Leikkipuisto ravintolassa

Joskus aika yksinkertainenkin idea voi aiheuttaa akuutin VAU-elämyksen, kun se osuu juuri omaan kohderyhmään. Juuri omia tarpeita ja toiveita vastaamaan.

Sellainen on tämä:

Cafe Jardin ja ravintolan sisäpihalla sijaitseva leikkipuisto. Eli siis tämä on se VAU.

Leikkipaikkoja ravintoloiden sisällä on tietysti ollut iät ja ajat. Mutta entäs jos Suomessakin olisi ruokaa tarjoavan viihtyisän ravintolan terassilla kunnon kiipeilytelineet, keinut, leikkitelineet sun muut..? Pehmustettu maa mahdollisia muksahduksia varten (ei pelkkä asfaltti), ja lähimmät pöydät mukavasti sellaisella etäisyydellä, että aikuiset voivat niissä istuskella leikkejä valvoessaan. Välillä voi käydä antamassa keinuun vauhtia ja sitten taas hörppiä cafe con lecheä.

Kävisin.

Todellakin tällainen olisi kesäisin meidän suosikkipaikka.

Muutenkin Cafe Jardinissa on mukava lapsiperheellisen olla. Ravintola ei ole lastenravintola-apsi-apina-nauravat-nakit -paikka sinänsä, mutta koko yleisestä ilmapiiristä näkee, että lapset eivät ole täällä riesa eivätkä rasite, vaan osa normaalia elämää.

Juttelimme paikan omistajan (?) kanssa; hänellä siinä pieni napero pyöri sylissä. Hänellä on kuulemma neljä lasta – toivoi vielä kahta lisää. Ehkäpä tässä ravintolan”lapsiperhehenkisyyden” syy.

Täällä saa olla niin kuin lasten kanssa nyt ollaan.

Paikan sijainti on muutaman korttelin päässä feria-alueesta (markkinat) ja sen lähellä on myös muutama kaupungin pieni lasten leikkipaikka. Meille tämä on ihanteellinen lounaspaikka erityisesti lauantain perhevapaapäiville: ensin aamupäivällä käydään leikkipuistoissa (ja mahdollisesti ostetaan markkinoilta norsu, hehe) ja ravintolan auetessa yhdeltä jatketaan leikkejä tässä – sitten siinä samalla rauhassa syödään, ja lapset vaunuun päiväunille matkalla kotiin.

Tuolloin iltapäivällä ravintolassa on ainakin näin talvisaikaan hurjan rauhallista. Paikalliset kun ovat aktiivisimmillaan vasta iltasella.

Arkena tämä ei päiväsaikaan auki olekaan, vaan ainoastaan iltaisin.

Mutta jäin siis ihan nyt miettimään: onko Suomessa tällaisia paikkoja?

En nyt tarkoita mitään hop lopin kahvilaa, vaan ravintolan viihtyisää kesäterassia, jonka yhteydessä (ihan siinä ravintolan sisällä, ei kiikarimatkan päässä horisontissa) olisi tällainen vähän isompi leikkipaikka lapsille. Mielellään vieläpä ravintola, jonka terassilla voisi syödä, mutta jossa voisi hyvällä omatunnolla istahtaa vain kahvillakin.

Vai eleteäänkö Suomessa niin tehoneliöiden aikaa, että joka ikisellä liikenevällä terassineliömetrillä pitää olla tuoli ja pöytä oluttuopille…?

Vinkit ehdottoman tervetulleita, jos Suomestakin löytyy (kesä mielessä, hehe) tällaisia aarteita!

Cafe Jardinin FB-sivut täällä.

22

You Might Also Like

 • Essi
  22.2.2017 at 18:06

  Meillä täällä Turussa on ainakin Aboa vetus & Ars Nova museon sisäpihan terassilla (M-kitchen) hiekkalaatikko leluineen, Cafe Qwensel apteekkimuseon yhteydessä taas on kiva kohde (rooli)leikkiapteekin vuoksi ja panimoravintola Koulun pihalla on keinut ja hiekkalaatikko..

  • krista
   22.2.2017 at 18:15

   Yksi (tai siis useampikin) syy siis OIKEASTI meidän tehdä se kesäretki Turkuun! Viime vuonna jo piti (hullaannuin siitä Kupittaan (?) puistosta tanssimatkalla) tehdä sellainen, mutta jäi venymään… Ens kesänä siis!!!

