Puistoruokailu – Helsingin lasten luksus

Väitän, että yksi Helsingin lapsiperheiden parhaista kesäjutuista on tässä! Se ei ole Linnanmäki eikä Korkeasaari, ainakaan (haha) jos hinta – laatusuhde laitetaan vertailuun. Koska tämä lapsellisen luksus on täysin ilmainen: se on nimittäin leikkipuistojen puistoruokailu!

Ensin taustaa Helsingin leikkipuistoista; tämä joskus on hämmentänyt muualla asuvia seuraajia. Nämä tässä tarkoitetut leikkipuistot eivät ole siis vain paikoillaan seisovia leikkivälineiden keskittymiä (sellaisiakin toki on), vaan Helsingin leikkipuistoilla tarkoitettaan tavallisesti puistoja, joissa on useimmiten vapaassa käytössä olevat sisätilat ja koulutetut ohjaajat päivisin paikalla.

(tällaisia on toki varmasti myös joissakin muissakin kaupungeissa)

”Arkikaudella” puistoissa on tarjolla erilaisia vauva- ja taaperoharrastuksia (ilmaiseksi nekin), sisätilat leikkimiseen ja iltapäivisin useimpiin puistoihin tupsahtaa satamäärin iltapäiväkerholaisia.

Ja kesäisin puistoissa puolestaan on kaikenlaista ohjattua ja ohjaamatonta kesäpuuhaa, sekä – oi kyllä – ilmainen ruokailu arkipäivisin kaikille alle 16-vuotiaille.

Näin se toimii:

 • Ota mukaan omalle lapselle lautanen, lusikka ja oma vesipullo, ja tule tiettyihin leikkipuistoihin vähän ennen klo 12.
 • No siinpä se, haha! Ei ollut vaikeaa!

Eli kello 12 sitten tavallisesti puistossa kilkatetaan kelloa tai muuten ilmoitetaan ruokailu alkavaksi. Useimmiten ulos muodostetaan ympyrä, ja joissain puistoissa on pieni alkuleikki. Sitten syömään!

Puistosta saa siis lämpimän ruoan (ruokalista täällä) arkisin klo 12.

Ja kannattaa huomioida, että puistoruokailu ei ole ihan kaikissa puistoissa ja jotkut puistot myös sulkevat heinäkuuksi. Eli täältä näkee, missä puistoissa ruokailu milloinkin on.

Kannattaa myös ihan ehdottomasti katsella eri puistojen ohjattua toimintaa: siellä voi välillä olla vaikkapa pieniä kesäteatteriesityksiä, ohjattua askartelua, laululeikkejä tai kirjastoauton vierailu.

Tämäkään kuva ei ole ihan eilen otettu.

Kaikki tämä toiminta on tosiaan ihan ilmaista, ja väitän, että etenkin pienille lapsille se on kyllä jo ihan huvipuistotekemisen vertaista hoploplintsikivaa. Eli iso vink vink vaan meille kaikille, joille maksullisten kesämenojen hinnat aiheuttavat vilunväristyksiä lämpimälläkin säällä. Ihan ilmaiseksikin on kuitenkin paljon kivaa tekemistä tarjolla!

Ja koululaisten puolestaan kannattaa sopia vaikka kaveritreffejä puistoon ja samalla syömään!

Superlämmin suositteluni jo noin 12 kesän kokemuksella!

Mitkä ovat teidän lempparileikkipuistot? Helppo ja ilmainen kesälomatekeminen voi olla vaikka retki omalle perheelle ihan uuteen leikkipuistoon. Vinkit kehiin!

25

You Might Also Like

 • A
  12.6.2024 at 11:18

  Helsingin leikkipuistot ja puistoruokailu ovat ihan mahtava juttu. Meidän entinen lähileikkipuisto oli ihan mahtava kesäparatiisi (no hei, kallioon louhittu kahluuallas, pieni tramppa, skeittiramppi ja normit leikkipuistoihanuudet ja kaikki tää keskuspuiston kainalossa, eli metsää myös lähellä). Mutta valitettavasti tuo puisto on ollut ”kiinni” (ei leikkipuistotoimintaa) vissiin jo useamman vuoden (since korona). Sitä ennenkin (silloin kun oma lapsi oli leikkipuistojen parhaassa käyttöiässä) kuului harmillisen usein niihin puistoihin, jotka oli kesällä kiinni (toisilla lähipuistoilla on paremmat lobbarivanhemmat, erityisesti harmitti se vuosi kun puiston oli jo kerrottu olevan auki kesän, mutta lobbaus toisaalta sulki puiston). Et harmi ettei helsingillä ole varaa pitää kaikkia puistoja auki, leikkipuisto jos joku on lähipalvelu. Tästä johtuen taidettiin päästä kokonaisuudessaan muutamaan leikkipuistoruokailuun (mutta niille peukut, oli kivaa ja ruoka oli hyvää). Koska omat kokemukset leikkipuistoruokailusta on niin vähäiset, ei tule edes ajateltua, että ruokaahan ois tarjolla kaikille peruskouluikäisille, että voisi hyvin laittaa kesälomaa viettävän lapsen kaverin kanssa leikkipuistoretkelle (ja retkihän se ois, koska tässä uudessakaan kaupunginosassa ei lähileikkipuisto ole auki tänä kesänä, voi kohtalon ivaa :D :D).

