Seitsemän kirjasuositusta ala-asteikäiselle (ja -25 % alekoodi)

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Myllylahden kanssa.

Meidän sairasteluviikon positiivisena onnenpotkuna todettakoon, että ainakaan ei ole potilaalta lukeminen loppunut!

Olimme nimittäin suht täydellisellä ajoitukselta saaneet kustantamo Myllylahdelta seitsemän uutta ala-asteikäiselle tarkoitettua kirjaa. Jesh! Nehän sitten riittivätkin… ööö joo no muutamaksi päiväksi ainakin, haha.

”Mun elämän suurin murhe on, jos luettava joskus loppuu”, lapsi kommentoi.

Että aika ruusuillakukkasilla lapsi tässä ilmeisesti elämässään tanssii, jos muita murheita ei ole. No, hyvä niin.

Mehän tutustuttiin Myllylahden kirjoihin jo keväällä – aiempi blogiyhteistyö täällä – ja sen jälkeen me ollaan itsekin tilattu sieltä useammat Eemut ja Etsivätoimisto Mysteerit. Aivan loistavia kirjasarjoja molemmat! Etenkin nämä tämän kustantamon ala-asteikäisten kirjat ovat todella tehneet vaikutuksen, toinen toistaan parempia!

Veikkaan, että siellä on töissä joku, joka todella tuntee tämänikäisten kirjamieltymykset.

Ekstraplussaa myös tämä: Myllylahden kirjat toimitetaan ilman toimituskuluja kotiovelle kannettuna Suomessa. Tämän postauksen lopussa vielä huippuhyvä täsmäalennus: -25 % alekoodi kaikkiin Myllylahden kirjoihin, näihin ja muihinkin. Tilasin itsekin viimeksi omalla alekoodillani!

Tässä seitsemän erittäin lämmintä lukusuositusta noin ala-asteikäiselle! Kirja-arvostelut tehty yhdessä tokaluokkalaisen kanssa.

1. Joanna Heinonen: Herkko ja kukoistavien kukkien kysymys

Olipa vaikea kysymys! Nimittäin se, että mikä näistä kirjoista oli lapsen suosikki. Koska kaikki oli niin SUPERmahtavia ja HUIPPUhyviä. Keneltä lie perinyt ylisanojenkäyttötaipumuksensa. Mutta lopulta suosikki oli sitten tämä Herkko.

Salapoliisitarinat! Onkohan tämä sellainen ”sukupolvesta toiseen” -juttu, että ne aina vaan uusia ja uusia lapsia niin kovasti kiehtovat!  Etenkin siis tietysti nämä tällaiset, joissa lapset ovat salapoliiseina. Muistan itsekin, miten rakastin pohtia erilaisia mysteerejä: mitä oikein on tapahtunut ja miten. Olisikos tämä tässä johtolanka…?

Herkko ja kukoistavien kukkien kysymys oli lapsen mielestä vauhdikas ja hauska. Hyväskylän (haha) kaupungissa kärsitään helteestä ja vettä pitäisi säästää – mutta miksi joidenkin asukkaiden pihat kukoistavat? Salapoliisit Herkko ja Martta ryhtyvät selvittämään asiaa.

Kirja on kirjasarjan toinen osa, ykkönen on nimeltään Herkko ja kadonneen ajan arvoitus. Ykkönen on lapsella lukematta (haluaa ehdottomasti lukea), mutta hyvin pääsi kuulemma menoon mukaan näin suoraan kakkososastakin.

Oman näppituntuman ikäsuositus: eskarista eteenpäin kaikille hauskoista salapoliisitarinoista tykkääville.

2. Marja Aho: S niin kuin salaisuus

Tämän kirjan tokaluokkalainen nappasi kirjapinosta ihan ensimmäiseksi. Kansikuvalla oli varmasti tekemistä asian kanssa, samoin sen, että lapsi oli aiemmin rakastanut Balettia, Alina -kirjaa – ja ehkäpä näissä olikin vähän samaa fiilistä, vaikka ihan eri kirjailijoilta ovatkin.

S niin kuin salaisuus – kirjassa liikutaan siis cheerleading-harrastuksen parissa, ja tämä on Cheertytöt-sarjan toinen kirja. Ykkönen on nimeltään Kaikki menee, Jessiina.

Teini-ikäisten maailma ihastuksineen on ehkä vähän isommille lukijoille ajateltu, sanoisin että varhaisnuorille. Mutta kyllähän tällaiset ”isompien tyttöjen asiat” kiinnostavat jo tokaluokkalaisiakin. Lapsi siis tykkäsi tästäkin tosi paljon ja haluaa lukea ykkösosankin.

