Kesän paras grillilounas

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Hetki kanssa.

Mehän ollaan nyt viimeisen reilun vuoden aikana luontoretkeilty enemmän kuin koskaan elämässä aiemmin. Itse asiassa enemmän kuin perheenjäsenten elämässä yhteenlaskettuna aiemmin.

Retkellä on retkieväät – ihanaa – ja jos on grillausmahdollisuus, aika usein me nautitaan eväät grillipaikalla. Joskus luontopoluilla on valmiita (ja nykyään jopa ruuhkattomia) grillipaikkoja, mutta kaikkein useimmin me kuitenkin on viritetty tulet mökille pienelle notskipaikalle, tai täällä Sotkamossa lähirannan grillipaikalle.

Metsäpalovaroituksia täällä Sotkamossa muuten ei ole viime viikkoina ollutkaan, ja esimerkiksi viimeksi meidän grillatessa kyse oli enemmänkin kyse siitä, että ehditäänkö sadekuurojen välillä grillaamaan, haha. Mutta notskilla grillatessa pitää tietysti aina varmistaa metsäpalovaroitukset ja muutenkin huolehtia aina homman paloturvallisuus.

Ulkona ruoka sitten maistuukin tietysti aina mahtavalta!

Mutta sanotaan nyt vaikka niin, että aika monta vegenakkia ja maissintähkää olen tässä viimeisen reilun vuoden aikana mussuttanut.

Siis voisihan sitä varmaan sille ikuiselle grillimakkaralle vaihteluakin hakea, mutta jotenkin sitä vaan mielikuvitus lyö ihan tyhjää siinä retkireppua pakatessa. Voisi tietysti myös esikokata etukäteen vaikka mitä (tai no Joel voisi, minä en) tai kantaa vaikka repullisen kokkaushifistelyvälineistöä metsään.

Voisi ja voisi. Heh eli makkarapaketti reppuun, parhaimmillaan sitten ne maissit mukaan.

No. Me oltiin kyllä kuultu näistä Hetki-tuotteista, mutta ei koskaan ennen testattu.

Sitten tuli peruna. Tai itse asiassa useampikin peruna, viipaleina. Katselin nimittäin muutama viikko sitten Hetki-tuotteiden tämän kesän uutuuksia, ja näin siellä siis perunoita: grilliperunoita vuoassa. Toisen nimi oli Curry Madras (uuuu, intialaista makumaailmaa!) ja toinen Texmex (ja sekin näytti kuin mun makuun tehdyltä).

Ja jos siis oikein siitä nettisivujen tekstistä tulkitsin, niin tällaisen voisi vaan napata retkireppuun mukaan ja laittaa sit notskill… Kyllä! No JEE!

Näitä! Tahtoo! JOEL!!!

En todella ollut tajunnut, että tällaisia on olemassakaan!

Porttiteoriamaisesti se johti sitten tähän:
(sori, spoilaan nyt tän kertomuksen juonen näyttämällä lopputuloksen jo nyt)

Me oltiin siis jo reilun viikon aikana tälläkin Sotkamon-lomalla syöty useammat maissit ja vegenakit (kyllä, laulellen aina sitä biisiä), kun iski, että n-y-t-NYT. Että hitsi vie nyt kyllä testataan niitä perunoita tässä notskilla, ja samalla noita muitakin uusia, grillaukseen sopivia Hetki-tuotteita.

Joel ehdotti wrappipöytää. Eli että jokainen voisi sitten kääräistä burritolettujen sisälle mieleisiään grillattuja juttuja; meillä kun täällä on ikähaarukalla 7-80 v tietysti monenlaista makumieltymystä.

Oi kyllä!

Tässä vaiheessa on pakko disclaimeröidä, että totta kai me oltiin valittu näistä tuotteista etukäteen just ne meidän omaan makuun (netin kuvien ja tuotekuvausten perusteella) sopivimmat. Mutta niinhän sitä tietysti normaalistikin tekee: valitsee sellaisia ruokia, joista jo etukäteen olettaa tykkäävänsä. Meidän tapauksessa reippaasti mausteisuutta, salsoja, raikkaita tuoreita kasviksia…

No niin, se disclaimer oli siinä. Niin pääsen sitten reippaasti kertomaan, että siis nämä oli ihan jär-jet-tömän hyviä! Paras grilliateria oikeasti vuosiin.

Syödessä piti ihan ääneen hokea, että hei onpa hyvää, onpa hyvää, onpa tää muuten ihan todella hyvää. Ja vielä perään, että tätä tehdään toistekin, ai hitsi näitä perunoita, miten nää voi olla näin täydellisiä, tätä hei sit tehdään ens viikolla mökilläkin. Ja niin edelleen.

Siinä ne sitten jo tirisee!

Kuvassa on ritilällä toinen grilliperunasetti (taitaa olla Curry Madras), kreikkalainen grillisalaatti sekä Hetki-tomaateista ja tofusta kootut vartaat.

