Papa Saltin tarina – taatusti spoilaamaton postaus

Arvostelukappale saatu.

Kyllä, uskallat lukea tämän postauksen – lupaan, että en spoilaa mitään!

En aio kertoa edes, että tykkäsinkö vai en. En kerro siis kertakaikkiaan yhtään yhtään mitään. Hyvä alku tälle postaukselle, eikös olekin: en kerro mitään, lue silti ihmeessä eteenpäin. Haha.

Koska siis ai että, miten olen joskus jonkun muun kirjan kanssa tullut itse spoilatuksi jopa ihan sellaisella viattomalla ”olipa yllättävä loppuratkaisu”, tai ”ratkaisu oli tosi ennalta-arvattava” -tokaisulla. Vaikka sitä ei lausahduksen sanoja välttämättä hoksaakaan, niin sehän jo tavallaan spoilaa. Jos vaikka kuulee ennakkoon, että ratkaisu on ennalta-arvattava, niin itse ainakin lukiessa sitten tiedostan, että okei no nyt ei ole yllätystä tulossa enää tähän, vaan se ratkaisu on varmaan tällainen-ja-tällaiunen. Ja sitten se lukeminen vähän lässähtää, tai ainakin kokemus on jotenkin vajaavaisempi kuin kokonaan neitseellinen lukeminen.

Niinpä tällaisessa pitkään jännitysodotetussa kirjassa jo se tuntuu spoilaukselta, että onko kirja hyvä vai ei. Sekin on osa sitä jännitystä, mitä viimeisen vuoden ajan on koettu: onnistuuko Lucinda Rileyn poika Harry Whittaker saattamaan kunnialla loppuun äitinsä aloittaman kirjasarjan?

Monien kirjojen osalta tällaisilla pienillä spoilauksilla ei tietysti ole niin väliä. Usein on vaan kiva tietää, mitä on odotettavissa. Usein selailen (varovasti) kirjablogejakin ennen kuin avaan jonkun kirjan.

Mutta sitten joidenkin kirjojen osalta todellakin on väliä. Joidenkin kirjojen osalta ei halua lukea ennakkoon edes takakantta!

Ja tämä Papa Saltin tarina oli mulle ehdottomasti sellainen.

Miksi näin? Haha sanotaan nyt niin, että kun on lukenut kirjasarjaa sellaiset about 6000 sivua ja sen jälkeen odottanut vielä sitä viimeistä ratkaisevaa kirjaa VUODEN, niin siihen on aika… …sitoutunut.

Joskus tällaiseen kirjaan tai sarjaan saa kehitettyä tällaisen jopa henkilökohtaisen suhteen. Tietysti ytimessä on se, että tarinan täytyy olla hyvä, monipuolinen ja koukuttava. Mutta sen lisäksi iso osa sen tunteen syntymistä on varmaan jo ihan siihen käytetty aika. Ja lukemisen päälle vielä juonenkäänteiden pohtimiseen käytetty aika. Sitten vielä kirjoista keskustelemisen aika. Sekä seuraavan kirjan odottamisen aika. Yhtäkkiä ollaankin siinä tilanteessa, että kirja (tai sarja) on ollut mukana kuluneissa vuosissa ja elämänvaiheissa niin, että se tuntuu osalta mun omaa elämää.

On kuitenkin aika harvinainen herkku, että jokin sarja pääsee ihan tälle tasolle. Tulen ja jään laulu (eli Game of Thrones kirjasarjana) on sellainen varmaan joillekin. Ja aikoinaan Harry Potter tietysti!

Itselleni henkilökohtaisesti kirjapuolelta ei tule mieleen muita näin sitouttavia kokonaisia sarjoja kuin tämä seitsemän sisaruksen tarina. Tv-sarjapuolelta sen sijaan Game of Thronesin viimeiset kaudet olivat minulle sellaisia, että oli jo pienimuotoinen paniikki katsoa uudet jaksot ennen kuin joku spoilaa jotakin. Breaking Badin viimeiset kaudet taisivat päästä lähelle samaa, ja myös sen viimeisimmän Sinkkuelämää-nykyelämäkauden halusin nähdä mahdollisimman spoilaamattomana.

