Purkkakausi korkattu!

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Jenkin kanssa.

Herra Hakkaraisen pastilleja on fanitettu meidän perheessä jo vuosi-vuosi-vuosikausia. Esimerkiksi viime talvena Espanjaan hamstrasimme niitä mukanamme purkkikaupalla ja pyysimme myös aina tuliaisiksi ystäviltä. Loppukeväästä bongasimme niitä Fugen Suomi-kaupastakin – triplahintaan luonnollisesti, kun ne on sinne asti kuljetettu. Espanjalaiset sen sijaan eivät taida näitä lasten ksylitolituotteita juurikaan tuntea.


Mutta suomalaiset tuntevat! Maailman ensimmäinen ksylitolituotehan on suomalainen Xylitol-Jenkki. Se kehitettiin 70-luvun alussa Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen ksylitolitutkimusta varten, ja ensimmäiset Xylitol-Jenkki -purkkapakkaukset tulivat kauppoihin syksyllä 1975. Se punainen tuttu lätkä ”Suomen Hammaslääkäriliitto suosittelee ksylitolia” tuli Xylitol-Jenkille vuonna 1988, ja vuonna 2009 EU myönsi täysksylitolipurukumin terveystuotteeksi.

Tämä on vähän sellainen suomalaisten ylpeys! Me kaikki tiedämme, että ksylitoli mm. katkaisee happohyökkäyksen ruoan jälkeen – meidän lapsetkin sitä sujuvasti toistavat. Tosin välillä sitten pohditaan yhdessä, että mitä se ”happohyökkäys” sitten oikein on…?

Nyt viime aikoina meillä on alettu kysellä purkan perään. Että kun monet ystävät syövät ruoan jälkeen pastillin sijaan jo purkkaa – voitaisiinko mekin…?

No totta kai voidaan!

Itse asiassa Silva on kyllä testannut purkkaa joskus 2-vuotiaana, mutta silloin se ei vielä ihan lyönyt läpi. Tai no lähinnä se ei lyönyt läpi äidille (lapsi kyllä mussutti mielellään), kun pelkäsin, että se vetäisee sen jotenkin kurkkuun tai vähintäänkin nielee. Ja kun kerran pastilleista meillä on aina tykätty niin kovasti, en ole hoksannut mitään tarvetta ostaa purkkaa. Ennen kuin nyt, kun lapset alkoivat itse sen perään kysellä.

Mutta hassua kyllä, siitä monen vuoden takaisesta kokeilusta oli selvästi jäänyt lapselle mieleen tämä: kun purkkaa on purtu tarpeeksi, se laitetaan pieneen paperinpalaan ja roskiin. Lapsi tosiaankin muisti tämän monen vuoden takaa!

Nyt saimme Jenkiltä (kaupallinen yhteistyö) iiiiison kasan heidän tämän syksyn uutuustuotettaan: Herra Hakkaraisen purkkaa! Mahtavaa! Pieni juttu, mutta jotenkin mun mielestä niin hyvin hoksattu siellä Jenkin markkinoinnissa: kun kerran suomalaiset lapset ovat rakastuneet jo entuudestaan noihin Herra Hakkaraisen pastilleihin, on kyllä tosi hyvä idea lanseerata myös lasten oma ksylitolipurkka tämän saman hahmon kanssa.

Uuu jee, lisää Herra Hakkaraista siis! Purkka-kippis sille!

Näin 4- ja 6-vuotiailla purkkaan siirtyminen tapahtuikin sitten ihan ongelmitta – olivat jo selvästi purkkaiässä! Ensimmäiset purkat syötiin yhdessä ruokapöydän ääressä (ensimmäinen lasten esittämä kysymys oli, että miten voi puhaltaa palloja) ja muistuteltiin siinä vieressä päivystäen, että ei saa niellä. Molempien lasten edessä oli omat pienet palat paperia ja lapset saivat itse päättää, milloin ottavat purkan pois suusta paperiin ja vievät itse roskiin. Ensimmäisillä kokeilukerroilla pureskeluaika jäi siis selvästi lyhyemmäksi kuin suositus (5-10 minuuttia), koska me aikuiset halusimme seurata vierestä. Mutta kun parin eka kerran jälkeen todettiin, että homma sujuu, saivat lapset poistua purkka suussa ruokapöydästä leikkimään.