Oman näppituntuman ikäsuositus: ehkä 4.-7.-luokkalaisille nappiin, pienempiäkin kiinnostaa.

3. Maarit Nurmi: Eemun tarinoita 6: Että mä olen nero

Eemu, Eemu, Eemu, olet ihan meidän perheen lemppari!

”No Eemuthan on AINA hyviä”, lapsi kommentoi. Niin ovat! Eemu-sarjan kirjoja mä olen useampaan otteeseen suositellut sellaisissa some-keskusteluissa, joissa on etsitty helppoa ja hauskaa luettavaa sellaiselle pojalle, joita lukeminen ei välttämättä niin kovasti nappaa tai jos se vaatii vielä harjoittelua. Vastaus on Eemu: ääneenhykerryttävän hauskaa tarinaa koululaispojan elämästä ja arkisista kommelluksist. Tekstin joukossa on ”sarjakuvamaista” kuvitusta niin, että lukupätkät ovat sopivan kokoisia eivätkä liian rankkoja turhautumisherkällekään lukijalle. Jätti-iso suositus!

Ja siis todellakin sopii myös lukuintoiselle tytölle, ei se sukupuolesta tai lukuvauhdista kiinni ole!

Uusi Eemu (Eemun tarinoita 6: Että mä olen nero) on todellakin jo tämän sarjan kuudes kirja, ja meillä on luettu ne kaikki. Jos tämä sarja ei ole vielä teille tuttu, niin todellakin suosittelen! Voi toivottavasti näitä tulee vieläkin lisää!

Oman näppituntuman ikäsuositus: Ihan kaikille! Itse luettuna loistava etenkin siihen vaiheeseen, kun alkaa lukea ensimmäisiä ”isojen lasten” kirjoja itse.

4. Jutta Tynkkynen: Etsivätoimisto Mysteeri ja vihreä lohikäärme

Tässä Eemun lisäksi toinen sarja, johon me ollaan Myllylahden eka postauksen jälkeen hurahdettu. Silloin meillä luettiin sarjan ensimmäinen osa, Etsivätoimisto Mysteeri ja Pyhän Birman safiiri. Lapsi luki sen ensin itse, sen jälkeen se luettiin meillä ääneen iltasatukirjana, ja nyt se on kuulemma tokaluokkalaisella pulpettikirjana luvussa jo kolmatta kertaa.

Että on todella hyvä siis.

Uusi Etsivätoimisto Mysteeri ja vihreä lohikäärme on saman sarjan viides osa. Paljon hyviä etsiväseikkailuja siis tarjolla niille, jotka eivät ole sarjaan vielä tutustuneet! Tämän salapoliisisarjan kirjojen juonet ovat selvästi monimutkaisemmasta päästä näitä lasten seikkailusarjoja, eli pohdittavaa todella riittää ja välillä on sekä lapsen että aikuisen pää pyörällä. Ensimmäisessä osassa etsivät Roosa, Timi ja Aurora päätyivät kotoaan Ruhtinaansalosta Himalajan vuoren juurella olevaan viidakkoon. Ja tässä uusimmassa matkataan kaukaiselle Tyynenmeren saarelle asti.

Kirjan tarinan lomasta löytyy pieniä Virallisten etsiväkokeiden tehtäviä, ja kirjan lopussa on tarjolla erillinen pakopeliseikkailu.

Noita lopun omia seikkailuja me ei ollakaan vielä koskaan kotona pelattu – ja tähän täytyy tehdä kyllä muutos! Mikäli yhtään oikein arvaan, nämä seikkailupelit myös iskevät meidän lapsiin ihan täysillä. Pääsee itse ratkaisemaan!

Oman näppituntuman ikäsuositus: 2.-3.-luokasta eteenpäin itse luettuna, meillä on mennyt hyvin iltasatuna ääneen luettuna myös eskarilaiselle.

5. Anu Holopainen: Nuku, nuku leluseni

Apua! Siis kirjaimellisesti Iik! Viimeksi lapsi innostui Iik-sarjan ykkösosasta, Kauhukännykästä. Ja tämän nelososan nimi todellakin on Nuku, nuku leluseni. Ihan kuin Uinu, uinu lemmikkini!

Juonikin kuulostaa tutulta: Siiri, Saku ja Sussa hautaavat kuolleen naakan taikapaikkaan, ja se herääkin henkiin – pahana. Sen jälkeen haudataan vielä vähän pehmoleluja – ja nekin heräävät pahana. IIK!