Joel tuosta vierestä huutelee, että sitten tämän rinnalla on tietysti myös harmillisempana säikeenä sellainen ilmiö, että joku ”sitouttanut” sarja muuttuu lopussa ihan surkeaksi (kuten Lost, tai Dexterin jotkut saippuaoopperaa lähennelleet kaudet sekä Joelin mielestä myös Game of Thrones loppuvaiheessa), mutta siihen on jo niin sitoutunut, että katsoo ärsyyntyneenä ja turhautuneena silti kaikki jaksot. Puhisten ärtymystä. Koska mä oon katsonut tätä nyt sata tuntia, niin pakko katsoa loppuun. Vaikka vaan lähinnä ärsyttäisi, että miksi tämä on niin huono.

Ja siksi se ehkä ärsyttääkin, että siihen oli henkilökohtaisesti sitoutunut ja sitten se kehtasi mennä niin huonoksi! Mikä loukkaus!

Haha.

En halua kuvata edes kirjan takakantta, joten saatte toisen kuvan etukannesta.

Okei, takaisin Papa Saltin tarinaan, jota tosiaan odotin (vuoden jännitys!) kuin kuuta nousevaa. Ja siinähän oli tosiaan vielä se pikkujuttu, että sisarussarjan kirjailija Lucinda Riley ehti menehtyä ennen viimeisen ratkaisevan kirjan kirjoittamista, ja saagan viimeisen osan kirjoitti hänen poikansa. Äitinsä muistiinpanojen pohjalta siis.

Haha aikamoiset katastrofin ainekset. Hillitön odotus ja niin monimutkainen juoni, että tuntuu, ettei sitä mitenkään voi nivoa yhteen yhdessä kirjassa. Kaikki riskitekijät ilmassa. Eihän se voi onnistua, vai voiko…? Mitä jos se on kaiken odotuksen jälkeen karvas pettymys?

Aaaaaaaaa pakko päästä lukemaan ennen kuin joku spoilaa jotain!

Hihi itselleni sellainen ”mä luin jo tän”-kommentti oli siinä ihan rajalla: sen vielä kestin. Mutta en yhtään halunnut kuulla siihen mitään jatkolausetta. Ei mitään ”…ja se oli…” -jatkoa!

Hitsi, miten kuumotteli, kun kirjasta ilmestyi mainos mun FB-feediin ja sen alle alkoi kertyä ihmisten kommentteja. Apuaaaaaaah! Sulkekaa some, mä en halua tietää!

Itse asiassa menin tämän kirjasalaisuudensuojelun kanssa niin pitkälle, että tein jotain extremeä: Joel esiluki (sori kaikille!) mun Insta-privakommentit vuorokausi sen jälkeen kun kerroin aloittaneeni kirjan lukemisen. Koska pelkäsin, että kohta joku ei malta vaan sanoo jotain viesteissä! Ja onneksi Joel esiluki – siellä olisikin tullut pari spoilausta, jos ei olisi ollut pelastavaa suodatinta välissä!

Sen jälkeen en uskaltanut postata Instaan enää mitään kirjan lukemisesta ennen kuin sain kirjan kokonaan luettua.

Eilen illalla myöhään (vihdoinkin) sain. Vuonna 2018 aloittamani lukutarina tuli viime yönä vihdoinkin päätökseensä.

Ja siinäpä se, en kerro enempää! Älä säkään kerro kommenteissa. Saa sanoa ”luin!” tai ”en vielä, mutta jonotan” tai vaikka ihan, että ”eipä kiinnosta”. Mutta pssssssst, pidetään kaikki muu äärimmäisen spoilaamattomana!

 

 

 

PS.  Ai niin muistatteko, millainen oli tän kirjasarjan ensimmäisen kirjan arvostelu aikoinaan tässä blogissa? En vielä siihen aikaan kirjoittanut systemaattisia ”luettua”-postauksia, mutta läppähenkisessä ”Kirja-arvosteluita puolison näkökulmasta” -postauksessa Joel kuvaili havaintoja lukevasta puolisostaan näin:

Lucinda Riley: Seitsemän sisarusta

(suomentaja: Hilkka Pekkanen)

Vaimo tuhahtelee jatkuvasti lukiessaan, mutta ei silti ota kuuleviin korviinsa ehdotusta, että jättäisi kirjan kesken. Kertoo illalla nukkumaanmenoa pitkittäen, silmen pyörittelyn säestämänä, kirjan sisältävän loputonta kuvailua smaragdikaulakoruista, marmoripylväistä, yksityisjahdeista ja muuta luksuspornoa. Kaiken kruunaa uhkaus lukea kirjan 77 jatko-osaa kaikista niistä muistakin sisaruksista.

