Mitä mä just luin?

Luin lokakuun Gloriaa:

Eli:

Monelle meistä on tuttu se hetki? Ööööö ei?

*******

Joel puisteli päätään, kun luin ääneen erilaisia seerumimainoksia.
”Tosi surullista.”
”Ai miten niin?”
”Ihmiset laittaa noihin valtavan määrän rahaa kuvitellen saavansa niistä jotain tuloksia. Vaikka ei ne tee mitään.”

Jännä.

En ollut itse koskaan ajatelleeksi, että se olisi surullista.

Pikemminkin olen ajatellut, että näiden ostamista ja käyttämistä pidetään sellaisena hyväksyttävänä hömppänä. Jopa jotenkin voimaannuttavana. ”Otan ohjat omiin käsiini enkä anna ikääntymisen lannistaa” -tyyppisesti.

Jännä.

Jatkoin juttelua ystäväni kanssa – saman ystävän, joka on saanut kaamosmasennukseensa mahtavan avun korvavalosta, joka on korvannut hänen aiemmin käyttämäänsä kirkasvalolamppua.

Mähän kirjoitin viime tammikuussa, että mieleni tekee mieli kokeilla sellaista korvavaloa. Reaktio kirjoitukseeni oli osittain jopa raivokas. Silti naistenlehdet voivat hyvin kirjoittaa, että seerumi sisältää sitä-ja-sitä yhdistelmää, joka auttaa siloittamaan juonteita ja niin edelleen. Jos kirjoittaisin nuorentavista seerumeista blogiini, niin se olisi varmaan ihan ok. Tai harvempi siitä varmaan raivoamaan alkaisi. Perus-perus.

Vaikka parhaimmillaankin on varmaan kysymys samasta placebosta. Joka tietysti toimiessaan on ihan hyvä.

Jännä.

 

You Might Also Like

 • Mammara
  19.10.2014 at 20:58

  Siis arvostan niin noita ajatuskuplia! Teitkö ihan itte, vai oliko Joelilla osuutta asiaan? ;)

  • Kristaliina
   19.10.2014 at 21:17

   Haha, taisit arvata – asialla taiteellinen neromme Joel :) Mun usuttaessa vieressä :D

 • empuska
  19.10.2014 at 21:30

  Äää, toi tissiajatuskupla! Ilmekin ihan paras!

   

 • jik (Ei varmistettu)
  19.10.2014 at 22:14

  Mun systeri käyttää kalliita rasvoja ja puhdistusaineita. Oikein jostain Liikkeestä ostettuja. Mulla on marketin melkein halvinta naamanpesuainetta, rasvat oon saanut lahjaksi ja käytän sillon kun muistan (max kerran kuussa). Systerin naama kukkii ku teini-ikäisellä, eikä mulla ole ollut edes raskaana ollessa finnin finniä. Tästä olenkin päätellyt että ei se vissii ole niin justiisa et ostaa niitä lehtien suosittelemia. :)

 • Cpop
  19.10.2014 at 23:59

  Eka hymähdin hilpeesti noita teidän naamoja, kunnes tajusin kuplat JA SEELAN TISSIKUPLA!!!!!!!

  KÄÄÄK!! *Itkupotkunaurua tähän*

 • kata_eric
  20.10.2014 at 00:40

  Mä en ainakaan ikinä luopuis mun 24/7 silmäpusseista. Mun mielestä ne on hauskat :) Kerran kuvanmuokkaaja editoi ne pois ja näytin mielestäni kauhuleffasta karanneelta.

 • Natis
  20.10.2014 at 07:41

  Olipas tosiaan melkoisen hyökkääviä kommentteja tuohon Valkee-kirjoitukseen. Itse olen nyt 3 talvea käyttänyt korvavaloja. En edelleenkään osaa sanoa onko niistä hyötyä, mutta meinaan jatkaa käyttöä. Miksi? Lähden siitä ajatuksesta, että tuskin haittaakaan on. Ja JOS siitä vaikka olisi apua (kaamos)masennukseen, niin HYVÄ. Omat rahat olen siihen tuhlannut. Ei se keltään pois ole, jos sitä käytän.

  Ja jos korvavalojen teho on pelkästään lumevaikutusta, niin ???? Jos jonkun masennusoireet häviää korvavalojen käytöllä, niin mitä sitten vaikka se perustuu  lumevaikutukseen??? Maailma on täynnä TUTKIMUKSIA lumevaikutuksista.

  Lumelääke on monesti yhtä tehokas kuin ”oikea” lääke.