Joelin grillatessa – no se ei kestänyt kovin kauan, nuo valmistuivat kymmenessä minuutissa – me lasten ja ämmin kanssa kannettiin rantaan istumaviltteinä käytettävät räsymatot ja pirtin penkki. Ja aamulla poimittu kukkakimppu myös. Maljakkona toiminut vesikannu kaatui tuulessa kolme kertaa eikä mennyt edes rikki.

Selvästi onnenpäivä!

Innostuttiin ministi kattamaankin.

Pöydäksi meinattiin ensin roudata oma puutarhapöytä, mutta sitten Joel löysi pöpeliköstä hirrenpaloja, jotka olivat kuin olivatkin tuollainen penkki tai kaksihirsinen pöytä. Osat loksahtivat saumattomasti yhteen. Miksiköhän ne olivat siellä pusikossa paloina…? No, nyt siinä on pöytä seuraavillekin grillipaikan käyttäjille!

Meidän grillimestari (not) Joel muuten etukäteen vähän murehti, että onnistuvatkohan nämä – nuotiolla kun ei varsinaisesti ole samanlaisia lämmönsäätelymekanismeja kuin hifistelygrilleissä.

Minä kannustin, että antaa mennä vaan, sinne vaan kuule laitat.

Ja HAA! Olin kerrankin oikeassa jossain ruokahommassa!

Eli meidän tällä kokemuksella näitä voi erinomaisesti tehdä ihan notskilla, vaikka tosiaan luontopolun yleisellä notskipaikalla!

Meillä oli tosiaan tässä ritilä, jonka päälle vuoat laitettiin, ja se varmasti helpotti paljon – mutta Joel jo tuossa pohti, että voisi tosiaan kokeilla myös mökillä ilman ritilää eli ihan vaan hiilloksen päälle laittamalla.

Kasvisten puolelta muuten nuo Hetki-salaatit ja vihannekset ovat myös supernäppäriä retkellä tai mökkiolosuhteissa ilman juoksevaa vettä. Ne on nimittäin valmiiksi pestyjä.

Tavallisesti esimerkiksi mökille lähtiessä meillä on kotona aikamoinen kasvisten esipesuoperaatio – järvivesi sopii kyllä peseytymiseen, mutta ei ruoanlaittoon – tai sitten jos ei ehditä pestä, niin sitten se menee kaupungista kanisterissa kannetulla juomavedellä löträämiseksi. Mutta nämä Hetki-vihannekset ovat siis valmiiksi pestyjä, niin eipähän tarvitse huolehtia pesemisestä!

Erityisesti nuo suomalaiset Hetki-tomaatit olivat ihan pirisevän mehukkaita, oih! Niitä me syötiin sekä sellaisenaan että tofun kanssa vartaiksi laittettuina.

Ja vartaat puolestaan syötiin joko sellaisinaan, wrapin väliin laitettuna tai salaatin mukaan kipattuina – jokainen teki just itselleen mieleisellä tavalla!

Meidän grillausmenussa siis oli tällaisia juttuja:

GRILLISSÄ:

Hetki grilliperunat Curry Madras – HUUTONAM. Näissä ihan aidosti maistui Intian mausteet, oi mä rakastan sitä, että tällaisissa ”uskalletaan” kunnolla maustaa. Haha karsea pettymys joskus, jos joku tuote lupailee mausteisuutta (jota mä RAKASTAN), mutta sitten se maku onkin vaan ”suomalaiseen makuun” vesitettyä eli mitään mausteita siinä ei maistakaan. Mutta tässä se makumaailma oli tosi onnistunut: täpäkkä maku, mutta ei liian polttava. Meidän kasikymppinenkin tykkäsi!

Hetki grilliperunat Texmex – okei todella vaikea sanoa, kumpi näistä perunaseteistä oli parempi. Tämäkin nimittäin oli herkullisen mausteinen! Luulin ensin päältä päin katseltuna, että tässä oli päällä fetaa, mutta tarkemmin katsottuna sehän olikin pippurijuustoa. Ja chilitahnaa myös. Kumman näistä sitten jatkossa valitsisin? No hah molemmat! Yksi vuoka toista ja yksi vuoka toista!

Hetki kreikkalainen grillisalaatti – haa, näppärää! Tästä ensin katsoin, että okei kreikkalainen salaatti. Mutta tämähän olikin ikään kuin grillikasvisvuoka! Halloumia ja grillikasviksia, ihanan raikas ja mehevä just vaikka kasviswrapin väliin! Tämäkin siis ihan lämmitettiin grillissä tiriseväksi.

Hetki makea miniluumutomaattimix – näitä me siis tosiaan laitettiin vartaisiin tofun kanssa, öljyä ja yrttejä päälle. Näin kesäkaudella suurin osa Hetki-kasviksista on kotimaisia; talvikaudella toki sitten voi olla ulkomailtakin tuotuja.

SALSAT:

Hetki chili-paprikasalsa – oooo ihanan tuore maku! Erottui todella selvästi niistä tomaattikastiketyyppisistä ”purkkisalsoista”, joita tavallisesti lykkään ruokaan kuin ruokaan. Tätä söin myöhemmin myös nachojen kanssa, NAM!