Sitten he jossain vaiheessa itsekseen hakevat paperinpalan ja vievät roskiin, kun maku on purkasta hävinnyt.

Voi miten isot lapset jo!

Tällä hetkellä meillä on siis keittiön pöydällä pienissä astioissa sekä Herra Hakkaraisen purkkaa että Herra Hakkaraisen pastilleja. Lapset saavat ruoan jälkeen aina itse valita, että kumman ottavat.

Ehkä tämä on vielä uutuuden huumaa – näitä on nyt vajaan kaksi viikkoa ollut tarjolla – mutta tällä hetkellä lapset ovat valinneet sataprosenttisesti purkkaa. Purkan väri (keltainen banaani, pinkki mansikka ja sininen tuttifrutti) sen sijaan vaihtelee, eli sieltä ei ole selkeää makusuosikkia tullut.

Heh paitsi ehkä mulle; mä oon alkanut napsia näitä kans, kun se kulho on siinä niin tarjolla. Mä otan tavallisesti sinisen tuttifrutin. Nam!

Ksylitolin päivittäinen käyttösuositus on viisi grammaa, mutta tuollaisessa muodossa ilmaistuna oikeaa määrää on vähän hankala arvioida – kun eri tuotteissa on eri verran ksylitolia per pala. Ja palat painavat eri verran ja niin edelleen.

Mutta viisi grammaa ksylitolia tulee siis täyteen kymmenellä Herra Hakkaraisen pastillilla (jokaisen ruokailun jälkeen 2 kpl) tai viidellä Herra Hakkaraisen purkalla (jokaisen ruokailun jälkeen 1 kpl 5-10 minuutin ajan). Eli jos syö viisi kertaa päivässä, niin joka ruokailun jälkeen kaksi pastillia tai yksi purkka – aika helppoa väsyneempienkin aivojen muistaa.

Molemmat tuotteet ovat täysksylitolituotteita, eli niissä ei ole muita makeutusaineita kuin ksylitoli.

Sain Jenkiltä myös arvottavaksi tuollaiset samanlaiset isot tuotepaketit kuin minäkin heiltä sain: toinen tuotepaketti on Herra Hakkaraisen purkkaa (16 kpl pusseja) ja toinen paketti on Herra Hakkaraisen pastilleja (12 kpl rasioita).

Arvotaanpa siis!

Arvontaan voi osallistua kommentoimalla ma 24.8. klo 16 mennessä tähän alle. Kerro vaikka, että muistetaanko teillä syödä ksylitolipastilleja ja -purkkaa. Tai syövätkö vain lapset, vai ottavatko aikuisetkin lapsista mallia? :) Kerro myös, että kumman tuotepaketin haluat, jos voitat: onko teidän perheen suosikkeja pastillit vai purkka?

Kilpailun säännöt löytyvät täältä.

Meillä purkat siis ohittivat nyt ensihuumassa suosiossa sen vanhan suosikin eli pastillit – mutta veikkaan, että homma kyllä tasaantuu vielä. Varmasti molemmat ovat meillä käytössä jatkossa. Kiva vaan, että on vaihtoehtoja!

 

PS. Hauska juttu muuten: oletko koskaan ajatellut, että miltä maistuu ksylitoli? Sitä voi kokeilla ottamalla Jenkki Professional ksylitolisydämen, sen sisällä on nimittäin ihan ksylitolia jauheena! Eli sellaisen palan voi halkaista, kaataa sokerihippusten näköisen jauheen kädelle ja maistaa. Se oli aika yllättävää! Se maistui tosi paljon ihan sokerille, mutta sitten siinä oli sellainen jännän raikas loppumaku. Itse asiassa tosi hyvää se oli!