Mun silmissä jo vilkkuu ”lapsilta kielletty” -varoituskyltit. Nämä iik-sarjan kirjat kun selvästikin ovat oikeasti kauheaa lastenkauhua. Kävimme lapsen kanssa aika pitkän keskustelun, että annanko tätä luettavaksi vai luetaanko vasta parin vuoden päästä. Mutta koska olen huomannut, että tämä lapsi todella hyvin osaa keskeyttää kirjan (tai hypätä kohtia yli) silloin, jos niissä alkaa olla liian jännittäviä tapahtumia – ja koska lapsi halusi  halusi halusi lukea tämän – annoin kauhukirjan kuitenkin varovaisesti lapsen käsiin.

No, millainen oli?
”KAUHEA!”, lapsi kommentoi.
”Kauhean kiva! Kauhean ihana!”, hän kikatti.

Ei tullut traumoja eikä painajaisia. Ihme juttu, mulle tulisi.

Mutta sanoisin, että tämä kirja on kuitenkin vähän isommille lapsille tarkoitettu, ala-asteen loppuvuosia ajattelisin. Nämä ovat siis mahtavia, mutta tosiaan niin oikeastikauheita, että kannattaa käyttää harkintaa eikä antaa liian aikaisin lukuun. Mutta niin vaan on tämä tokaluokkalainen aivan lumoutunut näistä kauhukirjoista!

Edelleen tätä ihmettelen, että miten tällaiset superjännittävätkin menevät noin vaan ja hymy päälle. Todennäköisesti kirjan kauhua pystyy lukiessaan aika hyvin kontrolloimaan, elokuvana sama olisi ihan eri asia.

Lapsi tosiaan – aikuisen kauhuksi, heh – rakastaa näitä lastenkauhukirjoja.

Oman näppituntuman ikäsuositus: Jännä on! Eli ehkä 4.-6.-luokkalaisille

6. Heidi Silvan: Rooli päällä, Tippi!

”No tää on tosi kiva, mutta vähän isommille, kun tässä on näitä rakkausjuttuja”, tokaluokkalainen hymyili.

Eli tämä Rooli päällä, Tippi! -kirjakin on ennen kaikkea varhaisnuorten kirjoja (sanoisin ala-asteen viimeiset luokat), mutta tällaiselle pienemmälle koululaiselle kuitenkin kiinnostava kurkistus isompien tyttöjen maailmaan.

Tippi-sarjan toinen osa (eka on Lava kutsuu, Tippi) kertoo teatteria harrastavasta 11-vuotiaasta Tipistä, jolla olisi jo kova kiire olla teini. Ihana teema siis erityisesti varhaisnuorelle, pystyn hyvin samastumaan omilla varhaisnuoruusmuistoillani.

Itsekin olisin rakastanut just ”teatteri ja teini-iän alkaminen” -yhdistelmää joskus viidennellä tai kuudennella luokalla! Iso suositus siis erityisesti senikäisille!

Oman näppituntuman ikäsuositus: 4.-7.-luokkalaisille, vaikka pienempiäkin kiehtoo.

7. Elisabet Aho: Helmi, salaperäinen tyttö

Tämähän oli jännempää kuin kauhu! Ystävykset Vappu ja Annika seikkailevat hylättyyn päiväkotiin ja löytävät sieltä salaperäisen tytön, Helmin. Tytön, jota kukaan ei hakenut päiväkodista.

Nousiko jo ihokarvat pystyyn? Mulla nousi!

Kirja kertoo ystävyydestä, ja olihan se aika jännittävä myös. Kiehtova! Ehkä ihan eka-tokaluokkalaisille jännän rajamailla, mutta siitä eteenpäin sopii, ehdottomasti!

Oman näppituntuman ikäsuositus: 2.-6-luokkalaisille ehkä, jännittävyyttä kuitenkin löytyy hylätyn päiväkodin fiiliksissä.

Ja – JESH – mahtava saada näin hyvä alekoodi näihin (ja muihinkin) Myllylahden kirjoihin! Tiedän, että tosi moni käytti tätä viimeksi ja eritysesti siksi pyysin nyt uusiksikin, kun moni tästä kiitteli!

Saatiin siis uudestaan meidän oma ale, sama kuin keväällä, eli: – 25 % kaikista Myllylahden kirjoista.
Koodi on: puutalobaby

Ja alennus on voimassa täsmäalena reilun viikon eli la 28.11.2020 asti. Joululahjat nyt tilaukseen!

