Liukuvärjäys ja hippiharso

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä: Dylon

Kikattelin viime viikolla RetroPrinsessa-blogin värjäyssessioille, jotka eivät ihan menneet peruskaavan mukaan. Mutta hei – mikä tärkeintä, lopputulos oli hieno! Ja sitten, kun pari päivää myöhemmin Raissi esitteli värjäämänsä kevättakin (tällä kertaa eka yrityksellä maaliin!), tiesin sen ajan taas koittaneen.

Pakko päästä värjäämään.

Eikä pelkästään värjäämään, vaan myös kokeilemaan jotain minulle uutta! Dylonin pesukonevärejähän mä olen nyt käyttänyt paljon, mutta käsivärejä en vielä koskaan. Hih eli siinä missä jotkut inspiroituvat toisten onnistumisista, minä taidan saada omat henkilökohtaiset kiksini epäonnistumisen riskistä! Eli Raissi, mä inspiroiduin sun epäonnistumisesta – että onneksi olkoon vaan meille molemmille!

Puutalon värjäysagendalla siis kuluneen viikon aikana: Käsinvärjäystä! Liukuvärjäystä! Hippisolmuvärjäystä!

Ja tuloksena hienoutta ja myös… …no, muutamia melkein-onnistumisia.

Ensin liukuvärjäämään! Oman Ämmini (isoäidin) neulomat villasukat ovat lämpimät ja rakkaat. Mutta minun käyttööni kyllä liian tylsän väriset, siksi olen käyttänyt näitä pelkästään kotisukkina. Pitäisin näitä mielelläni vaikkapa hameen kanssa – mutta ääääh ei harmaina. Miltäs nämä näyttäisivät Dylonin lilalla käsivärillä liukuvärjättyinä…?

No tältä:

Tykkään ihan hulluna: villasukat saivat uuden elämän!

Liukuvärjäyksen tein siis noilla käsiväreillä niin, että kärjet olivat väriämpärissä pisimmän ajan, ja noin kymmenen minuutin välein kävin siirtämässä sukkia aina lisää värilitkuun päin. Sukat pysyivät näppärästi paikoillaan pyykkipoikien avulla.

Villaan tulos oli ”tasaisen liukuva” ja onnistunut. Toisin kävikin sitten puuvillaisen masutuubin kanssa: siihen jäi silminnähtävät raidat. Sitä olisi selvästikin pitänyt siirtää useammin – noooh, ensi kerralla tiedän. Siitähän näissä kokeiluissa on kyse.

Muuten tuo villa on värjättävänä matskuna aika haasteellinen. Se nimittäin ei ime väriä niin hyvin kuin puuvilla (siksi varmaan tuo liukuvärjäys just toimikin villasukkiin niin hyvin) ja lopputulos on siksi haaleampi. Tiedoksi siis tämä kaikille, jotka haluavat vaikkapa saada värjäämällä tummanpunaisen villahuivin – aika suurella todennäköisyydellä saatte vaaleanpunaisen. Tai kröhöm ainakin eräs nimeltämainitsematon väritestaajabloggaaja sai :) Osansa saattoi olla myös sillä, että se lanka ei välttämättä ollut täyttä villaa – keinokuituihinhan nämä värit eivät tartu.

Mutta sitten taas joissain tapauksissa villa näyttäisi näiden kokeilujen perusteella toimivan käsinvärjäyksessä hurjan hyvin! Heitin nimittäin villasukkien jälkeen loppusankoon vielä fiilispohjalta lillumaan harmaan Tutan villahaalarin: 80 % villaa ja 20 % polyesteria. Harmaana sitä ei tullut tirpalla juuri käytettyä – mutta veikkaanpa, että nyt violettina tämä tulee kyllä Seelalle kovaan käyttöön!

Eli liukuvärjäys – check! Lisää lisää, niin kuin tirppa sanoisi. Entäs ne vanhat kunnon hippisolmuvärjäykset…?