Kaupallinen yhteistyö: Jenkki

7
Like
4

You Might Also Like

 • Jules
  17.9.2018 at 23:08

  Meidän perheessä pastillit ovat kuuluneet arkeen jo yli neljä vuotta. Lapset täyttivät juuri 5. Pastillit ovat kuin hampaidenpesu eikä niistä tarvitse keskustella. Purkkaakin on ostettu, mutta vielä pastillit ovat suositumpia. Siis pastilleja meille, mikäli arpaonni suosii! Aikuisten pitäisi kyllä petrata ksylitolin käytössä..

 • Helki
  18.9.2018 at 01:27

  Meillä menee niin pastillit kuin purkkakin. Purkkaa kuitenkin enemmän, joten sitä jos voitto sattuisi kohdalle. 😁

 • Tiitu
  18.9.2018 at 02:25

  Purkkaa syödään säännöllisen epäsäännöllisesti. Purkkapalkinto maistuisi :)

 • Roosa-Maria
  18.9.2018 at 06:14

  Meillä syödään purkkaa, tosin vaihtelevalla menestyksellä… usein unohtuu, joten tämä saattaisi tuoda lisäbuustia hommaan :)

 • Mims
  18.9.2018 at 08:28

  Pojat 3v ja 1v pitää huolen että pastillit muistetaan 😊 Purkka tuntuu vielä äidistä liian ”hurjalta”😅 Pastillit siis!👍🏻

 • Aino
  18.9.2018 at 08:38

  Meilläkin lapset saavat itse valita ottavatko pastillin vai purkan. Enemmän menee purkkaa, joten purkkapaketti ois erittäin tervetullut. Lapset muistavat ottaa purkan itse ja muistuttavat onneksi myös äitiä ;)

 • MMinne
  18.9.2018 at 09:36

  Kiva näin Jenkki-yhteistyöhön tulla urputtamaan, mutta tulen silti..;) Eli itse vaihdoin Jenkkiä merkistä toiseen muutamia vuosia sitten, kun sain tietooni, ettei tämä(kään) enää ole kotimainen. Valmistetaan käsittääkseni Hollannissa. Ja koska Suomesta purukumitehdas edelleen löytyy, niin suosin sitä!
  Töissä ollessa purkka muistuu ongelmitta lounaan jälkeen, mutta kotona sitten taas, noh, erittäin vaihtelevalla menestyksellä. Pitäisi skarpata!
  En tällä kertaa osallistu arvontaan..

 • Heidi
  18.9.2018 at 09:46

  Purkkaa ja pastilleja on molempia tarjolla. 3-, 5- ja 7-vuotiaat hakevat itse keittiön laatikosta ruoan jälkeen kumpaa itse haluavat. Aikuiset ottaa purkkaa silloin kun muistaa.

 • Anna A
  18.9.2018 at 09:52

  Siitä asti kun esikoinen oli 6 kk on Herra Hakkaraisen pastillit olleet meillä käytössä. Hammaslääkärissä neuvottiin silloin, että kun ensimmäiset hampaat puhkeavat, niin saa antaa. Ja minä (vaikkakin hieman kauhistuneena esikoisen äitinä) sitten kaupassa vertailin ja nämä valikoitui siksi, että ne a) sulaa suussa (lapsi ei siis tukehdu niihin) ja b) sisälsivät vähiten ainesosia :D

  Tänä päivänä meillä 2.5 v ja melkein 6 v mansikka hakkaraiset (hakkikset) on suosikki. Esikoinen on myös noita HH purukumejakin syönyt, mutta kuopus tahtoo vielä niellä ne. Myös perusjenkki lastenpurkkaa on syöty, sekä xylimax-pastilleja.
  Paikallinen mammaryhmä täällä järjestää aina ison yhteistilauksen näistä ja huomattiin, että pastilleja saa nykyään kätevästi myös 1 kg täyttöpussissa, eli ei enää niitä pikkupurkkeja joka paikassa :D Meille kotiutui sitten Herra Hakkarais-automaatti. Aiemmin pastillipurkit olivat ylhäällä avohyllyssä (koska kuopus veti kerran kerralla koko purkin, hups), mutta automaatin myötä pastillit ovat helposti saatavilla keittiön tasolla!
  Ja ehkäpä se VAIN kaksi pastillia kerralla ohjeistus on mennyt perille ?!

