Ihmepuhdistumisia! Eli testissä tekstiilipesuri

Kaupallinen yhteistyö: Kärcher

Pesuritestit jatkuvat!

Pari viikkkoa sitten meillä testattiin Kärcherin painepesuria ja huokailtiin, että ohhoh vau olipas tällä näppärä pestä terassikalusteet, tällainen olisi kiva hankkia omaksi. Nyt saimme testiin vielä toisenkin Kärcherin laitteen: tällaisen tekstiilipesurin. Ja nyt en enää hiljaa huokaile vaan tämän kohdalla tiedän.


”Me muuten ostetaan tällainen!”, ilmoitin kahden ensimmäisen testiminuutin jälkeen.

Tämä on siis kaupallinen yhteistyö Kärcherin kanssa, ja tällainen laite on tällä hetkellä meillä lainassa.

Tuolla tekstiilipesurilla voi siis pestä esimerkiksi matot, sohvat, patjat, pehmusteet tai auton verhoilut ihan vaikka suit sait siinä paikoillaan. Olen varmasti ennen ollut aika ummikko tällaisista pesuteknologia-asioissa, mutta enpä ollut tällaisesta kotilaitteesta koskaan kuullutkaan! Ihan huippu etenkin lapsi- tai eläinperheeseen.

Laite toimii painehuuhteluperiaattella, eli käytännössä tuosta imurin näköisestä putkesta suihkutetaan paineella pesuaine ja vesi tekstiilin, ja sama putki imuroi saman tien liat ja kosteuden pois likavesisäiliöön. Pinta ei ehdi siis kovin syvälle kastua (eli se myös kuivuu huomattavasti nopeammin kuin tavallisessa vesipesussa), mutta puhdasta tulee.

Toimenpide on muutenkin vähän niin kuin imurointia, joka myös pesee samalla. Imun hurina on jonkin verran kovempi kuin kovaäänisissä imurimalleissa, mutta homma on sisällä hyvin tehtävissä kuitenkin. Ei kuitenkaan ehkä ihan yöaikaan, hehe.

Irronneet liat muuten näkee sitten hämmentävän hyvin tuosta mustasta likavesisäiliöstä – tässä alla olevassa kuvassa se on vielä tyhjänä. Yritin ottaa kuvan myös likavesien kaatamisesta vessanpönttöön, mutta kuva (etenkin eteismaton pesuvedestä) oli kaikkine vessanpönttöisyyksineen kyllä nyt vähän liian karu julkaistavasti.

Kröhöm olemme eläneet harmaassa kurassa.

Pesutesteissä lähdin liikkeelle kaikkein ilmeisimmin pesun tarpeessa olevasta jutusta: eteisen kuramatosta. Meillä ei ennen ole ollut kuramattoa, mutta puutalon vuokralaiset olivat viime talvena sellaisen hankkineet lattian suojaksi, ja sen jälkeen matto on jäänyt meillekin käyttöön. Ja sitä on tässä toki paljon imuroitu, mutta pesty ei (tietääkseni) kertaakaan. Ja siinä se on kuraa imenyt jostain viime syksystä asti.

Joten se oli kyllä akuutisti pesun tarpeessa.

Ja ohhoh. Pesussa kesti alle viisi minuuttia: haaleanlämmintä vettä valkoiseen lokeroon ja pesutabletti sinne, kansi kiinni. Kaksi nappia eli imu ja pesuainesuihkutus napista päälle ja maton ”imurointi” sillä. Kädensijan liipasimesta säädellään pesuaineveden suihkutusta. Sitten uusi imurointi vielä pelkällä vedellä. Valmis. Mustan likavesisäiliön sisällön järkytyskauhistelu ja ruskean kuraveden kippaus vessanpönttöön.

Sitten ihastunut huokailu.

Tässä vaiheessa teimme siis jo sen päätöksen, että testilaina ei riitä – nyt kun tällaisen ihmepuhdistajan on nähnyt ja testannut, aiomme ostaa tällaisen laitteen myös omalla rahalla itsellemme. Tällaista meillä olisi tarvittu kaikki ne kerrat, jolloin kissa oksensi matolle. Tai kun taapero oli astunut mustikan päälle ja tepsutellut marjavarpaillaan ympäri talon mattoja. Eteismaton pesuun, tai jos jotain kaatuu sohvalle, patjalle, lasten kurajäljet autosta… Joo. Tämä me ostetaan.

