Kaunis (melkein) nimetön kukka

Mystisiä ovat ihastuksen tiet.

Jos käyttää jostain asiasta adjektiiveja ”valkoinen ja yksinkertainen”, voin aika suurella todennäköisyydellä jo vastata, että ”joo tota ei välttämättä mun juttu”.

Mutta jos jatkaa sanoilla ”valkoinen ja yksinkertainen… …tuoksuva kukka”, sellainen on jo kaksi kertaa saanut minut ihan lumoutumaan. (eka kerran täällä)

Siellä viidakkoseikkailusaarellamme Ko Siboyalla oli aukiolla kaksi ihan pystyynkuolleen näköistä puuta. Ja niiden alla maahanvarisseena… …oh, mitä kukkia! Se oli jotenkin aivan kummallista; yhtenä aamuna Silva poimi maasta kaikki suht ehjännäköisinä säilyneet mukaansa. Ja seuraavalla kerralla ohikävellessä – taas uusia kukkia! Ja taas uusia. Taas uusia. Niistä täysin kuolleennäköisistä puista.

plumeria korvan takana lowres

Mistä ne kukat oikein tulivat? Ihan kuin ne olisivat tipahtaneet taivaalta.

Maagista.

Olisi ollut ehkä vielä maagisempaa, jos olisimme nähneet kukkia vain sillä pienenpienellä turistivapaalla saarella. Mutta ei sentään. Samanlaisia puita (ei kylläkään lehtiensä puolesta niin kuolleennäköisessä ulkomuodossa) nimittäin kasvoi myös turistimeininkihotellimme uima-altaan äärellä Ao Nangissa.

plumeria puu lowres

Myös punaisena. Itse asiassa samassa puussa näytti kasvavan sekä valkoista että punaista – onko se edes mahdollista?

plumeria kukat lowres

Mietin ääneen ihanuuskukan nimeä – Joel mainitsi kuulleensa jossain nimen carnation. Seuraavana päivänä hajamielisenä maahantippuneita kukkia uima-altaassa lillutellessani mieleeni iski toinen nimi: ehkä hibiscus. Se tuli mieleen omastakin kirjahyllystä (muistaakseni) löytyvän kirjan nimestä, Purppuranpurainen hibiscus.

Kokeilin googlen kuvahakua – ei tärpännyt kumpikaan.

No hitsi. Täytypä varmaan Suomeen tultua tehdä bloggaus ja kysyä, tietääkö kukaan tätä kukkaa.

plumeria kädellä

Ennen tämän bloggauksen kirjoittamista kuitenkin… …niin, josko vaikka Google.

Kirjoitin ”white asian flower”, ja siinähän se. Kuvahaun ensimmäisenä.

Plumeria.

Sillä on nimi. Makustelen sitä. Plumeria. Kuulostaa… …putkimiesten ammattiliitolta?

Google sanoo myös temppelipuu. Okei. Parempi. Kelpuutan.

31

You Might Also Like

 • Tilia
  27.12.2015 at 20:29

  Hibiscus on kiinanruusu. :)

  • krista
   27.12.2015 at 20:49

   Oi, onko! En ole tiennyt – hibiscus kuulostaa niin eksoottiselta :)

 • Riinanen
  27.12.2015 at 20:55

  Äänsin tuon päässäni Plumeeria -ei kuulosta enää putkimieheltä, enemmänkin joltain, joka viittaa Kreikkaan. Kalimeeera, Plumeeeria…

  • krista
   27.12.2015 at 21:05

   Oi, Kreikka-yhteys oiskin hyvä! Kreikka <3 Myös sinne vois muuten kuvitella jotain tuollaista "kuivuudessa kukoistavaa" kukkaa <3

 • jonnaa
  27.12.2015 at 21:03

  Sulla tais olla joku kukkapenkki istutus joskus meneillään…sinne vaan kasvaa tuota☺ voi kumpa oliskin mahdollista saada suomessa luonnosta noin kauniita kukkia

  • krista
   27.12.2015 at 21:07

   Voi kunpa saiskin Suomeen! Meidän jasmike (jasmiinia vastaava) on ollut tuon bloggauksen (tuo vanha bloggaus siis) jälkeen harmillisen vaisuna; ei ole päästänyt enää niin ihania tuoksuja sen jälkeen. Tarkoituksena on istuttaa sitä lisää/leikata tuota olemassaolevaa, että pääsisi taas joskus kukoistamaan. Edes sitä <3 Iiiiihana tuoksu siinäkin!

