Kaikki irti kolmen päivän kotimaanlomasta

Vaikka otsikko saattaisi ohjata toiseen tulkintaan, tämän jutun keskeisin ydin ei ole se, että ahdetaan lomapäiviin valtavasti ohjelmaa. Että sillä tavalla saisi ikään kuin kaikki irti, koko rahalla hei ja kaikilla mausteilla!

Mutta jotenkin siinä vaan kävi niin: olimme viime viikolla kolmen päivän pienellä kotimaan minilomalla, ja se tuntui ihan valtavan paljon pidemmältä lomalta, vähintäänkin viikolta! Haha ja ihan täysin 100 % positiivisessa mielessä siis pidemmältä.

Matkaohjelmassa oli siis ensimmäisenä päivänä Turun Jukupark, toisena päivänä Naantalin Muumimaailma. Kolmantena päivänä oli tarkoitus pyöriä Turussa, mutta päädyttiinkin takaisin Naantaliin. Kolmannen päivän huipennukseksi kävin koululaisten kanssa (liput saatu) Turun kesäteatterissa Vartiovuorella katsomassa Kolme iloista rosvoa. Ja sitten valoisana kesäiltanayönä iloa kuplien kotimatkalle.

Lapsi sen tiivisti:
”Mulla on ollut tosi kivat viimeiset kolme päivää! Itse asiassa mulla on ollut tosi kivat viimeiset kymmenen vuotta!”

Kotiin palattua jäin ihan miettimään, että miten tämä tuntuikin näin täysipainoiselta lomalta, ei miltään ohimennen tehdyltä pikkusutaisulta. Yhtä pääasiallista syytä en keksinyt, mutta ehkäpä monta pientä asiaan vaikuttavaa tekijää.

1. Oltiin Turussa. Ahhaha, ihan kuin tuo olisi vastaus johonkin. Mutta siis lyhyehkö välimatka varmasti vaikutti sitä kautta, että ei käytetty yhtään lomapäivää matkustamiseen. Ensimmäisen päivän aamuna lähdettiin kotoa aamupalan jälkeen, ja kolmannen päivän lopuksi ajettiin takaisin Helsinkiin.

2. Pienet siirtymät. Eli tämäkin liittyi tuohon, että matkojen ajamiseen, kamojen kasaanpakkaamiseen ja yleiseen siirtymäsäätämiseen ei kulunut aikaa. Oltiin siis molemmat yöt Turussa samassa asunnossa (kiitos vielä asunnon lainasta! <3). Siitä hurautti Naantaliin samassa ajassa, kun Helsingissä ajetaan vaikkapa iltauinnille uimarannalle.

3. Mieleiset tekemiset. No hei Jukupark ja Muumimaailma, ei tarvitse sanoa muuta!

4. Ei kuitenkaan liikaa tekemistä. Esimerkiksi Muumimaailman jälkeen (se sulkeutui viideltä) ei keksitty enää illalle ns. uutta tekemistä, ei edes menty ravintolaan syömään. Kaupan kautta pakastepizzaa ja asunnolle levähtämään, aikaisin nukkumaan. Eli kun ei ahnehdittu liikaa nauttimista, saatiin hyvin myös lepoa ja palautumista väleihin. Ja virkeä levännyt mieli on hyvinvoinnin ytimessä niin lapsille kuin aikuisillekin!

Tähän liittyen esimerkiksi jätettiin ihan suosiolla se Turun linna väliin – ja palattiin Naantaliin kävelemään kauniita katuja, kun oli enemmän sellainen ”fiilistellään vielä muumien lähellä” -olo kuin uuden kokemisen kaipuu. Todettiin, että hei se linna todennäköisesti on siellä paikoillaan vielä tulevinakin vuosina!

5. Jakautuminen tarvittaessa. Todettiin esimerkiksi, että taapero ei välttämättä nauti niin paljon teatterista kuin leikeistä leikkipuistossa – niinpä Joel ja taapero valloittivat Kupittaan leikkipuiston meidän muiden ollessa kesäteatterissa. Samoin Muumimaailmassa jakauduttiin niin, että taapero sai päiväunensa ja koululaiset saivat rauhassa tutkia kauppoja sillä aikaa. Ja välillä jakaudutttiin myös niin, että minä ehdin treffata ystävää ja lapset omaa ystäväänsä.

Kuvia Turun kesäteatterin seinältä: Kolme iloista rosvoa (liput saatu).

6. Leppoisa ”meillä on tässä aikaa” -tunnelma. Uskon, että tämä oli myös onnistuneen loman ytimessä. Ei kiirehditty minnekään, sillä asennoiduttiin, että aikaa on. Vaikka haha ei ollutkaan; sekä Muumimaailma että Jukupark sulkivat ovensa vähän liian aikaisin meidän makuun. Mutta ei silti suostuttu ottamaan sellaista kiireen tai paineen tunnetta mukaan lomapäivien viettoon. Pikemminkin pysähdyttiin fiilistelemään just sitä, mitä tehtiin ja missä oltiin. Se toimii lomapaineiden torjunnassa!

7. Loistava seura. No sehän on tietysti omasta takaa!

Mutta joo pääsi ihan todella yllättämään, miten kokonaisvaltaisen kotimaanlomafiiliksen tällaisessa ihan kolmen päivän reissussa voi saada!

Tällaisia toistekin!

34

You Might Also Like

 • Nadja
  24.6.2024 at 19:28

  <3 niin jälleen, ne pienet, mutta loppujen lopuksi niin suuret tekijät! <3
  Turku ja Naantali ovat ihania kylläkin. Molemmissa käyty koko perheenä ja Turkuun palattu monesti ensimmäisen kerran jälkeen uudelleen ainakin minä ja pojat. Ja todellakin tuntuu lomalta, myös jatkossa. :D Tampereelta kuljettu junalla ja Turku-Naantali bussilla (lähti ainakin silloin koronakesällä kätevästi torilta).
  Kupittaan puisto (mm. liikennepuisto) on lapsille ja aikuisillekin todellinen aarre! :)

  Lämpimiä terkkuja Tampereelta <3