Koronapäiväkirja 7: kotikaranteeni on ohi! Entä nyt?

Jahuu! Tähän väliin (ehkä vähän vaimeampi kuin ennakkoon kuvittelin) pieni tuuletus: nyt on kulunut tasan 14 vuorokautta siitä, kun matkustimme lentokoneella Espanjasta Suomeen!

Eikä ole ollut mitään oireita kenelläkään perheestä! Itse kuvittelin yhtenä iltana vähän karheaa kurkkua, mutta se meni ohi heti, kun unohdin kuvitella. Ei siis saatu tartuntaa (ainakaan oireellista sellaista) lentokoneesta – jahuu!

Ja täytyy sanoa, että tämä 14 vuorokauden kotikaranteeni ei tuntunut missään. Siis se kotona olo – oireiden jännittäminen toki tuntui. Mutta tämän arvasin jo etukäteenkin. Meidän osalta se kotiin pääsemisen jännitys oli niin suuri, että kun kotona sitten oli, se on ollut vain ja ainoastaan helpotus.

Alkupäivinä emme kaivanneet edes omalle pihalle ulos. Kolmantena päivänä käväisin kotikalsareissani kukkapenkin kulmalla Insta-kuvaamassa kevään ensimmäiset kukat.

Myöhemmin aloimme ulkoilla omalla pihalla, ja parina karanteenin viimeisenä päivänä yritimme käydä vähän kävelylläkin – sehän on siis tällaiselle ulkomaankaranteenilaisille sallittua muita ihmisiä vältellen. Mutta itse teimme sitä vasta ihan noina viimeisinä päivinä. Meillä kun on tuo pieni piha, niin ulkoiluun riitti hyvin sekin.

Äiti(kin) on terve, kun se leikkii? Kellarista löytyi ennen-lapsia-aikainen hulavanne! Aion opetella temppuja!

Käytäntöjen puolesta karanteeni sujui myös yllättäväkin helposti.

Alepa Kauppakassi ja K-ruoka ovat tuoneet meille ruoat kotiportaille. Kuljetusajat noissa molemmissa ovat tosi täynnä, mutta onneksi olimme tehneet ensimmäiset tilaukset jo viikkoja etukäteen Espanjasta käsin. Ja kun tilaa vaan etukäteen varautuen tosi hyvissä ajoin, niin tuo on ruuhkista huolimatta toiminut. Meillä on siis aina molempiin tilaus vetämässä vuorotellen: esimerkiksi K-ruoka toimittaa tiistaina, Alepa kauppakassi seuraavana maanantaina. Ja heti, kun yhden tilaus on tullut, tehdään jo seuraava odottelemaan. Tilaustahan voi sitten täydentää ja muutella matkan varrella.

Mutta joo, palveluiden ruuhkat ovat olleet pieni haaste, ja ehkä nuo haasteet vielä pahenevatkin ajan myötä, mutta toistaiseksi ollaan saatu systeemi toimimaan.

Tuohon kotiovelle me ollaan saatu myös apteekkituotteet, kirjoja, lasten syntymäpäivälahjat ja uusi liesituuletin. Joissain kaupoissa näköjään siitä joutuu maksamaan (aika paljonkin) enemmän kuin postista hakemisesta, mutta tässä tilanteessa kotiinkuljetus kyllä arvonsa suuruinen palvelu!

Portailla meillä on ollut lappu, että olemme kotikaranteenissa ja tavarat voi jättää siihen. Tämä on toiminut sataprosenttisesti.

Matkalaukkujen purkaminen me tosiaan ”unohdettiin” alussa tarkoituksella. Vasta noin viikon päästä alettiin vähitellen purkamaan, ja nyt on menossa viimeinen.