  • Kahvittelija
   22.2.2017 at 21:12

   Myös jokirannan Ranta-Kertussa on terassin yhteydessä hiekkalaatikko. :)

   • krista
    22.2.2017 at 22:09

    Vau! Hyvä Turku!

   • Elina
    23.2.2017 at 22:42

    Ranta-Kerttua voin suositella lapsiperheelle niin kesällä kuin talvellakin. Kivat leikkipaikat sekä sisällä että ulkona!

 • Paula
  22.2.2017 at 18:38

  Tämä ei ehkä ole ihan sitä, mitä haettiin, mutta mainitsemisen arvoinen kuitenkin: Ikaalisissa ostoskeskus Kompissa on iso ilmainen sisäleikkipaikka Komppis, jossa renkaita, puolapuita, tyynyjä, liukumäkiä kiipeilyjuttuja ym. Tämä on siis todella iso tila, sellaisen isohkon liiketilan kokoinen. Samassa tilassa on sohvia aikuisille ja ostoskeskuksen käytävän toisella puolella eli Komppista vastapäätä on ruokaravintola. Pieniä lapsia on siis itse laittaisi leikkimään, jos itse istuskelisin ravintolassa, koska ei ole ihan koko ajan näkökontaktia. Mutta vähän isommillekin tämäkin onnistuisi. Kävimme hiljattain täällä ensimmäistä kertaa ja ei se nyt ihan Hoplopin veroinen toki ollut, mutta tosiaan tuo ilmaisuus teki paikasta kyllä tosi mahtavan.

  • krista
   22.2.2017 at 18:59

   Hei siinä Kompissa oonkin käynyt muutamaan otteeseen ruokakaupassa – jos tää on se kylpylää/nalletaloa lähin oleva…? Oon vaan aina käynyt siinä ruokakaupassa ja ilman muuta perhettä, toiset on olleet siellä hotellimeiningeissä, mutta oon katsellut, että siellä tosiaan ois kaikkea tehtaanmyymälää sun muuta kans…? Kiva, että ois leikkipaikkakin!

   Hmm mä oon itse asiassa ajatellut Ikaalistakin ensi kesäksi, kun viime kesänä ei käyty. Hah, mulla on selvästi kesä mielessä :D

 • Karoliinan
  22.2.2017 at 19:04

  ”lastenravintola-apsi-apina-nauravat-nakit -paikka” :DD tosi osuva! Kyllä kaipaisin paikkoja joissa saisi tuntea olevansa tavallinen aikuinen myös silloin kun lapset on mukana. Tässä taitaa pitkälti huomata kulttuurieron..

  • krista
   22.2.2017 at 19:12

   Kyllä! Tän talven aikana on selvästi tajunnut tän kulttuurieron. Voisin tehdä tästä vielä ihan erikseenkin postauksen, omista havainnoista siis!

 • suppu
  22.2.2017 at 19:08

  Tampereella Tammelantorin vieressä on Emil Aaltosen puisto. Ja siinä puiston aidan toisella puolella on Pub Pikilinnan kesäterassa. Sitä en tiedä saako siellä muuta kuin juotavaa, mutta ihan hyvä yhdistelmä kesäkuumalla.

  • krista
   22.2.2017 at 19:14

   Joo mä kans mietin, että tällaisia ”sattumalta” leikkipuiston vieressä sijaitsevia terasseja taitaa kyllä ainakin olla. Tai vaikka joku kesäkahvila leikkipuiston kyljessä, niitä varmaan on siellä täällä.

 • Kati / Lähinnä Kauempana
  22.2.2017 at 19:48

  Vaadin tuollaisia (tai edes yhden) Helsinkiinkin!
  Äkkiseltään tulee mieleen vain yksi vastaava paikka. Viime kesänä Kroatiassa oli ostoskeskuksen kattoterassilla lapsille leikkipaikka. Ei se nyt ihan sama asia ole kuin tuo Fugen, mutta se kattoterassi oli kiva ja monipuolinen, leikkipaikka siinä samalla terassilla. Olipa sellaisessa kiva istua ja juoda kahvia (olut) kun lapset sai leikkiä. Tai siis pienempi oli vielä vauva ja lähinnä konttaili ympäriinsä, mutta siellä oli sopiva tila vauvan konttaillakin. Tykättiin!