  (Toki mä käytin näitä pastilleja myös lahjontana/houkutteluna ja ”pottakarkkeina”)

  Mulla on muuten töissä lasipurkki täynnä xylitolipastilleja ihan itseäni varten (ja työkavereita) :) Siitä on hyvä ottaa, aina kun alkaa makeanhimo vaivaamaan. Eihän se täysin auta, mutta vähentää muuta mässäystä. Samalla kun noita hakkaraisia niin tilasin nimittäin laatikollisen niitä xylitol dents mansikka cream -pastilleja itselleni. Toki meillä muksut syö myös niitä. Ja noi ei ole 100% xylitolia, mutta ne toimii mulla karkkien sijasta… ainakin töissä.

  Ja pitkän sepustuksen lopuksi, niin meille purkkaa jos arpaonni lykästää!

  • Anna A
   18.9.2018 at 12:16

   …siis pääosin otan töissäkin aterian/välipalan jälkeen enkä syö karkkeina :D Harhaanjohtava siis tuo aiempi tekstini. Ja kotona tietysti aina syömisen jälkeen.

 • Hanna
  18.9.2018 at 09:59

  Herra Hakkaraiset lasten suosikkeja ja pastillin muodossa vielä, 2- & 4-vuotiaita kun ovat. Tosin 4-v söisi jo purkkaa, mutta pienemmälle ei menisi läpi isomman oikeudet. ;D Saatiin just 2-v neuvolasta sellainen viikon tarrataulukko, johon jokaisen pastillin ja hampaanpesun jälkeen saa herra hakkarais-aiheisen tarran. On aika kiva, lapset mehuissaan siitä!

 • Mariaelina
  18.9.2018 at 10:21

  Käytettäisiin kyllä, mutta kenenkään meidän vatsa ei tuota ksylitolia kestä. Se ei ole kaunista se jälki, jos lapsille joka aterialla pastillin annan. Päiväkodissa antavat ja sekin jo sotkee vatsojaan ihan tarpeeksi. Täytynee luottaa siihen, että hampaiden ahkera pesu riittää.

 • Vyyhti
  18.9.2018 at 10:49

  Haha, meilläkin on ulkomaanvuosien ajan hamstrattu ksylitolipastilleja mukaan ja pyydetty tuliaisiksi vierailta. Toinen vakiotuliaispyyntö on muuten lapsen suosikkihammastahna, kovin sattuu olemaan hammasterveyspainotteista! :D Nyttemmin on siirrytty pikkupakkauksista isoihin pusseihin; edullisempaa, ympäristöystävällisempää ja helpommin kuskattavaa.

  Jännä kyllä tämä ksylitolin Suomi-keskeisyys. Edes täällä naapurimaassa Ruotsissa ei ksylitolituotteita juuri saa eikä hammaslääkärikään suositellut. Ksylitolin hyödyt ovat kuulemma niin pienet, mutta ”voitte te niitä syödä jos haluatte, ei siitä haittaakaan ole.”

  • Anna A
   18.9.2018 at 12:13

   Hassua tuo: xylitolin edut ovat niin pienet! Jännä asenne siellä hammaslääkärillä. Itse koen, että xylitolituotteiden säännöllisen käytön aloittaminen (kiitos lapsien) on vähentänyt mulla hampaiden reikiintymistä merkittävästi. Ja yksi tuttu työpaikalla totesi tässä juuri, että heidän 1,5 v korvatulehdukset ovat vähentyneet Hakkaraisten käytön myötä..
   Mutta maassa maan tavalla :D Siskoni asuu kanssa Ruotsissa ja heille myös kuskataan Hakkaraisia.