  Näin kärjistetysti: Laitan mieluummin joulukuusen valot korviin kuin syön masennuslääkkeitä, jos molemmissa on sama lopputulos = masennusoireet lievittyy.

  Mielelläni kuulisin kokemuksiasi Valkeen tiimoilta.

  ——————

  Ja luulen kyllä, että jos olisit kirjoittanut nuorentavista seerumeista, niin olisit saanut Valkeeta isomman haloon kommenttikenttään ;)

  • Aamuruuhka (Ei varmistettu)
   20.10.2014 at 12:18

   No, Valkeessa ja homeopaattisissa lääkkeissä ja muissa vastaavissa on ongelmana se, että niitä EI markkinoida minään lumelääkkeinä, vaan niillä väitetään olevan tieteellisesti todistettuja vaikutuksia. Oikeissa, tieteen kriteerit täyttävissä tutkimuksissa vaikutuksia taas ei ole huomattu, ja vastaavaa uskomuslääkintää on tutkittu paljon.

   Kukaan ei varmaan näe siinä mitään pahaa, että joku sanoo käyttävänsä korvavaloa, vaikka ei uskokaan sen toimivan. Sen sijaan korvavalon markkinoimisen oikeana, tieteellisesti toimivaksi todistettuna hoitomuotona voi hyvin nähdä törkeänä huijauksena. Uskomuslääkinnässä liikkuu todella isoja summia, jotka perustuvat siihen, että vaivojensa kanssa epätoivoiset ihmiset ovat valmiita maksamaan paljon pelkästä mahdollisuudesta oireiden helpottamiseen, ja itse ainakin näen uskomuslääkinnän ihmisten hyväksikäyttönä. Uskomuslääkinnässä on myös se ongelma, että kun ihmiset uskovat saavansa avun vaikka korvavalosta tai homeopatiasta, sairautta ei lääkitä tutkituilla lääketieteen menetelmillä ja sairaus voi hyvin pahentua.

   Ja en oikein ymmärrä tuota masennuslääkevihaa – niiden lääkkeiden vaikutukset on tutkittu tarkasti, ja toimivalla lääkkeellä on AINA myös sivuvaikutuksia. Silti Suomessakin on todella paljon ihmisiä, jotka sairastavat vakavaa masennusta, eivätkä pystyisi elämään mitenkään normaalia elämää ilman masennuslääkkeitä. Korvavalon lumevaikutus voi toimia hyvinkin johonkin lievään kaamokseen, mutta en kyllä lähtisi hoitamaan sillä vakavaa masennusta, joka tarvitsee usein terapian ohella ihan oikeatkin lääkkeet.

   Uskon myös, että ryppyvoiteiden hypetys ja varsinkin niiden tieteellisyyden todistelu olisi niin ikään saanut soraääniä aikaan, mutta ero korvavalon kehumiseen on kuitenkin suuri. Ensinnäkin, on aika paljon helpommin selitettävissä, miten erilaiset ihoon imeytyvät aineet voivat vaikuttaa ihoon, kuin miten korvassa oleva valo voi vaikuttaa aivoihin, kun korvassa ei edes ole valoa vastaanottavia reseptoreita! Ryppyjen häipymiseen en oikein usko, mutta erilaiset rasvat voivat kuitenkin tehdä ihoa esimerkiksi kimmoisammaksi ja terveemmän näköiseksi. Tämä kuitenkin onnistuu todennäköisesti yhtä hyvin halvoilla kuin kalliillakin rasvoilla.

   Vielä tärkeämpi seikka vertailussa kuitenkin on se, että jokainen voi itse päättää, haluaako ostaa ryppyvoiteita, eikä kyse ole mistään elämän ja kuoleman kysymyksistä, vaan pitkälti aika vaarattomasta hömpästä. Uskomushoitoihin taas kuuluu sairaiden ihmisten hyväksikäyttö ja hyödyntäminen. Kun ihminen etsii keinolla millä hyvällä hoitoa sairauteen, arvostelukyky ei aina ole ihan parhaimmillaan. Siinä missä ryppyihin ei tarvita mitään hoitoa, on sairauksia, jotka hoitamattomina pahenevat ja voivat johtaa jopa kuolemaan. Uskomuslääkkeet ja -hoidot voivat aluksi juuri lumevaikutuksen takia tuntua tepsivän, mikä voi johtaa oikeiden lääkkeiden hylkäämiseen ja näin ollen sairauden pahenemiseen myöhemmin.

