Saunomisen säännöt lapsiperheelle

Niitä ei ole.

Tai no ehkä yksi:

Unohda oikeaoppisuuden säännöt ja kaikki muutkin elämäsi aikana kuulemasi ”näin pitää toimia saunassa” -nalkutukset, ja nauti saunomisesta ihan just niin kuin huvittaa!

Turvallisuuden säännöt toki erikseen, eli ei juosta, ei viuhdota pikkukäsillä kohti kiuasta, aikuinen ottaa kuumat vedet ja niin edelleen. Mutta jos siis puhutaan tällaisista oikeaoppisen saunomisen konventioista, joissa joku ottaa oikeudekseen huutaa pää punaisena, että löylyt karkaa, jos joku toinen haluaa kulkea ovesta.

Okei tarkennan ajatustani.

Mehän ei siis todellakaan olla mitään saunojia; puutalostakin poistettiin sauna ja tehtiin siitä kodinhoitohuone. Mutta joskus toki saunotuttaa, esimerkiksi mökillä tai mummolassa.

Joskus jo ihan ensimmäisillä lasten kanssa tehdyillä saunomiskerroilla tähdensin Joelille jo etukäteen: sitten ei mitään nipottamisia, ovien availusta tai mistään muustakaan.

Haha, tästä voi nyt vaistota taustalta jotain henkilökohtaisia antipatioita. Joo joo joo, onhan niitä toki.

Jossain vaiheessa nuorena aikuisena varmaan ne sellaiset saunaan ja bileisiin -illat yleistyivät; itsehän en sitä koko konseptia oikein sisäistänyt, olen saunan jälkeen punainen ja märkätukkainen seuraavat puoli vuorokautta (ja väsynyt), enkä todellakaan lähdössä mihinkään baariin. Niinpä usein jätin saunat väliin, jos sen jälkeen oli tarkoitus tehdä jotain muuta.

Mutta ai että joskus kun sitä erehtyi menemään tällaisiin saunomisiin, niin eiköhän sieltä joku hc-saunoja ärise lauteiden uumenissa, että ”ei saa kulkea jatkuvasti ovissa, löylyt karkaa!” Ja ”OVI KIINNI!!!”.

Tai että saako saunan puolella kastella itseään, tai mennäänkö saunaan kuivana vai märkänä, ja mitä hitsin kirjoittamattomia sääntöjä niitä sitten onkin.

Aaaaaaaaargh! Pitäkää tunk… saunanne.

Itse siinä sitten korvat punaisena (muustakin kuin saunomisesta), että ”sori, sori, sori, en tajunnut”, ja ”oikeat saunojat” tuhahtelevat lauteiltaan.

Muutenkin kategorisesti vastustan sitä, että jotkut ”oikeat tietäjät” määrittävät säännöt jollekin asialle, jolle ei ole esimerkiksi turvallisuusperusteisia sääntöjä. Ja sitten muut vaan kärvistelevät niiden mukana. Ahhahaha kertoisin jonkun muun esimerkin, mutta eipä tule mieleen. No vaikka jos hiihtämässä joku sanelee, että pitää hiihtää täydellisesti voidelluilla suksilla (tästä luonnollisesti seuraa oppitunti suksien voitelusta) kokonaiset hiihtolenkit, kun itse haluaisi vaan lykkiä ihansamamilläsuksilla talon ympäri ja syödä eväät.

Tai ajatelkaa, jos joku hitsin Kape Aihinen oikeasti saisi päättää, että mitä Joelin keittiössä tehdään! Tai ei saisi istuttaa omaan kukkapenkkiin just niitä kukkia, mistä itse tykkää, kun joku päähortonomi tulisi aina olan takaa pätemään.

Joten mun mielestä esimerkiksi just saunominen on sellainen, että sen voi tehdä ihan miten vaan. Sellainen (kröhöm) intensiivinen neuvominen vähän niin kuin pilaa fiiliksen niiltä muilta.

Että siitä vaan! Kurkitaan ovista, istutaan alalauteilla ja vaikka annetaan tulen sammua (okei jos ei ole seuraavia saunojia) ja istutaan haaleassa, kunhan vaan kaikilla on sellainen mukava yhteinen kokemus yhdessä olosta. Sehän siinä on kai se tärkein juttu, nauttiminen!

Jollekin se voi olla tujakat löylyt, jollekin toiselle siskon kanssa kuuppa päässä alalauteilla sekoilu.

Kovat hc-saunojat voivat sitten tietysti omassa seurassaan ja ihan erikseen ottaa ne maailmanennätyslöylynsä ihan just niiden omien periaatteidensa mukaan.

Mutta jos saunojia on useampia ja siellä on eritasoista (ja eri-intoista) saunojaa mukana, niin mun mielestä rento mieli on tärkeämpää kuin se, että karkaavatko löylyt. Ei ole oikeasti mitään syytä, miksi ne hc-saunojat ovat ne oikeassa olevat ja ne ovissa ramppaajat kategorisesti väärässä.

Rennosti siis ja ilon kautta perheen kanssa saunomaan, just sillä ihan omalla tavalla – vaikka kylmässä saunassa sankossa loiskutellen! Sehän se vasta parasta onkin!

