuollaista taida päästä missään testaamaan.

*******

Vauvan unta valvoo tietysti itkuhälytin.

Päikkäreiden alkuun vaunukopan lämpötila näyttää vielä neljäätoista – siitä se sitten vähitellen laskee lähelle nollaa. Hrrr.

Että kauniita unia sinne lumipyryyn, rakas vauvani!

 

 

 

PS. Muistatko nenäimurin? Lukija-arvonta käynnissä Puutalobabyn Facebookissa, tsek tsek!

 
Like

You Might Also Like

 • Elkku
  13.12.2012 at 17:50

  Kai noissa itkareissa on kovalla pakkasella lähinnä se, että täytyy tsekata, että akut on täynnä, kun kylmä vie enempi sähköä. Meillä on käytössä Cobran radiopuhelimet, jotka on jo ennen vauvaa olleet ulkolukäytössä sekä kesällä että talvella :).

  Lämpömittariks saattais saada ainakin Clas Ohlsonilta jotian langatonta ”sääasemaa”. Vielä ei olla kyllä ehditty hankkia, mutta viime viikolla kävi jo mielessä, kun pakkanen ehti parina päivänä vähän kirpakammaksi. Oishan se ihan kiinnostavaa tietää mikä lämpötila siellä kärryissä partsilla on. Toistaiseks ainakin pakkasella on nukuttanut melki paremmin kuin ennen pakkasia.

 • Kristaliina
  13.12.2012 at 17:53

  Pakkas/palovaaravaroitusta ei tästäkään hälyttimestä löytynyt, vaikka tihrustin kaikki kymmenet-kymmenet varoitukset läpi… No, täytyy varalta kuitenkin laittaa jatkossa vähän kauemmas – hyvä tietää tällainenkin :)

  Nollaa kylmemmäksi tuo lämpötila (mittarin mukaan) ei ole vaunukopassa koskaan mennytkään.

 • MirvaK
  13.12.2012 at 17:58

  Muistaakseni meidän kaikki hälyttimet ovat pakkaskiellettyjä, mutta kyllä niitä käytän talvellakin ulkona. Näin olen tehnyt kahden isommankin lapsen kanssa. Ovat maassa sellaisessa paikassa, että jos sattuisivat roihahtamaan, niin muu ympäristö ei syty. Eli eivät ole vaunuissa vaan reilun 1m päässä vaunuista.

 • Jonnaa
  13.12.2012 at 18:23

  Tiistaina nukkui meijän neiti unet ulkona kun isomman kanssa puuhattiin lumessa,Kolmen tunnin unien tulos nauratti kovasti,Vaunujen päällä 5cm lunta :) harja esiin ennenkun tytön sai nostettua pois vaunuista.Naapurit varmasti kauhisteli kun tyttö oli pyryssä nukkumassa,mutta hyvin näytti unen maistuvan.

  Meillä itkyhälyt jotka on oikeasti radiopuhelimet,tarkoitettu metsästykseen ja kestää pakkasen -10asteeseen.Hinta oli 60€ Silloin viisi vuotta sitten tuntui järkyltä laittaa 100€ itkuhälyihin,No nuo meidän itkuhälyt ovat maksaneet itsensä takaisin.Kesällä mökillä toimii hyvin kun porukka lähtee pellon toiseen päähän kalaan ja lapset juoksee edes takasin joen ja talon välilä.Radio puhelimeen vaan viestii et lapsi tulossa pois rannasta/lapsi tulossa rantaa.Ei itse tarvitse ravata peltoa edes takaisin kun normaalisti lapsi luku on 6 jotka osaavat itse kävellä tuota väliä.

 • S-S
  13.12.2012 at 19:00

  Aaaaapuva, mä en ole missään vaiheessa tajunnut että itkuhälyssäkin voi olla palovaara! Meillä ei edes ole mitään papereita/ohjeistuksia tallessa tosta masiinasta kun olemme sen käytettynä saaneet. Nyt alkaa villi googletus! Perhanan perhana, tuli ihan kylmä möykky vatsaan :(

  Nipsu nukkuu kaikki päikkärinsä ulkona lasitetulla terassilla, jonne ei onneksi tuisku ja tuuli yllä.  Itkuhälyn olemme tähän saakka laittaneet vaunukoppaan hänen viereensä, jotta kahinastakin voi kuulla heräämisen – hän kun ei läheskään aina herättyään ala itkeä, vaan höpsöttelee vain itsekseen. 

