Hitaasti kohti joulua

Tänä vuonna me ollaan laskeuduttu kohti joulua hitaasti, kiireettä.

Tämä ei tule yllärinä: en ole mitenkään joulusiivousihminen. Useimmiten meillä se on ollut sitä, että aatonaattona tehdään perusraivaus, sitten sammutetaan valot ja sytytetään kynttilät. Valmis!

Mutta tänä ja viime vuonna on siivoiltu enemmän – veikkaan, että se johtuu näistä ajoista. Kun ympärillä taas kerran kaikki peruuntuu ja tulee pettymyksiä, on tuntunut tärkeältä rakentaa pieni kotoisa soppi, jonne joulu voi kaikesta huolimatta tulla.

Yksi ihanista jutuista minulle on puhtaat matot puhtaille lattioille.

Arjen luksusta on meidän luottopesula, joka on jo kymmenen vuoden ajan 2-3 kertaa vuodessa hakenut meiltä kotoa likaiset matot. Ne ilmestyvät puhtaina rullina takaisin, edes osoitetta ei enää tarvitse kertoa.

Eilen rullailtiin puhtaat matot lattiaan.

Lapset aloittivat joululomansa jo viime viikolla. Aikuisillakaan ei töitä juuri enää ole ollut, joten on ollut aikaa. Se on tuntunut hyvältä. Sitä aikaa me ei olla täytetty tekemisellä: on ollut päiviä, jolloin ei ole oikeastaan ”tehty” juuri mitään. Olen tainnut nukkua joka päivä kahden tunnin päiväunet. Sitten on siivoiltu rennossa rytmissä ja laitettu jo vähän joulukoristeita.

Tänään ja huomenna siivotaan vielä eteinen ja ehkä vähän yläkertaakin. Jos jaksetaan. Aattoaamuna sitten koristellaan kuusi.

Kodin rauha olkoon vastapainona ulkomaailman myllerrykselle. Ensi vuodesta ei vielä tiedä kukaan, mutta pidetään ajatukset tässä hetkessä. Me saadaan hyvä joulu tänä(kin) vuonna.

36

You Might Also Like

 • Karina
  22.12.2021 at 18:21

  Rauhallista joulua! Ihana tunnelma teillä :)
  Meillä kuusi koristeltu jo viime viikonloppuna ja mulla alkaa loma huomenna, niin alkaa rätti heilumaan. Meidän perheessä kaikki aikuiset on saaneet kolme rokotusta jo (lasken siis isovanhemmat tähän mukaan) ja kummankaan lapsen koulusta ei ole ollut altistumisia niin perhejoulua on tarkoitus viettää ensin täällä ja sitten ajella suoraan anoppilaan muutamaksi päiväksi. Siellä on lunta ja koiria ja monta kirjaa on pukinkontissa tulossa niin toivottavasti saa rauhoittua kunnolla – tekisi mieli jättää uutiset katsomatta ja lukematta (en kuitenkaan pysty). Eiköhän tässä ala taas kohta elämä voittaa!

  • krista
   23.12.2021 at 09:54

   Oi, hienoa että olette saaneet jo kolmannetkin! Meillä menee Joelin kanssa pitkälle tammikuulle ennen kuin saadaan… Kuulostaa ihanalta teidän joulusuunnitelmat, ihana kun pääsette läheisiä tapaamaan! <3 Hyvää joulua sinne! <3

 • A
  22.12.2021 at 20:58

  Rauhallista joulua!

  Täällä joulusuunnitelmia oli tehty aiemmin, sisältäen pienesti sukulaisten näkemistä, mutta ne peruttiin viikonlopun aikana kun tilanne kulkutaudin suhteen alkoi näyttää pahalta. Pohdittiin, että pitäisikö laps pitää kotona ma-ti (olisi mennyt vaan viimeiseen päivään, että ois saanut antaa kavereille ja opelle joululahjat). Pientä tukkoisuutta bongattiin su-iltana ja sillä syntyi päätös jäädä maanantaina kotiin. Iltapäivästä sitten vanhempien WA-ryhmä täyttyi positiivisista kotitestituloksista ja niinpä meilläkin testattiin ja niinpä vaan selkeääkin selkeämpi plussa tuli tikkuun (lapsen, aikuisten selkeääkin selkeämpiä negoja). Virallista tulosta vielä ootellaan (päästiin vasta tänään testiin), luokkakavereilta niitä on ropissut eli oletus on että meilläkin on se :/ Plussaa on että aikuiset ehkä terveitä (tänään saatiin lisää pikatestejä, ehkä taas kohta testaillaan) ja myös se, että lapsi ei lievää tukkoisuutta lukuunottamatta vaikuta kovin kipeältä. Ja joulusuunnitelmat, sellaiset perheen ulkopuolisia sisältävät oli peruttu jo ennen tätä käännettä, ruokakuljetus tuli ja joulusiivouskin tehtiin tänään. Mutta toisaalta, kyllä hieman ottaa aivoon, kaksi vuotta ollaan oltu aikuiset etätöissä (samalla kun toiset juoksee kapakoissa ja yökerhoissa pilkkuun asti), vältetty kontakteja, kuunneltu ”ei lapset tartuta” toisiaan ja koulu on pienen riskin paikka (anna mun nauraa)….ja kuin kohtalon ivaa, lapsien rokotus on nyt just ovella (kultareunuksena toki sairastettu tauti antanee rokotetta vastaavan suojan ja tosiaan vaikuttaa lievältä, mutta joo, ois pitänyt aloittaa lapsen loma aiemmin).

