Mmmmausteinen papukyssäkaalikeitto (ja testiryhmä)

Yhteistyössä: Maggi

Joskus bloggaaja voi saada tuotenäytteenä testiin jonkun mystisen tuotteen, jonka käyttötarkoitus piileskelee jossain hämäräverhon takana.

Mikä se on? Mitä sillä tehdään? Miksi se on olemassa tässä maailmankaikkeudessa?

Haluatteko arvata, millaisesta tuotteesta on kyse? Että puhunko jostain teknisestä vimpaimesta, tyyliin ikenethierovasta ionipyöritteisestä supersähköhammasharjasta? Tai kenties matonpesijästä, joka pesee ilman vettä tai kemikaaleja kerralla koko talon matot suoraan lattiaan? Tai vaikkapa… no, en mä keksi enää muita avaruusalusesimerkkejä.

Eli mä puhun siis näistä:

pullot maggi organic fond 2

”Ai, tällaisia! Nämä tuleekin heti käyttöön!”, Joel nappasi rennosti pullot ulos paketista.
”No… kiva”, minä vastasin.

Mietin hetken, sanonko mitään.

”No tuota… …mitä noi sitten on?”, päätin kysyä.
”Fondeja, luomufondeja. Niin kuin liemikuutio – näistä tulee siis liemi”, Joel selitti.

Mietin toisen hetken, jatkanko. Kröhöm. Tuota. No…

”Tiedätkö – mulla ei ole mitään käsitystä, mikä on liemi.”

Joelia nauratti.
”Keitoissa on liemi. Ja lientä voi laittaa vaikka risottoon, kastikkeisiin tai wokkeihin”, Joel selitti.
”Se ei kuitenkaan ole sama kuin kastike? Kyllä mä siis tiedän sen sanan, mutta en tiedä, että mitä se on. Mä oon ajatellut, että se on joku hienostelukastike.”
”Ei, mutta liemi voi olla kastikkeen pohjalla kyllä.”
”Hei! Maustekastike! Onks se sama kuin maustekastike?”
”Ei.”

”Mistä se niin kuin sit tulee se liemi?”
”No liemikuutiosta tyypillisesti. Tai nyt tästä fondista. Harva jotain lihalientä itse luista keittelee.”
”LUISTA!?!?!”
”Niin siis harva keittelee. Joku Xxxx (meidän ystävän nimi) ehkä.”
”NO NIIN! Tää on siis jotain ruokahifistelyä!
Arvasin!”
”Eikä! Tämä on ihan tavallista. Siis ihan täysin tavallista. Kaikille muille paitsi sulle.”

Naurua.

”Mä oon nyt selittänyt sulle, mitä on liemi. Mä en voi tehdä tälle asialle tän enempää”, Joel nauroi.
”Mä tiedän. Kyllä mä uskon, että on olemassa liemi. Tämä on vaan mulle niin… …outoa. Että mä oon voinut elää 38 vuotta enkä tiennyt sellaisesta asiasta kuin liemi.”
”No, sä oot syönyt sitä kyllä. Viikoittain. Ja mä laitan tätä kasvisfondia sun ruokaan. Ja se on hyvää. Sä tykkäät siitä.”

”Kiitos. Mä uskon. Kiitos.”

fondi 2

Nooh. Tämä on vähän sama kuin aikoinaan eräissä bileissä kävi ilmi, että useampikaan tyyppi ei ollut koskaan tajunnut, että än-yy-tee-NYT. Siis että mitä ne ”änyytee”:t oikein ovat. ”Ai MITÄ, ne ovat ne kirjaimet! Mä oon aina luullut, että se on vaan jotain ”lällällällällää”. Eikä! MINDBLOWN!” Saatiin illan naurut.

Hei ei voi aina kaikkea tajuta.

Kirjoitan tätä itse asiassa just nyt siksi, että mulle on alkanut jo maistua ruoka. Wohoo! Ja siis muukin ruoka kuin smoothiet, joilla elin eka viikon leikkauksen jälkeen. Paranemisella on osansa. Samoin sillä, että olitte oikeassa; vaikka kertasyömällä valmissosekeitosta jatkettu ruoka on ihan ok, niin onhan tuo itsetehty sosekeitto varsinkin pidemmän päälle niii-iiiin paljon maukkaampaa! Joel on siis nyt alkanut tehdä sellaisia. Teidän antamat sosevinkit (täällä) on tarkkaan opiskeltu ja monia on kokeiltu – kiitos! Voisin laittaa niistä jossain vaiheessa omat lempparini jakoon.