Siellä Espanjassa pakatessa me tehtiin väsytokkuraisena (en siis saanut viimeisellä viikolla nukuttua kuin pieniä painajaispätkiä) tosi kummallisia päätöksiä. Esimerkiksi jätin ilmeisesti omat Wetter-kenkäni rekkaan. Tai siis rekkaterminaaliin – se rekkahan ei tietysti pääse ajamaan vielä kuukausiin. Muistan (kai?) ajatelleeni, että eihän sitä kuitenkaan mennä ulos keväällä, joten en mä kevätkenkiä tarvitse, ja sitten tulee kesä – että riittää, kun saan ne kengät käyttöön taas syksyksi. Ei sitä sieltä käsin tajunnut, että täällähän saa mennä ulos, toisin kuin Espanjassa. Eääääääh. Harmittaa.

Mutta joo maailma kaatuu ja mä suren kenkiäni. Heh eli ehkä selviän tästä keväästä ilman kenkiä.

”Henkisistä jutuista” voisin kirjoittaa jossain vaiheessa erikseen. Mutta myös siltä osin: hyvin ollaan pärjätty.

Meillä on kuitenkin asiat hyvin ja perhedynamiikka toimii, joten olemme onnekkaita. Meillä on olosuhteista huolimatta paljon syytä olla onnellinen.

No entä sitten tämän 14 vuorokauden jälkeen – kirmataanko nyt tukka putkella rientoihin…?

Haha, no kyllä te arvaatte. Eli ei.

Me nimittäin jatketaan ihan samalla tavalla tästä eteenpäinkin. Oikeastaan mikään ei muutu meidän kotikaranteenin osalta – ainoastaan se tieto, että lentokoneesta sitä tartuntaa (ainakaan oireellisena) ei saatu. Ja jatkossa se kotikaranteeni on itse asetettu, ei enää ulkomailta paluusta johtuva.

Meillä on oikein hyvä olla näin.

Nyt me ollaan oltu siis yhteensä karanteenissa ensin kaksi vuorokautta Espanjassa ulkonaliikkumiskieltoa ja sen jälkeen 14 vuorokautta Suomessa kotikaranteenia.

Kirjoitin tuohon tämän postauksen alkuun, että karanteenipäättymisen tuuletukseni on vähän vaimeampi kuin etukäteen kuvittelin. Ai miksi?

Kotiin palatessa se lentomatkustamisen ”saatiinko tartunta” -stressi oli sen verran suuri, että jotenkin sitä halusi ajatella, että tässä karaneenin päättymisessä on tärkeä rajapyyki. Keskitti kaikki tsemppivoimansa vain siihen, että pysyi edes suunnilleen stressin määrä siedettävänä. Että siihen tilanteeseen kun selviää terveenä, niin pidemmälle ei tarvitse (vielä) ajatella.

Nyt sitten sen ”sen hetken suurimman huolen” ajoittain hälvettyä sitä on tietysti vähitellen pystynyt ajattelemaan myös kohti tulevaa. Ja eihän se tuleva tietysti kovin ruusuiselta näytä kenelläkään tässä maailmassa juuri nyt. Me ollaan mahdollisimman kotioloissa ja tartuntariskit minimoiden – mutta niin kauan, kun ei elä täysin eristyksessä ruokatarvikkeiden varassa omavaraisena (kyllä, olen visioinut sitäkin), niin kyllähän se tartunta jostain saattaa tulla. Meille tai meidän rakkaille läheisille.

Mutta pienenpieni tuuletus tähän kohtaan kuitenkin.

Eilen juhlistin sitä hienolla drinkillä. Kippis!

Viimekesäisen rommin viimeiset lirut ja pillimehu. Kotiinkuljetuspalvelut eivät valitettavasti kuljeta siidereitä tai viinejä kotiovelle. Damn.

22

You Might Also Like

 • A
  30.3.2020 at 16:50

  Vienona kuiskauksena, että verkkokaupoista (esim. Saksasta) saa kyllä alkoholia tilattua kotiovelle. Vaikka Suomen tulli muuta väittää, tämän voi tehdä ihan laillisesti (kiitos EU:n). Tämä ei toki toimi niille tyypeille, joilla viina kaapissa polttelee, mutta esim. viineissä mahdollistaa makuelämykset Alkon monopolin valikoiman ulkopuolelta.