  • krista
   22.2.2017 at 20:40

   Mekin ihan mietittin ja mietittiin ja ei keksitty Helsingistä paikkaa, jossa ravintolan terassi ois panostanut tällä tavalla lapsiperheisiin! Kun ihan alkoi ajatella, tajusi että aika ahtaita helsinkiläiset terassit, kaikki täytetty ääriään myöteen pöytäpaikoilla. Tällainen sisäpiha mahdollistais mahtavasti (tai vaikka just katto) tällaiset kyllä Helsingissäkin – vai tulisiko sitten joku byrokratia siinä vastaan, en tiedä… Tää oli siis ihan rakennuksen sisäpihaterassi, asuintalot ympärillä.

 • Devika Rani
  22.2.2017 at 20:34

  Oih! Mä kanssa VAADIN tällaisen Helsinkiin, tai Vantaalle tai edes Espooseen. :D Hieno idea!

  Myyrmannissa on Kulmakonditorian vieressä pienen pieni leikkipaikka. Ainoa ongelma on että se on ”keskellä” käytävää ja mahdollisuudet karata hissiin/liukuportaisiin/lelukauppaan/muihin käytäviin on suuri. Tuossa on vähän hukattu se idea. Isompien lasten kanssa voiskin istuskella kahvilassa ja lapset leikkisivät leikkipaikalla, mutta kun se leikkipaikka on taaperoille :D Ja taas taaperoita ei voi jättää yksin leikkimään sillä aikaa kun itse syö kakkua.. :P

  • krista
   22.2.2017 at 20:44

   Joo tässä oli kivasti just se, että ei ollut ”lapsenhukkausmahdollisuuksia” eli lähimmiltä pöydiltä koko leikkipaikka oli hyvin nähtävissä ja kolmelta puolelta seinä/muuri.

   Tässäpä nyt sitten jollekin hyvää ideaa toteutukseen, kohderyhmää kuulkaas löytyisi!!!

 • Onneli
  22.2.2017 at 20:44

  Helsingissä kävimme jokunen vuosi takaperin talviaikaan syömässä ravintola Whiteladyssä Meilahdessa. Ruoka oli ihan ok (huomattavasti parempaa kuin lastenravintola-apsi-apina-nauravat-nakit) ja palvelu oikein mieleenjääneen lapsiystävällistä. Tarjoilija kertoi, että kesäisin terassilla on lapsille hiekkalaatikko ja muita pihaleluja. En ole siis itse kesällä käynyt testaamassa pitikö tuo mainospuhe paikkansa, mutta tässä voisi ehkä olla kokeilemisen arvoinen kohde?

  • krista
   22.2.2017 at 20:48

   No hei joo! En ole tuonnimisestä ravintolasta ennen kuullutkaan, muta nytpä googlaan! Onko kukaan muu käynyt kesällä?

   • A
    22.2.2017 at 22:25

    White ladyn terassilla on todellakin hiekkalaatikko ja muutenkin on viihtyisä terassi (vaikka onkin Manskun varrella). Itse en ole (asun lähellä) niin vakuuttunut paikan ruokalistasta ja safkan laadusta, mutta lapset on kivasti otettu huomioon kyllä (siis ei ruoka huonoa ole, musta ei saa mitenkään erityistä). Meidän perhe mieluiten syö ravintoloissa joissa ei ole leikkipaikkoja, joten emme siksi ole ehkä kohderyhmää (vaan kyllä kesällä viihdyimme kovasti Berliinissä yhdessä Biergartenissa jossa oli lasten hiekkalaatikko ja keinut, tyttö kun viihtyi siellä paljon pidempää kuin makkaran ja omppumehun verran, joten sai vanhemmat syödä ihan rauhassa :)).

    Mutta White ladystä vielä sen verran, että nyt Maaliskuussa siellä on jopa lastenteatteria kabinetissa pöytävarauksen tehneille ja se on aikasta vau! http://www.whitelady.fi/whitelady/vahtikoirakarkuteilla

 • Mariakoo
  22.2.2017 at 22:27

  Ja Seinäjoella Uppalan kartano ja lasten seikkailumetsä! Lähden mielelläni (kesäaikaan) lounasseuraksi😊!

