Maanantai

Kävelin itkuhälyttimen kohinaa kuunnellen maanantaiaamupäivän muina naisina kylpyhuoneeseen. Kliksautin valmiiksi tulleen pesukoneellisen luukun auki ja istahdin rauhassa sinne-mihin-sitä-nyt-siellä-istutaan. Nuuh nuuh. Nuuh? Nuuh nuuh nuuh. NUUH!!!!

Nooooooooooouh!

”Arvaa, mikä moka mulle kävi?”, huhuilin myöhemmin pyykkiä ripustaessani Joelille.
”Nooh?”
”No tuu tänne kylppäriin, niin arvaat.”
”????”
”Tuu vaan, sit sä tiedät!”

Joel astuu epäluuloisen näköisenä askeleen verran sisään kylpyhuoneeseen ja parahtaa silmänräpäyksessä:
”SÄ PESIT PYYKKIÄ HAJUSTEELLISELLA AINEELLA!”

Jepjep. Ruokakauppatilauksen korvaavana tuotteena oli näköjään vahingossa tullut hajusteellinen pesuaine.

”HAISEEKO MEIDÄN KAIKKI VAATTEET?”, haukankuuloinen (ja -nenäinen) lapsi parahtaa viereisestä huoneesta.

Toinen lapsi ei parahda mitään, sillä hänellä on kurkku siihen liian kipeä.

”Eeeeeeen, ööööh. Tota ööööh niin eeeeeeeei, aikuisten vaatteita vaan, ei hätää.”

Niin joo ja kaikki teidän mustat leggarit, joita te ette todennäköisesti enää suostu laittamaan päällenne.

 

PS. Toivottavasti tähän flunssaan kuuluu heikkohajuaistisuus.

35

You Might Also Like

 • Jenni
  26.9.2022 at 12:58

  Auts, tuo on kyllä paha. Toivottavasti ei tartu tiukasti ainakaan niihin lasten vaatteisiin, vaan lähtisi seuraavissa pesuissa pois.

  Olen kyllä miettinyt noiden ruokakauppojen korvaavien tuotteiden kieltämistä, kun aina siellä korvataan jokin sellainen ”kriittinen” tuote ihan erilaisella meille käyttöön sopimattomalla. Esimerkiksi juuri tuo hajusteeton pesuaine hajusteellisella tai vaikka sokerillinen tuote sokerittomalla. Pikkujuttu varmasti monelle mutta meillä menisi haaskuuseen. Eniten kyllä ihmettelen, että meille soitettiin, että saako vaipat vaihtaa toiseen mutta muista tuotteista ei kysytty vaikka korvaavuuksia oli tehty.

  • A
   26.9.2022 at 13:40

   Täällä kuluttaja joka kategorisesti kieltää korvaamisen ruuan nettiostoksissa, kun mulle on tärkeää että saan sen tuotteen jonka haluan, enkä ”vähän sinnepäin” (yleensä joko hinta tai laatu on pielessä). Tämä on toki helppoa siinä mielessä, että kun ei ole ongelma käydä kaupasta hakemassa puuttuvia, jos tarvii, mutta usein puuttuvat tilaukset ei haittaa (nimimerkillä, dijon-sinappia ei oo tullut kolmessa peräkkäisessä tilauksessa) ja toki sellaiset tietyt tärkeät tuotteet on sallittu korvata (muistaakseni maito, jauheliha, kana ja banaanit ja näissäkin tarkkaan speksattu millä saa korvata). Tää on mun mielestä selkee juttu (ts. joissain tuotteessa on ”saa korvata” ja muissa ”ei saa korvata”), mutta kyllä silti keräilijät soittaa perään (ei haittaa sinällään vaikka soittavatkin, vastaan jos ehdin ja yleensä lopputulos on kaikkiin kysymyksiin ”ei korvata”). Samaten näin tilanne on selvä, jos tuotteita on korvattu kun on korvauskielto, valitus kauppaan ja sieltä saa rahat aina takaisin (tätä sattuu silloin tällöin, oon tässä aika nipo, en hyväksy kieltämiäni korvauksia jos yhtään harmittaa, esim. jos on korvattu kalliimmalla kilohinnalla).