Seuraava steppi: uuu uuu uuu mitä kaikkea tällä voikaan pestä! No ainakin…

…lastenrattaat! Kyllä! Kankaat voisi tietysti heittää pesukoneeseenkin, mutta… …no, eipähän ole tullut heitettyä. Kankaiden kuivuminenkin olisi vähän haasteellista, kun rattaat ovat kuitenkin päivittäin meillä päikkärikäytössä. Mutta nyt tuli puhdasta pienellä vaivalla, ja seuraaviin päiväuniin mennessä istuintekstiilit olivat kokonaan kuivuneet. Ilmavan kuivumisen mahdollistaminen on siis tietysti näissä tosi tärkeää.

Mutta ehkä kaikkein eniten olen tässä testissä hekumoinut meidän valkoisista (kyllä; ajalta ennen lapsia) lattiakolmiotyynyistä, jotka Joel oli jo uhannut heittää roskiin. Ne olivat niin ruokottoman kamalassa kunnossa, että ne kannettiin pois silmistä kellariin joskus viime syksynä. En siis antanut heittää niitä roskiinkaan, mutta emme oikein tienneet, että miten ne voisi pestä – tai ennen kaikkea miten kuivata.

Ja sieltä kellarin uumenista ne nyt sitten kaivettiin esiin. Ja pesuun!

Olin itse asiassa aiemmin ajatellut pestä ne pihalla painepesurilla, mutta nyt tuli hyvä sauma testata tätä tekstiilipesuria niihinkin.

…ja pesun jälkeen niistä tuli ihan käyttökelpoiset! Ei ihan uudenveroiset – tuo valkoinen väri, hik! – mutta sellaiset, että roskistuomio on selkeästi vältetty ja tyynyt tuntuvat puhtaanmukavilta käyttöön. Reilu vuorokausi pesun jälkeen me jo istuskeltiin niillä yöpaidoissa iltasatuja lukemassa – asia, mitä en olisi missään nimessä ennen tällaista pesua tehnyt, yhhyh.

Ja etuna painepesuripesuun tässä on tietysti se, että lattiatyynyjen vanut eivät päässet kastumaan kovin syvältä, eli kuivuminen on huomattavasti nopeampaa. Enkä edes oikein tiedä, mitä tuollaiselle intialaiselle vanulle (mitä ikinä onkaan) kastuessa tapahtuisi… Ei varmaan kovin hyviä juttuja.

Aion itse asiassa tuossa joku aurinkoinen päivä ottaa nuo patjat vielä uudestaan käsittelyyn ja toistaa homman ulkona oikein perin pohjin. Sitten ei tarvitse välittää ollenkaan roiskeista vaan pääsen pesemään vielä nuo reunat ja pyöreät kulmatkin ihan kunnolla. Tuossa tatamin päälläkin homma onnistui kyllä; pesurin imupuolella pystyi suhauttamaan satunnaiset roiskeet pois tatamilta. Tavallista tasaista pintaa (kuten mattoa) pestessä roiskeita ei siis niin paljon tulekaan, mutta tuollaisen ”kumpuilevan” pinnan pesu oli jonkin verran pärskivämpää hommaa. Ja oli myös vähän haastavampaa saada suutin kulkemaan kaikkiin koloihin.

Näiden lattiatyynyjen pesu ei siis enää ihan kahden minuutin hommaa ollut, mutta yhdenkristanhermonjakärsivällisyydenkestävässä ajassa silti selvisin.

Tässä muuten ennen-jälkeen -kuvat yhdestä kohdasta. Tuosta tummasta likapisteestä hahmottaa kohdan; sekin täplä vaalentui merkittävästi, mutta ei kokonaan lähtenyt. Tuo kukertava tunnistamaton läiskä (niitä patjoissa oli paljon) sen sijaan hävisi ihan kokonaan. Suihkin isoimpiin tahroihin ensin pesuainetta ja jätin vähäksi aikaa vaikuttamaan. Toimi suurimpaan osaan tahroja.

Ja väri kirkastui ihan merkittävästi valkoharmaamuhjulikaisesta (yök) takaisin valkoiseen.

Tatameista puheen ollen…

Hmm, voisikohan tuolla laitteella pestä tatameja…?

Nuo meidän yläkerran tatamit ovat nyt vajaa kymmenen vuotta vanhat – ne on Joelin aikoinaan omaan kotiinsa hankkimat. Tatamit ovat nähneet vuosien varrella (kuten nuo lattiatyynytkiin) aika monta kissanoksennusta ja parit pissavahingotkin. Niiden olkipinta on jo hyvin kaukana priimasta, joten rohkeus riitti tällaiseen ekspermentaaliseen pöhköön testifinaaliin: tatamin peseminen tekstiilipesurilla – hitti vai huti?

Päätin kokeilla (Joelin luvalla) pesuria ensin huonokuntoisimpaan tatamiin; sellaiseen, joka on erittäin pahasti naarmuuntunut (melkein narut puhki) portaiden turvaportin alla.