 • Metsärusakko
  18.9.2018 at 11:07

  Meillä käytössä molemmat. Kotona purkka, matkoilla ja päiväkodissa pastillit. Lapset muistaa kyllä itse, jos vanhemmilta joskus meinaa unohtua. Keittiön pöydällä on purkki, josta itse ottavat purkat. Ilmoittavat myös, kun purkki alkaa tyhjentyä.

 • Veera
  18.9.2018 at 11:51

  Pastilleja ja purkkaa menee molempia 6, 4 ja 2,5 vuotiaalla. Pienimmällä vielä aika uusi juttu tuo purkka ja hän onkin täpinöissään uudesta isojen lasten jutusta. Yleensä lapset itse valitsevat purkan, mutta jos ollaan lähdössä heti ulos, autoon tms. niin silloin ainakin otetaan pastilli.

  Jossain kohtaa oli vaihe että purkat eivät löytäneet tietään roskikseen ja sen vuoksi purkat oli tauolla. Tämän jälkeen purkkaa ei ole löytynyt enää vääristä paikoista.

  • Veera
   18.9.2018 at 11:52

   Ai niin ja purkka valitaan, jos onni suosii.

 • Kippe
  18.9.2018 at 12:46

  Meillä menee 2 lapsella (ja aikuisetkin nappaa silloin tällöin) pastilleja joka ruuan jälkeen. Nyt pari viikkoa on esikoinen 3v syönyt juurikin noita herra Hakkaraisen purkkia kun kaupasta hoksattiin. Tärkeä hetki on kun saa valita ottaako purkan vai pastillin, varsinkin kun pikkuveli saa aina vaan pastillin 😄 eli meille kävisi kumpi vain paketti, varmasti tulisi käytettyä!

 • Nnu
  18.9.2018 at 13:30

  Meillä lapset on jo pitemmän aikaa syöny purkkaa. Pojat on 4 ja 6. Mielummin ottavat purkan kun pastillin.

 • Jodelie
  18.9.2018 at 13:56

  Liian usein unohtuu. Onneks päiväkoti hoitaa osan. :D
  Lapsi kyllä kotona usein pyytää itse, saako hakea ”hakka-pastin” omasta keittiön laatikostaan.

  Purkkaa kokeiltiin keväällä, mutta se päätyi aina massuun.

  • krista
   18.9.2018 at 14:03

   Hei meilläkin alkuun Seela sanoi ”Hakka-pastilli” <3 <3 <3 En ollut muistanutkaan, mutta nyt tästä kuulin ihan sen äänen korvissani <3

 • Jestanpoo
  18.9.2018 at 14:42

  Neiti kohta 6v haluaa molempia. Neiti vajaa 2v haluaa karkkia, joka tarkoittaa tässätapauksessa hakkaraisen pastilleja. Mikäs siinä karkkia mussutellessa sitten 😁 saattaapa se äitikin aivan vahingossa niitä pastillejakin napsia..

 • Anna
  18.9.2018 at 15:41

  Purkkaa syödään meillä ja ehdottomasti näkyvissä ja käden ulottuvissa myös sille kolmivuotiaalle kaikki purkat ja vitamiinit. Eivät ota alun tarkan rajoittamisen (ja ehkä myös kiltihköjen luonteiden) seurauksena yhtään ylimääräisiä. Lähinnä vierailevat lapset niitä nappailevat, kun eivät ole tottuneet tällaiseen. Mutta en ole pahastunut, vaikka joku naapurin lapsista joskus purkan nappaakin. Ei ole niin paha juttu.

 • Tiu
  18.9.2018 at 16:33

  Aamulla ja illalla otetaan aina herra hakkaraisen pastilli ja nyt nuo herra hakkaraisen purkat on meidän 5vuotias nimennyt omiksi purkiksiin 😁👍 eli käytössä joka päivä!

 • 1 2 3 4 5 6