Täydellinen laattalöytö

Meidän ”kaikki kesken” -elämässä kodin laittaminen etenee pieni juttu kerrallaan – keskeneräisyyden sietäminen taitaa olla vanhassa puutalossa elämisessä aika keskeinen taito. 

Myös puutalon keittiö on odotellut niitä parempia aikoja. Aikoinaan tänne muuttaessa totesimme, että keittiörempan aika on ns. vähän myöhemmin (haha), mutta väliaikaiseksi tarkoitetusta värikkäästä keittiöstä tuli niin i-ha-na, että eihän me siitä haluta luopua! Tämäkö keittiö me muka muutettaisiin ns. tavalliseksi vaaleanhaaleaksi katalogikeittiöksi – no ei todellakaan muuteta!

Viimeiset kuukaudet vuodet olemme ajatelleet (täällä), että keittiön rempaksi riittää lieden ja lavuaarin, työtilan ja kaakeleiden uusiminen. Sitten joskus.

Harjoitin kaakelipähkäilyä jo tuossa pari vuotta sitten, mutta varsinaiseksi toimintasykäykseksi homma ei koskaan edennyt. Suunnittelimme vitsillä jo kaakelitoiviomatkaa esimerkiksi Portugaliin – kunnes viime viikolla täydelliset meidän taloon kuuluvat kaakelit hyppäsivät suoraan eteeni! Ei Portugalissa vaan Facebookissa!

Koska siis katsokaa tätä!

Puutalon keittiön värit:

Puutalon ”uudet” kaakelit:

Täydellistä!!!

Nämä aarteet (ne todella tuntuvat aarteilta!) ovat lojuneet vuosikymmeniä varastosta – ne ovat maahantuojilta saatuja näytekappaleita ilmeisesti 70-luvulta. Kaakeleiden omistaja pähkäili eräässä sisustusryhmässä, että mitä näille tekisi, kun hänellä itsellään ei ollut niille käyttöä. ”Myy!”, moni ehdotti. Ja kun ne sitten vähän myöhemmin tulivat myyntiin, hyökkäsin haukkana paikalle! Ja sain ne sitten huutokaupassa ostettua, voi mikä ilo ja onni!!!

Kaakelien määrä ei riitä koko meidän keittiön välitilaan, mutta tuohon lieden yläpuolelle niitä on juuri sopivasti:

Jos näitä ”jatkaisi” samantyyppisillä yksivärisillä, saattaisi saada kaakeloitua vielä lavuaarin yläpuolenkin – mutta toisaalta ei tee mieli sotkea uutta retroon vaan mieluiten pysyisi samalla aikakaudella. Hmm, pitää miettiä…

Tai jos näitä löytäisi jostain lisää! Jos joku tunnistaa kuvion, mallin tai maahantuojan, niin todellakin saa vinkata!

Seuraavaksi pitäisi miettiä, voisiko nämä asentaa paikoilleen lieden päälle jo nyt (ja miten? aiemmat pitää poistaa varmaan?), jolloin nämä saataisiin päivittäin ihasteltavaksi jo tänä syksynä. Vaihtoehtoisesti nämä jäävät vielä odottelemaan niitä parempia aikoja (aikaisintaan keväällä), kun remppaamme sitten tuon työtason ja uusimme liedenkin.

Koska olisi siis tietysti kamala tragedia, jos nämä sitten viottuisivat, kun alla olevaa työtasoa uusitaan – ehkä olisi turvallisempi laittaa vasta siinä yhteydessä, kun työtaso revitään irti…?

Mutta kun oh nämä ovat niin ihania, että näitä tekee mieli ihastella ja hipelöidä koko ajan!

Ehkä nyt ensi alkuun ihastelen näitä näistä kuvista ja pakkaan huolella pois ennen kuin lapset ajavat jollain polkuautolla niiden päällä. (meillä ei ole polkuautoa, joten tämä riski on aika minimaalinen)

Aijaijaijai, katsokaa nyt näitä vielä. Joskus se (kaakeli)onni tulee vain ihan yllättäen vastaan <3

Sanoinko jo, että TÄYDELLISET.

PS. Puutalon keittiön rempasta aiemmin täällä.
Keittiön (kerrankin siistinä) esittely täällä.
Kaakelipohdintaa täällä.