  Meillä Prisman ekaa tilausta odotellaan. Sanotaanko niin, että hiukkasen on haastavaa saada kotiinkuljetusaikaa, kun niitä voi varata max. 7 vrk:n päähän ja ekat vapaat ajat on 8:n päivän päästä. Alkaa jääkaappi olla tyhjänä, mutta eiköhän tässä selvitä vielä tarvittavat pari päivää (toki voitaisiin käydä kaupassa, mutta mieluummin ei ja tämän voi ottaa ”hauskana haasteena” että käytetään mitä kaapista löytyy).

  • krista
   30.3.2020 at 16:58

   No mä oon jo kuule harkinnut tuollaistakin :D Mä oon joskus vuosia-vuosia sitten tilannut Chateu Carsinin (suomalainen viinitila Ranskassa) viinejä, mutta niitä ainakin piti tilata silleen laatikoittain. Ehkä ois vähän liikaa yhdelle viininmaistelijalle sellainen määrä :D Kun bileitäkään ei voi just nyt järjestää :D Tai ehkä sitä olisi vaan pienessä hiprakassa sitten epidemian loppuun asti, voi apua :D

   Mekään ei olla saatu Prisman tilausta (Triplasta ehkä?) kertaakaan läpi just tuosta samasta syystä! Eli katevarausta ei voi tehdä pidemmälle kuin 7 päivää, ja 8 päivän päässä vasta vapaana. Harmittaa, kun sieltä ois voinut tilata pelejä ja sellaista myös tilaukseen mukaan… Mutta tilattiin nyt kirjakaupasta pelejä ja kirjoja, paketti on itse asiassa tällä hetkellä ulkoportailla odottamassa. Mutta siis Alepa kauppakassi menee helpommin! Eli vaihtaa sen saman tilauksen vaan Alepa kauppakassiksi ja poistaa ne tuotteet (tai korvaa), mitä siellä valikoimassa ei ole. Valikoima on tosiaan suppeampi, mutta sieltä ainakin saa! Toimitusajat on kyllä yli viikon olleet koko ajan sielläkin.

   • A
    30.3.2020 at 17:47

    Tripla just se meidän kauppa, nyt on tulossa niin iso lasti ruokaa että sillä pärjätään vähintään 10 päivää. Mielenkiintoisesti Stokkan herkun verkkokaupasta (sehän on myös käytännössä s-kauppa, muttei Foodiessa) olisi saanut (eilen) hyvin aikoja, nyt hesarissa oli maininta siitäkin, niin varmaan on sekin kauppa kohta tukossa. S-ryhmän tyyppi sanoi että heidän tilanne elää koko ajan, että kannattaa kytätä vapaita aikoja, ei oo mun silmiin tullut kyllä yhtään vapaata aikaa.

    Täytyy kyllä katsoa miten ruuan oston suhteen tehdään. Silleen on ihan ok, että jos Triplaan hilpaisee ihan aamusta, niin siellä on väljää tehdä ostoksia. Mutta toisaalta normielämässä meillä ruokaostokset kulkee työmatkojen ohessa fillarilla ja yksittäisiä reissuja tulee aika monta (lähi k-kaupasta tarjoukset ja lähi-s:stä maitoa ja vielä isot ostokset Lidlistä ja nyt olisi tarkoitus saada kauppareissujen määrä minimiin…ilman mitään fillaria kummempaa kulkuvälinettä siinä on kumminkin jonkinlainen raja minkä verran voi yksi ihminen raahata).