  • miimii
   12.6.2024 at 17:30

   Tää että leikkipuisto on kiinni kuulostaa vähän hassulta näin toisesta kaupungista tulevalle. Meillä kun puistot ovat (tietysti) aina auki. Talvella nyt ei tietysti ole talvikunnossapitoa, mutta silloinkin pääsee jos itse lapioi reitit :) Sit jos puistossa on jotain ohjattua niin sitä kutsutaan jo tapahtumaksi :D

   • A
    12.6.2024 at 18:56

    Leikkipuisto kiinni tarkoittaa, ettei ole ohjattua toimintaa eikä leikkipuisto-ohjaajia (leikkipuistoissa tätä on Helsingissä ja se on sellainen tosi matalan kynnyksen lapsiperhepalvelu), leikkipaikat (keinut, hiekkalaatikot sun muut ulkona) on toki auki 24/7, mutta jos leikkipuisto on kiinni, ei oo esim. puiston hiekkaleluja, keppihevosia, potkuautoja, jne (eikä vesialtaassa vettä, ei leikkipuistoruokailua), tai silloin kun oma lapsi oli pieni oli vauva- ja taaperotoimintaa aamupäivisin, omakustanteista kahvia ja avoimet vessat. Mun mielestä Hkin luokittelu on että leikkipuisto = ohjattua toimintaa ja rakennus jossa sitä toimintaa on ja sitten pienemmät paikat on leikkipaikkoja (ei ohjattua toimintaa, saattaa olla vapaaehtoisvoimin ylläpidetty lelulaatikko tms).

    Nyt kun lueskelin Hkin kaupungin päätöksiä, on meidän entinen lähileikkipuisto lakkautettu vähäisen asiakasmäärän vuoksi (mikä on huvittavaa, koska se on ollut koronasta lähtien kiinni, että ei varmaan paljon kävijöitä oo). Harmillinen homma, koska nyt leikkipuistokartassa on iso aukko läntisessä Helsingissä :( (ei oo oma lehmä ojassa ees, mutta esikoisen äitinä aikanaan vauva- ja taaperoaamut oli tosi kivaa vertaistoimintaa ja lisäksi leikkipuiston kesä oli erittäin pop leikki-ikäisen ainokaisen kanssa, silloin kun siitä päästiin nauttimaan, on tosi positiivista tutustua lähiseudun vanhempiin puistossa pienellä kynnyksellä).

   • Tiina
    12.6.2024 at 19:15

    Saa täälläkin mennä toki pihalle leikkimään kun on kiinni, mutta tässä tarkoitetaan varmaan ettei ole ohjattua toimintaa/sisätilat käytössä eikä tietty sitä ruokaakaan

  • Leena.K
   14.6.2024 at 18:32

   Tämä onkin nyt meidän lähin ’oikea’ eli miehitetty (paitsi siis nyt ei olipa vaikeaa nyt saada sanotuksi mitä tarkoitan!) leikkipuisto ja just kävelin siellä ja huomasin kuinka upea se kallioallas olisi jos olisi vettä! Pelkään että nämä leikkipuistojen sulkemiset liittyy siihenkin, että henkilökunta on siirretty päiväkoteihin töihin ja sitten vähän korotetaan selitellä vähän mitenkin päin. Toisekseen kovin moni yli 2-3-vuotias ei ole enää kotihoidossa, vaikka olisi nuorempia sisaruksiakin, joten ehkä leikkipuistoiss tosiaan on vähemmän asiakkaitakin. Toivoisin kovasti että nykyiset ja tulevatkin helainkiläisperheet saisivat nauttia leikkipuistojen ihanuudesta! Oma kuopus täyttää tänä vuonna 18 joten me ei kyllä enää olla kohderyhmää…

 • miimii
  12.6.2024 at 17:27

  Helsinki näyttää tässä kyllä ihan huikeaa esimerkkiä lapsiperheystävällisestä kaupungista. Oulussa on tänä vuonna kaupungin puistoruokailupilotti kolmessa leikkipuistossa kesäkuun ajan mikä on sekin ihan huippua. Ehkä tulevaisuudessa laajenee muihinkin puistoihin. Täällä päin puistot ovat juuri niitä leikkivälineiden keskittymä eikä isoissakaan leikkipuistossa ole ohjattua toimintaa tai WC:tä saati sitten sisätiloja :)

 • Nadja
  13.6.2024 at 16:32

  Tampereellakin on sama juttu, paitsi puistoina ovat myös lähirannat <3 Ja ainakin meillä voi lähteä omien voimavarojen mukaan vapaaehtoiseksi auttamaan esim. ruoan jaossa :)

 • Mari
  14.6.2024 at 21:55

  Näissä ei vissiin oo kasvisvaihtoehtoa liha-/kalapäivinä?

  • krista
   16.6.2024 at 12:22

   Joo ei ole valitettavasti kuin yksi ruoka tarjolla per päivä, eli ei ole eri ruokavalioisille ruokia erikseen, harmi kyllä. Mutta erittäin ymmärrettävää hävikin minimoinnin takia; oon jo nyt kuullut sumplintaa aina, kun pitää arvioida sään mukaan kävijämääriä ja ruoan tilausmääriä, että toisaalta riittäisi kaikille mutta toisaalta ei tulisi hävikkiä. Mutta on sitten tosiaan päiviä, jolloin on kaikille kasvisruokaa (tosin harvemmin), ne näkyvät tosiaan siellä ruokalistalla.

 • Tiina
  15.6.2024 at 17:05

  Helsingissä kyllä on kasvis- /liha- / kalapäiviä. Näkyy selvästi ruokalistassa😊