Mutta ajattelin nyt ensin ihan tuoreeltaan jakaa tän Joelin tänpäiväisen papukeiton reseptin – tuli nimittäin aivan järjettömän hyvää!

annokset keitto 2

Joel on ollut pitkään ihan hurahtanut… …kyssäkaaliin. Mä oon ihan varma, että se johtuu siitä nimestä (josta mä en pääse yli), vaikka Joel väittää, että se johtuu mausta. Mä taas tykkään pavuista ja sellaisesta tomaattisesta tulisuudesta – ja tässä reseptissä on yhdistelmänä molempia.

kyssäkaali 2

Keiton idea oli, että muulle perheelle se menisi sellaisenaan, mutta minun osuuteni hurautettaisiin blenderissä soseeksi. Joel kuitenkin innostui mausteiden kanssa sen verran (mmmmm!), että keitto on enemmän… …mausteisen suun makuun. Miedommasta tykkäävät voivat rajoittaa vähän noita mausteiden määriä.

Meidän kotikokki haluaa vielä kertoa, että keiton ”jujut” ovat kyssäkaalin lisäksi mantelimaito (tuo ”pähkinäistä” makua) ja kaffirlimetinlehdet (thaimaalainen vivahde). Kyssäkaali puolestaan antaa etenkin soseuttamattomalle versiolle suutuntumaa; kyssäkaali pitää muuten silputa pieneksi, koska se ei pehmene niin kuin monet muut kasvikset.

Tässäpä siis ohje, jos joku haluaa kokeilla kotona – todellakin suosittelen! Söin ensimmäistä kertaa piiiii-iiiitkään aikaan vatsani ihan pullolleen. Mausteisuus jotenkin teki hyvä myös tähän kipeydestä toipuvaan kroppaan.

papukeitto 2

Joelin mausteinen papukyssäkaalikeitto

Ainesosat 1.

0,6 l vettä
1,5 rkl Maggi Organic Fond -kasvisfondia (toki liha-tai kanafondikin käyvät lihansyöjälle)
250 g kuivia punaisia linssejä
1 prk voipapuja
1,5 dl silputtua kyssäkaalia
0,5 l makeuttamatonta mantelimaitoa
0,5 l tomaattimurskaa
1 tl cayennepippuria
1 tl kurkumaa
1 tl kardemummaa

Ainesosat 2.
1 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl kuminaa
4 rkl voita
2 rkl valkosipulimurskaa
5 kaffirlimetinlehteä

…ja keitto syntyy (kuulemma) näin:

1) Sekoita ainesosat nro 1. kattilaan.
2) Paista mausteet (ainesosat nro 2.) voissa, lisää sen jälkeen kattilaan ykkösainesten joukkoon.
3) Lisää kaffirlimetinlehdet.
4) Kiehauta, anna muhia n. 30 minuuttia.
5) Poista lehdet.
6) Lisää suolaa & Srirachaa maun mukaan.
7) Surauta blenerissä, jos sosekeittoa haluat.

sosekeitto valmis 2

Joel tosiaan oli ihan vakuuttunut noiden luomufondien näppäryydestä. Ja halusi vielä sanoa (ehkä tämä on itsestäänselvää kaikille muille maailmassa paitsi mulle), että esimerkiksi risottoon laittaessa on hyvä, kun ei tarvitse keitellä lientä erikseen kuutiosta vaan sen saa suoraan fondista. Että helpottaa hommaa.

Aijaa. Okei.