 • Liisa
  13.12.2012 at 19:22

  S-S, oletko kokeillut teidän hälyyttimen kantavuutta? Ainakin meidän (Philips Avent) kantaa äänen hyvin vaikka on n. 50 cm päässä pojasta ja vielä rattaiden pohjan alla. Hänkään ei aina ala kovaäänisesti elämöimään vaan pikkuisen vaan inisee herättyään. Silti äänet kuuluvat hyvin.

 • Salallaa (Ei varmistettu)
  13.12.2012 at 20:12

  Kyllä ja mitä vähemmän asteita sitä paremmin nukutaan, paitsi jos äiti on paleltumisen pelossa pukenut päälle niin paksusti että tulee kuumaa… Meillä siis vuoden ikäinen poika nukkuu normaalisti edelleen päikkärinsä pihalla ja kun kesästä selvittiin niin uni alkaa taas tulemaan jo vaatteita päälle puettaessa, pakkaslukemien kiristyessä on vain tänä talvena joutunut noita varusteita vähän testaamaan ja miettimään uusiksi kun kesällä kasvettiin vaununkopasta ulos, mutta rattaissa nukutaan ihan yhtä hyvin kaikkien vällyjen kera.

 • ajon
  13.12.2012 at 20:46

  Meillä on tällainen: http://www.gigantti.fi/product/pienkoneet/lastenhoito/BC5000A/neonate-itkuhalytin. Saatiin lahjaksi, mutta aika suolainen tuo hinta on. On kuitenkin ollut loistava käytössä, näkee lämpötilankin. Ja joo, vauva nukkuu katoksessa ulkona, yleensä noin 3 tunnin unet. Paitsi tänään kun tarvottiin asioilla tuolla pyryssä vaunujen kanssa. Äitikin sai siis osansa lumen ja auraamattomien katujen kera, vaikka yleensä nauttin omasta ajasta sisällä lämpimässä ;)

 • Kippuralla
  13.12.2012 at 20:49

  Meillä on ollut kuppimallinen istuinosa -08 saakka käytössä eli kahdella tytöllä :) ja hyvin on nukkuneet noin 3h unia.
  Ja äidin olot on sellaiset vähän nyt että mahtaiskohan vauva nro 4 olla tulollaan ;)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  13.12.2012 at 21:05

  Alle -10ºc ei saisi ohjeiden mukaan edes nukuttaa. Aika hurjaa kun jostain luin että nukuttavat -30?? Kai se oli vitsi.

 • Liisa
  13.12.2012 at 21:32

  Vierailija 21:05, ”virallinen” pakkasrajasuositus taitaa olla -15ºc. Suurin ongelma kovilla pakkasilla on mielestäni hengitysilman ”lämmitys” ja sekin hoituu aika helposti peittämällä vaunujen suuaukko (hapen saatavuus huomioiden!!). Tällöin vauva itse lämmittää sen pienen sisätilan. Järkevillä vaate- ja peittokerroksilla itse vauvan saa pysymään melko kovillakin pakkasilla lämpöisenä. Itse noudatin tuota pakkasrajaa sinä yhtenä päivänä kun sellainen täällä Helsingissä paukkui rikki. Osin kylläkin siitä syystä, että poikani oli tuolloin hieman flunssainen. Ymmärrän kyllä houkutuksen viedä lapsi ulos nukkumaan kovallakin pakkasella, koska sisällä unet jäävät monilla liian lyhyiksi mikä vaikuttaa koko päivän tunnelmaan.

  Olen kyllä joskus miettinyt, ajaisiko kovilla pakkasilla asian jos pukisi lapsen kevyesti ja avaisi makuuhuoneen ikkunan…

  Kippurallalle varovaiset onnittelut toiselta Puutalobabyn vakkarilukijalta! :)

 • Jonnaa
  14.12.2012 at 00:21

  Liisa: Ei auttanut meillä ainakaan…Pojan olleessa pieni kokeilin huijata näin kun tehtiin talon toisella puolella terassi remppaa.

  Nyt tytön kanssa olen monesti nostanut vaunut terassi lasien sisäpuolelle..Ei tule niin pitkät unet kun nurmikon puolella :) siispä meillä nukutaan tuulessa ja tuiskussa ulkosalla parhaiten.

   

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  14.12.2012 at 07:13

  Meillä on Padwico merkkinen hälytin jossa lämpömittari, värinähälytin yms. Ihan huippu, suosittelen!!