    Mutta viinin ostamiselle netistä tulee multa isot peukut. On nimittäin oikeasti ihan älyttömän mahtavaa kun saa toimituksen kotiovelle eikä tartte kädet vääränä Alkosta kantaa (no joo, tokikaan en Alkosta ei osta laatikollista viiniä kerralla, mutta kun ne nyt tuppaa hyvin säilymään kaapissa ja arkielämässä on todellakin tarpeeksi raahattavaa kaikessa ruuassa tms mitä sieltä kaupasta omin pikkukätösin kannetaan, sans autoa kun eletään).

 • Torey
  30.3.2020 at 19:53

  Tosiaan harmillista on nyt tuo kun kauppakassipalvelut on totaalisen ruuhkautuneet. Jopa siitäkin huolimatta, että esim. noutoaikoja on lisätty ja kaiketi henkilökuntaa lisätty. Tarpeeseen ei pystyty vastaamaan ja kaupassa on käytävä. Onneksi niissä on suht tyhjää. Vielä kun ihmiset tajuaisivat pysyä kaukana myös siinä kassajonossa!!!

  Meillä muuttokuviot vielä sekoittivat kun ei tiennyt mitä tänne väliaikamajoitukseen tarvitaan. Nyt ei saa kauppakassia vissiin ainakaan viikkoon ja näin ollen pakko marssia johonkin kauppaan tällä viikolla. Eilen hain äkkiä yksin vaan parin päivän tarvikkeet pikkukaupasta. Lisäksi toisten nurkissa ei ole samanlaisia säilytysmahdollisuuksia kuin omassa kodissa. Pakkasessa on toisten pullat jne. ja sinne ei saa mitään ruokaa nyt varalle. Mutta näillä mennään.

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2020/03/30/ripottelen-tavaroita/

  • krista
   31.3.2020 at 09:45

   Mä veikkaan, että nuo tekee kyllä valtavasti töitä, että saisi toiminnan vastaamaan kysyntää – ehkäpä muutaman viikon päästä on paremmin resursseja siellä! Ja toisaalta tosiaan mitä enemmän kaupat tyhjenee ihmisistä (kun tilataan kauppakassipalveluista), niin sen turvallisempi siellä kaupassakin sitten on tosiaan käydä :) Hyvä niin! Onkohan kauppoihin muuten tullut lattioihin sellaisia jonotusmerkintöjä, teippejä lattiaan siis…? Ne ois kyllä hyviä muistuttajia! Itse en siis tiedä, kun en ole tietysti täällä nyt kaupassa käynyt :D

   Ai hitsi varmasti teillä haasteellinen tilanne vielä muuton kanssa! Tsemppiä ihan valtavasti! Ja jotenkin vaikuttaisi, että teillä on kuitenkin selviytymisasenne, sillä pääsee pitkälle <3 Kaikki järjestyy <3

   • Laura
    31.3.2020 at 14:57

    Lahden (toisessa ainakin) prismassa ainakin oli merkit lattiassa ja pleksit myyjien edessä viime lauantaina.

 • Essi
  30.3.2020 at 20:05

  Psst! K-ruoka on muokannut versiota niin, että nyt saa monta tilausta sisään yhtä aikaa..

  • krista
   31.3.2020 at 09:45

   Ooooo, jeeeee! Kiitos tästä, helpottaa kuviota, jesh!

 • Miitu
  30.3.2020 at 22:47

  Huippua, että ootte pysyneet terveinä! Jotenkin en kyllä osannut edes odottaa ”kipeinä”-päivitystä.
  .
  Mulla on tullut tästä ajasta mieleen jotenkin esikoisen syntymän aikanen elo. Alkuun eristäydytään kotiin ja varotaan ilmassa leijuvaa uhkaa. Uhkan realisoituessa keskitytään entistä enemmän paikoillaan olemiseen ja rauhoittumiseen. Sen jälkeen koittaa pitkähkö ajanjakso, jolloin elämää ei ole kodin ja sairaalan ulkopuolella, ja jokainen niiskaus aiheuttaa akuutin ”allergiaa vai flunssaa” -tuskittelun. Tuolloin meni kolme kuukautta ja suuremmitta suruitta selvittiin – miten käy nyt?

