Miksi just sun kannattaa tulla äkkiä TikTokiin?

Lupaan, että tää on mun viimeinen TikTok-intoilupostaus täällä blogin puolella. Nääh. En voi luvata. Voin luvata yrittää. Okei, sen voin luvata.

Mutta siis. Muistatteko, kun perheblogit (ja ”mammablogit”) oli sellainen aika uusi juttu – sellaisessa positiivisessa intonousussa? Moni perusti blogeja, sai lukijoita ja syntyi mahtavaa yhteisöllisyyttä, virtuaaliystävyyksiä. Ainakin mun näkemyksen mukaan siihen asti vallalla olleet blogit olivat olleet hyvin pitkälti sellaisia tyylikkäiden ihmisten ”mitä puin tänään” -blogeja. Kunnes mammat iskivät paikalle, pitivät hauskaa (ja myös hakivat vertaistukea) ja saivat mahtavat yleisöt ja yllättivät kaikki.

Muistan vieläkin, kun eka vuonna sain blogigaalassa ”vuoden tulokas” -palkinnon. Muistan sekä oman innonkiljuntani sekä lähiyleisön tyrmistyneet ilmeet – ai tollainen blogi. No todellakin! Just tällainen blogi!

@puutalobabyThis was one of my first videos here 🤣 ##dotheconga ##momclub ##momclubsuomi ##tiktoksuomi ##over40 ##over30 ##gardening ##suomenkesä ##couplegoals ##married♬ original sound – puutalobaby

Ja kuulkaas: mä oon hyvin varma, että tämä sama ilmiö on just nyt tapahtumassa TikTokissa!

TikTok on ollut alkujaan nuorten kanava – sama ilmiö muuallakin somessa – mutta nyt oon kuullut tosi monesta paikasta, että kolmi-nelikymppiset äidit (Amerikassa) tuottavat tällä hetkellä TikTokin parasta sisältöä!

Ja kyllä! Siis ne äidit on ihan mahtavia! Positiivista sisältöä, toistensa tukemista ja tsemppaamista, kaikenlaisia äitejä hassuttelemassa yhdessä ja tanssimassa TikTokissa, ihan siellä arkisotkujen keskellä, lapset pörräämässä ympärillä, arkikalsarit jalassa… Kuulostaako tutulta? Sehän kuulostaa ihan Puutalobabylta! Ja mammablogien alkuvuosilta!

Katsoin juuri ”pluskokoisen” (hän itse luokitteli itsensä näin) äidin tanssimassa ihan mahtavan heittäytyvän tanssin kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen. Siis VAU. Aitoja ihmisiä ja positiivista fiilistä. JEA! Rakastan!

@puutalobabyCleaning day. ##momsoftiktok ##momclub ##tiktoksuomi ##momsclub ##coolmoms ##over40 ##over40 ##cleaning ##cleaningday♬ original sound – irvingrh1135

Amerikassa tämä ”kolmi-nelikymppisten äitien aalto” on alkanut keväällä; moni aloitti TikTokissa koronakaranteenin myötä. Suomessakin meitä on, mutta ei vielä kovin paljon. Amerikkalaiset (ja kansainväliset) äidit käyttävät hashtagia #momclub, jotta löytävät toistensa sisältöjen luo. Sinne jo hukkuu (eikä algoritmi ilmeisesti näytä meidän suomalaisten videoita kovinkaan helposti siellä Amerikassa asti), joten tuossa pari viikkoa sitten iski idea:

Perustetaan #momclubsuomi!

Edelleen: ilmiö on Suomessa ihan ihan ihan aluillaan, mutta mä kyllä uskon, että tästä voisi lähteä aika hieno juttu liikkeelle! Tällä hetkellä #momclubsuomi -tägätyillä videoilla (27 kpl) on jo yli 25 000 katselukertaa yhteensä! Okei ei nämä mitään miljoonayleisöjä ole, mutta joskus oli sekin hetki, kun mä perustin tämän blogin ja katsoin, että JEE KAKSI LUKIJAA. Eli jostain se aina lähtee!