Katselin ”sillä silmällä” ensin Joelin harmaita puuvillalakanoita, mutta päätin sitten kuitenkin ensin kokeilla hommaa testimielessä yksittäiseen harsoon. Tämän tein muuten ihan niillä Dylonin perus-pesukoneväreillä:
(on se vaan niii-iiiin paljon helpompaa)

Rinkuloita tuli – ja seuraavaksi sitten ne lakanat!
(En ole kertonut vielä Joelille tätä. Mutta Joel: me siis solmuvärjätään ne sun lakanat, tuo lisää suolaa kaupasta!)

*******

Mutta joo, näin kun tosiaan vertaa käsinvärjäystä ja pesukonevärejä, niin onhan se ero näissä hommissa ihan valtava. Käsinvärjäyksessä on tietysti sellainen omanlaisensa ”hei katsokaa, kun mä askartelen” -fiilis, mutta… Kun ne konevärit kuitenkin vaan heitetään koneeseen ja sur-rur-rur. Ja sitten avataan kone ja katsotaan, että mitä tuli. Se on kyllä enemmän mun juttu kuin sankoissa hämmentely ja huljuttelu. Ehdottomasti.

Käsinvärjäys on sitten vähän enemmän sellaista askartelua ja sopii niille materiaaleille, joita koneeseen neljänkympin ohjelmaan ei voi heittää.

*******

Hurjempiakin kokeiluja voi toki tehdä – omalla riskillä. Itse esimerkiksi olin tuijotellut kirjaston lampaantaljaa värjäyssormet syyhyten jo niin pitkään, että oli sitten vaan pakko kokeilla. Vaikka järki sanoi, että ”hei ootko tosissas”.

Operaatio oli melkoinen; arvatkaa vaan, millaista on huuhdella käsin väriaineita tuosta karvasta pois. Lopulta leikin suihkukaapissa sellaista viininrypäleenpolkijaa – tilanteessa oli aika rutkasti vilpitöntä komiikkaa. Repeilimme Joelin kanssa molemmat kaksin kerroin, kun laitoimme ”punkkarilampaan” kuivumaan; ajattelimme että tätä katastrofia ei kyllä jälkipolville ikuisteta.

Mutta kun tirppa sen näki: ”Väriä, väriä, se on värinen! Äiti väritti!”

Joo-o, äiti väritti.

Kyllä. Se on nyt ”värinen”.

2

You Might Also Like

 • kontaktimuovi
  11.2.2014 at 12:09

   

  ääk. nyt tekis mieli itekki värjätä tuo meidän lattialle maton sijaan päätynyt lampaantalja! uskallus puuttuu ja oon varma et sotkisin vaan koko kylppärin väreillä. :D

  • Kristaliina
   11.2.2014 at 12:32

   Hih mä ajattelin, että pitäiskö toi taljahomma jättää tästä bloggauksesta kokonaan pois, että joku muukin hullu ei innostuisi :D :D :D

   Kylppäri meiltä säästyi kaikissa näissä värjäyksissä kaikilta värivahingoilta – tosi helposti lähti väriläiskät pois kaakeleista, suihkukaapista ja vessanpöntöstä, ihan vaan pyyhkimällä. Pari vanhaa pyyhettä ihan tarkoituksella uhrasin tuohon; itse asiassa ajattelin kokeilla niille jotain ”roiskevärjäystä” sitten myöhemmin :)

   Mutta tosiaan (niin kuin kuvitella saattaa), tuo itse talja ei tietystikään kovasti tykännyt vedessä lillutteluista. Me luultiin ensin, että se on ihan pilalla, mutta tuo karvaosa selvisi itse asiassa yllättävänkin hyvin. Nurja puoli (se nahka) kuitenkin meni sellaiseksi kovaksi niin kuin kastunut nahka nyt menee. Lisäksi värivettä oli tosi vaikea saada tuonne karvan ”sisään” eli meinasi tulla ihan väkisinkin sellaista liukuvärjäystä eli että ”juuri” meinasi jäädä valkoiseksi.

