Uskomaton luontokokemus: El Torcal

Noin vuosi sitten näin ensimmäistä kertaa kuvia El Torcalista enkä voinut oikein edes ymmärtää näkemääni. Mikä ihme tuo paikka on, ja missä? Voiko tällaista oikeasti olla olemassakaan?

Siitä lähtien olemme Joelin kanssa halunneet mennä tuonne – tuo paikka on pakko nähdä!

El Torcal on vain noin tunnin ajomatkan päässä Fuengirolasta. Mutta huom: AJOmatkan. Ja meillähän ei ole täällä autoa. Julkisilla tuonne ei oikein pääse.

Niin lähellä mutta niin kaukana.

Mutta nytpä sitten vihdoinkin onnistuimme bongaamaan minibussiporukan päiväretken sinne, ja vieläpä sellaisena arkipäivänä, joka meille sopi. Oooooooooh, tätä oli odotettu!

Ja paikka oli totta kai livenä vielä huimempi kuin kuvissa! Aivan kuin olisi astunut johonkin eri ulottuvuuteen, tai elokuvan lavasteisiin. Oli niin vaikea uskoa, että muodostelmat eivät ole ihmisen muovaamia – vaan luonnon.

El Torcal on Unescon maailmanperintökohde, ja se on alkuperältään muinainen merenpohja (!!!), jonka kerrostumista eroosio on muovannut huimia pylväitä ja muodostelmia.

Kun siis mannerlaatat ovat törmänneet, ne ovat nostaneet muinaisen merenpohjan koholleen. Ja nyt se on siellä yli kilometrin korkeudessa vuoristossa – ihan huikeaa! Nykyistä merta se ei ole siis lähelläkään.

Vuosimiljoonien aikana sade ja tuuli ovat rapauttaneet vanhoista pohjakerrostumista osia pois, siitä tulevat nuo kolot ja muodot.

Bongaa Joel kuvasta.

Ja nuo kerrokset! Merenpohjan lujempien kerrosten välissä on siis ollut helpommin rapautuvaa kiviainesta; siksi tuo nykyään näyttää tuolta, vaakaraidalliselta. Tai kerrosvoilevältä.

Siis voitteko uskoa? Mun on pakko hokea tätä: tuo on merenpohjaa!

El Torcalin alueella menee kaksi kävelyreittiä: lyhyempi noin 45 minuutin reitti ja pidempi 2-3 tunnin kävelyreitti. Me olimme liikkeellä ilman lapsia ja pääsimme (JEE!) tuolle pidemmälle reitille – ja se olikin tosi mahtava, suosittelen! Etenkin näin arkena hiljaiseen aikaan pääsi kävelemään pitkiä aikoja ihan itsekseen.

Ja tuntui tosiaan kuin olisi johonkin uuteen avaruusulottuvuuteen tipahtanut! Mieli lepäsi, ja maisemat olivat toinen toistaan uskomattomammat.

Välillä pysähdyttiin syömään eväät, ja Joel tallensi kivimuodostelmia piirtämällä.

Ja ei, minä puolestaan en osaa olla keikkumatta.

Jos on liikkeellä lasten kanssa eikä pysty kävelemään tuota pidempää reittiä, ei hätää: myös lyhyemmällä reitillä näkee paljon.

Lisäksi kivimuodostelmia näkee ihan kävelemällä infokeskuksen ympärilläkin – eli vaikka olisi pienemmän lapsen kanssa tai liikuntaesteinen, ja vain ajaisi auton parkkiin ja kävelisi siinä lähistöllä, niin siitäkin saa jo hyvän kokemuksen paikasta!

Muutamia vinkkejä tästä paikasta retkikohteena vielä:

Ensinnäkin: jos on mahdollista, El Torcaliin kannattaa mennä arkena ja hiljaisella sesongilla. Viikonloppuna on kuulemma joskus niin täyttä, että autolla ei pääse lähellekään, vaan bussi kuljettaa saapujia edestakaisin – ja bussipaikkaa saattaa joutua odottamaan monta tuntia.

Arkena pääsimme pikkupakullamme parkkikselle asti eikä ruuhkia ollut. Olimme siis pitkälti ihan itsekseen. Muutama koululaisryhmä piti tosin asiankuuluvaa mökää ja infokeskuksessa oli enemmänkin porukkaa.

Toiseksi: El Torcal on tosiaan aika korkealla, joten siellä voi olla selvästi viileämpää kuin rannikolla. Tuulenpitävää vaatetusta siis mukaan, jos ei ole täyshelle!

Meillä aamulla oli parkkiksella hurja puhuri; onneksi oli mulla takki mukana. Tuuli esimerkiksi onnistui puhaltamaan multa kännykän kädestä, kun olin kuvaa ottamassa! Mutta ”kattila-alueelle” päästessä tuuli hävisi ja oli aika kuumakin, ja siellä takin ja huivin pystyi riisumaan.

Ja vettä tietysti riittävästi mukaan (ja hyvät kengät!), etenkin jos aikoo kävellä pidempää matkaa! Paljasjalkakengät toimivat meille tosi hyvin. Sateiden jälkeen siellä on kuulemma mutaisia kohtia – silloin kannattaa olla vedenpitävyyttä ja pitoa kengissä.

Aivan unohtumaton ja uskomaton kokemus, lämmin suositteluni! Esimerkiksi ihan Aurinkorannikolla lomailevien kannattaa ehdottomasti tehdä ”erilainen päiväretki” tänne!

Taas kerran en meinaa päästä yli siitä, miten uskomaton tämä meidän maapallomme on.

Aivan värisyttävän huikeaa.

28

You Might Also Like

 • INDIVUE
  15.3.2019 at 10:01

  Kerrassaan upean näköiset, piirustukselliset kalliot. Erinomainen syy lähteä Aurinkorannikolle – Kiitos vinkistä! :)

  • krista
   15.3.2019 at 10:05

   Joo tämä on ehdottomasti tätä sarjaa ”Aurinkorannikko yllättää”! Kun näin nämä kuvat, en meinannut millään uskoa, että nämä ovat tunnin ajomatkan päästä Fuengirolasta!

 • Traveller
  15.3.2019 at 11:26

  Käypä Kappadokiassa, hämmästyt vielä enemmän.

  • krista
   15.3.2019 at 11:30

   Piti ihan kuvagooglata – VAU! Maapallo on ihmeellinen!

 • Tia
  19.3.2019 at 17:04

  Joelin housut! Ihanat 😍 maisematkin näyttää kyllä hyvältä 😅

  • krista
   19.3.2019 at 17:54

   Joo noi on AIVAN ihanat munkin mielestä! Joel on tästä nyt puhunut aika paljonkin, se on kokonaan hylännyt farkut ja esimerkiksi täällä ei ole kuulemma yksiäkään mukana. Kuulemma kaikki nämä tällaiset on niii-iiin paljon mukavammat, ja uskon kyllä!

   • Tia
    19.3.2019 at 19:55

    Ihan varmast! Miä laitan aina kevääl farkut ylähyllylle ja otan esii vasta syksyllä 😁