Syyskukkapuutteessa

Saanko esitellä meidän puutarhamme kukoistavimmat ihanuudet!

Unikko…

…pioni…

…sekä iiris:

Sekä tietysti meidän perinteiset uhkeasti kukkivat pensaat!

Syreeni…

ja jasmike:

Öööh. Kaunis väri se vihreäkin tietysti on.

Nythän on käynyt jotenkin hassusti niin, että kaikki meidän pihalla kukkivat ihanuudet kukkivat vain alkukesästä. Ja niin pienen hetken aikana, että jos sattuu olemaan reilun viikon poissa – sanotaan nyt että Sotkamossa, kuviteltu esimerkki haha – niin saattaa missata koko loiston. En tainnut nähdä viime kesänä yhtään avautunutta unikkoa, pienen kurkistuksen vaan.

Ja jos tuolla jokin myöhempää kesää varten istutettu syysleimu onkin piilossa…

…se häviää tehokkaasti ympäriinsärojahtaneiden isojen alkukesänkukkijoiden lehtien alle.

Oikeastaan nyt vasta tänä vuonna olen hoksannut, että hei puutarhapalstoilla kukkii vielä näin syyskuun alussakin! Mitä ovatkaan nämä upeat ihanuudet, jotka vielä näin alkusyksystä ovat näin täydellisen värisiä…?

Oma tumpelotunnistustutkani sanoi, että kehäkukkia ja daalioita, ja googlen perusteella ehkä jopa osui oikeaan. (wohoo, mä oon kehittynyt – alkuun tunnistin vain voikukan ja nokkosen). Vai mitäs sanotte tuosta punaisesta, onko se oikeasti daalia? Saattaa olla joku muukin, haha.

Mutta entä tämä tötterökeskustainen? Hauska!

Voi, miten kaipaankaan tällaisia alkusyksyn kukkijoita myös meidän pihaa piristämään!

Daalioita meillä joskus olikin – kasvatin niitä siemenestä asti ja luulin lähes loppuun asti auringonkukiksi – mutta hitto vie kun ne pitää kai ”talvettaa”.  Meidän daaliat ovatkin olleet huolella sanomalehtiin käärittynä ja styroksisessa pakasteboksissa talvehtimassa kellarissa syksystä 2016 asti.

Kehäkukat puolestaan taitavat olla (joo, google vahvisti) yksivuotisia. Perennat (eli monivuotiset) ovat mulle jotenkin helpompia, kun ne putkahtavat itsestään maasta joka vuosi, mutta kyllä tuo kehäkukkapuoli pitäisi nyt varmaan ottaa haltuun – ne ovat niiii-iiiin mun makuun!

Mutta minne? Tuossa korkeiden kukkien (pionit, iirikset, liljat) penkissä ne tosiaan häviävät sinne sekaan… Vai voisikohan vaan ripotella siemeniä penkin reunustalle ja toivoa parasta?

Tahtoo kukoistusta syyskaudellekin! Muita syyskukkaideoita?

Onko tämä palstalta bongattu muuten päivänhattu? Tämä ilmeisesti ois myös monivuotinen!

Pari Sideshow-Bobia on viime syksynä itsekseen ilmestynyt tuohon kukkapenkin ulkopuolelle, ja kerran meillä on ollut yksi oravien kylvämä auringonkukka.

Meillä pitäisi olla auringonkukkia. Itse asiassa maailmassa on virhe, kun meillä ei ole auringonkukkia.

Onneksi meidän kesäkukista samettikukat vaan jaksaa-jaksaa-jaksaa…

..ja karjalanneidot amppeleissakin ovat vielä voimissaan.

 

Tän takia nämä kaksi ovatkin mun kesäkukkalemppareita: saan ne kukkimaan kesäkuun alusta ensimmäisille pakkasille asti.

Nyt tuuli jo tuota karjalanneitoa kovasti kurittaa, sieltä on katkeillut paljon noita roikkuvia rönsyjä.

Mutta jaksaa, jaksaa se vielä!

Kukkiiko teillä vielä?

13

You Might Also Like

 • Zinnia eli oppineiden kukka
  3.9.2021 at 14:38

  Tötterökeskustainen ja sen yläpuolella oleva kukka ovat molemmat zinnioita. Niitä on erivärisiä ja -muotoisia.

  • krista
   3.9.2021 at 15:12

   Ooo, mulle uusi kukka, kiitos! <3 Mietin, että miten sen erottaa daaliasta, mutta googlaamalla Daalialla näyttäisi olevan "terävämpi" terälehden muoto kuin tsinnialla!

 • essi
  3.9.2021 at 15:26

  Teillä pitäis olla verenpisaroita ja krysanteemeja jos multa kysyy. Toki ne olis molemmat talvetettavia (itse nostan eteisen nurkkaan vaikka tietty valoista viileä tila olis parempi). Mutta värit ja muidot!