Sur-rur-rur. Tai oikeammin wu-wu-wuuuum.

Kyllä! Kyllä! Pinta näytti pystyvän ihan kunnossa (tai siis samassa yhtä huonossa kunnossa kuin se oli ennen pesuakin) eikä tatami vaikuttanut imevän vettä sisäänsä niin kuin pelkäsin. Laitteen kosteutta poistava imu on näköjään oikeasti tosi tehokas.

Tutkailin hetken tulosta ja se näytti niin hyvältä (ja irronneen likaveden määrä pahalta), että päädyin sitten pesemään kolme tatamia kerralla – tällaisen suoran pinnan peseminen oli taas kerran hurjan nopeaa ja helppoa. Pari minuuttia. Pestyt tatamit jätettiin ilmavasti pystyyn kuivumaan, kun lähdimme viikonlopuksi Tampereelle. Ja palatessamme ne olivat ihan täysin kuivat ja valmiit lattiaan.

Ah! Puhtaita tatameja ja puhtaita lattiatyynyjä! Yläkerrassa taas paljon mukavampi pyllyillä! <3

(pyllyily = vähissä vaatteissa, kuten yökkäreissä/alusvaatteissa oleilua, ei (välttämättä) paljaita pyllyjä. Täytyy tarkentaa ennen kuin joku paheksuu, haha.)

Yhteistyössä: Kärcher

23

You Might Also Like

 • Westend Mum
  6.6.2017 at 10:10

  Oho, sinähän se olet ahkeraksi heittäytynyt! Vaikuttaa kunnon suursiivoukselta :) No, puhtaassa kodissa on kiva olla!
  http://westendmum.fi

  • krista
   6.6.2017 at 10:12

   Haha, en siis kaikkea tehnyt ihan kerralla – vaatteiden vaihtuminen ehkä paljastaa :) Mutta tuolla on helppo surauttaa aina joku juttu puhtaaksi, eikä tavallaan edes ehdi ajatella siivoavansa :D

 • Heispi
  6.6.2017 at 10:52

  Mä tykkäisin, että tällaisia voisi vuokrata. Sitten surruttelis kaikki puhtaaksi ja veisi vempaimet pois. Meillä nimittäin ei mahdu enää yhtään masiinaa yhteenkään kaappiin 😅

  • krista
   6.6.2017 at 11:02

   Meilläkin Joelin eka kysymys oli, että no missä sitä säilytetään :) Ihan hyvä kysymys :D Mutta mä uskon, että tuota meidän portaidenaluskaappia on mahdollista järjestämällä järkeistää niin, että siellä ois ehkä jopa aika hyvin tilaa – nyt sinne on vaan sullottu kamaa. Toivottavasti saadaan sinne mahtumaan!

   Mutta joo hei sellaisia vuokrauspalveluita oon kyllä nähnyt! Kannattaa googlata omaa kaupunkia, josko sattuisi tärppäämään. Tai sitten kimppaostona naapuri- tai sukulaisporukassa niin, että jollain on tilaa säilyttää :) Kooltaan tää on suunnilleen imurin kokoinen, mutta vähän eri muotoinen (lyhyempi, mutta korkeampi).

   • Laura
    6.6.2017 at 14:14

    Meillä oli tällainen vastaava laite pääsiäisen yli vuokralla, ja sillä pestiin meidän, kaikkien sisarusteni sekä vanhempieni autojen penkit, lasten turvaistuimet, monta sohvaa ja mattojakin. Vuokra oli 50 e, joten oli kyllä hintansa väärti kun tällä tavoin kimpattiin :)

 • Ansku
  6.6.2017 at 11:20

  On kyllä kätevä :) Vähän aiheen ulkopuolelta jos saa uudella, niin kiinnostais kovasti tietää, mistä ootte hankkineet lasten sängyn vieressä olevan kaiteen ”jatkopalan”? Siis se säleikkö joka ulottuu kaiteesta kattoon. Tarvittais just joku sellainen ylähalliin! Kiitos paljon jos tämmöiseen uteluun viitsit vastata :)

 • nro26
  6.6.2017 at 13:56

  Hei jos tuo valkoisuus alkaa häiritä, niin nykyään on tämmöstä spreijattavaa kangasväriäkin! :)
  http://www.fabricspray.eu/?fi_simply-spray-kangasvari,6

  • krista
   6.6.2017 at 19:11

   Uuuu! Ootko sä testannut noita? Irtoaakohan väriä esimerkiksi kastuessa…? Heti katselen tuota oranssia :D :D :D

 • Aino
  6.6.2017 at 18:58

  Ah, aamen! Pääsin joskun töissä tällaista käyttämään, ja siittä asti oon haaveillu ittelle. Vähän vitsikkäästi lukiessa aattelin että sano pliis että seuraavaksi arvot tällasen ja just mulle :D

  Tuo kimpassa vuokraaminen voiski olla semmonen vaihtoehto mihin ois varaa, kiitos ideasta Laura!