Ja hei sitten vielä sellainen: Maggi olisi kiinnostunut saamaan näistä fondeista tavallisten ihmisten käyttökokemuksia. Siksi sieltä kysyttiin, että löytyisikö täältä blogin kautta kymmenen innostunutta testaajaa. Löytyykö? Homma toimisi siis niin, että testaajat saisivat Maggilta jonkin hyvän tuotepaketin käyttöönsä, ja sitten parin viikon päästä vastaisivat kyselyyn rehellisillä käyttökokemusmielipiteillään. Ja ne käyttökokemukset voivat olla siis normaalin kotikeittiön käytöstä normaaliin arkiruokaan – no, eivät juhlaruoatkaan varmasti kiellettyjä ole. Mutta että ovatko nämä hyödyllisiä tai hyviä, ja niin edelleen.

Jos siis testiryhmään liittyminen kiinnostaa, hihkaise ihmeessä alle! …ja jos halukkaita tulee yli kymmenen, niin tietysti sitten arvon osallistujat :)

PS. Huomaatteko mun lasin sisällön – eka kerran otin pienen lasillisen siideriä! Mä parannun!

29

You Might Also Like

  • Aino
    3.11.2015 at 20:57

    Hei, saanko olla testaaja, vaiks saavun Suomeen vasta 19.11. (no, VAIN parin viikon päästä). Ollaan aika pienellä budjetilla ja joutunen kokkaa kaikki ruoat ihan alusta asti….puh! Oiva Liemi auttais tässä urakassa! Suunnittelen muuten jo koittavani ainakin kyssäkaali ranskiksia. :)

    • krista
      3.11.2015 at 21:36

      Varmaan ehtisit just sopivasti testaamaan, jos arpaonni osuu!

      Mäkin oon kuullut noista ranskiksista! Pitää varmaan testata sitten, kun pystyy vihdoin pureskelemaan :)

  • Salla
    3.11.2015 at 20:58

    Joo, ehdottomasti olisi mahtava kokeilla! Just pääsin tekemään kaverin polttareissa tosta nimenomaisesta kanafondista kurpitsakeittoa ja parmesanpyreetä ihan ammattikokin avustuksella – tuli muuten törkeen hyvää. Aen jälkeen on pitänyt itsekin käydä kaupasta hakemassa tuollaista.

  • Ulla
    3.11.2015 at 21:00

    Tekstailu kiinnostaa.
    Me keitetään pari kertaa syksyn aikana hirvenluista liemi hirvikeittoon, mutta muuten ei todellakaan jakseta. Tuleehan siitä maukas liemi, helpommalla vain pääsee kuutioilla. :) Arpaonnea muille ja mulle :)

  • Ella
    3.11.2015 at 21:01

    Oi, kuulostaapas hyvältä! Just sellaselta syksyn pimeisiin ja koleisiin iltoihin sopivalta reseptiltä – täytyy kokeilla. Erittäin mieluusti osallistuisin siis testiryhmään :)

    • krista
      3.11.2015 at 21:40

      Joo, tää oli just sellainen mausteisenlämmin keitto – mulla tuli kans mieleen, että sopiipa hyvin syksyyn! Ja nyt syksyllä taitaa olla tuon kyssäkaalin satokausikin :)

  • Auri
    3.11.2015 at 21:03

    Täällä yksi kotikokki huutelee maggin tuotepakettien perään! Kyssäkaalista mieleen tuli muutama viikko sitten nähty kymppiuutisten kevennys. Päiväkoti-ikäisille maistatettiin eri vihanneksia ja lapset saivat itse esitellä mitä olivat maistaneet: Polkkanaa, kukkakaalia ja kyttäkaalia :DDDDDDDDDDD

    • krista
      3.11.2015 at 21:35

      Kyttäkaali :D Toi on hyvä! :D

  • Karoliinan
    3.11.2015 at 21:07

    Mielelläni myös osallistuisin testiryhmään!

  • AnnaH
    3.11.2015 at 21:11

    Moi! Minäkin ilmoittaudun vapaaehtoiseksi testiryhmään :-) ! Meidän viisihenkiselle perheelle tulee väännettyä yhyä sun toista pöperöä, uudet aromit ei olis pahitteeksi!