   Mutta onpa ainakin punkkaripinkki talja nyt meillä, ei tuu (ehkä) ihan heti vastaan samanlaista pulkkamäessä :D

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    11.2.2014 at 21:33

    1970-luvulla oli sellaisia järkyttäviä oranssiksi värjättyjä taljoja. Kaverin koiralla on sellainen vieläkin käytössä. Voi siis tulla muitakin punkkaritaljoja vastaan!

 • Nannannaa
  11.2.2014 at 12:25

  Punkkarilampaastahan (ihiihihihihiihihihiih) tuli oikein hieno! Ja eikös sekin oo pääasia, että Silva tykkää. :)

  Vitsi, pitäs kyllä itsekin rohjeta vaan ostamaan noita värejä. Mulla ois useampikin vaate, jotka oikein huutaa väriä. :)

  • Kristaliina
   11.2.2014 at 12:40

   Näihin värjäyksiin tulee kyllä hurahdus! Parhaat tulokset tulee mun kokemusten mukaan puuvillaan, eli varsinkin jos sellaista vaatetta sulla on väriä huutelemassa, niin kantsii kokeilla :)

 • Raissi
  11.2.2014 at 12:36

  Hahhaa, mahtavaa että suhaamiseni inspiroi muitakin :) Oon muuten joskus opiskeluaikana värjännyt lakanoista verhot itelleni solmutekniikkalla. Jos tekee langalla ne solmut, saa tuollaisia selkeitä rinkuloita. Jos taas tekee lakanan keskelle ison ns. säkkisolmun siitä lakanasta, saa aikaan ihan mielettömän revontulimaisen kuvion. Kokeilehan.

  • Kristaliina
   11.2.2014 at 12:41

   Uuuuuu, todellakin kokeilen! Hei niihin pussilakanoihin voisi tehdä vaikka sellaisen ison solmun keskelle, ja tyynyliinoihin noita pieniä… Suolaa, suolaa, lisää suolaa kaupasta!

   • Raissi
    11.2.2014 at 12:44

    Just sitä ajattelinkin, että iso solmu keskellä. Näyttää varmasti ihan sairaan hyvälle. Sitten jos tekee niitä pikkusolmuja silleen pötköön, niin tulee sellanen ympyrä, jonka sisällä on aina pienempi ja pienempi ympyrä.

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   11.2.2014 at 21:35

   Mulla oli myös lakanakangasverhot opiskelijaboksissa batiikkivärjättynä. Ja pöytäliinoja. Ja oli ne aika monta vuotta sen jälkeenkin käytössä. Nyt on sentään sen verran porvarilliseksi heittäydytty, että on oikeat verhot hommattu. :)

 • Liisa
  11.2.2014 at 12:58

  Aika tuju talja tuli. :D

  Kastelitko sen liukuvärjäämäsi masutuubin ennen värjäystä? Se voi auttaa värien liukumista. (Näin niin kuin vastaisuuden varalle.)

  • Kristaliina
   11.2.2014 at 14:16

   No enpä tietystikään… :) Ohjepaketista luin (sen jälkeen, kun olin laittanut tuubin lillumaan), että se olisi pitänyt kastella :D Hoksasin sen heti siitä, kun kangas silleen ”imaisi” vettä heti väriaineeseen koskiessaan (eli väri lähti leviämään myös ylöspäin); luultavasti ei olisi käynyt niin, jos olisi ollut valmiiksi märkä vaate…

   Mulla ois vielä tuossa yksi tuollainen harmaa puuvillapaita, jolle ois kiva saada värillinen alareunus. Voisin ehkä kokeilla, ja tällä kertaa jopa noudattaa niitä värjäysohjeita :)

   • Liisa
    11.2.2014 at 14:34

    Hitsi nyt mullekin nousi pieni liukuvärjäysinnostus. Mulla on tuossa kesken hellepaita itselle miehen vanhasta virkapuvun paidasta. Tarkoitus oli(si) värjätä se pesukoneessa jos mallista tulee hyvä, mutta ehkä kokeilenkin liukuvärjäystä? Uskaltaisiko?? Voihan sen sitten värjätä pesukoneessa ”päälle” jos se menee pilalle!?