 • Vierailija 21:05 (Ei varmistettu)
  14.12.2012 at 08:43

  http://yle.fi/uutiset/pakkasessa_nukuttaminen_kylmettaa_lapsia_luultua_e

  Tässä tämä tutkimus!! Kannattaa lukea.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  14.12.2012 at 08:54

  Tässä se kamala äiti jonka lapset nukkuivat ulkona kelissä kuin kelissä. Kuten joku kirjoittikin, se on varustelukysymys. Jos lapsi on lämmin ja vaunun suuaukko on suojattu niin, että hädin tuskin siellä sisällä mennään pakkaselle niin eipä voi kylmä hengitysilmakaan aiheuttaa haittaa. Vaunuissakin on isoja eroja, osa on tosi heppoisia ja osa kunnolla topattuja. Tuon uutisin taisin joskus aikanaan lukaistakin mutta se on tosiaan uutinen, ei itse tutkimustulos kaikkine faktoineen.
  Meillä lapset nukkuivat puolitoistavuotiaiksi Haglöfsin makuupussissa ja perusvaatetus talvella oli sisävaatteet, makuupussi ja pehmeä vaununkoppa. Villasukat, lapaset ja kypärämyssy laitettiin jos oli kylmempää. Tuossa pussissa on niin hyvä huppu, että vain kasvot jäävät näkyviin. Lapsemme ovat olleet todella paikoillaan nukkuvaa sorttia, joten ei ole edes koskaan naama kääntynyt hupun sisään ja korva jäänyt paljaaksi. Kukin tavallaan.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  14.12.2012 at 09:45

  Sinne vaunuihin voi sen äitiyspakkauksen mukana tulleen lämpömittarin sujauttaa, koppaan tai peiton alle, ja tsekkailla lämpötilaa, jos asia huolettaa. Luottaisin tähän mekaaniseen mittariin jopa enemmän kuin itkuhälyttimien sähköversioihin. Perinteistä ”onko vauvan niska lämmin” -mittaria voi käyttää myös. Kesä on melkein pahempi kuin talvi, koska silloin ei niin helposti tajua, miten kuumiksi auringossa paahtuvat vaunut voivatkaan muuttua.

  Omat muksut on selvinneet sangen hengissä päikkäreistä myös -20 asteen pakkasilla ja mitä kylmempi, sen paremmin on uni yleensä maittanut. Täällä pohjoisessa kun voi olla reilusti pakkasta välillä viikkojakin putkeen.

  Parvekkeella nukuttajia muistuttaisin myös siitä, että yksi kaunis päivä se vauva osaakin nousta istumaan ja saattaa kurotella pois vaunuista. Se on muuten kamala ”herätys” vanhemmille, kun vaunuissa seisotaan kaidetta vasten. Muistakaa valjaat ajoissa!

 • Kristaliina
  14.12.2012 at 13:15

  Mullekin tuo Ylen uutinen on tuttu, ja me ollaankin ehkä vähän nössöilty tuon ulkona nukkumisen lämpötilarajan suhteen – eli ollaan sovittu, että pidetään ”omana rajanamme” jotain 8-10 pakkasastetta, vähän tuulen purevuudesta riippuen. Lämpötilathan eri puolilla Suomea voi olla hyvinkin erilaisia. Täällä raa’assa tuulessa se -15 tuntuu ihan eriltä kuin vaikkapa Kuusamossa tai Kittilässä (nuo esimerkit siksi, kun ovat mulle tuttuja paikkoja), jossa on paljon ”mantereisempi” ilmasto.

  Täällä meillä tuo raja on tainnut ylittyä vasta parina päivänä – täällä kun on koko ajan sitä paria pakkasastetta vaan, vaikka tuota lunta tosiaan on tullutkin jo ihan kiitettävästi…

  Liisa: Meillä onnistui pakkasella sellainen huijaus, että laitettiin lapaset ja se äitiyspakkauksen kevyttoppapuku ja laitettiin vaunukoppa eteiseen – puutalon eteinen oli sen verran kylmä, että täydestä meni :)

  Yritän välillä opettaa myös sisäpäikkäreille, että ei oltaisi aivan k*sessa, jos tulee jotkut paukkupakkaset… Tavallaan kyllä kahdehdin Ruusun & muiden sisänukkujia: on se pukeminen kyllä monesti väsyneen lapsen kanssa aikamoinen operaatio! Olkaa vaan iloisia, jos vauva nukkuu hyvin sisällä – pääasia että nukkuu :)

  Hyvä muistutus tuo parvekenukkujille! Kiitos, Vierailija (9.45)!