   Joo ja auts, hajusteellinen pesuaine on kyllä inha moka. Harmittaisi omalla kohdalla, koska käyttämättä jäisi. Onneksi yhdestä koneesta ei vielä toivottavasti paljon hajut pinty. Itse huomasin tilanneeni ”Rainbow Sensitive Color pyykinpesuneste värillisille tekstiileille” sijasta ”Rainbow Regular Sensitive pyykinpesuneste vaaleille ja monivärisille tekstiileille” (ihan oma ”moka”, ei tuotteen korvaaminen) ja en kyllä oikeasti tiiä ees mitä eroa noissa on (paitsi pesunesteen väri, siitä huomasin :D). Ja onneksi ovat hajusteettomia molemmat :D

   • krista
    26.9.2022 at 19:08

    Meillä tavallisesti on korvaamistäppä päällä, mutta varmaan voitaisiin vähän tarkemmin speksata sinne, että millaisilla tuotteilla voisi korvata. Tuokin olisi voinut olla estettävissä just sillä, että oltaisiin laitettu, että ei saa korvata hajusteellisella – ehkäpä me voitaisiikin ottaa tästä just opiksi ja jatkossa laittaa tuollainen huomautus mukaan! Meillä yleisesti saa korvata, me taas ei olla niin tarkkoja :D Mutta sitten saattaa olla tosiaan joku tuote, että tarvitsisi JUST sen eikä sinne päin (vaikka ruoanlaittoon) ja silloin se kyllä harmittaa, jos tulee väärä. Soittaminen on kyllä parasta!
    .
    Meillä taitaa just nyt olla tuo ”Rainbow Sensitive Color pyykinpesuneste värillisille tekstiileille” peruspesuaineena. Meillä ei ole ennen ollut sitä, mutta olisikohan seKIN tullut korvaavana tuotteena (tuoksuttoman Omo sensitive colorin tilanne) vai ostiko Joel jostain syystä tuota kokeiluun. Mutta joo luulin laittavani sitä, mutta menikin jotain hajullista villa/silkkipesuun tarkoitettua Bio Luvilia (tai vastaava), kun oli samanlainen purkki. Villa/silkkiaine oli siis korvattu sillä hajullisella, ja luulin laittavani tuota hajutonta Rainbowta, mutta menikin tuota. Eli tuli tavallaan tuplamoka, meni myös villapesun aine.

  • krista
   26.9.2022 at 18:59

   Joo täytyy toivoa, että yksi pesu ei saa vielä hajua pinttymään!

   Joskus korvaamiset onnistuu tosi hyvin, toisinaan… ei :D Mun mielestä kivointa on, kun joskus keräilijä ihan soittaa ja kysyy. Esimerkiksi äidinmaidonkorvikkeen kanssa tuli puhelu ja se olikin tosi fiksua, koska voi olla vaikka, että joku ei sovikaan. Ja joskus soittavat ihan muutenkin! Yleensä noista soitteluista on tullut tosi kiva fiilis, kun on asiakkaan toiveet tarkasti kyselty. Joskus sit taas on ihan hassuja korvauksia, Joel näitä varmaan muistaisi paremmin kuin minä, mutta joskus näitä on ihan naureskeltu, että MITÄ tässä on ajateltu. Näistä muuten huomaa, että keräilijän hommakaan ei ole vaan ”tavarat koriin” vaan siinä pitää olla aika hyvää tuotetietämystä!

   Yksi mälsimmistä jutuista meillä korvaamisissa toiseen suuntaan oli sellainen, kun Sotkamossa vauvan vaippoja ei oltu korvattu millään. (vaikka oli täppä korvaamisesta päällä) Huomattiin sinne mennessä, että vaipat puuttuu kokonaan ja niitäpä ei sitten ollut, piti pitkän matkan jälkeen pakata vauva takaisin istuimeen ja lähteä kaupasta ostamaan… Tosi mälsää! Ajateltiin, että siellä se ehkä oli keräilijän/kaupan kokemattomuutta, ehkä siellä ei ole niin paljon tätä kotiintilausta. Koska siis onhan esimerkiksi just vaipat sellainen tuote, että jos se on tilattu, asiakas todennäköisesti haluaa JOTAIN vaippoja :D Ja vaikka tosiaan soittaa ja kysyy!