    Värjäytyikö sulla tuo valkoinen ämpäri? Uskaltaisko käyttää Ilon valkoista ammetta jolloin paidan saisi suoraan…

    • Liisa
     11.2.2014 at 14:34

     Tiedätkö mitä nuo käsivärit maksaa kaupassa?

     • Kristaliina
      11.2.2014 at 14:51

      Jos en nyt ihan väärin muista, niin vitosen pintaan per pussi!

    • Kristaliina
     11.2.2014 at 14:47

     Mä voisin kokeilla värjätä tuota masutuubia ”päälle” ja laittaa viestiä, miten sille kävi! Saattaa olla, että se ”liukuominaisuus” siihen vielä jää, mutta ehkä jos ne rajat just vähän pehmittyisivät… Mun kahdesta liukuvärjäyksestä siis eka (sukat) onnistui tosi-tosi hyvin ja tuubiin jäi ne rajat… Mutta hei mäpäs laitan vielä tähän bloggaukseen päivitystietoa, kun kokeilen sitä päällevärjäystä ja samoin sitä harmaan paidan helman värjäystä – tällä kertaa oikeaoppisesti märkänä :)

     Ihme kyllä valkoinen ämpäri ei värjäytynyt. Kuvittelin, että se värjäytyisi. Sen sijaan tuo sekoittamiseen käyttämäni keppi kyllä sai aika hyvät värit osakseen. Mutta hmm, en oikein tiedä tuosta ammeesta… Itse kans ensin mietin Silvan ammetta, mutta päätin ihan käydä ostamassa erikseen sankon sitä varten. Kantsii muuten huomioida, että sanko on riittävän iso värjäystä varten! Jos värjää jotain isompaa, tarvitsee saavin – se meni muistaakseni, että yksi paketti värjää 250g ja siihen menee kuusi litraa vettä. Eli esim. tuohon taljaan meni ensin 3 pakettia (ja 18 litraa) ja sitten vielä tujautin neljännen paketinkin joukkoon. Eli se ei enää perus-sankoon olisi mahtunutkaan :)

     Mut joo pesukoneväri on kyllä kaikkein riskittömin! …ja sit näissä muissa kokeiluissa on omat (sinänsä kivat) jännitysmomenttinsa :)

 • anna-liisa (Ei varmistettu)
  11.2.2014 at 13:19

  Vau; talja on U P E A!
  (Jos sun on pitänyt pitää tirpan nimi ”salaisena”, niin nyt se on luikahtanut tuonne….itse en ole ainakaan aiemmin huomannut sitä blogissasi. Jos ei ole salainen, niin sitten ei mitään)

  • Kristaliina
   11.2.2014 at 15:24

   Ei ole salaisuus – tirppahan on Silva, ja tämä uusi tulokas mahassa on Seela. Seelan toinen nimi tosin vielä on salaisuus, mutta pelkästään siksi, että se on salaisuus vielä meille itsellemmekin :) Eli siitä emme ole vielä varmoja, vaikka yksi hyvä vaihtoehto kyllä on jo mielessä :)

 • paulahelena
  11.2.2014 at 13:31

  ooh noi liukuvärjätyt sukat!!! mä yritin kerran liukuvärjätä valkosen kauluspaidan mut siit tuli jäätävän ruma, nyt tekis ihan sikana mieli testata yhteen villapaitaan joka on aika vähällä käytöllä, hmmm…

  • Kristaliina
   11.2.2014 at 15:31

   Tuliko sullekin niitä raitoja, vai mikä siinä tuli ongelmaksi?