  • krista
   3.9.2021 at 15:36

   Oijoijoi erityisesti krysanteemi JOO! Mutta tuo talvehtiminen kyllä ei taida onnistua… (kokemuksella daalia) Vai oiskohan meidän eteinen tarpeinen viileä, hmm…

   • A
    4.9.2021 at 19:54

    Verenpisarat on meidän parvekkeella kasvanut ihanasti (ostettiin kun orvokit alkoi olla menneitä) ja harmittaa suorastaan kun ei ole sopivan viileähköä tilaa talvettaa sitä (nostan sen kumminkin sisälle kun lasitettu parveke muuttuu kylmäksi, saattaa se tovin jaksaa kaipa sisälläkin hengata).

 • Mimmi
  3.9.2021 at 16:42

  Etsi käsiisi kultapalloja ja syysvuokkoja. Styshortensiapensas voisi sopia myös.

 • Eppunen
  3.9.2021 at 17:20

  Meinasin kysyä Bobeista, mutta nehän olikin mainittu! Meillä kukkii syysleimu, Sideshow Bob ja joku violetti kukka. Ja lisäksi orvokit joista osa kuoli jo kertaalleen kesän helteisiin :’D

 • Jhhh
  3.9.2021 at 17:28

  Myös minä meinasin ehdottaa kultapalloa. Perinneperenna ja kestää kivasti leikkonakin. Vaatii tosin tyypillisesti tukemista, koska kasvaa tosi korkeeks, parimetriseksi. Syysleimuthan on kans ihania, montaa väriä löytyy(meillä kasvaa seitsemää erilaista, mm. pinkkejä, violettejä). Kulta- ja punakärsämö kukkivat meillä edelleen. Ne on kukkineet jo pari kuukautta. Yksivuotisista kehäkukkaa voi hyvin suorakylvää keväällä, samoin tuota tsinniaa( ainakin nyt lämpimän kesän jälkeen aloitti suorakylvettynä meidän nelosvyöhykkeellä kukkimisen elokuussa ja vielä riittää. Tämäkin toimii hyvin leikkona). Cosmoskukkaa myös suorakylvin ja elokuusta eteenpäin on kukkinut.

 • Jhhh
  3.9.2021 at 17:36

  Purppurapunalatva kukkii myös edelleen.

 • Tsinnioista vielä
  3.9.2021 at 19:02

  Esikasvatan omat tsinniani keväällä, mutta se ei liene välttämätöntä. Kukkien varret haarautuvat kivasti, ja uusia kukkia puskee jatkuvasti. Suosittelen teille kesäpäivänhattua. Sitä on sinun väreissäsi; se on helppo ja runsas syyskesän kukkija. Lisäksi se talvehtii omien kokemuksieni mukaan paremmin kuin keltaiset auringonhatut.

 • Tuuli
  4.9.2021 at 08:41

  Puutarha-tumpelo täällä hei.. Syysasteri kukkii vielä lokakuussakin. Enkä ole saanut tapettua, on siis monivuotinen.

 • Eija
  4.9.2021 at 19:18

  Hei! Kallionauhus on syksyn kukka, joka vetää puoleensa upeita perhosia ja mitä erilaisempia pörriäisiä. Kukka on keltainen, varsi jämäkkä, korkea ja sopii esim. pyöreään penkkiin ainoaksi kukaksi. Ei tarvitse sitomista kasvaessaan niin kuin esim. kultapallo. Kannattaisi istuttaa nyt syksyllä. Vahva suositus tälle näyttävälle perennalle.

 • Tilia
  5.9.2021 at 11:25

  Kallionauhus, syysleimut, kultapallo perennoista. Syys- ja kevätkukkijoille voi perustaa myös omat kukkapenkit, jos meinaavat hukuttaa toisensa. Kääntää sitten vain katsetta kulloinkin kukkivien puoleen ja se tulee kyllä aika luonnostaan. :) Auringonkukkia ja kehäkukkia voi kylvää penkinreunojen lisäsi ihan kasvimaalaatikkoon (vaikka vain osaankin) tai ruukkuihin, niin eivät huku muiden alle. Lasten kanssa kivaa puhaa, ja ihan linnunsiemetkin itää auringonkukiksi. Kehäkukista voi kerätä syksyllä siemet seuraavaa vuotta varten (vaikka kahvinsuodatinpussiin). Puhelimeen muistutus säilytyspaikasta ja kylvöstä keväälle. Myös krassit voisivat olla värimaailmaltaan sopivia teidän pihaan ja kukkivat juuri nyt syyskesästä ja pitkään. Niitä myydään siementen lisäksi valmiina taimina. Käyvät sekä kukkapenkkeihin että ruukkuihin, ja on sekä köynnöstäviä että matalampia lajikkeita.

 • mustamekko
  5.9.2021 at 17:29

  Syyshortensialle ääni! Meillä on ihan puu, mutta näitä on myös pensaina. Kukkii komeasti tosi pitkään.

 • Pakko vielä ehdottaa
  6.9.2021 at 12:22

  Syyshohdekukka on avain ihana monivuotinen syksyn kukkija!