   Huh, kommentista tulikin noin kilometrin pituinen, mutta aihe on minulle tärkeä. Suurin ongelma on, että ihmiset ajattelevat uskomuslääkintää usein melko viattomasti vain näkökulmasta ”Mitä väliä sillä on, jos kerran joku saa siitä apua?”, kun omasta mielestäni siihen tulisi suhtautua järjestelmällisenä huijaamisena, johon liittyy isoja rahoja.

   • Natis
    20.10.2014 at 13:02

    Sen verran tiukkaa kritiikkiä tulee, että Krista miettii varmaan kahdesti ennen kuin alkaa kokemuksiaan Valkeesta kertoa (jos siis on jatkanut käyttöä).

    Minä en ala sen kummemmin nyt omaa näkemystäni puolustamaan. Taidan pistää jouluvalot korviin ja hörpätä iltapäiväkahvit.

    • Kristaliina
     20.10.2014 at 13:40

     Hihi, laita sellaiset välkkyvät :)

     Mä lopetin tammikuun kokeiluni noin viikkoon, koska olin raskaana ja aloin jännittää vähän sitä -että voiko lietsoa supistuksia entisestään jne. Mutta tulla se valo piileskelee vaatehuoneessa, ja itse asiassa nyt kun puheeksi tuli, voisin testata uudelleen. Kyllä mua edelleen kiinnostaa tuo! :)

     • Natis
      20.10.2014 at 13:41

      Jouluvalot=Valkee

     • Kristaliina
      20.10.2014 at 14:21

      :)

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    20.10.2014 at 13:13

    ”en oikein ymmärrä tuota masennuslääkevihaa – niiden lääkkeiden vaikutukset on tutkittu tarkasti, ja toimivalla lääkkeellä on AINA myös sivuvaikutuksia”

    Käyttäessäni mielialalääkettä musta tuli kuin kasvi, söin jatkuvasti, makasin sohvalla ja itkin lakkaamatta. Jos joku yritti tulla lähelle huusin, ja jos joku yritti koskea potkin ja löin. Itsellä oli kaiken lisäksi erittäin vaikeaa päästä lääkkeistä eroon (vuoden käytön jälkeen). Ei tietenkään voi sanoa että mielialalääkkeet kaikilla vaikuttaisi samalla tavalla. Jotkut saa apua, minä en.

    • Vakkarilukija (Ei varmistettu)
     20.10.2014 at 13:24

     Minulla myös huonot kokemukset mielialalääkkeistä.
     Kokeilin paria lääkettä vaikeaan masennukseen vuosia sitten. Sivuoireina perus päänsärkyjen sun muiden lisäksi oli ensimmäisessä lääkkeessä totaalinen unettomuus ja makuaistin katoaminen sekä makeanhimo, mikä on hämmentävä yhdistelmä, voin sanoa! Pääasiassa pitkällisen unettomuuden vuoksi käsittääkseni vaihdettiin toiseen, joka sitten aiheutti lihaskramppeja, pelottavia hallusinaatioita, valtavan uupumuksen ja lopulta virtsaummen, joka tosiaan on vaarallinen tila. Sukulaiseni on myös kokenut masennuslääkkeiden aiheuttaman virtsaummen, ja silloin on kiire sairaalaan!

     • lääkevastainen (Ei varmistettu)
      20.10.2014 at 21:26

      Meitä löytyy paljon, joille mielialalääkkeet ei vaan sovi. Joillekin sopii, mutta sitten meille joillekin sivuvaikutukset on vaan liian rajuja. Itse ainokin kokeilen mitä vaan vaihtoehto humpuukia ja kuin kokeillen enää yhtäkään uutta lääkettä.

 • MinnaM
  20.10.2014 at 08:09

  Veitsi välähtää mielessä korkeintaan tällaisia Glorian juttuja lukiessa, jolloin päällimmäinen mieliteko on silputa koko lehti puukolla vappuviuhkaksi. 

 • Anomuumi (Ei varmistettu)
  20.10.2014 at 09:34

  Nyt oot kyllä hyvin, hyvin jännän äärellä. Kosmetiikkateollisuus se vasta on niin jännä että ihan hirvittää. Mutta erityisen jännän siitä tekee tuo, miten naistenlehdet on sen talutusnuorassa. Olet varmaan tietoinen siitä Ylen toimittajasta joka kanteli Julkisen sanan neuvostoon Gloriasta? Sori, nyt ei muistu nimi mieleen yhtään eikä löydy linkkiä. Mutta oudointa minusta tässä on se, että naistenlehtien toimittajat väittää, että lukijat HALUAA sitä kosmetiikan piilomainontaa. Mä en tunne KETÄÄN.