   Tuon yhden kokeilun perusteella siis villa liukuvärjäytyi nätisti mutta siinä on tosiaan se, että villa imee sitä väriä vähemmän. Eli kannattaa varautua, että tulos on reippaasti vaaleampi kuin mitä paketti sanoo – tyyliin just tummanpunaisesta vaaleanpunainen. Eli väri kannattaa valita sillä perusteella, että ei haittaa, jos lopputulos onkin samaa väriä mutta vaaleampi :)

   Ja sit jos on villasekoitusta, niin vain se villaosuus värjäytyy ja tekokuituosuus ei. Eli lopputulos on vieläkin vaaleampi :)

   Mutta tosiaan parhaassa tapauksessa voi onnistua tosi-tosi hyvin niin kuin nuo sukat – tykkään itsekin noista ihan hurjasti! :)

   • paulahelena
    11.2.2014 at 15:50

    joo jotenkin tuli tosi töksähtävä siitä väristä, ei ollenkaan semmonen pehmeä siirtymä väristä toiseen vaan ensin aikalailla samaa sinistä liukumatta ja sen jälkeen tiukka muutos valkoseks ja lisäks väri vielä karkaili kangasta pitkin imeytymällä vääriin paikkoihin. ja mulla oli paita kasteltu valmiiks!

    • Kristaliina
     11.2.2014 at 16:04

     Oho! Joo, mulla näkee kyllä värien vaihtumisen siististi joka ”stepillä” (olikohan neljä erisävyistä vihreää), mutta tosiaan rajat jäi näkyviin. Jos ne vaan sais blurrattua, niin olisi ollut perfect. Mä nyt todennäköisesti (niin kuin Liisalle tuossa kommentoin) heitän sen koneeseen vihreän värin kanssa ja katson, miltä se sitten näyttää :) Onneksi taloudellinen merkitys ei ollut kovin suuri, muistaakseni tuubi maksoi 2,90 e :) Ja kotikäytössä se menee tuollaisenakin :)

     Mä yritin vielä nyt tihrustaa noita villasukkia niitä rajoja etsien, mutta niissä ei tosiaan näy yhtään. Ihan nätisti liukuu. Enkä mä siis niitäkään ollut tajunnut kastella – olin värjännyt eka sukat ja vasta toisena sen tuubin :)

 • kao kao
  11.2.2014 at 13:36

  Voi Krista mikä Punkkaritalja! Se nahkapuolikin saattaa vielä herätä henkiin. Muistaakseni joskus pienenä tein jotain omalleni ja äiti taikoi siitä taas pehmeän..

  Yhteishyvässä vinkattiin jotain tällaista:

  Jos talja on kostunut, nahan voi saada taas pehmeäksi hieromalla ja rutistelemalla. Apuna voi käyttää myös huonekaluille tarkoitettua nahanhoitoainetta.

  • Kristaliina
   11.2.2014 at 15:32

   Hih täytyypä ehkä vähän alkaa rutistella tuota punkkarilammasta :)

 • Eea (Ei varmistettu)
  11.2.2014 at 13:38

  Upeat sukat! Eipä ole tullut mieleenkään värjätä villaa. :) Harsoja sun muita on tullut joskus värjättyä-

  • Kristaliina
   11.2.2014 at 15:35

   Joo, tuota villaa voi tosiaan noilla käsiväreillä värjätä!

   Koneväreillä villaa ei kannata – nimim. testasinpa senkin: tuli todettua, että sillä on väliä, peseekö täysvillapaidan 30-asteen villapesuohjelmalla vai 40 asteen pitkällä ohjelmalla. Joelin yks villapaita on nyt älyttömän hienon värinen, mutta nykyisin mun villapaita :)

   Harsoja meillä on jo viittä väriä, ja varmaan lisää tulossa! :)

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    11.2.2014 at 17:21

    Lämpötilaa isompi ero tuossa 30 vai 40 ohjelmalla on usein linkouskierrosten määrässä. Villaohjelmahan jättää pyykin kutakuinkin märäksi mutta 40 asteen hienopyykkiohjelmakin usein linkoaa 1000 rpm.