Ps. Pakollinen disclaimer: turvallisuusasiat totta kai, ja tyyliin huomioidaan mahdolliset seuraavat saunojat, julkisten saunojen säännöt jne.

25

You Might Also Like

  • Veema
    6.6.2024 at 19:44

    Kiinnostava näkökulma :D Ja tietysti sikäli totta, että koko perheellä on usein rennompaa, jos mennään niillä lasten toiveilla ja haluilla sekä nautitaan yhdessä lasten ilosta!

    Mutta: tietysti on sitten se, että samassa perheessä voi vaikka puolet perheenjäsenistä olla niitä, joita oikeasti ahdistaa se jatkuva ramppaus ja puolet niitä, jotka taas sitten tahtomattaan ramppaa. Siis se lapsikin voi siitä ramppauksesta ahdistua. ja toisaalta toinen aikuinen olla ramppaaja. Niin tavallaanhan kuitenkin perheissä tilanteessa kuin tilanteessa opetellaan vähän sellaista huomaavaisuutta, kompromisseja jne. jne.

    Eli vähän sellainen disclaimer tyyppinen huomio täältä, että sehän on juuri perheessä oleellista etsiä sellaista tapaa, jossa kaikilla perheenjäsenillä on rento olo. Koska se ramppaajakaan ei ole sen enemmän oikeassa, niin ehkä joskus joissain tilanteissa perhe voi myös sopia, että jotta kaikilla olisi rento olo, tehdään nyt niin, että alalauteilla saa läträtä, mutta ovissa ei rampata :D Tai mitä nyt sitten juuri siinä perheessä yhdessä sovitaankaan ja sitä rentoutta luokaan. Eli tavallaan varmaan sama mielipide kuin sulla, mutta vielä tällaisella perheensisäisellä kompromissi- ja huomaavaisuusnäkökulmalla :)

    Sitä en siis ymmärrä lainkaan, että missään illanvietoissa ärähdellään tai laaditaan jotain sääntöjä. Enkä kyllä julkisessa saunassakaan pidä hyvänä, että yksi ihminen yrittää määrätä sen hetkisiä sääntöjä. Perushuomaavaisuudella pääsee jo pitkälle tietysti.

  • Anna
    6.6.2024 at 20:57

    Voihan saunat <3 Minä varmaan olen niitä hc saunojia :'D Kun saunon yksin haluan, että kaikki menee tietyllä tavalla ja tietyllä kaavalla. Se on kuin rituaali, jossa mieli rauhoittuu kehon kanssa yhtäaikaa. Parhaassa tapauksessa se alkaa jo lämmityksestä.
    Mutta olen yli 15 vuotta saunonut välillä niin sekalaisessa porukassa ja kokenut niin paljon erilaisia saunakertoja, että monet tavat on tulleet tutuiksi. Joku menee ylälauteen nurkkaan, joku alalauteen nurkkaan. Joku heittää löylyä, joku mieluummin istuisi kuivassa saunassa. Joku saunoo onnessaan kaikkien kanssa, joku taas tahtoo olla oman fyysisen sukupuolen kanssa. Joku käyttää uikkareita, monet ei käytä. Joku tahtoo laulaa saunassa, toinen istuu mieluummin hiljaa. Joku tekee monta kierrosta saunaan ja jäähdyttelemään ja joku istuu kerralla minkä istuu. Yksi juo kivennäisvettä ja toinen istuu lauteilla maitotölkin kanssa kun kolmas jättää juomisen pukuhuoneeseen. Joku käyttää saunahattua ja toinen pesuhanskaa. Joku haluaa hartiahieronnan saunassa ja joku taas ei halua tulla kosketetuksi. Jollekin parasta on istua pienellä porukalla ja joku rakastaa etupeppu, takapeppu asetelmaa, jossa sauna täytetään ihan äärimmilleen ja jutut menee ihan hervottomiksi. Joku kastelee hiukset ennen saunaa ja joku ei kastele niitä ollenkaan, koska kuivuminen kestää liian kauan. Joku tulee aina saunaan kun on tilaisuus ja joku käy ehkä kerran viikonlopussa, kolmas ei käy ollenkaan.
    Parasta tässä kaikessa kuitenkin on saunakeskustelut. Se on se paikka, missä ei härvätä turhaan muuta vaan keskitytään keskusteluun ja siellä puhutaan hurjan avoimesti kaikista aiheista maan ja taivaan välillä. Eikä se ole pakko, mutta se on hurjan luontevaa ja niin vaan tapahtuu. Kirjallisuustieteestä kuukautisiin ja politiikkaankin.
    Meidän harrastusporukan saunat on se paikka, missä olen oppinut tuntemaan ne ihmiset, puhumaan avoimesti asioistani ja olemaan sinut kroppani kanssa. Tai ainakin niin sinut, että en suotta peittele itseäni, vaikka aina en olisikaan 100% tyytyväinen. Ja ilokseni voin todeta, että meidän lapset on myös päässeet kokemaan tuon porukan saunakulttuuria ja niin kovasti toivon, että he kasvaisivat siihen pienestä pitäen ja pitäisivät sitä luonnollisena asiana. Siellä näkee kaikenlaisia vartaloita ja toivottavasti siinä olisi hyvää ponnistuspintaa omankin kehon hyväksymiselle, kun se alkaa teininä muuttua. Minä muistan miten jännitin ihan valtavasti ensimmäistä sekasaunaani ilman uikkareita. Nykyään en edes ajattele sitä.
    Tärkeintä on keskinäinen kunnioitus ja toisten rajojen huomioiminen. Ja se, että pääsee saunaan.