 • Westend Mum
  23.2.2017 at 06:28

  Yleensähän täällä on ravintoloissa vain sellainen pienen pieni nurkkaus :( Tuollaisia leikkipaikkoja tännekin!
  http://westendmum.fi

 • Anomuumioriginaali
  23.2.2017 at 09:01

  Savonlinnassa kahvila-ravintola Saiman sisäpihalla on viehättävä terassi ja hiekkalaatikko. Ei nyt ehkä niin mullistavaa että sen takia Savonlinnaan asti lähtisi :D mutta Savonlinna on kyllä muuten tosi kiva kesäkohde kotimaassa lastenkin kanssa. Olavinlinna on lapsista kiehtova sellaisenaankin, kun siellä saa kierrellä aika vapaasti ja opastuksella näkee vielä paljon lisää, mutta nykyään sen museosalissa taitaa olla jotain lastenjuttuja vielä lisäksi.

  Suurempi painoarvo on kuitenkin pyhällä kolminaisuudella eli toistensa yhteydessä olevilla Pikkukakkosen puistolla, jätskikiskalla ja lapsille täydellisesti sopivalla uimarannalla. Jos ottaa torilta (ihan läheltä) vähän jotain muutakin syötävää kuin pelkkää jätskiä, siihen Bermudan kolmioon häviää helposti. Sitten on lelumuseo, nukketeatteri vanhassa museolaivassa, erimittaisia risteilyjä höyry- ja muilla laivoilla, Sulosaaren lettukahvila, jossa leikkipaikakai riittää terassia ympäröivä metsä, Kesämaa ja kotieläinpiha Hepokatti Punkaharjulla… ja jos sää ei suosi, Prisman yläkerrassa on pieni sisäleikkipuisto.

  Oopperajuhlien aikaan hotellit on tietysti täynnä ja kalleimmillaan, mutta höyrylaivoissakin voi yöpyä, ja juuri ennen tai jälkeen juhlien vilskettä ja elämää vielä riittää. Talveksihan koko kaupunki menee käytännössä kiinni.

  Olen siis itse joka kesä sen heinäkuun töissä oopperajuhlilla, ja nämä muutamat viime vuodet on kouluttaneet musta melkoisen ”näin vietät Savonlinnassa kuukauden leikki-ikäisen kanssa” -ekspertin :D

  • Anomuumioriginaali
   23.2.2017 at 09:02

   Argh, eihän niktä kappalejakoviivoja inehmo muista.

   • krista
    23.2.2017 at 09:32

    Mä lisään sulle :)

 • Minttu MAMI GO GO
  23.2.2017 at 15:00

  Suomessa ei tule mieleen, mutta Tallinnassa tämä ihana (kesäisin) http://mamigogo.indiedays.com/2016/05/21/kamalat-kakarat-ravintolassa/ :-)

  • krista
   23.2.2017 at 18:41

   Hei näyttää ihanalta, kiitos vinkistä!

   • Minttu MAMI GO GO
    24.2.2017 at 12:15

    Se on ihana, ei kuvissa niin hyvin näy, mutta tosi iso ja kiva piha missä lapsille hiekkalaatikko, leikkimökki(?) keinut yms yms ja sisälläkin talossa ihan kunnon koinen leikkipaikka :-)

 • A
  24.2.2017 at 11:50

  Byrokratia tai miksi sitä nyt haluaa kutsua…. ulkoleikkivälineiden on täytettävä EN standardit. Tai paikan haltijana ottaa sitten välinevalmistajan lisäksi vastuun lapsille sattuvista vahingoista. ja ennen kun alkaa kauhea paapatus byrokratiasta, niin sanon, että tässä maassakin on moni lapsi säästänyt henkensä näiden standardien ansiosta. Vuosien mittaan julkisuuteen tulleet onnettomuudet on tapahtuneet säännönmukaisesti ”villien ” valmistajien tuotteissa. Laittaisitko lapselle vaikka herkästi palamaan syttyvän vaatteen tai pyöräilykypärän, jonka solki ei aukea, jos lapsi jää siitä roikkumaan? Et varmaankaan. Samalla tavoin leikkivälineissä pidetään huolta tuoteturvallisuudesta. Hiekkalaatikko mahtuu helposti moneen paikkaan ja on yleensä turvallinen. Kertoo yrittäjien olemisesta ajantasalla ja vastuullisuudesta, kun omatekoisia leikkipaikkoja ei olla alettu askartelemaan asiakkaiden houkuttamiseksi.

 • A
  24.2.2017 at 11:52

  Vielä vähän jatkoa tuohon. Toki ravintolaan voi tehdä ihan kaikki mitat täyttävän leikkipaikan, mutta taitaa tulla niin kalliiksi ja vie myös turva-alueineen tilaa, että jää tekemättä. Neliöt on kalliita.