    Väreillä saa tosiaan kivaa jälkeä aikaiseksi, mutta minusta ne on melko kalliita värjääntyvään kangasmäärään nähden. Esim. vanhojen lakanoiden värjääminen tuntuisi pöhköltä jos samalla rahalla suunnilleen saa uuden lakanan (vanha kun yleensä on kulunutkin eikä väri ole ainoa ”vika”). Ihan pelkkiin villeihin kokeiluihin en tuolla hinnalla lähtisi.

    • Kristaliina
     11.2.2014 at 18:01

     Totta – ja tuossa värjäyksessä pitää nimenomaan käyttää pisintä 40 asteen ohjelmaa… Kierroksia mä sentään oon tottunut aina vähentämään kahdeksaansataan, kun muuten täällä koko talo jyskää koneen voimasta :)

     Heh no mullahan on tämä ”mitään en ole pois heittänyt enkä heitä” -synrdooma :) Jos sitä vanhaa ei kunnosta käyttöön, niin se sitten lojuu tuolla meidän vaatehuoneessa tilaa viemässä. Eli mulle vanhan ottaminen käyttöön antaa jotenkin (etenkin nykyisin) enemmän nautintoa kuin uuden ostaminen, vaikka kustannus olisi sama tai joissain tapauksissa jopa enemmän… Esim. tuon meidän kääntösohvan kunnostamisen hinnalla olisi saanut kolme uutta sohvaa – paitsi että toisaalta teetin sen kyllä jo silloin, kun olin työelämässä eikä mulla ollut perhettä, eli silloin kyllä rahaa pystyi käyttämäänkin eri tavalla kuin nyt…

     • Vierailija (Ei varmistettu)
      11.2.2014 at 21:26

      Joo, siis mulla on myös ”älä osta mitään” päivä jatkuvasti päällä – tai ainakin älä osta mitään uutta. Mutta yleensä ne tavarat ja tekstiilit, joiden kunnostaminen on hinnan puolesta järjetöntä löytävät uuden elämän jonkun muun huushollissa tai toiseen käyttötarkoitukseen muokattuina. Vanhat froteet ja flanellit siis päätyvät kestovaippoihin, -siteisiin ja liivinsuojiin, lakanat auton- tai ikkunanpesuräteiksi, vanhat vaatteet kirpparille jne. Jonkun suosikkivaatteen voisin minäkin värjätä käyttöiän jatkamisen toivossa. Mut lakanat, nou nou. Mut jos mullekin Dylon sponssaisi värit niin toki saisin niitä varmaan kulumaan aika määrättömästi :-)

 • Ladybugs mama
  11.2.2014 at 14:10

  Toi talja on kyllä niin paras, meidän tirrikälle ja tuommoinen! :)

  Toi on kyllä hyvä keino saada tylsistä tekstiileistä persoonallisia ja omannäköisiä. Rohkaistuisimpa kokeilemaan, paljon valkoistakin vaatetta joille värikylpy ei tekisi yhtään pahaa. :)

  • Kristaliina
   11.2.2014 at 15:40

   Hih, tuo talja oli vähän kyllä jo sitä ”don’t try this at home” -osastoa :D Mutta joo, kaikkein tyytyväisin mä oon ollut valkoisiin puuvillavaatteisiin, jotka oon värjännyt pesukoneväreillä. Ooo niin joo ja tietysti myös kulahtaneisiin lempivaatteisiin, joille oon saanut värin takaisin värjäämällä!

   Hei pakko linkkaa vielä tämäkin – olin viime kesänä ostanut kierrätysryhmästä sellaisen rennon ohuen puuvillatunikan, joka oli väriltään perus-beige. Just ennen reissua pyöräytin sen pesukonevärillä oranssiksi, ja tulos oli ihana. Se näkyy reissubloggauksissa monissa kuvissa, mm. tuossa:
   http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/onko-uhmaikaa-olemassa

  • Kristaliina
   12.2.2014 at 19:20

   Mä yritin eilen etsiä tähän ennen-jälkeen kuvia, siis tuosta puuvillapaidasta, josta mainitsin. Silloin ei löytynyt, mutta nyt yhtä äkkiä tulikin vastaan yksi kuva kesältä tuosta paidasta ennen värjäystä!