Pisteet: 0/5

NOLLA KAUTTA VIISI, mitä HITTOA?!?

Viisi vuotta (ja ne about 77 jatko-osaa) myöhemmin en ole enää ihan samaa mieltä.

(oikeasti tuohan oli Joelin antama pistemäärä, itse olisin antanut enemmän)

26

You Might Also Like

 • LeenaK
  30.5.2023 at 12:34

  Luin! Sain Helmetin Bestsellerinä vaikka varausnumero oli mulla yli 900.

  • Leena
   30.5.2023 at 13:43

   Ah, ja meillä oli sama tuon Gane of Thronesin kanssa. Yöllä katsottiin kun jaksot ilmestyi, tosin katsoin yleensä uudestaan kun pilkin puolet ajasta.

   MUTTA kun mainitsit tuo Tulen ja Jään laulu- sarjan niin George R.R. Martin on jo vuosikaudet jumittanut seitsenosaiseksi tarkoitetun kirjasarjan kuudennen osan (Winds of Winter) kanssa. Tv-sarjahan tehtiin loppuun ilman kirjoja. En tiedä saako Martin koskaan kirjasarjaansa valmiiksi, koska jo viidennen kirjan lopussa tilanne Westerosissa on huomattavasti mutkikkaampi (ja erilainen) kuin sarjassa. Jotkut kuolleet on elossa, jotkut elävät muistaakseni kuolleet ja hahmot seikkailee eri puolella ja niitä enemmän kuin sarjassa. Irtonaisia langanpäitä on aivan järjettömästi eikä tuossa viitosessa vielä mitään sinne päin että alettaisiin vähän supistaa…Harmilista, olisin halunnut tämänkin sarjan lukea loppuun, vaikka nyt ehkä into on jo laimentunut aika paljon.

   • krista
    31.5.2023 at 08:59

    Jep, Joel kans tätä on puhunut – ja päälle tietty se, että Martin on nyt jo 74-vuotias…

  • krista
   31.5.2023 at 08:57

   Vau, mikä Bestseller-bongaus! Mä olin jossain sijalla 1400, mutta sit sain tämän arvostelukappaleen. Vähänkö oli jesh-tuuletetuin arvostelukappale ikinä :D

 • A
  30.5.2023 at 12:35

  Hih, hyvä arvostelu :) On kyllä massiivinen kirjasarja! Itsellä ei ole kirjasarjoissa ollut tällaista spoileraspektia (ja tää on niin mun genresuosikkien ulkopuolella, että ei ole yhtään näistä lukenut tai edes harkinnut lukevani).

  Mutta tv-sarjaodotukset, on kyllä raastavia. Tällä hetkellä katsomatta on Successionin viimeinen kausi ja oon parhaani mukaan vältellyt somekirjoittelua aiheesta (katsomatta siksi, että otetaan HBO-tilaus sitten kun on aikaa katselle ja bingettää, nyt ei oo). Mahtavin sarja ikinä (The wire) tuli katsottua dvd-boksiaikaan (ah, mahtavuutta kun on kaikki kaudet boksilla ja voi vaan katsoa ja katsoa), Gilmore girls:in tuotantokaudet tilailin Jenkeistä/Saksasta sitä mukaa kun ilmestyivät, kun dvd:iden Suomeen tulo kesti niin kauan. Viimeisen minkä vikaa kautta odotin kuin kuuta nousevaa (ja pelkäsin, että pilataanko se) oli Better call Saul (Breaking bad:in spinoff, joka mun silmissä nousee laadussa yhtä korkealla kuin Breaking bad). Spoilereita on tullut lähinnä (iltapäivälehdistä) realitysarjoihin, mikä on aikasta plaah, siis kun jo otsikko paljastaa ratkaisun.

  • krista
   31.5.2023 at 09:04

   Näistä mä en ole katsonut Successionia tai Gilmore Girlsia, mutta The wire oli siis MAHTAVA ja samoin me tykättiin Better Call Saulista yhtä tai lähes yhtä paljon kuin itse Breaking badista!

