Portaikkohaaveilua

Pääsiäistäkö tässä nyt pitäisi syyttää? Vai kevätaurinkoa?

Katsoin aamulla tätä:

…ja ajattelin: keltaista.

Puutalon eteinen ja portaikko ovat viimeisiä paikkoja (no: yläkerran kylppärin lisäksi), joita emme vielä toistaiseksi ole pintaremontoineet omannäköisiksemme. Moni on kyllä ihaillut näitä harmaan sävyjä – jopa maalin väriä minulta on kyselty, valitettavasti en sitä tiedä. Monen makuun nämä värit olisivat tietysti just hyviä. 

Mutta me kaipaamme lisää lämpöä. Tai sellaista jotain… Sitä Jotain. Ehkä omannäköisyyttä on paras kuvaus.

Valkoisten osien maalaus on tässä elämäntilanteessa aikalailla poissuljettua – se aiheuttaisi aivan liian työlään ketjureaktion. Jos maalaisi kaiteet, pitäisi maalata seinä. Jos maalaisi seinän, pitäisi maalata portaikon katto. Jos maalaisi portaikon katon, pitäisi maalata koko hemmetin avotilayläkerran viistokatot.

Juu ei.

Mutta portaat sekä eteisen lattiat ja seinät voisi hyvinkin jossain vaiheessa maalata.

Kun googlasin ”staircase yellow”, päädyin jostain syystä myös googlaamaan ”staircase decoration”. Ja löysin ihanan-ihanan tämän. Oh en kestä, miten ihana.

Keltainen vai kuviot – mielipiteitä?
(en kopsannut ”inspiraatiokuvia” tähän, koska tekijänoikeudet – linkeissä siis kuvalinkit (ei kaupallisia kytköksiä) tyyleihin, mitä ajattelen)

Hehee saa sanoa myös ”harmaa”, mutta sitä en kuuntele :)

 

You Might Also Like

 • Ainoa_Huutaja
  8.4.2015 at 13:46

  Kuviot! Varmaan helpompaa kans kuin maalaus…esim. jos ne on tarroja.

  • Kristaliina
   8.4.2015 at 13:51

   Mulla kävi kans mielessä esim. ihan dc-fix tai värilliset muovimatot. Paitsi sitten on sellainen puoli, että vanhaa taloa on aina iso riski lähteä ”muovittamaan” millään… En tiedä sit, jos (kun) se koskisi vaan noita pystyosia… Hmm paitsi joka tapauksessa harmaat ei voisi olla silloin askelmatkaan, eli maalaushommaa noista vaakaosista saisi silti :)

   Hmmm hmmm hmmm. Kuviot kyllä houkuttaisi, kun löytäisi jotain ihanaa!

   • Cpop
    8.4.2015 at 14:04

    Joo, puutalon muovittamisessa pitää olla todella tarkka, koska muuten se voi vaikuttaa rakennuksen hengittävyyteen ja pahimmassa tapauksessa on äkkiä koko talo homeessa -.-

    • Elinabeth
     8.4.2015 at 20:40

     Lisäyksenä, että jos haluaa hengittävän puutalon, pitää myös maalin valinnassa olla tarkkana! 

     • Elinabeth
      8.4.2015 at 20:43

      Niin ja tapeteissa on kans materiaaleja, jotka ei päästä kosteutta läpi..mutta luultavammin hengittävyyskysymys on lähinnä ulkoseinissä. Jos portaiden pystyosat tapetoi, niin tuskin se niin kosteutta kerää talon sisällä.

   • Mammara
    8.4.2015 at 14:23

    Entä jotkut upeet tapetit noihin portaiden pystyosiin? Niinku tähän henkeen? 
     

 • Cpop
  8.4.2015 at 14:03

  APUA! Tuo kuvioitu portaikko on IHANA!!! Miä oon haaveillu sellasesta asunnosta, tavaramäärä olisi minimalistista (no niin minimalistista, kun lapsiperheessä voi.. eh..), mutta pinnat saisi olla rönsyileviä ja värikkäitä! Tai sitten toisinpäin… Erittäin simppeli pohja ja sitten sellaisia tosi rönsyileviä yksityiskohtia :D Päätä tämäkin nyt sitten!!! Onneksi ei ole varaa omaan asuntoon/taloon!