   Hih mun tarkoituksena oli silloin tehdä jonkinlainen ”kesän asuja” -postaus, mutta sattuneista syistä (voi APUA tuota ilmettä! mun piti jotenkin veikeästi virnistää, ja tuolta se sitten näytti) se jäi sitten tekemättä :D :D :D

   Eli parilla eurolla kierrätysryhmästä ostettu ohut puuvillapaita ennen:

   …ja jälkeen värjäyksen:

   Tykkään tuosta uudesta väristä ihan hulluna!

   • Kristaliina
    12.2.2014 at 19:21

    Oho, tulipa vähän elämää suurempana tuo irvistyskuva :D :D :D

 • RainDrop (Ei varmistettu)
  11.2.2014 at 17:18

  Voisikohan tuota nahkaa yrittaa pehmittaa mokkanahkaisten kenkien/vaatteiden hoitoon tarkoitetuilla ”sienilla” tai aineilla? Kun sehan on kuitenkin ”kasittelematonta” nahkaa. Tosi hieno siita tuli kylla ainakin kuvan perusteella :-) Tosin kuulostaa vahan, etta siella ei nyt ole otettu ihan niin rauhallisesti lepaillen kuin aiempien postausten perusteella oletin olevan tarpeen :)

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   11.2.2014 at 17:24

   Sama mulla tuli mieleen, että taljan tallominen saavissa ja pyykkien nostelu ja liottelu ei nyt sitä ihan välttämättömintä puuhaa ole jos supistuksia yrittää vältellä :-) Mut toisaalta odotuksessa päänsisäinen fiilis on vähintään yhtä tärkeä kuin fyysinen.

  • Kristaliina
   11.2.2014 at 17:38

   Täytyy ehkä yrittää jollain tuollaisella, jos pelkkä puristelu ja hieronta (hih) ei auta :)

   Heh ja tässä värjäystyössä itse asiassa Joel on ollut se ”toimeenpanovoima”, mä oon enimmäkseen vaan istunut kylppäriin tuodulla tuolilla ja osoitellut, että ”sit laita noi tuonne ja noi tuonne”. Kaikkeen sekin joutuu :D :D :D No mutta se tietää, että tekemällä tuollaisia ”projektiavustustöitä” se auttaa pitämään vaimonsa suht tervejärkisenä :) Tuon tallomisen mä kyllä hoisin – Joel ois kyllä halunnut tehdä senkin, mutta mä en luottanut sen jalkapohjien puhtauteen, kun se kävelee kaikkialla avojaloin :D

   Mutta joo, tällaista pientä projektia on kyllä mulla vähän pakko olla, tai muuten hajoaa pää pelkkään 24-7-makailuun. Mutta jos jotain pientä (mahdollisimman vähällä rasituksella) tekee per päivä, niin sitten taas jaksaa paremmin ottaa rennostikin :)

 • FFFifi
  11.2.2014 at 17:37

  Musta tuo talja on aika hieno. Voisin itsekin kokeilla jos täällä pyörisi ylimääräinen valkoinen. Sä käytit tuohon siis oranssia ja siitä tuli pinkki? Tajusinko oikein?

  Btw, miksi et huuhtonut sitä koneessa?

  • Kristaliina
   11.2.2014 at 17:46

   No hih, mullahan oli siis oranssit lopussa, joten päätin säästää :D Tai oranssia oli vaan yksi pussi ja olin ajatellut sen muuhun värjäykseen. Niinpä laitoin sinne liemeen kaksi punaista ja yhden keltaisen – ajattelin, että siitähän se oranssi syntyy. Jepjep. Ja sitten, kun näytti, että ei synny, niin kaadoin mukaan sen yhden oranssinkin. No, sitten tuli tuollainen huutavan pinkki :)