6

You Might Also Like

 • A
  20.11.2020 at 13:49

  Ihanaa, kirjavinkkauksia! Näistä Helmi, salaperäinen tyttö menee vinkkaukseen omalle tokaluokkalaiselle. Voisi iskeä kovasti. Meillä Bookbeat on eniten käytössä (koska muutto tulossa, niin ei tee mieli fyysisiä kirjoja liikoja hankkia), mutta joulupakettiin lapselle pitää joku kirja saada (tai no, on siellä yksi Opossumi-kirja jo). Musta on ihanaa, kun nykyään tuntuu löytyvän ihan valtavasti kivaa lastenkirjallisuutta (ei oo tarttenut alkaa vielä lapselle suositella Neiti Etsiviä tai Viisikoita tai Jalon hevoskirjoja, joita itse ala-asteella luin valtavasti, kun löytyy niin paljon kivempia kirjoja). Yhteinen suosikki mun lapsuudesta on Tiina-kirjat, mutta niissä oon kyllä vähän modernisoinut ääneen lukiessa. Sukupuoliroolit on välillä aikasta vanhanaikaiset ja toisaalta kiusaaminen ja väkivalta on ihan eri tavalla normaalia kuin nykylapsen elämässä.

  Tuosta luetusta jännyydestä, niin meillä jännät kirjat luetaan (tai nykyään kuunnellaan äänikirjoja) iltasatuina. Mikä tuntuu ajatuksena pöljältä, koska mitä jos painajaisia. Ei näytä tulevaan, vaan lähinnä menee niin, että mitä jännempi kohta, niin sitä nopeammin uni tulee. Juurikin kuunneltiin Vesa Vierikon lukemana Harry Potterin 5. osa, jossa tapahtuu jo aika kauheita, mutta ei ollut kuulemma liian jännä. Tällä hetkellä mennään Aaverannan maisemissa, kun Malamanterin perään kuunnellaan Gargantista.

  • krista
   20.11.2020 at 14:08

   Heeeei ai niiiiin, tuosta sun viimeisestä kappaleesta tuli mieleen: kuulin huhuja, että just tuo kauhukirjasarja Iik-sarja on tulossa myös BookBeatiin! Vielä ei ollut, kun nyt kävin katsomassa! Meillä muuten luettu jännitys on kauhistuttavampaa kuin kirjassa, esimerkiksi Harry Potterin ykkösosa kuunneltuna jäi toiselle lapselle noin puoliväliin ja toiselle lapselle ilmeisesti just ennen loppuratkaisuja. Oli sit too much ja sanoivat, että kuunnellaan loppuun isompana :) Kirjana ei olla kokeiltu, mutta aavistelen, että kirjana voisi mennä loppuun asti!

   Mutta tosiaan: Iik-sarja tulossa BookBeatiin! Saattaa olla kyllä aika kauhea luettuna :D

   Mun ihan-ihan ykköskirjoja olivat jossain vaiheessa nuo Tiina-kirjat. Erityisesti kiinnosti Tiina ja Juhan suhde, ne olivat mun lempikirjoja siitä sarjasta. Mutta oon just sitä miettinyt (ja samoin Viisikot, Neiti Etsivät ym), että mitenköhän ne istuvat nykymaailmaan: just sukupuoliroolit ja kiusaaminen, ehkä rasismikin joissain kirjoissa. Varmaan niitä jossain vaiheessa lapsi lukee, kyseli jo yhden Neiti Etsivän perään. MUTTA tosiaan onneksi nykyään on niin paljon tätä hyvää uutta lastenkirjallisuutta eli on näitä nykymaailman arvoihin sopivia kirjasarjojakin! Eli on ”uudet vastineet”, esimerkiksi ”vanhalle Tiinalle” vastineena tuosta Jessiina (tuo S niin kuin salaisuus) tai Tippi <3 Mä jotenkin ihan yhdistän nää just siihen "Tiina-kirjan tyyppiseen" maailmaan, mutta nykytytöille ja nykyaikaisemmalla ajatusmaailmalla.

  • krista
   20.11.2020 at 15:15

   Ja hei A, vielä sellainen vinkki näin vähän teitä ”tuntien”, että toi Etsivätoimisto Mysteeri vois kans upota teillä!

   • A
    20.11.2020 at 17:26

    Hyvin arvattu, lapsen suosikkeja nämä(kin). Tuota uusinta ei taida olla lukenut, joten pitääpä vinkata siitäkin :D

 • Tilia
  20.11.2020 at 13:56

  Jos lasten salapoliisiromaanit kiinnostavat, Mika Keräsen Tartossa tapahtuvat kirjat kannattaa tsekata. Niiden pohjalta on myös tehty jännähkö lastenelokuva Soppalinnan salaseura. Varoitus: Saattaa aiheuttaa matkakuumetta aina yhtä ihanaan Tarttoon.

  • krista
   20.11.2020 at 15:12

   Ei olekaan meille entuudestaan tuttu, kiitos suosituksesta! :)