 • Mmie
  27.2.2017 at 14:24

  Ei nyt ulkoterassi, mutta Kuopion keskustassa kauppakeskuksessa (en muista nimeä) subwayn (niin…) yhteydessä on angry birds-leikkipaikka (niin….), niin voi syödä ja antaa muksujen juoksennella kiipeilytelineessä :)

 • Riikka
  27.2.2017 at 18:45

  Aboa vetuksen ja Ranta-Kertun lisäksi myös Panimoravintola Koulun isolla terassipihalla on leikkipaikka. Monta syytä siis tulla Turkuun.

  • krista
   27.2.2017 at 21:36

   Turkuun! Ens kesänä vois kyllä :)

 • Mervita
  3.3.2017 at 20:44

  Olen Suomessa törmännyt yhteen tosi hyvään, mutta se on kyllä syrjässä kaikesta.. Savonrannassa ruokaravintola Kosken terassilla oli viime kesänä pomppulinna, liukumäki, pihapelejä JA kaksi ajettavaa sähköautoa! Arvaa missä pienet pojat viihtyivät :)

  • krista
   3.3.2017 at 20:46

   No vau, kuulostaa tosi hyvältä! Ihan hyvä näitä on kerätä tälleen yhteen, jos on joskus kesälomamatkalla jossain päin Suomea – kiitos siis vinkistä!

 • Ulla
  4.3.2017 at 20:12

  Hei…ootteko käyneet vielä Parque de Ponientessä..Miramarin suunnalla? Sieltä löytyy myös vastaavanlainen, kylläkin leikkialue on isompi kuin itse kahvila-alue mut aivan ihana paikka. Mun pojat, pieniä ollessaan, ristivät sen ”aaltoleikkiskäksi”..tutustumisen arvoinen paikka :)

  • krista
   4.3.2017 at 20:29

   Joo! Se on ihan huippupaikka, me kutsutaan sitä laivaleikkipuistoksi! Meiltä vähän kaukana (toisella puolen kaupunkia), mutta ehdottomasti sen bussimatkaseikkailun arvoinen!

 • Ida
  6.3.2017 at 20:46

  Ei ole mikään näistä ihan vastaava kuin tuo, mutta käymisen arvoisia paikkoja kuitenkin:

  1. La Kar de mumma Hartolassa

  4-tien varrella oleva täyden palvelun kahvila ja ravintola, alakerrassa yökerho. Selvästi rakennettu ”vastaiskuksi” abc-ketjua varten eli meillä toiminut kätsynä taukopaikkana lasten kanssa. Panostettu lähiruokaan ja kaikki on ite tehtyä omassa leipomossa, lisäksi myydään paikallisia käsitöitä ja lähiruokatuotteita. Kesällä ihan huippupaikka, ulkona mm. jättitrampoliini, lenttiskenttä, oma uimaranta, ja hiekkis, kassalta saa lainaksi uimaleluja… Ylhäällä sisätiloissa on myös ihan ok lasten leikkipaikka, mutta jos haluaa antaa lasten juoksennella ja peuhata niin myös ulkona on pöytäryhmiä.

  2. Koiramäen pajutalli Tuusulassa (Vantaan rajalla)

  Huippupaikka lasten kanssa kesällä, maalaispihapiiri jossa lapsille paljon nähtävää, eläimiä, pajuista rakennettu ”peikkopolku”, idyllinen kahvila jossa muutama penkki myös ulkona tai voi kahvitella vaikka pihakeinussakin

  3. MiiaMillaManda Tallinnassa

  Ei Suomessa, mutta kiva kesäkohde Suomenlahden toisella puolen. Todella kiva museo ja leikkipuisto, leikkipuiston laidalla kiva pikku kahvila. Lähellä myös Kadriorgin puisto jossa kannattaa käydä samalla reissulla ihastelemassa kukkaloistoa!

 • Mariia
  9.3.2017 at 07:15

  Naantalissa oli ainakin vielä pari vuotta sitten rantatien varrella Kaivohuoneen ja Muumimaailman sillan välissä kahvila, jossa oli ulkoleikkialue lapsille. Yritin pikaisesti googlettaa, mutta ei ainakaan nyt heti löytynyt. Perus kahvilatuotteet löytyy, en ole varma kunnon ruoka-annoksista. 😊