Hehän ovat kuin kaksi marjaa (ja influenssa)

Uusi design-leukani on kirvoittanut vaikka minkälaisia ”sä näytät ihan” -vertauksia. Parhaimman tähän asti taisi vetää anoppi. Kas näin:

Hehän ovat kuin kaksi marjaa…

Krista ja…

kuinkkaksimarjaa

…Jaws.

Ai että mitä muuta kuuluu?

No influenssaakos tässä.

Lapsethan ovat olleet jo viikon kipeinä – ja kyllähän me ajateltiin, että onpa poikkeuksellisen paha räkispöpö. 39 astetta kuumetta oli 3-4 päivää, ja sen jälkeen pientä kuumeilua yhteensä jo yli viikon. Molemmat välillä aika kurjana, mutta ollaan pärjäilty särkylääkkeillä, jätskiä syöden ja pyjamassa videoita katsellen.

No, nyt kun tämä iski eilen päivällä minuun, vihdoin tajusin, että ei tämä ole mikään tavallinen flunssa – tämä on influenssa hemmetti vie.

Järkkykorkea kuume iski kuin moukari; siihen päälle päänsärky, lihaskivut ja täysin vaan pois pelistä sängynpohjalle. Kurkkukipua tai räkää ei ole vielä ollenkaan, vatsa sen sijaan on sekaisin. Okei kohta lähtee too much information :D

Mutta joo, soitto terveyspalveluiden neuvontaan ja terveyskeskukseen sen vahvisti: influenssalta kuulemma hyvin vahvasti kuulosti. Sen kummempaa hoitoa siihen ei tietty ole, oireidenmukaista vaan. Eli lepoa, lepoa, lepoa. Ja jos tila huononee tai on hengitysvaikeuksia, sitten lääkäriin.

Joel on toistaiseksi (kop kop puuta) meidän perheen ainoa terve. Vähän hirvittää, miten käy, jos Joelkin tän nyt saisi… Toisaalta se ei ole saanut sitä lapsiltakaan, niin ei ehkä nyt minultakaan…? Mutta kauhistuttaa ajatus, että ei oikein saataisi ketään apuun, jos tämä Joeliinkin tarttuisi – mun äitihän on jo sen verran iäkäs, että en halua ottaa riskiä tartuttaa tätä.

Me ollaan aina otettu influenssarokote ja tarkoitus oli ottaa se tänäkin vuonna. Eipä sitten ehditty, virus ehti ennen. Varsinainen epidemiahan on tavallisesti vasta myöhemmin talvella, vuodenvaihteessa. Jotkut huono-onniset sen saattavat kuitenkin saada aikaisemminkin.

Me.

Mut joo tämän olotilan perustella suosittelen ottamaan influenssarokotteen. Mulla on ollut tämä kerran aikaisemminkin, taisin olla parikymppinen silloin. Täytyy sanoa, että en suosittele. Uhhuh.

Nyt takaisin sängynpohjalle!

26

You Might Also Like

 • Iitanen
  2.11.2015 at 17:52

  Voi eiiiii! Iso jaksamishali! Ja vinkki tervehtymisjuomaan: inkivääriteetä, hunajaa ja sitruunaa (jos kaapinpohjalta löytyy/saat ylipäätän juoda mitään alkoholipitoista – niin lisää myös rommia.)

  • krista
   2.11.2015 at 20:48

   Kiitos! Oi rommiakin vois varmaan muutaman päivän kuluttua lorauttaa, kun antibioottikuurista on kulunut tarpeeksi aikaa. Paitsi ei meillä sitä kyllä kaapista löydy. Muita aineksia kyllä, eli voisi kokeilla! :)

 • KattiKoo
  2.11.2015 at 18:45

  Kuulostaa kyllä ihan karmealta taudilta 😣
  Mä en oo uskaltanut rokotetta ottaa sitten vuoden -95, kun ajattelin sen avulla selviäväni tauditta abitalven. En selvinnyt. Pari viikkoa piikistä iski elämäni pahin influenssa. Ei sit oo pojillekaan ikinä otettu. Toivotaan hyvää tuuria 😷 ja pikaista toipumista teille! Toivottavasti hoitsu-Joel pysyy terveenä 😊

  • krista
   2.11.2015 at 20:50

   Uhhuh. Mä kans kyselin tuolta terveyskeskuksesta soittaessani, että oisko Joel voinut käydä pikapistoksella. Mutta rokote alkaa kuulemma vaikuttaa vasta viiveellä, mainitsikohan jopa tuon viikon-kaksi. Oiskohan ollut just niin, että ei ollut ehtinyt sulla vaikuttaa? Tai sitten niitähän voi kai tulla jotenkin eri versioita viruksesta tai jotain… Mulla on kans vain kerran ollut ennen tätä, vuonna… … ehkä jotain -97. Flunssia on tietysti ollut vaikka ja kuinka ja pahojakin, mutta tällaisia selvästi influenssaksi tunnistettavia siis.