39

You Might Also Like

 • PikkuKirppunen
  12.9.2018 at 17:07

  Oi, ihanat! Ja just sellaset kun voisin kuvitella, että jos tein kööki osais puhua niin tuollaiset pyytäisi! 😍
  ———
  Mutta kaakelointiasiaan: mistään mitään varmaa tietämättä mä veikkaisin, että kannattais varmaan vaihtaa se taso ekana — lähinnä jos ei löydäkään sitten sitä uusiessa just nykyisenpaksuista tasoa, niin ettei sitten jäisi sellasta hassua koloa tason ja kaakelien väliin. Muutenhan yllyttäisin laittaan nuo hetimiten paikoilleen.

  • krista
   13.9.2018 at 08:55

   Just sama fiilis! Ihan just silleen, että nämä kaakelit KUULUU tähän keittiöön ja tähän taloon!

   Hyvä pointti! Eilen illalla sillä silmällä katseltiin ja mä arvioin, että nykyiset pöytälevyt (jos ottaa puuta niin kuin haluan) saattaa olla jopa vähän paksumpia kuin tämä eli tulla kaakelin päälle; sekään ei ole nätti. Tai sit jos pöytälevyn repii irti ja se haukkaakin osan seinästä/kaakelista – AUTS! Sellainen vaihtoehto vois olla, että kaakelit kiinnittäisi johonkin levyyn ja sen tuohon seinään, jättäisi vanhat alle siis. Mutta en tiedä, onko siinäkään mitään järkeä. Joel haluaisi alkaa jo viikonloppuna hommiin, mutta ehkä ois parempi vähän malttaa vielä :)

 • Reetta
  12.9.2018 at 17:23

  Aivan ihana löytö!!!
  Mä jo rupesin miettii miten noi sais riittämään koko keittiöön (en tiiä montako noita on) mut vois tulla aika kiva myös jos laittaa valkoista samankokoista laattaa ja noita aarteita sinne sekaan sinne tänne 🤔😍

  • krista
   13.9.2018 at 09:14

   Tuossa on ehkä noin kolmasosa siitä, että saisi koko työtilan ylätason laatoitettua – ja sit laattaa meillä on myös vastakkaisella seinällä vanhan puuhellan alkuperäisellä paikalla (nykyään siinä on lipasto). Että laattaa tuonne saisi paljon uppoamaan :D Mutta ei mitenkään välttämätöntä, että on samanlaista siinä vastakkaisella seinällä.

   Joku tuollainen ”jatkamissysteemi” voisi olla hyvinkin toimiva! Tai sitten vaan antaa olla lieden päällystän reippaasti värikäs ja laittaa muun osan vähän hillitymmällä. Veikkaan, että toimisi myös niin!

  • Anna
   14.9.2018 at 18:05

   Minäkin laittaisin varmaan juuri näin että valkoisia samaan kokoluokkaa olevia laattoja jos löytäisi niin ripottelisi nämä vähän sekalaisesti liikaa järjestystä miettimättä sinne sekaan. Ja vain tuohon tasojen yläpuolelle. Vastakkainen seinä voisi ottaa sitten jonkun näissä olevan värin ja mennä yksivärisenä oranssina tai turkoosina vaikka.
   Toki pitäisi nähdä fyysisesti paikka että osaisi todella sanoa sopiiko niin tai näin.

 • Anni
  13.9.2018 at 10:10

  Väliaikaiseksi ratkaisuksi voisit laittaa värikkäitä kaakelitarroja :) kaakelitarra.fi:stä löytyy boho mallisto, jotka on väriltään aika kivoja.

  • krista
   13.9.2018 at 10:14

   Hei kiitos vinkistä, voisin kurkistaa :)

 • Wislabon
  13.9.2018 at 16:07

  Kävisikö lasi välitilan seinään niille osin, joihin ei tuo kaakeli riitä? Lasi on helppo puhdistaa ja sellaisia saa värillisinä tai sitten asennettua taakse vaikka tapettia ja jonkun valokuvan jostain teidän reppureissuilta. Mä näkisin siellä jonkun rantaviivan, jossa näkyis palmuja, vaaleaa hiekkaa ja turkoosia merta! :) Vois aamupalapöydässä ihailla maisemia!

  • krista
   14.9.2018 at 11:19

   Joo lasiratkaisu mulla on ollut kans joskus mielessä – etenkin kun ei meinannut löytyä sopivia kaakeleita. Ajattelin jotain retrotapettia ja siihen lasia päälle. Sellainen ois kyllä kans ihana! Tai just valokuva!

 • Marsikka
  13.9.2018 at 21:09

  Wowww siis niin mahtava löytö! Ymmärrettävää kyllä että millään ette malttaisi odottaa kevääseen että nuo pääsee seinälle.