   Realityja mä muuten ”seuraan” nykyisin just spoileriotsikoista :D En ole katsonut yhtä ainoaa jaksoa esimerkiksi näitä sinkutsekoilee-juttuja tai maajussillemorsiamia tai jotain ensitreffialttareilla, mutta aika usein luen niitä juttuja :D Jostain syystä – varmaan ne otsikot tehty niin klikattaviksi :D Niin tavallaan tuntuu niin kuin tietäisi niitä sarjojakin! :D

 • Marika
  30.5.2023 at 15:43

  Mulla on kuuntelu vielä hiukan kesken. En jaksanut jonottaa kirjaa sijalta 1000 jotain. Mutta ehdottomasti haluan vielä lukea tän, koska kuunnellessa menee aina jotain ohi. Ja ajattelin kesälomalla aloittaa sarjan alusta, koska tuntuu, etten muista puoliakaan enää niistä kirjoista 😅

  • Salallaa
   30.5.2023 at 22:51

   Hih, mä oon kuunnellut kaikki osat äänikirjoina, ennen tuota vikaa olis pitänyt saada joku tiivistelmä edellisistä 7 osasta.. Nyt mietin samaa, että vois kuunnella sarjan uudelleen.

   • krista
    31.5.2023 at 09:06

    Joo siis joku tiivistelmä ois ollut tarpeen täälläkin!

  • krista
   31.5.2023 at 09:06

   Mäkin ajattelin, että haluaisin aloittaa alusta! Mä oon ostanut suurimman osan kirjoista (kun kirjastosta piti jonottaa niin pitkään ja osan oon ostanut&lukenut Espanjassa) mutta mä oon jo kierrättänyt ne eteenpäin. Nyt harmittaa, että en ole säästänyt niitä!

 • Minna
  30.5.2023 at 17:03

  Mulla on hyllyssä kaksi kirjaa kun eka oli postituksen jälkeen niin rikki että sain uuden (ja vaikka olisi vähän rikki, olisin vaatinut uuden). En ottanut kirjaa mukaan matkalle vaan päätin kuunnella äänikirjana. Varsinkin mieslukija oli todella loistava. Sain pari tuntia sitten kuunneltua. Muut olen kuunnellut kahteen kertaan vaikka kaikki kirjat löytyvät hyllystä.

  • krista
   31.5.2023 at 09:11

   Oho, oli siis postissa saanut niin kovaa kyytiä? Hienoa, että reklamointi toimi!

   Vau sä oot ollut suurlukija/kuuntelija, kun oot kuunnellut monesti ja kirjatkin löytyy! Uskon, että saa hyvin irti, kun muistaa ehkä paremmin. Mä luen todella harvoja (en mitään?) kirjoja uusiksi, mutta tämän nyt haluaisin lukea alusta! Harmittaa, että oon myynyt omat kirjani jo eteenpäin.

 • Tuija
  30.5.2023 at 22:08

  Jonatan!!! Just tsekkasin, sijainti jonossa 849. Argh!!!!

  • krista
   31.5.2023 at 10:00

   Oooo mutta oot sentään pidemmällä, kun mä olin jossain 1400 jälkeen :D Toivottavasti niitä on monta kirjastossa, niin jono etenisi ripeästi!

   Tsekkasin muuten omat varaukset, Paperipalatsi-kirjassa oon kauimpana jonossa, vaikka oon jonottanut sitä pitkään. Tällä hetkellä 1271 mun sijanumero :D :D :D Ei ihan heti taida olla tulossa!

 • Hanna
  30.5.2023 at 22:40

  Mäkin luin jo ja just siksi olisinkin toivonut sitä kommenttia, että mitä mieltä olit! Kai teet analyysin joskus myöhemmin? 😄

  • krista
   31.5.2023 at 10:03

   Hahaa, pitääköhän odottaa niin kauan, että kaikki tuhannennella varaussijalla olleet on lukeneet…? :D Kolmen vuoden päästä? :D Mutta joo siis kirjasta keskustelu on OLENNAISTA, etenkin tällaisesta! Mä kans oon ihan kihissyt, että pääsee pähkäilemään kirjaa muiden kanssa. Käytätkö Instaa? Siellä mä oon privaviesteissä jutellut tosi monen kanssa kirjafiiliksistä! Sillä tavalla ei tihku mitään niiden korviin, jotka vielä kärvistelevät varausjonossa :)

 • Kati
  31.5.2023 at 07:17

  Luettu! Oli ”pakko” ostaa, kun olin kirjaston jonossa niin kaukana. Hyvin liukkaasti lähti kirja lähipiirissä kiertoon muille lukijoille 😄