   • LauraM
    3.11.2015 at 15:48

    Kyseessä on RNA-virus, en jaksa muistella enempää, mutta niillä on monesti ns. laiska koneisto kun ne jakautuu, RNA:n monistava entsyymi tekee virheitä uusien virusten genomiin ja siellä ei oo systeemejä jotka korjaisi virheet, ja virus muuntuu, esim. erilainen pintaproteiinirakenne. (Ja esim. juuri noi pintaproteiinit on ne, jotka immuunijärjestelmä tunnistaa ja rokotteessa tarkoitus, että muodostuisi immuunivaste sitten niitä kohtaan, jotta jos virus tulee elimistöön, se tunnistetaan ennen kuin se aiheuttaa taudin.) Joten kun rokottetta yritetään tehdä epidemiaa aiheuttavaa kantaa vastaan, taitaa se olla vähän tuuripeliäkin että onko virus nopeampi ja muuntunut liikaa siinä vaiheessa kun se sitten tulee kunnolla vaikkapa Suomeen asti, kun ihan niin nopsaa tahtia rokotetta ei voi muuttaa. Toivottavasti muistin ees suurin piirtein oikein asiat.. :D

 • Tindeka
  2.11.2015 at 20:17

  Musta näytät tos tän postauksen kuvassas vähä Shailene Woodleyltä (siltä outolinnun näyttelijältä, joka on nykyään joka paikassa). Silmien ilmees tai jotain, emmä tiedä :). Heh, piti vaan päästä osallistumaan tähän sä näytät ihan -kommentointiin :D (mutta jotenkin vähemmän irvileukamaisesti ku se ei jotenkin kuulu omaan tyyliin :D :D ).

  Jaksamisia influenssahuuruihin ja pikaista paranemista! Ja toivotaan todella, että Joel ei saa tuota kanssa. Mun yks iso pelko on, että tultais koko perhe pahasti sairaaksi. Tai mä tulisin ja sitten pitäis muka arkipäivisin silti vaan pärjäillä Murun kans, hrrrr. Olin jo ihan ajatellut, että otetaan mulle ja Murulle influenssarokotteet, mutta nyt en sitten tiedäkään, että saanko mä (eli ett onko hyvä ottaa alkuraskaudesta).

  • krista
   2.11.2015 at 20:53

   Hihii, mun piti googlata tuo! Mä luulen, että hän ei olisi tyytyväinen vertauksesta :D Mutta mä sanon, että kiitos :)

   Hei influenssarokotustahan just suositellaan raskaana! Mutta oliko se sitten vähän myöhemmin raskaudessa, taisi olla…? Mitenköhän muuten on, saako puoliso olla poissa töistä, jos lapsi JA kotihoitava puoliso on kipeä? Ei taida saada…? Pitäis kyllä saada olla! Palkatonta vapaata sit ainakin, jos ei muuta.

   • Tindeka
    3.11.2015 at 08:03

    Juu tuo tuntuu olevan vähän epäselvä kuvio tuo influenssarokote näin alkuraskaudesta – joillekin se on pistetty, mutta joillekin ei ole suostuttu laittamaan. Että siihen ehkä sitten liittyy jotain riskejä tässä alkuraskaudessa (mitä ja mihin asti??). Täytyy kysellä neuvolassa, jos ei muuta niin ainakin sitten ihan loppuvuodesta voisi ajatella ottavansa jos ei ole influenssa iskenyt sitä ennen.

    Mä oon useasti pähkinyt, että miten se menee, jos lapsi ja kotihoitava puoliso on kipeenä. Mun logiikalla jos kotihoitavalla puolisolla on saikkulappu niin saisi puoliso olla kotona, mutta on tosiaan enemmän sitä maalaisjärkeä. Ja entäs sitten, jos lapsi on terve, mutta puoliso sairas. Tervettä lasta ei kai ainakaan voi kotiin jäädä hoitamaan, mutta jos penska on ollut kotihoidossa niin mihinkäs sen sitten tunget. Tarttuvan taudin riehuessa perheessä ei iäkkäitä isovanhempiakaan viitsisi ottaa hoitoapuihin. Aikatavalla pulassa olisi.