  • krista
   6.6.2017 at 22:28

   Tää on kyllä sellainen ”kerrasta koukkuun” -laite :) Hih jatko-osaa tälle postaukselle ei ole toistaiseksi suunniteltu, mutta JOS sellainen on joskus tulossa, voisin yrittää puhua arvonnan puolesta :)

   Mutta joo peukutus kimppavuokraukselle tai -ostolle! Tuolla FB:n puolella kyseltiin hintaa ja sinne jo katselinkin, että kone maksaa ostettuna 299 Prismassa tai K-raudassa (netin mukaan). Edullisempiakin hintoja saattaa vielä bongata, eli kantsii myös pitää silmät auki, jos tulee tarjouksia jostain!

 • Mm
  6.6.2017 at 22:33

  Siis kuka vois paheksua paljaita pyllyjä!? 😂

  • krista
   6.6.2017 at 22:41

   Hihi en tiedä, paljaat pyllyt on maailman luonnollisin juttu! :)

 • Torey
  7.6.2017 at 09:33

  Sänkyjen patjojen pesu! Sohvatyynyjen pesu! Matot! Muuttaessa kylppäreiden pesu höyryllä (kyllä kiitos!). Höyrypesuri, mahtava keksintö. Meillä on tavallaan yhteisomistuksessa moinen. Sukulainen osti sen, mutta se on meillä säilössä tilan takia. Kaikki saa käyttää ja kaikki voittaa! :D

  • Lilah
   9.6.2017 at 21:32

   Mut tämähän ei ollut höyrypesuri eihän? Siis ei kuumenna vettä? Moisella itse kanssa pessyt auton penkkejä, sohvan ja maton. Kylppäriin höyrypesuri on tehokkaampi.

   • krista
    9.6.2017 at 21:48

    Joo siis höyrypesuri on eri, siinä on eri tekniikka! Sellaista en oo koskaan nyt kädessäni pitänyt, mä oon kokeillut nyt vaan näiden postausten myötä painepesuria ja tätä tekstiilipesuria :) Mutta joo höyrypesurikin on kuulemma tosi hyvä! Tälläkin voi pestä kaakelilattiaa kyllä, mutta tästä ei tosiaan tule höyryä, vaan ihan vettä ja pesuainetta, ja sitten imu imee pois :)

 • K
  9.6.2017 at 20:49

  Tämmöinen pitää saada! Osaatko sanoa onko noissa kärcherin sivuilla olevissa eri malleissa merkittäviä eroavaisuuksia (onko esim tuo 6.100 uusin tulokas vai mitä)?

  • krista
   9.6.2017 at 21:46

   Hmmm hei tuotapa mun pitääkin kysäistä! Meillä siis testissä (ja nyt ostettiin) tuo 5.100 -mali; ja siis jostain oli ohimennen puheena (taisi olla tilanne, kun otettiin käyttöohje), että erona on väri :) Oiskohan se nyt tuossakin vaan se väriero…? Mutta nyt en uskalla sanoa! Mä kysyn Kärcheriltä ja palaavat varmasti maanantaina asiaan!

   Mutta joo siis suosittelen, ihan mahtava laite!

   • K
    13.6.2017 at 12:16

    Moikka! Olitko vielä tähän ennättänyt selkoa saada? :)

    • krista
     13.6.2017 at 12:33

     Äääääää unohdin kysyä! Anteeksi! Laitan nyt saman tien kysymystä menemään, vastaavat varmasti pian!

  • krista
   21.6.2017 at 18:25

   Pahoittelut vielä, että kesti – NYT tuli vastaus! Katson, josko oisit jättänyt meiliosoitteesi, niin laitan sinnekin :)

   ”SE 5.100 ja SE 6.100 ovat käytännössä sama malli. SE 4001 puolestaan on vanhempaa tekniikkaa, eikä käyttömukavuudeltaan aivan kahden edellä mainitun tasolla. Etuna tosin, että se toimii tosin näppärästi myös vesi-imurina.”

   • K
    22.6.2017 at 22:13

    Kiitos selvityksestä! Nyt on 6.100 versio hankittu ja juhannuksen jälkeen autot ja sohva saavat elämänsä käsittelyt!
    Hyvää juhannusta teidän koko poppoolle! :)

    • krista
     23.6.2017 at 15:05

     Uuuu mahtavaa! Hyvää juhannusta myös sinne! <3