  • krista
   31.5.2023 at 10:04

   Hih mä kans oon ostanut ison osan tätä sarjaa, koska en ole jaksanut odottaa kirjastojonossa. Ja sit kierrättänyt eteenpäin. Nyt kyllä tosiaan harmittaa, että ei ole hyllyssä koko sarjaa, niin voisi palata siihen uudestaan :D

 • Annennenne
  31.5.2023 at 15:17

  Kiitos tästä postauksesta (vaikka ensin en meinannut uskaltaa lukea tätäkään), mä vihaan kaikkia spoilauksia enkä lue nykyään enää mistään kirjasta takakantta ennen kuin oon lukenut kirjan. Tän kohdalla tuli mulle kirjaston varausennätys, oisko ollut 1370 jotain. Nyt jo sijalla 983… Onneksi meidän sivukirjastossa on usein ollut näitä jokerina aika hyvin saatavilla, käyn vähän väliä siellä kurkkimassa ettei tarttis jonottaa…

 • Tupu
  31.5.2023 at 16:04

  En ole vielä saanut Papa Saltin tarinaa kirjastosta lainaksi mutta lainaan kyllä. Luin sen Seitsemän sisarta ja joitakin jatko-osia mutta lukeminen alkoi puuduttaa, kun kirjat ovat niin paksuja. Sen päätösosan mä kuitenkin aion lukea, kun haluan tietää Papa Saltin tarinan. Sekin minua kiinnostaa että oliko se Papa kuitenkin elossa, kun ne sisarukset olivat näkevinään hänet jossain, kuulevinaan hänen äänensä jne.

 • Paula
  31.5.2023 at 22:19

  Luettu! Ihan pikkusen vain ajattelin aloittavani ja kolmen päivän jälkeen istuin viimeisen lauseen äärellä.

 • Anna A
  1.6.2023 at 08:38

  Ihana postaus :)
  Joo, olen aivan samaa mieltä tuosta sitoutumisesta (ja Lostin loppuratkaisusta ???! Mieletön lässähdys, vieläkin ärsyttää). Ja sitten on niitä sarjoja joiden ei vaan haluaisi loppuvan…

  Tämä kirja tuli mulle lahjana heti ilmestymisensä jälkeen (alkuperäiskielellä ja ihan painettuna) ja se odottelee edelleen kesälomaa, että ehdin siihen paneutua. Sen verran hektistä on ollut, että en ole halunnut aloittaa kun en kuitenkaan voi sitä laskea käsistäni (toivottavasti!!). Ja haluan myös uppoutua siihen kunnolla (siksi painettuna eikä äänikirjana).

  Olen myös itse edelleen GOT:ssa jossain puolivälissä seikkailemassa sekä kirjassa, että tv-sarjassa. Kirja muistaakseni vähän lässähti (siinä sammakoiden kohdalla) ja into loppui ja tv-sarjan kohdalla katsominen keskeytyi uutta kautta odotellessa ja metsään painuessa. Ja sitten syntyi lapset, katsottiin vain pikkukakkosta ja nyt en enää muista mihin jäin, joten kynnys palata sarjan pariin on kasvanut (mikä on tosi harmittavaa)…. ja tämä harrastusrumba jättää lukuaikaa vain keskiyölle ja sitten taas pitäis jaksaa töissä…

  Noh, ehkäpä jo 12 päivän päästä raotan Papa Saltin kantta, onhan lennolla se 4 h aikaa uppoutua tiiliskiveen. Minä olen sitten se joka on kääntänyt selän perheelleen ja ahmii kirjaa ihan muissa maailmoissa ja lapset riehuu koneessa :D sori

 • Veema
  1.6.2023 at 17:07

  Ihanaa, huomenna pääsen korkkaamaan tän! Ja voi olla, että viikonloppu meneekin sitten siinä 🤭

 • Maija Lukkari
  2.6.2023 at 22:10

  Varasin tämän vähän aikaa sitten ja luulin, että varaussijoitukseni oli korkea: 2747 (oi kyllä, eli ei ihan tällä vuosituhannella ole tulossa). Varasin kuitenkin äsken Satu Rämön kirjan Rósa & Björk ja siinä sijoitus oli 4068! Ehkä täytyy turvautua kirjakauppaan.