  • krista
   14.9.2018 at 11:21

   No niinpä! Tekisi mieli laittaa seinään HETI NYT IHAN VÄLITTÖMÄSTI <3 Niin superihanat <3

 • Riika A
  14.9.2018 at 08:27

  Hei mun lapsuudenkodin kylppärissä oli just tuommoisia laattoja! Siis noita sinisiä. Mutta olivat tietysti semmoisia kylppärin laatan kokoisia, nää on varmaan pienempiä?

  • krista
   14.9.2018 at 11:22

   Ooo mahtavaa, ensimmäinen ”tunnistus”! Osaatko yhtään sanoa, miltä ajalta ne oli sinne laitettu? Oliko tuota kuviota vai oliko yhdessä tasaisen värin kanssa?

   Näiden koko on 20*20 muistaakseni eli sama koko kuin tuossa tämänhetkisessä kaakelissakin. Oliko ne teillä isompia vielä?

   • krista
    14.9.2018 at 13:20

    Hups muistin väärin, nyt mittasin: 15*15 siis sekä näissä että noissa aiemmissa :)

    • Riika A
     14.9.2018 at 14:48

     No kyllä ne sitten voi ollakin saman kokoisia! Meillä oli siis yksi seinä tuota kuviollista sinistä, ja loput kolme yksiväristä. En voi olla varma, oliko se yksivärinen juuri tuota samaa, jota sun kuvissa näkyy, mutta ois hyvin voinut olla. Mä katson, josko niitä löytyisi vielä jostain varaston perukoilta, mutta ei kannata hirveästi tähän toivoaan pistää.

     Talo on valmistunut n. vuonna -77.

     • krista
      14.9.2018 at 14:58

      No oho – ei hitto ajattele, jos oiskin sama ja jos teiltä löytyisi jostain perukoilta tätä :D :D :D Ei sellaista vois tapahtuakaan, liian hurja yhteensattuma… Mutta kutkuttava ajatus, aattele jos löytyis vaan lisää…? :)

     • Riika A
      14.9.2018 at 15:22

      Toi kuviollinen ainakin on ihan varmasti sama! Kyllä mä luulen että se yksivärinenkin on, ja voisihan se sopia yhteen näiden kanssa vaikkei just samaa sarjaa olisikaan. Se onko näitä enää jäljellä onkin sitten ihan toinen juttu. Mutta siis ihan varmasti näitä olisi jonkun varastossa, kunhan se joku vaan löytäisi sun blogin… Voithan sä tietysti laittaa ostoilmoituksen johonkin tori.fi:hin tms, mutta epätodennäköistä on, että se sieltäkään just oikean ihmisen silmille pomppais. Mutta eihän siinä mitään menetä! Ja voishan sieltä hyvinkin löytyä jotain saman tyylistä, joka sopisi näihin jatkoksi.

     • krista
      14.9.2018 at 16:30

      Joo tori.fi:stä vois kyllä kokeilla! Tai oisko jotain rakennustarvikekirppiksiä olemassa, sellaisiakin voisi googlailla… Aika hakuammuntaa, mutta eihän sitä koskaan tiedä!

     • Riika A
      14.9.2018 at 20:33

      Joo, hakuammuntaa, mutta ei kuitenkaan ihan täysin mahdotonta! Vähän heikolta näyttää kyllä valitettavasti meidän päässä – tulin tänään äidilleni ja tutkin ne varaston perimmäiset nurkat – ilman tulosta. Yritän vielä tutkia niitä ”vähemmän perimmäisiä” soppia, mutta veikkaan että ne laatat ois olleet juuri niissä ihan perimmäisissä nurkissa jos jossain.

     • krista
      15.9.2018 at 10:50

      Ei hitsi miten ihanaa, sä tosiaan lähdit kaivelemaan <3 <3 <3 Mä tätä lukiessa ihan liikutuin, että oikeasti joku näkee vaivaa ja lähtee katsomaan, apua miten ihana oot, KIITOS!!!! <3 <3 <3
      -
      Harmi ettei löytynyt, mutta siis MIELETTÖMÄN IHANAA, että yritit! <3

     • Riika A
      15.9.2018 at 20:22

      Nyt joutuu kyllä luovuttamaan, ei löydy. :( Hitsi, musta ois ollu niin kiva löytää niitä teille, edes muutama!
      Yksiä toisia saman aikakauden kaakeleita löysin, mutta eivät kyllä ole yhtään saman tyylisiä näiden kanssa. Siihen keittiön toiselle puolelle saattaisivat käydä, riippuen tietysti siitä millaisia muita laattoja siihen löydätte. Niissä on kahta ruskean sävyä, ei minään erityisenä kuviona. Ei siis mitenkään ”wau”, mutta sen tumman puun kanssa voisivat toimia ihan kivasti.