  • Kristaliina
   8.4.2015 at 14:05

   Oh eiks olekin ihana! Mun piti googlata keltaista, mutta tuohon jäin jumiin :)

   Mä muutenkin rakastan sellaisia värikkäitä keskenään-kuosit-sotkettuja kaakelointeja, mitä näkee esim. Portugalissa talojen julkisivuissa. Oh sellaisesta haaveilisin keittiöönkin… Suomesta niin ihananrönsyileviä kuviota on vaikea löytää, pitäis varmaan lähteä kaakelitoivioretkelle Portugaliin :)

 • elinamanda (Ei varmistettu)
  8.4.2015 at 14:03

  Mä luultavasti maalaisin, ihan vaan siitä syystä et se ois niin paljon helpompi toteutta. Jos alkaa miettiä tai etsiä jotain liian hienoja kuvioita, niin en varmaan ikinä sais hommaa valmiiks. Maalipurkin sen sijaan voi ostaa jo valmiiks oottamaan lopullista inspistä, ja sit kun se inspis tulee, on homma kolmen minuutin päästä jo täydessä vauhdissa. :D mutta oishan ne kuviotkin kyllä nättejä, eli jos tietää et jaksaa sellasten kanssa alkaa näpräillä, niin ehdottomasti ne sitten!! :)

 • elinaja (Ei varmistettu)
  8.4.2015 at 14:04

  Oikea termi on portaiden otsalauta ;)

  Vastaus ongelmaan on kuviomaalaus sabluunan avulla. Pikagooglauksella löysin tämän paikan http://www.kaavain.fi/?id=439&page=etnos&lang=fi

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   8.4.2015 at 14:10

   Just jotain tällaista mäkin varmaan lähtisin toteuttamaan.

  • Piipo79
   8.4.2015 at 14:32

   Voi olla että kuviomaalauksessa menisi vielä kauemmin aikaa kun koko portaikon seinän maalaamisessa. Tapetointi varmaan kätevin, tosin eräät pienet touhusormet on saatava pitämään näppinsä erossa niistä sen jälkeen ;) p.s. Musta on ihanaa kun tehdään oman näköistä eikä aina vaan sitä hillittyä skandinaavista (jos se ei omaa silmää miellytä)

 • Lennu_ (Ei varmistettu)
  8.4.2015 at 14:23

  Sori, sohaisit pinterestiin hullaantuneen muurahaispesään :D

  Tästä nyt alkuun: http://www.babble.com/crafts-activities/step-by-step-14-ideas-for-refini… Kuvia saa siis lisää napsuttelemalla kuvan sivuilla olevia nuolia.

  Ja mielestäni ihania: http://www.buzzfeed.com/pippa/diy-ways-to-update-your-stairs?sub=2046469
  Varsinkin portaat 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10 (!), 13, 14, 16, 17 ja 24. Näin vaatimattomasti.

  Ja meillä kun asustaa perheessä isäksi kutsuttu mies, joka on tarkka valoista, niin tulisi pohdittua samalla myös että miten voisi tuoda hauskalla tavalla valot portaisiin.

  Vieläkö jatkan? :D

  • Lennu_ (Ei varmistettu)
   8.4.2015 at 14:26

   Ja unohdin tämän! https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/f4/f1/c3/f4f1c37a88bb9c9ec55e9

  • Kristaliina
   8.4.2015 at 16:34

   Ooooooo kiitos-kiitos-kiitos; vähänks syyhyää sormet päästä tutustumaan noihin linkkeihin tarkemmi!

  • Kristaliina
   8.4.2015 at 19:37

   Nyt pääsin katsomaan! Ihania – todella! Toi sun eka linkin viimeinenkin on tosi kaunis; ihan erityylinen kuin olin ajatellut, mutta tosi-tosi kaunis!