 • Jenni
  27.12.2015 at 21:32

  Magnolia! Mekin keräiltiin noita Lantalla muutama viikko sitten. Ihania!

 • Jenni
  27.12.2015 at 21:38

  Luin vasta jutun loppuun. Plumeria täsmää tosiaan vielä paremmin. Mä oon aina luullut sitä puuta Magnoliaksi😄

 • Johanna
  27.12.2015 at 22:29

  Tunnetaan myös nimellä frangipani. Yleinen. Käytetään kukkaköynnöksiin (se ”leinä” tunnettu) koska on kestävä ja napakka.

 • Janika
  27.12.2015 at 22:31

  Minä arvaisin, että se voisi olla Tiaren kukka.

  • krista
   28.12.2015 at 06:39

   Googlasin ja se on tosiaan IHAN samannäköinen. Voisikohan olla sama kukka…?

 • Meriannen
  27.12.2015 at 23:26

  Frangipaneja <3 Miun lempparikukka! Toiselta nimeltään juuri plumeria. Tutustuin näihin Australiassa ja ovat niin kauniita, haluaisin itselleni näitä kotiinkin. Niitä saa tilattua kuulemma netistä, tai jos jostain saisi oksankin niin lähtisi siitä kasvamaan!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Plumeria

 • Lilah
  27.12.2015 at 23:36

  Hassua, jo ennenkuin sain luettua kuvaan asti, tuo kukka oli mielessä. Tosiaankin yleinen, varmaan joka thaimaanreissussa ovat tytöt poimineet noita maasta ja tahtoneet kiinnittämään kampauksiinsa.

 • Nina
  28.12.2015 at 13:24

  Meillä kulkee nimellä korvantauskukka. Täydellinen pistää lomaillessa korvan taakse :)

 • Kirahvi
  28.12.2015 at 23:22

  Tämähän on Sacuanjoche, joka on myös asuinmaani Nicargauan kansalliskukka! Meillä kasvaa tämmöinen pihallakin ja on siis täällä yleisesti käytössä ”korvantauskukkana”. Tyttöni on tykännyt kanssa kovasti, kun on välillä saanut kukan kampaukseensa. Googlaamalla selvisi, että kukka kuuluu juurikin Plumerioihin ja vaikka se on alun perin kotoisin Keski- ja Etelä Amerikasta, niin sitä tavataan nykyisin tropiikissa eri puolella maailmaa.

  Kukalla näyttää olevan käytössä eri nimiä maanosasta ja kielestä riippuen. Temppelipuu kuulostaa hienolta ja taitaa meillä jäädä käyttöön!

 • tsinnia
  28.12.2015 at 23:22

  Frangipani eli temppelipuun kukka tuo taitaa olla. Luulin kylläkin, että se on myrkyllinen, mutta ei kai sitten jos sitä yleisesti käytetään hiuksissa?

 • MMinne
  29.12.2015 at 08:19

  Kaunis kukka! Itsellä oli nuorempana tuollaisia muovisena hiuskoruna.. Mutta nää nimiehdotukset, mulla tulee frangipanista jotain syötävää mieleen, leivonnainen? Onks tää vaan joulunjälkeistä nälkää..;D

  • Katie
   4.1.2016 at 12:07

   No kun frangipane = mantelimassa. :-) Ei kai mitään tekemistä frangipanikukan kanssa, paitsi että saman suvun tyyppi on antanut nimensä sekä leipomukselle että plumeriasta tehdylle parfyymille. Tietää Wikipedia.