@puutalobabyFinnish summer cottage edition ##whosnext ##tiktoksuomi ##over40 ##over30 ##summervibes ##summercottage ##visitfinland ##momsoftiktok ##momclub ##midsummer♬ original sound – puutalobaby

Oon monta kertaa kuullut harmitteluja, että ”ois pitänyt perustaa blogi silloin kulta-aikoina, niin ois saanut paremmin yleisöjä”. Jos olet joskus saanut sellaisen ajatuksen mieleesi, niin aloita nyt TikTokissa. Mä nimittäin ennustan, että nyt kun aloittaa siellä ”mammatiktokkaajana”, niin on (Suomessa) kiinni tulevassa ilmiössä!

Ja sitten vielä sinulle, joka mietit, että ”hitsi kun kiinnostaisi, mutta mä oon liian vanha”. Itse asiassa et ole! Mä oon nyt aivan vakuuttunut, että (mun mielestä) mitä vanhempi TikTokin käyttäjä, sitä parempaa sisältöä sieltä tulee!

Me kolmi-nelikymppiset ollaan tietysti mahtavia, mutta hitsi miten huippuja viisi-kuusi-seitsemänkymppiset ovat! Siinä on jotain todella hienoa, kun näkee elämäniloa pursuavia mummoja ja vaareja, jotka tanssivat ja hassuttelevat. Sellaista elämän pitää olla, mun idolit! Aijaijai oisittepa nähneet (tai ehkä olettekin), kun sellainen yli seitsemänkymppinen mahtava mummo näytti oman versionsa ”I’m a savage” -tanssista. Se oli ”I’m a cabbage” ja hän oli pukeutunut kaalinlehtiin. Ahhhahahah, aivan mahtavaa :D

Joten kyllä: just nyt kannattaa liittyä TikTokiin. Mä ennustan, että siellä on uusi someilmiö (Suomessakin) aluillaan!

@puutalobabySaturday night plans. ##igotplansformeandyou ##romantic ##tiktoksuomi ##funny ##surprise ##couplegoals ##saturdaymood ##saturdaynight ##summervibes ##summer♬ original sound – chelseatmd1992

 

PS. Ja mulla on siis vasta jotain 170 seuraajaa ja videoilla katsojia 200 – 15 000, yleensä tuolla alle tuhannen luokassa. Eli oon ihan ihan ihan mini. Mutta ei se haittaa!

12

You Might Also Like

 • Karla
  25.7.2020 at 18:18

  Etkö sinä Krista ole ennemmin neli-viisikymppisten ikäluokkaa?
  Ja kai tuo tiktok touhu on ihan kivaa jos tykkää näyttää itseään eestäjatakaa…

  • krista
   25.7.2020 at 18:25

   Hih no varmaan se on kiinni ihan siitä, miten ajattelee – mä koen olevani kolmi-nelikymppinen (ikää 43 ja varmaan kun on nuorempi puoliso, kuvittelee itsekin olevansa sen ikäinen), mutta neli-viisikymppiset on kyllä ihan yhtä hyvä ryhmä :) Ja hei, unohdit vielä sivulta näyttämisen, se on kivaa myös :)

   • Ninni
    27.7.2020 at 22:37

    Hyvä Krista, ihan paras vastaus sulta! 💪🏻

 • Nanna
  26.7.2020 at 13:33

  Vitsi, tuo tiktok olisi tosi omaan tyyliin sopiva appi, mutta viime vuonna kun tuli ilmi miten poistavat lgbtq-sisältöä ja sensuroivat Kiinaa vähänkään arvostelevia videoita niin meni maku koko hommaan. Kiva jos ootte kuitenkin löytäneet itsellenne oman tilan sieltä!