   Noi sateenkaarivärit (vaihtuvat värit siis) kyllä miellyttää, samoin edelleen noi ornamentit; tuossa oli tosi kauniita!

   Hihihihi en tiennytkään, että porrashullaantuneitakin näin löytyy, ja taidan tulla just sellaiseksi itsekin. Eli saa jatkaa! :D

 • Iitanen
  8.4.2015 at 14:23

  Tästä jutustä löytyy useita hauskoja ideoita. Itse ihastuin pehmeisiin mattoportaisiin! :) 

  http://www.buzzfeed.com/pippa/diy-ways-to-update-your-stairs?sub=2046469_930901#.mqylqM4aD

  • Kristaliina
   8.4.2015 at 19:34

   Oh toi 13 (Rainbow) <3 <3 <3

 • Någon Annan (Ei varmistettu)
  8.4.2015 at 15:31

  Keltainen maalaus ja kuviolaatat :) Siitä tulis tosi mahtava yhdistelmä!

  • Kristaliina
   8.4.2015 at 16:09

   Niin tulisikin! Ooooooo!

 • -jenni-
  8.4.2015 at 15:32

  Ihan eri asiasta kysymys, mutta en ole ihan hahmottanut teidän kotia niin kysyn: jos haluaisitte laittaa tytöt omaan huoneeseen niin onko teillä ylhäällä kaksi makkaria?

  • Kristaliina
   8.4.2015 at 15:53

   Yläkerrassa on yksi iso avonainen tila plus kylppäri/sauna ja ikkunallinen vaatehuone (joka on joskus ollut lastenhuoneenakin ja toimisi hyvin sellaisena. Avonainen tila olisi myös periaatteessa jaettavissa kahteen, eli yläkerrassa on tavallaan ”optio” kolmelle pienelle huoneelle. Niin ja vaatehuoneeseen sais yhden seinän kaatamalla ex-saunasta tosi kivan alkovin :)

   Jos huoneentarve iskee, luultavasti vaatehuone/sauna-combosta rakennettais mulle & Joelille oma makkari ja avoinaisesta tilasta tytöille yhteinen huone tai jopa omat huoneet :)

   Hahahaha no tää selitys ei kyllä selkeyttänyt yhtään :D No, yritin kuitenkin :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  8.4.2015 at 16:02

  Enempi keltasta,ja joukkoon kuvioo? :)

  • Kristaliina
   8.4.2015 at 16:08

   Tätä mäkin oon nyt tän keskustelun pohjalta alkanut miettiä – että josko molemmat! :D Hitsi, kun pääsisi koneelle avaamaan noita linkkivinkkejä; nyt en pääse, kun Joel tekee opiskeluhommia buhuu… Sormet syyhyäis pääst katselemaan!

 • Aamuruuhka (Ei varmistettu)
  8.4.2015 at 16:20

  Mä maalaisin portaat keltaisiksi ja laittaisin pieniä laattoja tohon päätyyn, itsekin haaveillut laattamosaiikista jo kauan! En tosin tiedä, onko laatat juuri muovia hengittävämpi vaihtoehto? Ja vanhat puiset portaat eivät ole välttämättä mikään tasaisin pinta, eli laatoitus voisi olla hankalaa ja laatat voisivat putoilla ajan kanssa. Ja Suomesta on kyllä niin vaikea löytää ihania kuviolaattoja. Myös päätyjen tapetointi on hyvä idea, ja mahdollisesti myös helpompi/halvempi. Esim. tällä sivulla http://www.colore.fi/tapetit-metreittain-myytavat-tilkkupaketit-c-82_84…. myydään tapetteja metreittäin, eli jos haluaa useaa erilaista, ei tarvitse maksaa koko rullasta!