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   20.10.2014 at 12:43

   Mä tunnen onneksi hyvin vähän niitäkään, jotka haluaa noita naistenlehtiä ihan rutiinisti lukea ;-) Siis monihan niitä selailee odotushuoneissa ja kampaajalla, mutta että pistää rahansa niiden tilaamiseen niin… (Sori Krista, jos se Gloria sulle ihan tilattuna tulee.)
   Mulle tuli muutaman kuukauden Anna lehtitalon erehdyksen vuoksi (en siis maksanut siitä senttiäkään). Meinasin jo soittaa että lopettaisivat moisen roskan kantamisen postilaatikkooni kun sillä ei syty edes takka, mutta mies halusi pitää lehden koska siinä tulee viikon tv-ohjelmat :-)

   • Kristaliina
    20.10.2014 at 13:25

    Ei tule tilattuna :) Mutta oon mä sen verran naistenlehtifani, että innolla luen kaiken käsiini saan… Vaikka joissain tapauksissa enemmän silleen ”väläys johonkin tuntemattomampaan elämäntyyliin” -tyyppisesti. Ja hih esim. toi mainitsemasi Anna on kyllä mun mielestä ihan oikeasti hyvä :)

 • Iitanen
  20.10.2014 at 10:16

  Mä olen kyllä sikahyvässä tilanteessa siinä mielessä, että miehen kanssa kaupanpäällisiksi tuli kosmetologi-anoppi, joka sponsoroi koko perheelle kalliit naamaputsarit ja kaikenmaailman seerumit (hintaluokaltaan tyyliin 80 euroa/puteli), joita en iki-ikipäivänä itse ostaisi mistään kosmetiikkaliikkeestä. 

  Luulen, että kosmetiikan käytön vaikutus perustuu osattain myös placeboon. Kun käyttää kalliita voiteita ja uskoo siihen, että se saa naaman näyttämään kauniimmalta, niin ehkä peilistä katsoessa sitä onkin suopeampi itselleen. 

 • Tilia kirjautumatta (Ei varmistettu)
  20.10.2014 at 10:43

  Aion mummoksi, jolla on naurunrypyt silmäkulmissa. Ja komppaan Joelia, on surullista, että ihmiset käyttävät aikaa ja rahaa tuollaiseen, vaikka elämässä ja ihmisessä on Tärkeitä ihan muut asiat. Yksikään kosmetiikkapurkki ei ole tehnyt mua koskaan onnelliseksi. Kotoa sain opin, että ihminen on saunapuhtaana parhaimmillaan. Olen samaa mieltä edelleen.

 • Emmi Nuorgam
  20.10.2014 at 13:29

  Mää olisin tarvinnut tänä aamuna jotain ihmeseerumia. Haloo kosmetiikkafirmat, onko siellä kukaan hereillä? osoitteen saa sähköpostilla!

 • CougarWoman
  20.10.2014 at 14:35

  Vähän korvat luimussa nyt totean, että kotoa löytyy (a-merkkinä) niin kasvorasva (päivä- ja yö erikseen), silmänympärysvoide, vartalovoide, käsivoide, jalkavoide ja…tadaa…se seerumi :D Viimeksi mainittua kun holvaa naamaan niin kyllä ne rypyt vaan (hetkellisesti) silenee! 

  Sen verran osaan itsekin epäillä että perustököteillä voisi saada ihan saman aikaan, mutta mä ainakin tykkään holvata iholleni ihanalta tuoksuvia rasvoja kauniista purkista sen sijaan, että truuttaisin vauvanpieruefektin saattelemana sairaalalta dunkkaavaa perusrasvaa, joka imeytyy tyyliin ensi kuussa ja saa ihon näyttämään siltä, kuin sen päällä olisi juuri pyöritelty laardissa paistettua kyljystä. 

  Elämän pieniä luksusmomentteja minulle, kun saa saunan päälle ”huoltaa” ihonsa purkkiarmeijan avustamana <3 

  • Kristaliina
   20.10.2014 at 15:01

   On mullakin laatikot täynnä kaikenlaisia purnukoita – vanhentuneita vaan (oh the irony), kun tää kauneudenhoitopuoli on vaan viime vuosina niin totaaliromaht… eiku tietty: huomasin olevani juuri näin luonnonkaun… äh, eiku: huomasin, että en just nyt jaksa välittää :D

  • Lilanna
   20.10.2014 at 15:06

   Minulla puolestani on jokunen kalliimpi puteli, (ainakin omalla hinta-asteikollani kalliimpi), mutta ei minulla ole kyllä tullut mieleenkään odottaa niiltä mitään ihmeitä. Sen, kosteuttaako joku rasva kasvojani ja imeytyykö hyvin, tuntee kyllä ja mielelläni maksan, (silloin kun on rahaa), siitä, että kosteusvoide tuntuu hyvältä ja mielellään myös tuoksuu ihanalta. En jaksa lotrata rasvojen kanssa joka päivä enkä odota niiden pitävän ihoani ikuisesti nuorena ja kauniina.