  Ai ja siitä palovaarasta – meillä nyt siis siirrettiin myös hälytin pois vaunukopasta. Meilläkin oli siis tapana tehdä niin kuin S-S:llä, eli hälytin koppaan, koska Silva (ihan niin kuin Nipsukin) ei monestikaan ala itkeä herätessään. Heräämisen kuulee sieltä, kun pienet toppahanskat alkavat viuhtoa ja kuuluu toppakankaan kahinaa <3

  Mutta nyt tosiaan siirrettiin hälytin vähän kauemmas tuon mahdollisen palovaaran takia. Vaikka tosiaan tuossa meidän hälyttimessä ei mitään lämpötilarajoja ollutkaan. Mutta niin – se on Briteistä tilattu, tuskin siellä tulee mieleenkään, että vauvat nukkuisivat pakkasessa :D

  Kiitos myös muista itkuhälytinsuosituksista! Ovat toivottavasti hyödyksi niille, jotka etsivät pakkasenkestäviä, lämpömittarillisia hälyttimiä!

  Kippuralla: Heiiiii, onko siis kohta onnittelujen paikka…? :)

   

 • ike (Ei varmistettu)
  14.12.2012 at 14:24

  Hihi, ihana kirjoitus! Tätä ilmiötä kyllä kovasti ihmetellään ”etelässä”! Oon varma, että tuo pohjoinen tapa nukuttaa ulkona on meidän säänkestävyyden ja perusterveyden taustalla (eihän suomalainen kovin helposti kai vilustu?). Asun Italiassa pienessä kylässä, eikä varmasti tule ulkopäikkärit talvella menemään läpi! Kylän rouvat paheksuisivat kilpaa ja pelottelisivat keuhkokuumeella. Mutta yritän sitä kyllä jossain kolkassa silti harrastaa (siis jonain päivänä, kun lapsia on).
  Mutta suomalainen ulkoilma on kyllä selkeästi terveempää ja kuivempaa kylmää kuin tämä välimerellinen, kostea kylmä. Pari lämpöastetta täällä tai nollakeli voi olla täällä kylmempi kuin Suomessa -25 jossain pohjoisessa; se työntyy aivan luihin ja ytimiin asti eikä siitä pääse eroon sisälläkään. Talot on usein vanhoja ja kylmiä ja lämmitys hurjan kallista. Siksi täällä kyllä kieltämättä sairastuukin paljon helpommin kuin Suomessa…

 • S-S
  14.12.2012 at 15:57

  No niin. Googlettelun, ällistelyn, kauhistelun ja pähkinnän tuloksena päätimme miehen kanssa yhteistuumin olla enää käyttämättä koko itkuhälyä. Meillä käytössä ollut malli oli kuin olikin juuri sellainen, joka ei alle 10 asteen lämpötiloihin sovi. Ja tottakai myös ohjeistuksena oli sijoittaa kapistus yli metrin päähän vauvasta.

  Onneksi terassin ovi ei ole niin paksu, etteikö sen läpi kuuluisi vauvan itku. Harmi vaan, että koska tosiaan Nipsu saattaa herätä myös täysin hiljaa itsekseen, laukkaan nyt alvariinsa vaihtaamassa ovella. Päiväpopitukset loppuivat myös tältä mammalta tällä erää tähän. Samperi, just kun olin löytänyt sen joululauluradiokanavan (voiko tuo sana oikeasti mennä noin….?) taas uudelleen.

  Krista, kiitos jälleen kerran tästäkin postauksesta! Ilman sua ja teitä ihanaisia kommentoijia pitäisin lastani vaarassa koko ajan. Kestää hetken toipua tästä, näin viime yönä ahdistavia painajaisia :/

 • tiia_
  14.12.2012 at 17:16

  Vastauksena tohon, että nukkuisivatko aikuisetkin paremmin ulkona – no, ulkoilmasta en tiedä, mutta viileässä varmasti! Meillä on puulämmitteistä kesämökkiasumista takana nelisen kuukautta, ja mitä kylmemmäksi ilma menee, sitä paremmin nukun. Öisin lämpötila mökissä on n. 8 astetta, enkä ole koskaan nukkunut sikeämmin. :)

 • 1 2 3