  • Tilia kirjautumatta (Ei varmistettu)
   8.4.2015 at 17:26

   Ei helkkari mitään kaakeleita portaisiin, nättiä siitä ei tule ja portaat menee pilalle. Tapettia, tarraa, maalia, mitä vaan, mutta niin, että alkuperäisen puuportaan voi palauttaa halutessaan. Joko te tai talon seuraavat omistajat. Tai sitä seuraavat. Tuon ikäiset Puutalot ovat lainassa asukkaillaan.

   Muovisuudesta en menisi kuivassa sisätilassa tuossa kohtaa huolehtimaan, koska ei se lattiamaalikaan välttämättä mikään hengittävä ole. Yleensä ei ole. Toki koristemaalaus on tyylikkäämpi kuin tarra, joka näyttää puutalossa aina – muoviselta.

   Harmaa väri porraspinnassa on erittäin anteeksi antava siivouksen suhteen. Lähtisin koristamaan vain otsalautoja. Kun teillä on taiteilijoita talossa (isoja ja pieniä), voitte aloittaa vaikka liisteröimällä piirrustuksia portaisiin, tehkää vaikka vaihtuva näyttely!

   • Kristaliina
    8.4.2015 at 19:30

    Yksi ”pilaamaton” kaakelivaihtoehto olisi tehdä kaakelointi levylle ja kiinnittää sitten vaan se levy sitten….mikäsanasenytolikaan: otsalautaan. Hmmm. Mutta ehkä tapetti tuntuu tällä hetkellä varteenotettavimmalta…

   • Aamuruuhka (Ei varmistettu)
    8.4.2015 at 19:39

    No, mun mielestä onkin aina ollut vastenmielinen ajatus remontoida taloa seuraavia asukkaita ajatellen :). Mun mielestä kaakelit ei pilaa yhtään mitään portaissa sen enempää, kuin keittiössä tai vessassakaan. Onhan se puuporraskin yhä näkyvissä. Mutta joo, teknisesti se voisi toki olla hankala toteuttaa, kuten myös mainitsin.

    Pääosin olen sitä mieltä, että vanhaa pitää kunnioittaa remontoidessa, mutta mun mielestä jotkut värikkäät kaakelit portaissa on niin sata kertaa vanhan puutalon henkeen sopivampaa, kuin vaikka kaiken maalaaminen valkoiseksi tai joidenkin laminaattien laittaminen. Tai harmaat portaat. Onhan vanhoissa puutaloissa usein aika villikuosisia kaakeliuunejakin, sopii mielestäni hyvin niihin. Mutta ihan oikeasti, pitääkö kaikki rakentaa niin, että saa tarvittaessa pois? Itse olen aina tehnyt mieluummin pysyviä ratkaisuja. Tämä tietysti vain silloin, kun talossa aikookin asua. Jos on myymässä, ei remonttia juuri kannatakaan tehdä.

    • Vierailija (Ei varmistettu)
     10.4.2015 at 21:43

     Jos on vähänkään järkeä päässä, niin satavuotiaassa talossa ei tee mitään peruuttamatonta. Joka ei tätä tajua, lukekoon Talotohtorinsa uudestaan ja käyköön katsomassa, miten itsekkäästi 60-, 70-, 80-, 90-luvuilla ja vielä nykyäänkin rakennusperintöämme on tuhottu. Jos haluaa uutta, muuttaa sinne uuteen taloon vaan, niitä riittää kaikille, näitä helmiä ei. Anteeksi suuttumus. En remontoi mitään ajatellen tulevia ostajia. Talon parhaaksi hamaan tulevaisuuteen on johtotähtenä.

  • Kristaliina
   8.4.2015 at 19:33

   Mä jo vähän innoistuin noista kukkaisista: http://www.colore.fi/kukkaiset-tapettitilkut-12kpl-p-4710.html , oranssi-kelta-sinisestä sais kivaa vaihtelua!

 • ekv (Ei varmistettu)
  8.4.2015 at 16:26

  Huomasitko että toi sun porraskuva taitaa olla Portugalilaisia laattatarroja myyvän kaupan mainoskuva Etsystä?