Hetki marinoitu punasipuli – no kuulkaas sama homma, ihan todella hyvä maku ja kaikkea muuta kuin ”purkkinen”. Eli siis raikas! Hmmm voiko sipuli olla raikas? No jos voi, niin tämä oli! Meidän kasikymppinen ruokailija ihastui myös tähän ihan täysillä.

SALAATIT:

Hetki kana-tacosalaatti – tämä otettiin erityisesti grillailijoiden nuorimpia ajatellen, että takuuvarmasti sitten jotain sinne wrapin sisään tulee. Tässäkin muuten oli ”potkua” kuulemma maussa, mutta meni silti hyvin ainakin meidän jälkikasvulle wrapin välissä.

Hetki kesäsalaatti – ja tämä me puolestaan otettiin raikkaaksi salaattipohjaksi sekä wrappiin että lautaselle lisukemielessä.

Siinäpä ne, nam!

Jos en olisi raskaana, tässä kesägrillipöydässä mukana olisi ollut myös Hetki Tzatziki Coleslaw ja Hetki Premium Aioli. Myös Hetki grillattava salaatti Ponzu kiinnostaisi testata (siis tuollainen grillattava salaattikerän puolikas kalattomalla ponzu-kastikkeella, uuuu), mutta sitä ei ollut nyt valitettavasti saatavilla. Mutta ensi kerralla sitten!

Mun omaan makuun iski täysillä tosiaan molemmat perunasetit, grillikasvikset, vartaat sekä molemmat salsat. Niiiii-iiiin hyviä! Ja Joel tuolta huikkaa, että hänellä oli tasan samat suosikit.

Kasikymppinen herkutteli molemmilla perunoilla, tuoreilla salaateilla ja kasviksilla sekä marinoidulla punasipulilla. Hänelle tuollainen wrappihomma oli vieraampi juttu, joten hän mieluummin söi ruokansa ihan lautaselta haarukalla. Kuulemma perunoita aikoo tehdä jatkossa itsekin sekä ostaa tuota marinoitua punasipulia.

Lapsille mieluisinta (odotetusti) oli se kana-tacosalaatti wrapin sisällä, vaikka muutakin he reippaasti vähän maistelivat. Perunat olivat kuitenkin sen verran ”aikuiseen makuun” maustettuja, että niitä me ei edes houkuteltu maistamaan.

Haa taisi tulla jo aika selväksi, että me tykättiin näistä ihan hulluna! Nuo perunasetit varsinkin juurtuivat kertaheitolla ja sataprosenttisella varmuudella meidän grillausrepertuaariin.

Joel vinkkaa muuten wrapin lisäksi tästä samasta myös pita-leipäversiota. Se tuolla jo visioi, että leipoisi ensi kerralla itse siihen leivän… Oi kyllä, kiitos!

Enpäs olisi hoksannut, että tavallisella grillipaikalla valmistuu kymmenessä minuutissa näin paljon erilaista herkkua. Ja vielä näin helposti, kevyesti ja raikkaalla fiiliksellä.

Makkaran grillidominanssi on meillä täten murrettu!

14

You Might Also Like

 • Sanni
  22.6.2021 at 20:00

  Huutonam :-)
  Niin on kuuma päivä ollut, ettei ole kurkusta alas mennyt kuin linssisipsejä ja mansikoita.
  Mutta nyt tuli nälkä, ja varsinkin nuo perunat, oijoi. Seuraavalle piknikille täytyy ostaa noita, kiitti vinkistä.

  • krista
   23.6.2021 at 10:25

   Joo todellakin huutonam :D

   Kuumana päivänä kyllä tosiaan maistuu ennen kaikkea raikkaat jutut, mulla usein salaatti ja hedelmät. Ja kotimaisia mansikoita mekin on jo päästy maistelemaan, nam! Ja siis ISO suositus noita testiin, laita viestiä sitten, että mitä tykkäsit! Oon varma, että tulee huutonamit sieltäkin :D Noissa perunoissa tosiaan ON makua ihan kunnolla, eli etenkin jos mausteisesta tykkää, niin… no, huutonam :D

 • Venla
  24.6.2021 at 12:41

  Meillä on juhannussafkojen kanssa haaste, sellainen kuvio ettei ehditä slow cooking -juttuja lainkaan, mut grillata halutaan ja vegaanista. Inspiroiduin tästä kiitti ehkäpelastit meidän jussin syömingit. Nyt vaan sit puolipaniikilla metsästämään tätä settiä jostain, netistä ei enää ehdi…

  • krista
   30.6.2021 at 09:46

   Toivottavasti näitä löytyi teidän juhannusherkkuihin!

 • Airi
  2.7.2021 at 17:33

  Minä leivon aina pitaleivät itse nykyään ja helpolla ohjeella. Laitan 3 dl haaleaa vettä johon sulatan hiivaa noin 25 g, suolaa maun mukaan, öljyä 3 rkl ja ripaus sokeria, vehnäjauhoja sopivasti mutta ei liikaa, sitten valmis kun ei tartu enää käsiin taikina, pyöritän pallot ja kaulin ne ohuiksi, kohotan hyvin, paistan 225 asteessa ehkä 5-6 minuuttia. Sitten liinan alle pehmiämään heti paiston jälkeen.