Korona-ajan synttärit – TAAS

Heh ja me kun luultiin, että viime vuonna oli ainutkertaiset poikkeustilainteiset korona-ajan lastensynttärijuhlat.

Jepjep. Vuosi myöhemmin tässä sitä ollaan edelleen (vai uudestaan?) samassa, juhlimassa vain oman perheen kesken – ei lastenjuhlia, näin sanoi Sanna Marinkin jossain iltapäivälehtiotsikossa. Lapset siitä kauhistuivat, että eikö me siis saada viettää synttäreitä ollenkaan?

No saadaan, saadaan, oman perheen kanssa totta kai saadaan. Ihan niin kuin aiottiinkin; kaverisynttäreiden siirtyminen kun oli jo pitkään tiedossa. Mutta myöhäiset kaverisynttärit saadaan toivottavasti järjestettyä vaikkapa kesällä taas ulkosalla niin kuin viime vuonnakin.

Aikuisilla oli ehkä ministi haikea mieli synttärisankareiden puolesta, mutta lapsilla oli (taas kerran) kuulemma maailman paras päivä.

Synttärilahjat tulivat aamulla laulun kanssa sänkyyn. Ja sitten lapset leipoivat ämmin kanssa synttärikakun.

Sitten kynttilöitä puhaltamaan ja herkuttelemaan!

Minä vetelin hatusta (katsoin googlesta) erilaisia pieniä synttäreille sopivia leikkejä.

Esitettiin pantomiimilla eläimiä ja muut yrittivät arvata, mikä eläin se oikein on. Ekstrapisteet laiskiaisen, dinosauruksen ja mehiläisen esittäjille.  Sitten laitettiin erilaisia tavaroita pussiin ja tunnustelemalla yritettiin arvata, että mikäs siellä oikein onkaan. Lapset osoittautuvat ilmiömäisiksi mikroskooppisimpien barbinsormusmuovilelujen tunnistajiksi.

Välillä luettiin ystäviltä tulevia onnitteluviestejä, ne olivat lapsille tosi tärkeitä.

Sitten soi puhelin! Tai oikeastaan ei puhelin vaan WhatsApp. Kukas se siellä….?

Ei hitsi miten onnistunut ylläri, lapset olivat ihan onnestasoikeina – Mimi ja Kuku sieltä soittelivat!

Viime vuonnahan lapset saivat prinsessapuhelun ja se todettiin ihanaksi pieneksi korona-ajan synttäreiden ohjelmanumeroksi. Ja nyt keksitiin (kiitos vinkistä Insta-vinkkaajat), että Mimi ja Kuku tekevät näitä myös, jee jee jee ihanaa!

Tämä oli kyllä oikein kotisynttäreiden kruunaus!

Lämmin suositus kaikille tällaisille videopuhelumahdollisuuksille kaikille korona-ajan kotisynttärijuhlijoiden yllätysohjelmaksi. Sekä Juhlaprinsessa että Mimi ja Kuku ovat olleet tosi onnistuneita virtuaalisia synttäriohjelmanumeroita!

Toinen lasten mielestä ihana juttu oli, että ensimmäistä kertaa saatiin viettää synttärijuhlaa ämmin kanssa.

Ja synttärilahjabarbiet olivat ihania ja kakku hyvää.

Aikuisten sydämessä pilkkii pieni haikeus – on kyllä aika valtava ikävä puutalon riemukkaanrämiseviä lastenjuhlia – mutta pitäisi vaan nähdä kaikki asiat niin kuin nämä lapset.

Että maailman paras päivä. Taas kerran.

Äidille ja isille maailman parhaat päivät olivat ne, kun te synnyitte.

27

You Might Also Like

 • Eija
  6.4.2021 at 17:42

  Hei! Ämmi-sana vilahtaa kirjoituksissasi. Ei kai ole kainuulainen juttu? Mistä maakunnasta sana tulee ja mitä tarkoittaa?

  • krista
   6.4.2021 at 23:01

   Ämmi on siis isoäiti, munkin isoäiti oli aikoinaan ämmi. Ja äiji ois ollut isoisä, jos hän olisi ollut elossa mun lapsuudessa. Tämä tulee siis tuolta pohjoisemmasta, Kittilän yläpuolelta, josta mun äidin puolen suku on kotoisin ja jossa oli mun lapsuuden mummola… tai siis ämminkylä ❤️

 • Iida
  7.4.2021 at 10:31

  Meilläkin on Ämmi ja Äijä ja nämä perityät Torniojokilaakson suunnalta.

  • krista
   7.4.2021 at 11:33

   Joo, sama suunta meidänkin perilmällä. Meillä kuitenkin se äiji on tosiaan päättyvällä i-kirjaimella, ja ilmeisesti jossain sanotaan myös äijö. Ja ämmistä olen kuullut myös ämmä-versiota, vaikka omaan korvaan se kuulostaa erikoiselta. Mutta niin varmasti kuulostaa ämmikin tottumattoman korvaan! :D

 • MMinne
  7.4.2021 at 15:23

  Mä olen tottunut, että ämmä tarkoittaa ihan yleisesti naista. Enkä siis tarkoita halventavassa mielessä naisesta puhuttaessa. Tiedä silti onko enää niin yleisesti käytössä eres pohojalaasten keskuuressa, mutta Juha Mieto käyttää ainakin edelleen (eikös siitä joku ”kohu” ollut, kun ämmitteli naista teeveessä).. :D Mutta tää ämmi on ihan uusi tuttavuus tän blogin kautta, kiva, että on erilaisia nimityksiä isovanhemmillekin!

  • krista
   7.4.2021 at 16:28

   Hei tästä tulikin muuten mieleen, että miksiköhän tuntuu, että ämmä olisi negatiivinen sana, kun taas äijä positiivinen! Laitoin googleen ja tuli tällainen Kieliluotsin kirjoitus myös eteen: https://www.kieliluotsi.fi/lokikirja/aija-hyva-amma-paha/

   Kielen vivahteet ja niiden erilaiset merkitykset eri ihmisille on kyllä tosi kiinnostavia!

 • Heidi H
  12.4.2021 at 09:18

  Jep, tää on niin tätä. Mekin ollaan skipattu kahdet synttärit viime vuonna ja tänä keväänä TAAS. Nyt tosin kun tilanne alkaa helpottaa, ajateltiin että jos ihan muutama sukulainen uskaltaisi tulla niin saisi vähän juhlavampaa tuntua. Tämä on niin ikävää aikaa, lasten kannalta.

  • krista
   12.4.2021 at 09:52

   Joo, tää on kyllä tosi harmillista! Vaikka heh meillä tosiaan tuntuu, että se on aikuisen mielestä haikeampaa kuin lasten :D Meillä varmasti helpotti lasten haikeutta se, kun viime vuonna tosiaan saatiin sitten pidettyä myöhästyneet kaverisynttärit kesällä, ja nyt tänä vuonna satuttiin olemaan juuri ämmin luona ja saatiin hänet siis mukaan juhlimaan <3