  • jermia
    3.11.2015 at 21:14

    Tahtoo testaajaksi! :)

  • Jjeba
    3.11.2015 at 21:14

    Joo! Niiiiiiiiiin haluaisin testata! Oon just ruvennu ”hifistelemään” (XD) ton kokkauken kanssa ja taatusti pääsin raivokkaaseen testiin! :)

    • krista
      3.11.2015 at 21:36

      Liemihifistelyä :)

  • Mimmi
    3.11.2015 at 21:15

    Minäkin olisin mielelläni mukana testiryhmässä. Olen kasvisliemen ylikäyttäjä ja nuo versiot vaikuttavat varsin näppäriltä. Blogisi muuten aiheuttaa minussa joka kerta onnellista hyrinää! :) Btw, onko tietoa, sisältävätkö nämä kyseiset yksilöt palmuöljyä?

    • krista
      3.11.2015 at 21:34

      Ei käsittääkseni ole – jos sillä ei ole sellaista nimeä, jota en hahmottanut. Mutta tihrustin etikettien ravintoainetiedot tuonne kakkossivun kommenttikenttään (Riistahurjastelijamamman kommentin vastaukseen), sieltä löytyy :)

      …ja kiitos ihanasta palautteesta! <3

  • tinttiti
    3.11.2015 at 21:19

    Testailu kiinnostaa todellakin:)

  • Taru
    3.11.2015 at 21:27

    Joo mäkin voin osallistua! Ruokaa tulee kuitenki tehtyä lähes päivittäin, niin tulis varmasti käyttöön!

  • lauau
    3.11.2015 at 21:32

    Ois mahtavaa päästä testiryhmään! Tavallaan olen kauan tiennyt, mitä fondi on, mutta omat liemet on tulleet kasvisliemijauheesta. Fondeja tullut kaupoissa silmäiltyä muttei ole tarttunut koskaan matkaan.

  • Hoomoilanen
    3.11.2015 at 21:33

    Potentiaalinen testaaja ilmoittautuu arvontaan 😊

  • Kati92
    3.11.2015 at 21:36

    Täälläkin ois inspistä osallistua testiin! Oon niiiiiiiin huono saamaan ruokaan makua ja noilla se vois onnistua jopa multa :D

  • sannanen
    3.11.2015 at 21:48

    Täällä kans ois yks innokas testiryhmään mukaan! Liemikuutioita tulee käytettyä jonkun verran niin olis kiva testata noitakin. Plussaa myös luomusta!

  • Kati
    3.11.2015 at 21:51

    Heei, mua alkoi just kiinnostamaan onko tuossa kasvisfondissa selleriä tai persiljaa? En ole kaupasta löytänyt yhtään kasvisfondia missä ei jompaa kumpaa olisi. Aiemmin oli yksi merkki, joka sittemmin alkoikin sisältää persiljaa. Allergian vuoksi meillä niitä ei voi käyttää ja juuri risottoa varten haluaisin löytää meille sopivan kasvisfondin, laiskana kun en itse jaksa keitellä.. Olispa kiva jos viitsisit lukaista ainesluettelon :)

    • krista
      3.11.2015 at 22:01

      No höh voi harmi – selleriä nimittäin ei ole, mutta juuripersiljaa on… Tihrustin kaikkien versioiden ainesosat tuonne kakkossivulle (Riistahurjastelijamamman kommenttiin vastauksena), mutta tässä vielä kopsuna kasvisfondin osalta:

      Kasvisfondi: kasvikset ennastettuna (mmmmitä?) 33 % (juuripersilja, palsternakka, sipuli, porkkana, purjo, tomaatti, herkkusieni, valkosipuli), vesi, suola, sokeri, luontaiset aromit, happo (sitruunahappo), stabilointiaine (guarkumi).

      • Kati
        5.11.2015 at 19:52

        Kiitos vastauksesta. Harmi kun ei sovi meille.. Myös tuo palsternakka on meillä allergisoiva, joten tälle tuotteelle heti kättelyssä tupla ei.😕

  • Heidi
    3.11.2015 at 22:16

    Joo, olispa kiva testata fondeja!

  • M-M
    3.11.2015 at 22:39

    Mä kans haluaisin testata :)

  • Riika
    3.11.2015 at 22:40

    Yksi vapaaehtoinen testaaja täälläkin! Mä olen todella onneton ruuan maustamisessa, ja noi on vielä luomuakin!

  • 1 2 3 4 5