   Värjäilyliemessä lillumisen jälkeen talja näytti jo niin säälittävältä, että jotenkin ehkä mun eläinsuojeluvaistot heräsi :D En edes laittanut väriaineen poishuuhteluun pesuainetta, vaan huljuttelin vaan suihkussa niin kauan, että väriä ei enää irronnut (lue: ikuisuuden). Olisitko sä uskaltanut ihan pesukoneeseen laittaa…? Hih niin siis pesuohjehan tuolle taljalle sanoi pelkkää kemiallista pesua – ohjeessa ei siis varsinaisesti luvattu liottaa tuntia värivesisankossa :D

   Tshih mä nyt vielä muistutan, että tuo taljan värjäys ei mun mielestä ollut ihan ideoista parhaita :D :D :D

   • FFFifi
    11.2.2014 at 18:02

    Okei… Tulisikohan pinkillä kuitenkin pinkki..hhhm.

    Joo, koneeseen laittaisin, sehän on vaan kylmää vettä mikä huuhteluun tulee :) Ja kyllä mä linkoaisinkin. Osa taljoista on mun mielestä ihan villapesu-merkinnällä. Jotain nahkaakin voi pestä koneessa, meillä oli sellaiset tossut joskus. Mietin, että siihen koppuraankin voisi auttaa villanhoitoaine, se mitä myydään kestovaipoille, vaikka taljasta onkin vaan osa villaa.

 • maaritanneli
  11.2.2014 at 17:51

  Minä värjäsin ylä-asteella farkut käsiväreillä siten, että roiskin eri värisiä värinappivesiä farkkujen yläosaan ja polvista alaspäin upotin sankoon värjäytymään. Se oli sitä kuuluisaa ysäriä!! :D laitan kuvaa joskus, jos löydän.. En tosin muista pesseeni farkkuja koskaan enää värjäyksen jälkeen. Ei Se niin justiinsa ollut silloin. :D

 • littleB (Ei varmistettu)
  11.2.2014 at 18:06

  Ihana punkkarilammas! <3

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  11.2.2014 at 21:39

  Villasta kannattaa pestä rasvat pois ennen värjäämistä. Mutta monet sukkalangat ei ole 100-prosenttista villaa, joten väri voi jäädä haaleammaksi. Ylipäänsä kaikki luonnonkuidut on värjäykseen sopivia, silkkikin.

 • Salallaa (Ei varmistettu)
  11.2.2014 at 23:01

  Kangasta voi myös ihan vain rutistaa erilaiseen myttyyn ja solmia lankalla kasaan ja pesukoneeseen pyörimään. Parilla eri värillä värjäten saa aika kivoja juttuja aikaan. Yksi lempikeinoni on myös kankaan taittelu puulevyjen väliin, paketti tiukasti langalla solmien kasaan ja värikylpyyn (ei tietenkään pesukoneeseen) kannattaa kokeilla….

 • Merenwen
  12.2.2014 at 00:17

  Jännä miten ihan vain otsikon nähtyäni luulin kyseessä olevan HIUSTEN liukuvärjäys :D Erehdyin, hupsista. Aivan IHANA pinkki lampaantalja <3 Olen kateellinen! :)

  • Kristaliina
   12.2.2014 at 19:15

   Hih joo, vaikka lampaantaljakokeiluihin lähdinkin, niin en ehkä just noilla ihan hiuksia lähtisi värjäämään… :D Tai hmm, het-ki-nen…. :) :) :)

   • Nannannaa
    12.2.2014 at 19:22

    Nyt sä oot siellä varmaan pää alaspäin hiukset väriämpärissä lilluen. Ahahahhahahahah!

    • Kristaliina
     12.2.2014 at 19:43

     Tsihihihi arvaa vaan olisinko, jos pystyisin vielä sellaisessa asennossa pyllistelemään :D :D :D

     • Nannannaa
      12.2.2014 at 21:43

      Voieivoieivoiei, nyt mä vasta tajusin tän mielikuvan todellisen hauskuuden; kuinka sä yrität kumartaa päätäs sinne ämpäriin, mutta maha on tiellä. :D :D :D