   • hannah
    3.11.2015 at 10:49

    Kyllä saa töissä käyvä olla sairasta kotihoidettua lasta hoitamassa ja lasta normaalisti hoitava henkilö on sairaana. Meillä tuo tilanne tuli kun mulla oli aivan järkyttävä mahatauti vauvan ollessa kaksiviikkoinen (olin synnytyksen jäljiltäkin vielä huonossa kunnossa kun meni paljon verta) ja lisäksi hoidettavana 2v ikiliikkuja esikoinen. Oli ihan selvää että mies jää kotiin. Vauvan pystyin hoitamaan pedissä vaikka vessassa ramppasinkin, mutta 2v olisi ollut vaarassa sillä valvonnan tasolla.

    Influenssarokotetta en ole tainnut koskaan ottaa enkä koskaan sairastaa. Lasten kanssa sama juttu, vaikka ovat olleet kodin ulkopuolella hoidossa pienestä. Sen sijaa mulla on ystävä, joka on aina rokotuttanut itsensä ja lapsensa ja on sairastanut influenssan kolmesti, lapsensa kahdesti. Eli tasan ei käy onnenlahjat ja vastustuskykyarpajaisissa toisilla käy parempi mäihä kuin toisilla.

    Paranemisia Puutaloon!

    • hannah
     3.11.2015 at 12:43

     Joo ja siis palkatonta toki varmaan työnantajasta riippuen (tilanne jossa lapsi on terve mutta kotona normaalisti hoitava vanhempi sairas), mutta vapaan pitäisi kyllä järjestyä. Tietysti lapsen iästä riippuen työnantaja voi edellyttää myös jonkun maksullisen hoitojärjestelyn (kuten MLL) käyttöä jos saatavilla. Kaikilla paikkakunnilla ei kuitenkaan ole välttämättä olemassa mitään nopeasti järjestyvää maksullistakaan tilapäishoitoa.

    • krista
     3.11.2015 at 14:42

     Itse asiassa… Meinasin jo tuohon viimeksi kirjoittaa, mutta sitten totesin, että en muista niin tarkasti. Mutta kirjoitanpa nyt. Meillä MUISTAAKSENI oli kerran kans tällainen tilanne, mutta en muista yhtään, että mikä tauti se oli ja miten se meni… Mutta mun mielestä Joel oli poissa töistä kaksi päivää, työnantajan luvalla tietysti. En muista sitäkään, oliko se palkaton vapaa vai sairausloma loppujen lopuksi, mutta jompi kumpi järjestyi.

 • Annu
  2.11.2015 at 21:29

  Mikä hemmetti nuita miehiä vaivaa ku ne ei oo ikinä kipeenä!? :D

  Me ollaan kanssa keväällä sairastettu influenssa ja se oli aika kaamea, huh. Lapsilla se alkoi ensin, ensin sairastu toinen ja seuraavana päivänä toinen ja sitten kolmantena minä. Sillon tietää että lapsi on oikeasti kipeä kun semmonen ikiliikkuja ja kova pälpättämään nukahti yhtäkkiä sohvalle moneen kertaan päivän aikana, tyttö joka ei koskaan enää ikinä milloinkaan nuku päikkäreitä sammu kuin saunalyhty, eikä ois herännyt vaikka ydinpommi ois vieressä räjähtäny.
  Tytöillä oli kuumetta 3-5 päivää ja räkää tuli tuutin täydeltä ja sitähän ne pyyhki joka paikkaan :D mulla oli päivän huono olo, oksettava olo ja illalla tuli kurkku niin kipeeksi että nieleminen oli oikeaa kidutusta, seuraavana päivänä nousi kuume ja mies lähti iltavuoroon ja minä istuin teekoossa räkästen lasten kanssa kalpeana ja väsyneenä, odotettiin että päästään näyttämään pienimmäisin korvia hoitajalle, siellä mulla tuli itku kun olin niiin väsynyt ja tietty kun omakin olo oli niiiin paska. päästiin siitä lääkärillekkin ja kummallakin muksulla oli tulehdus menny korviin ja influenssaahan se oli, mulla myös ja ei muuta ku lämmintä kättä ja kotiin lepäämään (lapset sai kyllä luojan kiitos ab kuurit), lohdutukseksi kuulin että monet muutkin lapsiperheet sairastaa nyt.