 • Heini
  14.9.2018 at 10:56

  Minä en ymmärrä miksi nykyään ei enää tämmöisiä valmisteta!! Tiedän että varmasti olisi ottajia (🙋). Hiukan harmitti kun sait nämä kaikki vaan onhan nuo nyt ihan teitä
  ja teille tarkoitettuja ❤ Itse nappasin samaiselta myyjältä hiukan hillitympiä, en malta odottaa että saan ne seinälle 😍

  • krista
   14.9.2018 at 11:18

   Oooo ai sä ostit ne toiset! Nekin oli ihan superihanat! <3
   -
   Ja kyllä, varmasti tällaisille löytyisi vielä nykyäänkin ostajia! Nyt vaan jyllää niin vahvasti se minimalismi... Harmaa ja valkoinen jne. Toisaalta Habitaresta oon kuullut (en ole siis käynyt), että siellä olisi ollut jonkin verran ilmassa paluuta väreihin.

 • Saija
  14.9.2018 at 13:12

  Joku keramiikkataiteilija tai savikaakeleita valmistava käsityöläinen (näitä on, meillä on keittiössä Rakennusapteekin kautta hankitut käsin tehdyt laatat, ihan erityyliset tosin) voisi ehkä tehdä teille laattoja, jotka sopisivat noiden jatkoksi.

  • krista
   14.9.2018 at 13:16

   Oi ihana vinkki, tuo olisi tosi mahtavaa! Rakennusapteekissa taitaakin olla vielä tuttu tyyppi töissä jolta voisin kysellä, hmmm minäpäs selvittelen! Kiitos!

 • TiinaKoo
  14.9.2018 at 23:07

  Mun lapsuudenkodista löytyy noita yksivärisiä laattoja! Vuonna 1968 rakennettu rivitalo. Oiskohan isäni saanut jotain mallilaattoja ja sitten ripotellut ne muistaakseni valkoisten sekaan. Keittiön lattia oli koottu noin 30×30 kokoisista muovimaton paloista. Siis muovimattoa, mutta laatan näköistä. Siinä tuo sama kuviointi. Värinä tosin joku siniharmaa tms. Nuo muovimatot on menneet kaatopaikalle, kun lapsuudenkodin ostanut veljeni laittoi laminaattia tilalle :(

 • TiinaKoo
  14.9.2018 at 23:18

  Tuo lapsuuteni asuinalue rivareineen on muuten osa rakennushistoriaa:

  http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=197

  Rivitaloalue on varsin värikäs kokonaisuus. Löytyy ainakin punaista, vihreää, oranssia ja ruskeaa ulkoseinää:

  https://www.pinterest.com/amp/pin/293156256979100862/

  • krista
   15.9.2018 at 11:02

   Linkkien takia oli mennyt roskapostiin viesti, ja sitten tulikin tuplana, mutta poistin toisen!

   Mä oon muuten joskus lapsena käynyt tuolla alueella! Siellä on opiskelijoiden asuntoja myös, muistanko oikein? Tosi kiva, että näitä 60-70-lukujen alueitakin aletaan arvostaa, ne ovat kuitenkin tosi hyviä esimerkkejä sen ajan arkkitehtuurista. Ja värien käytöstä :)

 • TiinaKoo
  15.9.2018 at 23:01

  Joo, Kortepohjan Ylioppilaskylä. Opiskelija-asuntoja yliopisto-opiskelijoille. Osa taloista tunnetaan nimellä DDR.

  Käsittääkseni tuo rivarialue on aina ollut arvostettu. Olisikohan siksi, kun joku tunnettu arkkitehti suunnitellut ja jo valmistumisen aikaan esiteltiin arkkitehtikirjoissa ym. Muistan, että kotoakin tuo kirja löytyi ja naapureiden asunto oli esitelty sisätiloja myöten. Kaikki asunnot tietty erilaisia, kun jokainen sai valita itse haluamansa materiaalit. Ja, esim. sen, laittoiko saunan vai ei. Meillekin sauna tuli vasta muuton jälkeen. Nykyäänhän moni jättää saunan kokonaan pois, ainakin uusissa kerrostaloasunnoissa. Teilläkin on muistaakseni vaatehuoneena tms.?