  Itse varmaan valitsisi jotain kirjavaa Portugalitarraa joka sopii portaiden nykyiseen väritykseen ja kokeilisin riittäisikö se piristämään. Koska olen laiska ja se olisi nopeaa sekä halpaa.

  • Kristaliina
   8.4.2015 at 16:32

   Hihihi en :D Aika on näköinen tarra kyllä (ainakin tuossa kuvassa), meni mulle täydestä kaakelina :D :D :D

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  8.4.2015 at 18:05

  Näen mielessäni porrasaskelmat oranssina, kun katson kuvaa. Yksinkertaisin toteuttaa ja toisi jo kivasti väriä.

  • Kristaliina
   8.4.2015 at 19:32

   Samoin tuolla aiemmassa linkissä oli yks kuva, jossa värejä oli useampia – vaikka silleen hmm sävy sävyltä vaaleammaksi, silleen yhteensopivasti. Hitsi en ole tajunnutkaan, miten paljon erilaisia vaihtoehtoja portaikkoon vois olla!

 • maaritanneli
  8.4.2015 at 18:09

  http://muotoseuraafunktiota.blogspot.fi/2013/09/marokkolainen-kodinhoitohuone.html

  Tämä vaikuttaa kivalta, vaikkakin työläältä..

  • Kristaliina
   8.4.2015 at 19:28

   Oi vau – ei yhtään eka kuvista tajunnut, että kyse on diy-laatoista!

 • Mirja H (Ei varmistettu)
  8.4.2015 at 19:36

  Tosi kaunis portaikko teillä! Sanon aina keltainen, se on ihan paras väri sisustuksessa! Meillä on toistaiseksi yksi huone joka on maalattu keltaiseksi ja se on niin ihana! Nuo kuviolliset laatakin ovat aivan ihanat! Minä sanon että molemmat! ;)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  8.4.2015 at 20:30

  Joku ihanan värikäs porrasmatto?

 • tsinnia (Ei varmistettu)
  8.4.2015 at 20:43

  Portaikon pinnojakin vois maalata keltaiseksi epäsäännöllisellä rytmillä tyylillä 1/3 keltaiseksi. Ei vaatisi muun valkoisen hävittämistä. Sille olis kiva pari otsalautaan keltaista kuviointia/teippiä/tarraa. Tai värikästä, jossa on keltaista (mutta itsehän pysyisin kyllä siinä, että värimaailma ois hallittu). Mulla houkuttais säilyttää vanhojakin värejä, sillä valkoisen ja harmaan kaverina keltainen on niin &lt;3. Ei muuta kuin pensselit kouraan, aina voi maalata uudelleen jos ei tykkääkään.

 • Riika V.
  8.4.2015 at 20:52

  He hee! Meilläkin on ”pientä” rappukäytäväremppaa ilmoilla: http://www.lily.fi/blogit/koti-kumpulassa/projekti-rappukaytava-osa-1

  Huh!

 • Riika V.
  8.4.2015 at 20:58

  Ja siis Pinterestistä löytyy ihan älyttömästi ideoita! Kannattaa kattoo, jossei vielä oo tuttu. ;)

 • kao kao
  8.4.2015 at 22:25

  Oi, noi sekasotkulaattateippaus/ornamentit on ihanat! Puutalo goes Huvikumpu a la Latino :)

 • Peppis (Ei varmistettu)
  8.4.2015 at 22:47

  Jossain sisustusohjelmassa portaikko tuunattiin niin, että ”laattojen” kuviot maalattiin kovalevylle, joka sitten kiinnitettiin pienillä nauloilla portaiden otsalautoihin. Vanhassa talossa mikää ei tietenkään ole suoraa tai määrämittaista, mutta jos pienet raot ja epätasaisuudet eivät haittaa, saisi näin melko helpolla uutta ilmettä, joka on kuitenkin tarvittaessa helppo purkaa pois ( toisin kuin laastilla kiinitetyt laatat). Myös teippaaminen tai sabluunamaalaus suoraan portaaseen onnistunee kohtalaisella työmäärällä.

 • 1 2