  • Elina
    7.6.2024 at 10:36

    Ymmärrän täysin pointtisi! Meilläkin on tuo ”löyly karkaa” juttu kuultu ihan liian usein, ihan kuin se olisi sitten ikuisesti hävinnyt. Liian kuumalla saunalla ja nipottamisella varmistaa, että lapset (eikä aikuiset) ei erityisesti yhdessä saunomisesta välitä. Aikuisten kanssa voi varmaan sopia enemmän saunaetikettejä. Eikä se kuuma sauna ole sen oikeampaa saunomista kuin hyvin mieto lämpö. Meillä käytännössä järjestetty asia niin, että ei saunota väkisin koko perhe yhdessä, vaan kuumasta ja niistä tietyistä tavoista tykkäävä menee itsekseen tai muussa seurassa. Minua ei haittaa miedompi lämpö ja lyhyet löylyt. Lapsille otettu välillä vaikka iltapalaleipä mukaan, ja siitä on tullut erityinen juttu. Tässäkin asiassa on niin, että kyllä ne asiat iän myötä muuttuu. Ihanaa kun joku muukin käyttää sanaa kuuppa!

  • Muakin väsyttää:)
    7.6.2024 at 21:48

    Mulla on aika lailla samanlaisia ajatuksia saunomisesta. En todellakaan ole tykännyt nuorena aikuisena konseptista saunaan+menoksi vaan saunaan ja nukkumaan sopii mulle paremmin. Saunominen väsyttää mua, ja just punakkana ja pitkät hiukset märkänä ei noin vain edes voi lähteä ihmisten ilmoille. Saunomiset olen jättänyt niin hyvin väliin, etten edes tunnista tuollaista hc-saunojien kulttuuria:)
    Meillä kotona kerrostaloasunnon sauna toimittaa lähinnä varaston virkaa. En yhtään välitä saunoista kerrostaloasunnossa, ja maksaisin mieluummin esim. extra kylppäristä tai kodinhoitohuoneesta lapsiperheen perheasunnossa kuin turhasta saunasta. Ärsyttävää, kun kaikkiin perheasuntoihin se sauna lykätään, vaikka oikeasti saattaisi olla parempi rakentaa pieni osa asunnoista saunattomiksi just vaikka kahdella kylppärillä mieluummin. Ei sentään kaikki suomalaiset tykkää saunomisesta, ja pieni osa asunnoista ehkä kannattaisi rakentaa ei-enemmistön ehdoilla. Meikä ainakin ostaisi sellaisen asunnon mieluummin, ja ehkä osa muistakin on sitä mieltä, että olisi ihanaa kun koko perheen ei tarvitsisi käyttää samaa kylppäriä, jossa tietenkin on myös wc, pyykinhuoltopiste ja se turha sauna (eli varasto.) Sitä paitsi itsekin tykkään kyllä saunoa kesämökillä puilla lämmitettävässä saunassa ja uida järvessä saunomisen lomassa. Mutta se onkin ihan eri konsepti kuin saunominen kerrostaloasunnossa. Inhoan sitä, kuinka koko kylppäri kuumenee, eikä voi vilvoitella ulkona uimisesta puhumattakaan.

  • Milla
    7.6.2024 at 23:41

    Mulle taas on tullut aika tiukkana kotikasvatuksena se että saunan ovea ei saa avata ennenkuin heitetyt löylyt on laskeutunut, ettei ne kuumat höyryt karkaa kaikki suoraa ovesta pesuhuoneen puolelle. Ja että jos joku on heittämässä löylyä niin voi pyytää että odottaa hetken että saa aikaa poistua ennen löylynheittoa. Ymmärrän tän energiansäästöllisenä sääntönä. Se veden höyrystyminen vie paljon energiaa, eli viilentää kiuaskiviä, eli loppupeleissä viilentää koko saunaa jos se kuuma höyry päästetään ulos. Eli voi ajatella että tietystä määrästä poltettuja puita tulee tietty määrä löylynheittokertoja, niin ei niitä ihan kannattais hukkaan heittää. Pesuhuonekaan ei muutu sellaseks kuumankosteaks jälkihikitehtaaks, kun niitä löylyjä ei päästä sinne. Mutta en mä kyllä siitä ala nipottaan jos joku poistuu saunasta just kun on uudet löylyt heitetty, vaikka se vähän väärältä tuntuukin. Muutenkin jos on useampia saunojia niin raaskii sitä kiuasta lämmittääkin vähän enemmänkin.