  • krista
   27.7.2020 at 10:25

   Nooouh, voi ei miten törkeää! Mä olin kuullut tietoturvaongelmista (ja oon jotenkin niin naiivi, että luotan että korjasivat, kun tuli esiin), mutta tuota en ollut kuullut. Muutenkin sensuuri on ollut vähän erikoista, meidän saunapätkä ei mennyt läpi ennen kuin laitoin tarran ”peittämään”, vaikka siinä ei alun perinkään näkynyt mitään, samoin näin Pinkit korkokengät -bloggaajalta, että häneltä oli poistunut sellainen hassuttelupätkä, jossa oli heilutellut kalsareita (vaikka oli siis ollut vaatteet päällä itse). En nähnyt alkuperäistä pätkää, näin vaan ihmettelyn, että mitä tuossa nyt oli. Mutta okei voin ymmärtää, että jos ”siveellisyysrajat” on tiukat, niin tuollaiset menee sensuuriin, mutta sit taas tuollainen sun kuvaaman sensuuri on paljon pahempaa, syrjintää. LGBTQ-sisältöä tuolla kuitenkin on, ovatkohan muuttaneet linjaa takaisin, kun se paljastui, vai hmm…

 • Tilia
  27.7.2020 at 08:21

  Enpä olisi odottanut tällaista suitsutusta viime aikojen TIKTOK-uutisointia seurattuani. Onneksi omia lapsia ei se sovellus kiinnosta yhtään.

  • krista
   27.7.2020 at 12:05

   Meilläkään ei lapset vaan lasten äiti :D No, lapset on kiinnostuneita äidin kanssa, mutta heillähän ei ole edes kännyköitä eli meillä on itsestäänselvää, että nämä eivät ole vielä lasten juttuja :) Mä olin itsekin yllättynyt, että millainen tuo TikTok voi olla, pidin sitä pitkään teinien juttuna ja ei-kiinnostavana. Mutta ehkä se koronan myötä muuttuikin, kun äidit valtasivat alaa, ja tosiaan just tuo äitiyhteisö on aivan kultaa – mulla on pelkät sydämenkuvat silmissä, kun ajattelenkin sitä <3 Säkin muistat varmasti Lilyn yhteisölliset alkuajat, tuo jenkkien äitiyhteisö näyttää ihan just siltä. Ja jotenkin mä veikkaan, että tässäkin tää vois tapahtua Suomessakin <3

 • Niina
  27.7.2020 at 09:27

  Heh, mäkin olen 43 v, ja koen joko olevani kolmi-nelikymppinen tai sitten nelikymppinen, mutten missään nimessä neli-viisikymppinen.😬 Nuo sun videot ovat tosi hauskoja, niistä tulee tosi hyvä mieli 😍👍 Olen ihaillen ihmettelyt, että olet saanut Joelinkin mukaan, oma puolisoni tuskin innostuisi tanssimaan.

  • krista
   27.7.2020 at 10:32

   Joo sama! Ja ihanaahan tässä on se, että aina kokee olevansajust sopivassa iässä <3
   -
   Ja kiitos! <3 Hih ja Joel innostuu siis silloin mukaan, jos/kun voi tehdä 100 % omalla tavalla - eli hän on just sellainen tyyppi, jota ei voi houkutella vastentahtoisesti tekemään yhtään mitään :D Mut sit siitä tuleekin hyvä, kun se tekee just tasan omalla tyylillä vaikka tanssiliikkeet eikä yritäkään mitään muuta <3 Esimerkiksi tuon viimeisen rapukävelyn se teki siinä niin, että mäkään en tiennyt, että mitä on tulossa :D

 • Anna
  27.7.2020 at 10:05

  Minä itseasiassa latasin sovelluksen ajatukselle että no mikäpä ei jos nyt kerran vähän kiinnostaa. Kun sain sovelluksen auki ensimmäisenä tulee video jossa kaksi nuorta kertovat tehneensä profiilin ihan huvikseen ” Niin että älä tule vittuileen meille” ja tuo lause ehti pyöriä ainakin kuusi kertaa ennen kuin tajusin miten siitä pääsee eteenpäin. Ja lapset oli vieressä. Jäi vähän paha maku suuhun koko hommasta :’D Mutta jatkoin silti eteenpäin ja laitoin muutamat avainsanat tai ihmiset seurantaan.
  Lueskelin sitten netintä Tiktokisa ja pääasiassa uutiset koskivat yksityisyydensuojan ongelmista, siitä miten Suomalainenkin Tiktok on täynnä rasismia ja miten sisältöä ei valvota tarpeeksi. Tuli vielä pahempi mieli. Koska varmasti tuossa on olemassa se hyvänmielen puoli ja sinun videoita on ihanan piristävää katsella <3 Mutta en nyt näin äkkiseltään lämmennyt nyt tälle. Ehkä jossain vaiheessa. Sen verran iso vaikutus on ensivaikutelmalla joka tässä tapauksessa oli aika surkea xD