 • Anna
  26.9.2022 at 17:05

  En tiedä onko hajustetuissa pesuaineissa yhtä vahva hajun tarraavuus kuin huuhteluaineissa, mutta jos jollain koneella on pesty hajustetulla huuhteluaineella niin meidän vaatteita ei voi sinne laittaa ellei konetta ole käytetty paria kertaa tyhjänä siinä välissä ja huuhteluaineiden hajut tarttuvat myös tosi hanakasti tekstiilistä toiseen. Eli hajustetulla huuhteluaineella pestyjen tekstiilien kanssa ei voi pitää samassa kaapissa mitään hajusteetonta tai kohta se ei enää ole hajusteeton.
  Minulla on tällä hetkellä sellainen super nenä (tai oli ennen nuhaa), että kun halasin kaveria niin haistoin hänen huuhteluaineensa takkini kauluksessa vielä seuraavana päivänä.
  Toivotaan, että pesuaineen tuoksu ei jämähdä samalla tavalla. Pesuainehan huuhdellaan kuitenkin vaatteesta pois kun huuhteluainetta on kai ymmärtääkseni tarkoitus jäädäkin vaatteeseen (ja jättää ikävästi vähän niljakkaan tuntuinen pinta esim. pyyhkeisiin verrattuna siihen, jos pesee ilman).
  Toivottavasti saatte hajun pestyä ja tuuletettua pois. Pidän peukkuja.

  • krista
   26.9.2022 at 19:14

   Uuuh no siis meillähän kävi vauvanvaatteiden kanssa just tuollaiset tarttumiset: kun ostin vauvanvaatteet kierrätettyinä, sieltä tuli useampia sellaisia hajustepommeja, kun en hoksannut olla tarkkana. Nooh, pistin ne muun pyykin kanssa sekaisin, ja SIT TUOKSUIKIN KAIKKI. Sitten ei enää edes tiennyt, että mikä tuli hajustettuna ja mikä ei, kun kaikkialla oli tasainen haju… Yritin pestä useampia kertoja, mutta eihän se haju mihinkään hävinnyt, edelleen välillä huomaan, että mun vauva haisee pyykinpesuaineelle :D

   Ostin muuten myös yhden imetyspaidan, joka haisee sellaiselta vanhan naisen hajuvedeltä. Oon yrittänyt pestä monta kertaa, mutta ei lähde haju. Oon mä sitä nyt yhden kerran käyttänyt, mutta on jotenkin mälsä olo haista toisen ihmisen hajuvedelle…

   Ja joo toivotaan, että tuollainen kertapesu ei vielä pinty kovin pahasti!

 • Lilah
  26.9.2022 at 21:12

  60 astetta ja etikkaa mukaan toimii aika hyvin hajun poistossa.

  • Nadja
   27.9.2022 at 10:17

   Kyllä tämä toimii hajun poistossa koneesta ainakin :)
   Itse käytän sama etikka (eli se perus Rajamäen vaikka) huuhteluaineena ja tepsii myös kirpparivaatteisiin (tosiaan vältän vahvasti tuoksuvia vaatteita aina :D).
   Toivottavasti tämä hajun poisto homma hoituu teillä mm. pian <3

  • krista
   27.9.2022 at 11:21

   Jaiks en tiedä, uskaltaisinko kuuteenkymppiin… Pelkään, että halpisleggarit ei kestä. Mutta jos ei muilla keinoin meinaa lähteä, niin sitten!

   • A
    27.9.2022 at 14:07

    Etikka tepsii 40 asteen pesunkin kanssa. Pahimmistakin hajupommeista (anopin tuomat lapsen serkkujen vanhat joissa tyyliin Bio luvil yliannostuksella + huuhteluaine) lähti kombolla viikon tuuletus ulkona, etikkaliotus (useampi päivä) ja pesu + tuuletus (ja ehkä uusintakierros etikkaa ja pesua, jos oikein paha tilanne)…kauhea vaiva, mutta lapselle oli tärkeetä saada serkkutytön vaatteet käyttöön. Yksi hajustepesu ei varmaan vaadi sen kummempaa kuin tovi etikassa ja uusintapesu.

 • Jonna
  27.9.2022 at 16:20

  Hei, halusin vain kiittää lääkkeellistä tyhjennystä käsittelevästä postauksesta.

  Käyn tässä parhaillaan läpi lääkkeellistä tyhjennystä viikoilla 10+6 ja tekstin lukeminen toi tärkeää vertaistukea.

  • krista
   27.9.2022 at 18:00

   Voi, voimia ihan valtavasti <3