  • krista
   31.3.2020 at 10:08

   Jee, sä olit optimisti :) Oltiinhan me kyllä tosiaan huolellisia, mutta kyllä silti jännitti, että se olisi jostain tarttunut mukaan… Mun takana lentokoneessa istui yskivä ihminen, ja sit yhdessä jonossa Malgan päässä vanhempi nainen (suomalainen siis) yski SUORAAN Joelin niskaan. Suomalaiseen tapaan me vain mulkoiltiin, mutta ei sit pokka riittänyt siihen, että olisi kääntynyt ja sanonut, että voitko yskiä vaikka hihaan. Olisi ehdottomasti pitänyt sanoa! Mutta joo, tällaista se on… :D Mutta onneksi siis pysyttiin terveinä! (tai ainakin oireettomina)

   Hei mulla kävi kans eilen mielessä, että tämähän on tavallaan vähän niin kuin vauva-aikaa – tämä kotonaolo lähinnä meidän tapauksessa. Mutta teidän tapauksessa vielä enemmän, vertautuupa siihen muuten tosi hyvin! <3 Ja varmasti nytkin menee, yritetään ainakin luottaa siihen <3
   -
   Me muuten lasten kanssa eilen juteltiin, että tavallaan tämä on paluuta myös kotihoitoon. Kerroin tytöille, että äiti ja isi hoisivat teitä, kun te olitte 0 ja 1 ja 2 ja 3, ja toinen meni päivähoitoon 3-vuotiaana ja toinen 3,5-vuotiaana. Ja nyt ollaan saatu ikään kuin takaisin se aika, jolloin ei mennä päivähoitoon tai kouluun, vaan äiti ja isi hoitaa kotona <3

 • Anomuumiriginaali
  31.3.2020 at 13:42

  Tässä vinkki Prisman keräilypalveluun (eli kassien haku itse): yli viikonkin päähän pystyy varaamaan, kun valitsee maksutavaksi maksun paikan päällä. Sitten, kun noutopäivään on se alle viikko jäljellä, voi muokata maksutavaksi verkkomaksun ja maksaa. Tämä on siis neuvottu ihan Prisman FAQ:ssa. Mutta huom. en tiedä, onko kotiinkuljetuksissa vastaavaa mahdollisuutta, tämä koskee tosiaan vain keräiltyjen kassien noutoa. Eikä ratkaise myöskään sitä, että tavarat saa joka tapauksessa vasta pitkän ajan päästä, mutta saapahan ainakin johonkin kohtaan ajan varattua. Meilläkin on kaksi tilausta aina sisällä, lennossa sitten täydennetään.

  • krista
   31.3.2020 at 14:02

   Uuu, nerokasta! Toihan on hyvä! Mutta varmaan ei voi muuttaa niin paljon, että vaihtaisi lennosta noutotavaksi noudon sijaan kotiinkuljetusta…? Mutta mekin on mietitty nyt niin, että hyvin voidaan alkaa hakea nyt jatkossa kassit vaikka Kaaresta, nyt kun tämä 14 vuorokauden karanteeni on takana. Että jos ei kuljetuksella saa millään edes toimitusaikaa, niin sitten vaan hakee sieltä.

   • A
    31.3.2020 at 15:25

    Tuo tapa ei toimi ehkä HOK-Elannon Prismoissa, ainakin meidän Prismassa (Tripla) on ainoastaan mahdollisuus maksaa etukäteen ja jos ei ole aikoja vapaana alle 7 päivän päähän ei tilausta voi vaan tehdä ollenkaan.

    • Anomuumioriginaali
     1.4.2020 at 11:50

     Hassua, käytetään nimenomaan Kaaren Prismaa, jossa kyllä toimii. Yllättävää, että Helsingin sisälläkin on Prismojen välillä tämmöisiä eroja. Pahoittelut harhaanjohtamisesta!