  • krista
   27.7.2020 at 10:45

   Ääääääh mikä ensikokemus! Mulla muuten aika alussa tuli aika provosoivia twerkkauksia niin, että lapset kuikuili vieressä, tuli kiire hätistää pois ja sulkea näkymää. Ja APUA nyt muistan yhden alkukokemuksen, jollain naisella oli hieromasauva yksisarvisen sarvena. Tätähän käyttää monet lapsetkin, mä itse en antaisi missään nimessä itsenäisesti käyttää (niin kuin en anna muutakaan somea vielä toivottavasti piiiiitkään aikaan). Ja hitsi toi kiroilu! Mä oon ihan ihmetellyt tätä, että miten suomalaisten ääniraidoilla on vitsinä kaikki v*u huudot, tää on tätikommentti, mutta mua ei naurata :D

   Mutta siis! Algoritmin ihanuus ja kamaluus on siinä, että se tosi nopeasti ”oppii”, että mitä käyttäjä haluaa. Eli siis ihan alkuun tulee kai vähän mitä sattuu, laittamasi iän ja maan perusteella ehkä. Mutta sit, kun alat aktiivisesti painamaan sydäntä aina, kun tykkäät, sieltä alkaa tulla just samantyyppisiä videoita siihen feediin. Ja kun teet omia ja käytät hashtageja, sit tulee kans sellaisia. Ilmeisesti. Esim. mä käytän #over30 #over40 ja #mumclub, niin mulle tulee just enimmäiseen ”omanlaisten” ihmisten videoita feediin. Tuo algoritmin oppiminen kävi tosi nopeasti mun mielestä!

   Ja sanon ”kamaluus” myös siksi tuosta algoritmista, että se myös päättää, että kuinka paljon/kenen videoita se siinä feedissä näyttää. Ja se on ihan mysteeri. Yhdessä videossa mulla on siis yli 15000 katsojaa, kun kahteen uusimpaan ei ole tullut kuin jotain 50, ilmeisesti algoritmi ei ole laittanut sitä siihen yleiseen katseluun ollenkaan :( Muutamia muitakin videoita mulla on ollut niin, että algoritmi on näyttänyt vaan mun omille seuraajille eikä laittanut sinne yleiseen ollenkaan, buhuu. Mutta mä oon päättänyt, että mä en noista luvuista välitä, ihan sama niille, kunhan itse viihtyy, toi on mulle viihtymisen some ja oman ilon <3
   -
   Jos annat vielä TikTokille mahdollisuuden, ota yksi 15 min, jolloin selaat feediä ja tykkäät kaikista, joista tykkäät. Ja mene vaikka sinne #momclubsuomi ja tykkää kaikista ja kommentoi. Oon aika varma, että sit se alkaa näyttää sullenoita eikä enää niitä teinikiroiluja!

   • Maija
    28.7.2020 at 19:40

    Mutta tässä on niin kauhean surullista se, että ne kiroilusekoilupersurasismivideot on aina ensin siinä ennen kuin alkaa muokkaamaan omaa feediä. Jostain syystä se on se standardi (patrikaalinen rakenne lol), jonka varaan omaa tiktokia aletaan rakentaa. Ja sit just se, että kun nuoret sitä käyttää eikä oo samanlaista kykyä analysoida kontekstia.

 • Annak
  27.7.2020 at 10:48

  Toi rapukävely on just paras, mä luulin, että näillä videoilla on sun keksimä koreografia, johon olet saanut koko perheen mukaan, mutta Joelilla onkin ihan omat muuvit. :)

  • krista
   27.7.2020 at 12:03

   Joo, Joel on itse oman elämänsä koreografi :D :D :D No, joissain tietty Joel tekee myös alkuperäisen idean mukaan – kun sille päälle sattuu :D