   Varsinaiseen masennukseen en kosmetiikkaa suosittelisi, mutta olen huomannut ihanilla tuotteilla olevan myös tietynlainen terapeuttinen vaikutus. En usko niiden tekevän ihmeitä iholleni, mutta tuntuu mukavalta välillä keskittyä omaan naamaan positiivisessa hengessä, hellien. Jonkun kerran olen käynyt kosmetologillakin huomaamatta itse mitään erityistä vaikutusta ihossa, mutta se rentoutuminen hoidossa on ollut ihanaa.

   Mitä tulee korvavaloon, en suoranaisesti usko sen tehoon, ihan tuon tieteellisen näytön puutteen takia. Enkä varsinaisesti hihku innosta siitä, että tällaisia laitteita markkinoidaan ihmeinä. Mutta toisaalta en näe vahinkoa niiden kokeilemisessa ja käyttämisessä. Jos niistä saa edes sen verran iloa kuin minä mm. kosmetiikasta, kai ne ovat sen arvoisia. Että ei usko kovin kummoiseen tehoon, mutta nauttii silti, kokee hoitavansa itseään – kai se on ihan hyvä.

 • mariaaa (Ei varmistettu)
  20.10.2014 at 15:38

  Mulle mies sanoi joku päivä näin: ” pyyhit kasvoiltas ihon oman rasvan pois, ja sen jälkeen laitat siihen rasvaa, joka on pumpattu jostain meren pohjasta ”

  Niin… :D

 • Mörri (Ei varmistettu)
  20.10.2014 at 17:12

  Hei,

  olet kyllä toden totta jännän äärellä Krista :) Itsellä on paria erilaista purnukkaa (silmänympärysvoiteista naamioihin), osa hienompia merkkejä ja osa markettikosmetiikkaa. Olen sitten itse kokeilemalla huomannut, mikä toimii ja mikä ei minun ihollani. Tärkeintä lienee, että ihon puhdistaa hyvin ja sille levittää omalle iholle sopivaa kosteusvoidetta. Ja juo vettä.

  Minä olen kärsinyt aknesta teini-ikäisestä asti ja ihon kunto on vaihdellut. Iho-ongelmien myötä myös ihosta on aina täytynyt pitää hyvää huolta. Ellei, se kostautui. Nyt iho on lääkityksen ansiosta paremmmassa kunnossa.

  Ihoni on hyötynyt kenties eniten Avitcid-voiteesta, jolle sain reseptin ihotautilääkäriltäni. Hän mainitsi myös, että aknen ja arpien hoidon lisäksi, voide häivyttää ikääntymisen merkkejä. Ja lääkärit eivät yleensä helpolla moista sano! Joillekin voide on aika tujua, mutta minun ihoni tykkää siitä – arvet haalistuvat ja iho on kuulas. A-vitamiinivoide siis uudistaa ihoa, jolloin se myös vaikuttaa juonteisiin. En tosin tiedä lähtisinkö käyttämään reseptilääkettä ainoastaan ikääntymisen merkkien häivyttämiseen, enkä tiedä saako sitä tarkoitusta varten edes reseptiäkään. Mutta vastaavanoloisia kosteusvoiteita yms. löytyy, ne eivät vaan ole niin tujuja. MUTTA ihan kiva, että huonosta ihosta voi olla ns. hyötyä tällä tavoin :)

  HUOM: Voidetta ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

  Tässä vähän tretinoidista: http://www.huffingtonpost.com/2014/09/29/benefits-of-retinoids-retinol_n

 • ElinaPK
  23.10.2014 at 10:09

  Mulle sanottiin, että ”Sun pitäis rasvata naamaa enemmän, ettet näytä vanhalta.” Se oli ensimmäinen kerta, kun törmäsin johonkin sen suuntaiseen ajatukseen, että näyttäisin vanhalta. Ensi vuonna täytän 30 vuotta. Ja silti katsoessani peilistä itseäni on mahtavaa ja nähdä jo nyt sellaista kypsyyttä, jonka rinnalla parikymppinen minä näyttäisi siloposkiselta. Liitän omaan nuoruuteen ainakin vielä niin paljon silloin mukana kantamaani epävarmuutta, että pidän omasta naamastani paljon enemmän nyt. Ja toivottavasti fiilis on tulevina vuosina sama!