  Niiin niistä miehistä, tuo meidän isukki ei oo koskaan kipeenä, ei ikinä, sillon ku meillä jylläs tuo influenssa niin mies valitti yhden päivän että on nenä vähän tukkoinen :D hän ei oo ikinä ollut sairaslomalla minkään pöpön takia ja se on aika kunnioitettavaa se!

  • krista
   2.11.2015 at 21:41

   Hitsi ja meillä vielä ennen Joel oli se enemmän flunssainen – nyt asetelma on täysin kääntynyt. No, on mulla tietysti vastustuskykykin ollut huonona, etenkin nyt leikkauksen jälkeen varmasti.

   Noi jälkitaudithan tuossa varmaan on pahint… no yks pahimmista jutuista. Kun ne on kai influenssassa niin yleisiä. Täytyy nyt yrittää pitää nuo lapsetkin vielä rauhallisemmissa kotileikeissä muutama päivä (tänään oli niillä jo eka kuumeeton päivä, jea – viikon kuumeilun jälkeen), että ei tule mitään jälkiseuraamuksia. Mutta joo oireet kuulostaa just tutuilta; PAITSI mulla ei ole vieläkään kurkkukipua. Tosi kummallista.

 • Annu
  2.11.2015 at 21:30

  Nii joo, tsemppiä kovasti! tiedetään, ei oo kovin hääviä!

  • krista
   3.11.2015 at 14:44

   Kiitos! Sitä tarvitaan :)

 • Heispi
  3.11.2015 at 07:10

  Meillä perusflunssa ollut reilut 2 vkoa, mulla alkaa helpottaa, mutta esikoisen ab-kuuri korvatulehdukseen loppui eilen ja vieläkin vaikuttaa kipeältä. Tänään siis lekuriin uudelleen. Pikkuveli onneksi terve!
  Ja pakko kommentoida tohon, että miehet ei oo kipeinä, että meillä vähän sama juttu. MUTTA sit jos tulee edes pikkupikkuflunssaan niin valittaa ja kitisee kuin mikäkin! :DD

  • hannah
   3.11.2015 at 10:53

   Isoäitini joskus päivitteli että ”onpa tuo mieheni vaan tosi mies kun hän pysyy terveenä vaikka muu perhe sairasti. Mahatautiakaan ei saanut.” Noh, kuka siivosi oksennukset, nukkui sairas lapsi kainalossa ja oli paikalla koko sairastamisen ajan 24/7? Isäntä kävi töissä ja petasi kyllä puhtaita lakanoita ja ripusti pyykkiä, mutta kyllä sen likaisen työn teki joku muu. Tartuntariskit ehkä hiukan eri luokkaa näin.

   • krista
    3.11.2015 at 14:44

    Joo onpa KUMMA juttu :D Meillä tämä itse asiassa olikin kummallista; Joelhan nyt nuo kipeät lapset on hoitanut, kun mä olen ollut leikkaustoipilaana ja nukkunutkin eri huoneessa. Mutta mä jotenkin arvaan, mistä mä sain sen tartunnan. Perjantaina vahingossa niistin oman nenäni samaan liinaan, jolla olin just minuuttia aikaisemmin pyyhkinyt Silvan nenän. Auts.

  • krista
   3.11.2015 at 14:22

   Miesflunssa!!! :D Joo ihan sama meilläkin ENNEN – mutta nyt viime aikoina mä puolestaan oon ollut selkeästi se sairastaja/valittaja/kitisijä… Ollaan itsekin ihmetelty, että miten nämä on nyt näin päin kääntyneet nämä meidän sairastelut :) Ehkä se miesflussa ei iske silloin, kun toinen on selkeästi tosi kipeä :D Tulee miesflunssaimmuniteetti sille hetkelle :D

 • Någon Annan
  3.11.2015 at 09:56

  No ette te kyllä helpolla pääse! Tsemppiä sinne.

  • krista
   3.11.2015 at 14:23

   Kiitos! Usko tai älä, heräsin tähän kolmanteen päivään (12 tunnin nukkumisen jälkeen) jo HUOMATTAVASTI paremmassa kunnossa. Kyllä tämä tästä!