Pers pers persianat

”Tuovat itselle lähinnä mieleen hylätyt talot”, kirjoitin persianoista, noista metallisista alasvedettävistä verhoista vuonna 2016.

Persianat olivat siis yksi meidän asumiskummasteluista ensimmäisenä Espanja-talvena. Että mitä – ja miksi? Ovatko ne jonkinlainen murtosuojaus, ja miksi niitä on joka ikisen talon joka ikisessä ikkunassa?

Tänä talvena persianaa aamuisin availlessa asia on putkahdellut uudelleen mieleen.

Jännä, miten jokin niin erikoinen asumisen juttu muuttuu vähitellen ihan tavalliseksi.

Nykyisin ymmärrän persianoista paljon enemmän!

Ensinnäkin nuo persianat ovat aivan loistavia pimentäjiä! Koko huoneen saa siis aidosti pimeäksi valoisallakin. Pimennysverhotarkoitus siis!

Niissä on myös kiva piirre: jos jättää persianaa ihan vähän auki, sen rakosista saa päivänpaisteen vähän pilkottamaan sisään. Esimerkiksi jos jättää ylös vähän ”väljyyttä”, näkee aamuyöstä kelloon katsomatta, koska päivä alkaa vähän paistella.

Toisena ominaisuutena sitten lämmön eristys: persianat pitävät koleuden ulkona viileinä iltoina – ja toisaalta kuumuuden ulkona kuumina päivinä. Persianat suljetaan siis iltaisin illan pimetessä (myös tietysti näkösuojana niin kuin muutkin verhot) ja kuumaan aikaan niitä pidetään päivällä suljettuna, jotta se ihan kuumin porotus ei valtaa kotia. Jälkimmäisestä tosin meillä ei ole omaa kokemusta, koska emme ole koskaan olleet täällä niinä kuumina kuukausina.

Murtosuojauksesta – mitä alun perin ajattelin näistä – sen sijaan en kyllä ihan tiedä. Näissä kun ei ole mitään ”lukitsevaa tekniikkaa” eli vaikka persiana onkin raskas, kyllä sen saa käsittääkseni nostettua, jos nyt ihan murtotarkoituksessa on liikkeellä. Sen sijaan murtosuojauksena täällä harrastetaan kaltereita ikkunassa – ja sen ihmettelyyn en ole vielä turtunut.

Näin suomalaisesta näkökulmasta nimittäin paloturvallisuus tuntuu paljon keskeisemmältä jutulta kuin murtosuojaus, ja siksi en tykkää tästä kalterimeiningistä ollenkaan. (etenkään kun täällä ei myöskään harrasteta palovaroittimia, meilläkin on omat palovaroittimet aina teipillä katossa)

Mutta se olkoon ihmettely erikseen.

Persiana sen sijaan saa meidän hyväksynnän: oikein näppärä kapine!

En kuitenkaan Suomen-kotiin näistä haaveilisi, ahhaha. Onhan se kangasverho nyt vaan jotenkin niin paljon silmää miellyttävämpi.

Ps. Tämä ja ne muut kummastelut vuodelta 2016 täällä.

18

You Might Also Like

  • Erika T
    20.3.2024 at 21:49

    Persianat on joku latinalaisten maiden juttu. Oon asunu Argentiinassa ja siellä oli myös kaikissa asunnoissa persianat. Ah ikävä niitä ja niiden pimentävää vaikutusta. En saa ikinä samaa pimennystä kotona verhoilla koska verhotanko ei vaan ole tarpeeksi pitkä ja tarpeeksi lähellä seinää. Persianas siempre 🫶

  • TK
    21.3.2024 at 13:00

    Näitä on myös Kreikassa, mutta usein sellaisia ikkunan ulkopuolella olevia ”kaihdinovia” (shutters), jotka samaan tarkoitukseen kuin persianat. Kauniimman näköiset tosin. Noi rullattavat varmaan kätevämmät kuitenkin kaupunkioloissa kerrostaloissa kun vievät vähemmän tilaa. Kaltereita Kreikassakin, tosin enemmän vain siinä katupuolelle suuntaavien ikkunoiden edessä, ei niinkään sisäpihan ikkunoissa.