  Tulossa on siis toinen etäjoulu ja luultavasti eristys/karanteeni jatkuu lähes uuteen vuoteen. Onneksi on niin kova pakkanen, että huvita ees ulkoilla ja onneksi ehdittiin lapsen kanssa käydä tsekkaamassa Seurasaaren omatoiminen joulupolku ja käydä juomassa överimmät kaakaot ikinä kahvilan terassilla. Niin ja paketit on saapuneet kotiin jo joulukuun alkupäivinä, joten joulu saa tulla kyllä (jos vain joku ompelisi joululiinan :D).

  • krista
   23.12.2021 at 09:59

   Noooooouh! Ja tekin ootte niin varovaisia olleet… Ehkä rivien väleistä ”tutut” tietääkin, että mulla ois pari painavaa mielipidettä tästä koulujen tilanteesta ja Helsingin toimista (toimettomuudesta) niiden kanssa. Phuuuh. Veikkaan, että aika monen lapsiperheen joulutilanne sama kuin teillä – mutta hei ONNEKSI teitte sen testin ja ONNEKSI luokan Whatsapp oli aktiivinen, että ei tullut sitten tietämättömyyttään eteenpäin leviämistä, uuuh.

   Ja ONNEKSI teillä kuulostaa lapsella lievältä, toivottavasti ei tartu aikuisiin tai jos tarttuu, niin teilläkin on lievänä! Toivottavasti saatte kuitenkin sinne kotioloihin järjestettyä lokoisan ja hyvän joulun <3
   -
   Kovasti tsemppiä ja paranemisia sinne! <3

  • Oliver
   23.12.2021 at 15:28

   Ikävää että tauti osui kohdalle. Toivottavasti pysyy lievänä eikä muut saa sitä!

   Tämä havainnollistaa hyvin sitä, miksi mun mielestä kannattaa elää mahdollisimman normaalisti aina kun mahdollista. Tautia tuskin pystyy loputtomasti pakenemaan ja rokotteet suojaa niitä, joille se on vaarallinen. En koe yhtään huonoa omaatuntoa siitä että syksyn olen ollut lähitöissä, useammat ”pilkkuun asti” pippalot tuli juhlittua ja ulkomaillakin käytiin. Nyt jaksaa taas paremmin rajoituksiakin.

   • krista
    23.12.2021 at 15:57

    Jätetään koronakeskustelu tähän ja hiljennytään joulun viettoon! <3
    -
    Hyvää joulua teille, Oliver & perhe!

    • Oliver
     23.12.2021 at 17:18

     Ok, näin teemme :D Hyvää ja rauhallista joulua teillekin!

 • Ida
  23.12.2021 at 00:12

  Mä olen koittanut olla ottamatta stressiä joulusta. Perussiivous riittää. Ruokia voi ostaa valmiina. Lahjoja riittää se järkevä määrä. Joulun suunnitelmina on syödä, nukkua, katsoa leffoja ja hengailla rennosti. Sitä nyt tarvitaan.

  Ihanaa joulua teidän perheelle. <3

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2021/12/22/monesta-miehesta-toimiva-kokonaisuus/

  • krista
   23.12.2021 at 10:04

   Meillä myös ollaan jotenkin hassusti immuuneja joulustressille – en muista koskaan sellaista koneneeni. Lasten lahjat on tilattu jo joulukuun alussa kotiinkuljetuksella, paketoin ne perinteisesti aatonaattoiltana. Sit tällaista rauhallista siivoamista hyvällä mielellä vähä kerrallaan (eikä tarvitsisi edes siivota), ruokakuljetus tulee tuossa tunnin päästä (lisäksi sain Anton&Antoniin lahjakortin, sieltä tilattiin jotain jouluruokia) – ja eipä tässä sitten muuta. Suunnitelmat menivät jo (tänäkin vuonna) plörinäksi, joten vahvasti plan b:llä mennään, haha. Just rauhoittuminen on tässä vaiheessa jotenkin sitä kaikkein tärkeintä <3

 • P
  23.12.2021 at 14:38

  Mulla oli tänä jouluna ekaa kertaa ikinä loma jouluviikolla eli nyt tää viikko ennen jouluaattoa. Aikaisemmin oon saanut itselleni aiheutettua pienen joulustressin kun tapanani ei oo ollut esim. hankkia joululahjoja ajoissa. Töiden takia en oo ehtiny tekemään mitään ruokia itse vaan ostanut valmista, hyvällä omalla tunnolla kylläkin. Tää onkin ollut nyt erilaista ja aika ihanaa kun on saanut fiilistellä rauhassa joulua ja tehdä niitä jouluvalmisteluja ihan hissun kissun periaatteena että joka päivä joku pikku homma ja sit loppupäivä pötköttelyä! 😊 Eli tänä jouluna me saadaan maistella mun tekemiä joulupöperöitä ja mennä puhtaaseen joulusaunaan. ❤ Heti joulun jälkeen mulla on töihin paluu mutta koska tiedän mitä on olla joulunpyhinä sorvin ääressä niin tää ei oo ollenkaan paha.
  Rauhaisaa ja rentoa joulua! ❤